Şimdi Ara

5600x Isınma Problemi - Yardım!

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
105
Cevap
0
Favori
3.947
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Merhaba dostlarım , 5600x işlemcimi yeni aldım. Stok fan ile kullanıyorum. Termal macun olarak Arctic mx-4 kullanıyorum. Anakartım aorus b450 pro.


    İşlemcim yükte 92-93'leri görüyor. Bu normal değildir herhalde ?


    Stok fanı sıkı ve düzgün şekilde monte ettiğimden eminim. Sebebi ve çözümü hakkında önerisi olan olur mu?


    Edit: Arctic Freezer 50 aldım, sonuçları paylaşırım.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi CrystalChamp -- 18 Ocak 2022; 0:5:20 >



  • Hatayla threadripper modelini alıp, iade için çırpındıktan sonra nihayet doğru modeli temin edip kullanmaya başladım. Bu arada teknobiyotik sağolsun yasal iade süresi olan 15 günü geçmesine rağmen müşteri memnuniyeti adına ricamı kırmayıp ürünü iade aldı.


    Ürüne gelirsek, bu fiziksel özelliklerde bu niteliklerde çift fandan bu kadar sessiz olacağı beklentim yoktu öncelikle. İlk yola çıktığımda bu kadar serin bir soğutma hedefim de yoktu. Şimdi oc falan denerim herhalde artık :))


    Daha önce yükte 93 derecelere çıkan işlemcim stres testlerinde dahi 70 dereceyi geçmedi. Oyununa göre 55-65 arası geziyor. Boşta 33 derece civarında çalışıyor. Kasa içi hava akımım pek iyi değil. Kasa içinde de 1 egzoz 1 ön fanım var sadece. Buna rağmen gayet iyi görünüyor değerler, isabetli bir tercih oldu benim için ^^ Almadan önce araştırdığım kadarıyla yorumum böyle :) Destek veren herkese de teşekkürler başta huso hocam olmak üzere. Sağlıcakla..






    @huso @ısla @BekirTemel

  • Stok fanla şaşırmam o sıcaklıklara.Harici bir soğutucu alın bu dertten köküyle kurtulun.

    5600x + Fuma 2 + Mx-4 macun


    5600x Isınma Problemi - Yardım!
  • DH | equ* kullanıcısına yanıt

    Valla değerler süper de fuma 2 de pahalıymış be.. Peki hocam bu işlemciler hangi durumlarda boost yapıyor ? Benim bios ayarlarımda açık olmasına rağmen oyunda ve teste soktuğumda hep 3700 de çalışıyor, nedeninin bilir misin ?

  • quote:

    Orijinalden alıntı: CrystalChamp

    Valla değerler süper de fuma 2 de pahalıymış be.. Peki hocam bu işlemciler hangi durumlarda boost yapıyor ? Benim bios ayarlarımda açık olmasına rağmen oyunda ve teste soktuğumda hep 3700 de çalışıyor, nedeninin bilir misin ?

    3.parti programları yüklediyseniz eğer misal Ryzen Master, Dragon center gibi bazen bunlardaki bazı ayarlar işlemcinin boostunu kapatıyor.Daha önce 2600 kullanırken benimde başıma geldi.

    Fuma 2 450-500tl lik soğutucuydu şimdi biraz pahalandı ne yazık ki.

  • DH | equ* kullanıcısına yanıt

    Evet hocam , ryzen master yüklemiştim. Sadece voltaj düşürdüm ama zaten voltaj düşürmeden önce de çekirdekler 3700 gösteriyordu.. Kendi nasıl kapatmış olabilir bilemedim.

  • CrystalChamp kullanıcısına yanıt

    Tahmin ettiğim gibi :) Hocam onu silin restart atın tekrar kontrol edin oyunda.

  • öncelikle, önlem olarak, turbo boost teknolojisin kapatmanızı öneririm. bu ısıları normale çeker.


    hyper 212 gibi soğutucuları uygun fiyata alarak gayet iyi soğutma değerleri elde edebilirsiniz. 8 çekirdeği bile rahatça soğutuyor, 6 çekirdekte hiç zorlanmaz o soğutucu.


    fuma 2'e pahalı dediğiniz için hyper 212 önerdim yoksa paranız varsa fuma, noctua ya da cm'nin üst düzey hava soğutma modellerine gidebilirsiniz. daha iyi sonuç verirler.

