Şimdi Ara

5v 4A ac-dc adaptordeki sorun her iki ucuda artı nasil olur

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
17
Cevap
0
Favori
4.300
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • 5V 4A ac yo dc ye donusturen bir adaptor aldim.Lakin adaptoru prize takiyorum.Her iki ucunuda kontrol kalemiyle kontrol ediyorum.Her iki ucuda yanıyor.Yani her iki ucu da pozitif olmuş oluyor degilmi.Ama bir ucu negatif bir ucu pozitif olmasi gerekmiyor mu.Şimdi bu adaptor bozuk mu oluyor tam olarak anlamadim.Elimde bir devre kartı var dc 5v 4A destekliyor.Bu adaptorun ucuna konnektoru bağlıyacağim.konnektorun iç merkezi artı dış yüzeyi eksi olmasi lazim.Ama kablonun her iki ucunda da elektrik var.Konnektoru bağlayip cihaza taksam cihaz yanar falan diye korkuyorum.Elektrik bilgim yok.Ama mantıklı olan ac nin dc donustukten sonra bir eksi bir artı çıkması.Ama bu adaptorde oyle olmuyor.Sorun nedir acaba adaptor bozuk mu? Resim de atayim.giris cikis degerlerine bakin isterseniz.
    5v 4A ac-dc adaptordeki sorun her iki ucuda artı nasil olur

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >







  • Gerçek ölçüm için voltmetre/multimetre kullanın. Çıkışta gerekli olan voltaj göremezsiniz, adaptorde sorun vardır.
    Bu hali ile adaptörü kullanmayın.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Kontrol kalemi şebeke gerilimi seviyesindeki elektriğin varlığını tespit etmeye yarayan,profesyonel işlerde sağlıklı sonuç vermeyen bir el aletidir. 5V çıkışta normalde kontrol kalemi ile iki uçta da kontrol kalemi yanmaz,yanmamalı.

    Yandığına göre girişteki gerilim bir şekilde çıkış tarafına sızıyor.

    Sn.Muhsin Kamer'in dediği gibi en azından en ucuzu bile olsa bir ölçü aleti/avometre edinip voltajı ölçmeniz uygun olur.

    Ancak girişten çıkışa aktarılan sızıntı yüksek miktarda ise ve kullanacağınız cihaz eninde sonunda metal gövdeli bir elemana ulaşıyor ise çarpılma riski oluşturabilir.

    Saygılarımla...
  • Ölçü aletim yok maleseft.Elektrikçi yolu gözüktü sanırım.İçini açıp baksam anlarmıyım bilemem ki.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • İzolesiz SMPS adaptör.

    SMPS adaptörlerin girişi çıkıştan genellikle izolelidir; çıkıştan kontrol kalemi ile işaret alamazsınız.

    Bazı ender modellerde de giriş ve çıkış izoleli değildir; kontrol kalemi değdirdiğiniz zaman işaret alırsınız. İzolesiz modeller tehlikelidir çarpılma riski ile karşı karşıya olabilirsiniz.

    Adaptörün çıkışının ikisi de artı değil; girişteki faz, doğrultucu ile daimi olarak çıkışa sızıyor. İzolesiz olduğu için. Adaptörünüz muhtemelen çalışıyor olabilir ama ideal bir adaotör olmadığı sonucuna rahatlıkla ulaşabiliriz.

    Ben adaptörünüzü değiştirmenizi öneriyorum. 5Volt - 4 Ampermiş o adaptör.
  • Hocam yani bununla cihazımı (jetson nano) sorunsuz çalıştırabilirmiyim.Cihazı yakmaz yada zarar vermez degil mi.Birde ben adaptoru fişe taktigimda çıkıştaki her iki uçtan da kontrol kalemi ile işaret alıyorum ama prize taktiğım fişi ters çevirip taktiğim zaman ise bu sefer her iki uçtan da işaret alamıyorum.Bu ne demek oluyor yani adaptor böyle takıldığında çalışmayıp ters takıldığında mi çalışyor demek.Mesela evdeki başka dc adaptorlerin ucundaki konnektorlerde test edeyim dedim.Modem ve pc monitoru adaptorleri vardi.her ikisindede kontrol kalemi ile baktigimda konnektorlerinin hem iç kısmına hem de dış kısmına değdirdiğim vakit her ikisindende işaret alıyorum.modemdeki de monitorundeki de aynı.Bunlardakinde de mi da sızma olmuş oluyor.Mantık aynı mı.Öyleyse adaptor çalışıyor.Ama sadece avometre ile çıkış geriliminin 5v oldugunun test edilmesi gerekiyor mu oluyor durum.Konnektorlerin iç ucuna artı probu dış yüzeyinede eksi probu degdirdigimiz zaman ölçülen değerlerin başında eksi olmaması yeterli mi doğru bağlantı için.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • RaNCeR91 R kullanıcısına yanıt
    Beynim yandı

    Adaptörlerin ucundaki artıyı eksiyi kontrol kalemi ölçmez. Kontrol kaleminin size söylediği şey başka bişey > long story - complicated

    Avometre V kademesinde iken size adaptörün voltajını verir.