  • Hocam (sogutucu üstadları) konu ile pek alakası yok ama Ryzen 3600 lu Gigabyte B450 S2H'li yeni sistemim var üzerinde
    "Xigmatek EN42296 APACHE PLUS 12cm Renkli CPU Fan" isminde stok fandan farkı olduğunu düşünmediğim basit bir soğutucu var birde geçen sene eski sistemim için aldığım kullanmadığım şu soğutucu var verim alabilir miyim ?
    https://www.hepsiburada.com/alseye-h120-d-tower-2x-fanli-120mm-rgb-ilemci-soutucu-p-HBCV000003V6B1?magaza=bakkal&url_src=and-product-detail




  • Meandroslu kullanıcısına yanıt

    evet işe yarar bunu tak

  • Termal macun ve sonrasında fan montajını doğru yaptığınızdan eminseniz aşağıdaki adımları uygulayabilirsiniz.


    "Core Performance Boost" disabled yapılacak.

    "Eco Mode" aktif hale getirilecek.

    "Curve Optimizer" üzerinden "Negative" değeriyle 10-20-30 yüzdeleri kafanıza göre sınayarak girilecek.


    Bu şekilde tam olarak stok değerlere dönersiniz ve işlemciniz overclock için fazla voltaj çekmez.


    5600x Isınma Problemi - Yardım!
    5600x Isınma Problemi - Yardım!
    5600x Isınma Problemi - Yardım!
    5600x Isınma Problemi - Yardım!




  • 200 300 liralık bi kule tipi al sorunun çözülür uğraşma hiç stokfanlarla

  • 5600X cok klas cok guclu islemci ama kesinlikle fan istiyor.Dark X127/128/129 gibi TDP si 220W olan bir Fan alın mis gibi kullanın.Bu sogutucularda genelde indirim oluyor.Bakın arada teknobiyotik'e...

    300 civarına her turlu alırsınız 250-330 arasına...

  • Sorun isinma sorunu degil! Sorun amd nin intelin verdigi sogutucularda, elimde bir sistem var, 10700f li rtx 3070 li, i7 ye stok fan taktim oyle kullandiriyorum calisanlara... oyun vs uygulamalarda aynen o sekil sicak oluyor... Stok ayarlarda 80-85 i buluyor cok rahat, aninda... Ama ben frekans düsürüp, bunu 55-60 a cekebiliyorum. Oyun oynanmadigi icin sorun yok, diger islerde gayet ziyadesiyle yeterli. Sorun islemcide degil, stok fan diye bize iteledikleri 5 para etmez sogutucularda... O sogutucuyu vermeyip, 10dolar fiyattan düsseler daha iyi olurdu. Diger yandan stok fanla calisan islemcimde var, yok degil 2017 den beri r7 1700 stok fanla calisiyor. Ama gel gelelim amd nin 5600x e de o kaliteli isi borulu fanlardan vermesi gerekmez miydi? 5600x ucuz bir islemci mi ki? Sadece amd degil, intel hatta daha kötü bile o konuda... Amd = eski Intel, intel = intel² gidisat suan bu yönde gibi, insallah degisir...
  • huso kullanıcısına yanıt

    Amd 5600x gibi pahali bir islemciye wraith prism gibi bir sogutucu vereydi, böyle konular acilmazidi... Hemide islemci "X"... Sen ne dersin hocam, burda amd nin tutumunu nasil degerlendiriyorsun?

  • kunGFu kullanıcısına yanıt

    Hocam ben bu islemciyi 15 dk kullandim.Verdigi Cpu Z skoruna da cok sasirdim.

    Cok guclu bir islemci ayrica 65W ama bu Tdp de islemcinin ben bu kadar ısınmasına cok şaşırdım.

    Normalde 65W Tdp ye normal fanin yetmesi lazim ama bana göre 180W,220W Tdp li bir fan sart benim dusuncem...

  • huso kullanıcısına yanıt

    Hocam 3700X te 65w tdp li idi, hemde fiyati 5600X den ucuz... 3700X wraith prism ile gelirken, 5600X e, 3100 ün stealth yani görünmez/gizli sogutucusunu vermek ne kadar dogru diye soruyorum. 3600X e bile wraith spire yani benim 1700 deki biraz daha kalin olandan verilirken, 5600"X" e cücük kadar fan takmislar. Bu konunu da sebebi bu yüzden islemcinin gücünden ziyade bir konu diye düsünüyorum. Haksizsam, haksizsin de...

  • kunGFu kullanıcısına yanıt

    Hocam orada tamamen kar amacı gutmusler.Biz o an icin en iyi islemciyi yaptık ama para kazanamıyoruz.

    Simdi bu islemciye gidip Coolermaster uretimi Prism 350TL lik sogutucu koymak isimize gelmiyor demisler.

    Tamamen duygusal Benjamin Franklin odaklı davranmıslar.Haklı mısın yuzde bin haklısın.Hic koymayıp 100TL ucuz satsalar ,arkadas 5000 serisinde fan yok deseler daha mantıklı olurmus.


    Cunku tamamen benim dusuncem o fanın yetmesi mumkun degil 300TL lik bir fan istiyor.5800X icin de o islemciyi alacak olsam 420 AIO arctic bakarım mesela alamazsam da 360 AIO bakarım.

  • Konudaki cevaplar güzel. Intel piyasayı kan ağlatırken AMD'yi savunuyorduk ilk Ryzen serisinin çıkmasıyla, fiyat/performans açısından gayet makul olduğu için. AMD, Intel'i sollayıp geçti diyebiliriz lakin bu sefer de Intel olma yolunda gidiyor. Ucuzlaması gereken 3000 serisi işlemcilerin fiyatına 10-20 dolar kadar zam yapmışlardı 5000 serisi çıktığında. 5600X örneğinde olduğu gibi X seri bir işlemciye Wraith Stealth gibi çöp bir stock fan vermeleri ise ayrı rezalet. En azından Wraith Spire ver arkadaş, sana ne kadar masrafı olabilir. Ya da hiç fan verme, fiyattan düş. Biz cebimizden alalım. Diyeceğim o ki fanboyluk yapmamak gerek. İlk nesil Ryzen'dan beri AMD'yi savunmuş ve önermişimdir arkadaşlara lakin 5000 serisi ile girdikleri tripleri de eleştirmek gereklidir. İleride Intel fiyat/performans cpu üretsin, gider onu kullanırım. Markalar babamın uşağı değil. Hangisi verdiğim parayı daha çok hak ediyorsa o kazansın. İşini iyi yapan büyüsün.





  • _Anarsist_ _ kullanıcısına yanıt

    Hocam uygun fiyatlı sıvı soğutma öneriniz var mıdır ? Mesela Cooler Master MasterLiquid ML120L yeterli olur mu verimli bir soğutucu mu acaba...

  • Resimli anlatım için çok teşekkürler. Anakartım Gigabyte. Aynı yönergeler izlenebilir sanırım fakat şuan için bios'a girmeden geçici çözüm olarak; Ryzen Master'de frenkansı 4.200'e, voltajı 1.15'e sabitledim. Sıcaklık max 75 görüyorum. Cinebench skoru da 10k verdi. Bunu yalnız "Game Mode" başlığı altında yaptım ki oyun dışı kullanımda da frekans 4.200'lerde gezmesin. Bu "game mode" olayını doğru mu anladım bilmiyorum gerçi. Bunları kendim kurcalayarak yaptım. Doğru bir hareket mi yapıyorum hocalarım ?


    Biraz bu şekilde idare ettikten sonra giriş seviye bir sıvı soğutucu alırım diyorum.

    Cooler Master MasterLiquid ML120L. Yeterli olur sanırım. f/p olarak fena değil sanki.


    @huso

    @kunGFu

  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.