    Voltaj doğruysa takın kullanın. Cihaz çalışmıyorsa sorun yardım edelim. En kısa yol bu.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi KendiİsteğiyleAyrıldı -- 31 Ağustos 2019; 7:15:26 >
    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • "Adaptörlerin ucundaki artıyı eksiyi kontrol kalemi ölçmez." işte aradığım cümle buydu :) ben fazla anlamadigim için tırsıyorum kontrol kalemi yandigi surece eleltrik hep var hep artı positif zannediyorum.O zaman voltaj dogruysa baglantiyi yapar takar kullanirim hocam.Voltaj dogruysa cihazi yakcak hali yok sonuçta degilmi.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • neon lambalı kontrol kalemlerinin en hassası bile, 50 voltun altını göstermez. bunlardan kullanıyorsan, kesinlikle smps izolesi zarar görmüştür. ama elektronik kontrol kalemi için aynı şeyi söyleyemem. a.a saniyede 50 kez + ve - arasında değişim yaptığı için, doğru akımda farklı sonuçlar gösterebilirler. en iyisi ya neon lanbalı bir kontrol kalemiyle tekrar kontrol et, yada ölçü aletini kullan.
  • Bugün elektrikcide ölcüm yaptirdim.Gerilim 5V çıktı.Yani sorun olmaz rahatlikla kullanabilirsin dedi.Baglantilari yapip taktim gayet stabil birsekilde çalisiyor sorun yok.Demek ki kontrol kalemleri 5V a bile ışık yakıyormuş ögrenmiş olduk.Tedbirli olmakta fayda vardı.Bilgim olmadigi icin sormak istedim.İlgilenen herkese teşekkür ederim sagolun.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Kontrol kalemi şarj kablolarında bile yanar. Telefona takılan metal kısma dokundurun. Yandığını göreceksiniz. O adaptöre özel bişey değil.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: RaNCeR91

    Bugün elektrikcide ölcüm yaptirdim.Gerilim 5V çıktı.Yani sorun olmaz rahatlikla kullanabilirsin dedi.Baglantilari yapip taktim gayet stabil birsekilde çalisiyor sorun yok.Demek ki kontrol kalemleri 5V a bile ışık yakıyormuş ögrenmiş olduk.Tedbirli olmakta fayda vardı.Bilgim olmadigi icin sormak istedim.İlgilenen herkese teşekkür ederim sagolun.
    Kontrol kalemleri 5V ile yanmaz. En az 50-60V ile yanarlar. SMPS trafolarda birincil ve ikincil sargılar arasına özel bir kondansatör konur. İki sargı arasında oluşan düşük güçteki yüksek voltajı sıfırlamak için. Dolayısıyla adaptörünüzün topraklaması olmadığından girişteki 220V AC örneğin 2.2nF lık kondansatör ile çıkışa yansır. Çıkışta toprağa göre 220V AC olur. Ancak 2.2nF kondansatörün 50Hz deki empedansı çok yüksek olduğu için en fazla yapacabileceği şer kontrol kalemini yakmak olur. Ardiuno gibi hassas bir devre ile çalışacaksanız mutlaka topraklamalı bir adaptör kullanın. Kolay gelsin. Resimde trafonun üstünde 2.2nF lık Y1 kondansatörü görülmektedir.
    5v 4A ac-dc adaptordeki sorun her iki ucuda artı nasil olur




  • kademeli adaptörle ilgil ibir sorum olacak: bu adaptörde bir switch var...kademe voltajlarının yanında...ayrı...artı dan eksiye ve eksiden artıya seçimine yarıyor.

    bu ne işe yarıyor. yani hangi konumdayken, cihaza takmalıyız. yakmamak için souryorum.

    bi de anlamadım ne olduğunu.

  • kusura bakma eski mesaj olduğunu görmeden cevap yazmışım.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dergul -- 23 Şubat 2021; 15:10:5 >
  • beyoglubeyy B kullanıcısına yanıt

    +/- kutupların çıkışını değiştiriyordur mesela normalde kablonun dışı -içi + olur o kademeyle bunu değiştirebilirsin bildiğim kadarıyla

  • quote:

    Orijinalden alıntı: axelfoly

    +/- kutupların çıkışını değiştiriyordur mesela normalde kablonun dışı -içi + olur o kademeyle bunu değiştirebilirsin bildiğim kadarıyla

    teşekkürler

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.