Şimdi Ara

5 MUTAHITE 10 MILYAR TL 83 MILYONA 10 MILYAR TL

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
105
Cevap
1
Favori
7.187
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
228 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Karayolları genel müdürlüğü hazine garantili yolları yapan müteahit lere ödeme yapabilmek için 3 cü defa ek ödenek talep etmiş... 10 milyar cık. Pandrmi sürecince insanlara verilen de 10 milyar tl idi . 5 müteahhit =83 milyon vatandaş.
    Benim aklım almıyor bu paralar sadece müteahit lere gitmiyordur. Sayın savcılar vatan sever yöneticiler harekete geçin resmen soyuluyoruz. Ey savcılar yarın mahşerde hesap veremiyeceksiniz. Size Alemlerin rabbi "benden değilde aciz kullarımdan korktunuz geçici dünya hayatına daldinizda bu kadar kulumun hakkına girilmesine göz yumdunuz" derse ne diyeceksiniz iki elim hepinizin yakasında huzuru mahşerde hesap vereceksiniz



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 30 kupona alınmadı bu vatan -- 20 Eylül 2020; 19:56:40 >
    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >



  • Yol medeniyettir ama sen fırından 1 ekmek alacağına fırıncı sana kapına hergün 100 ekmek bırakırım sen gelme. 100 ekmek parasını da hesabına yazarım demesi ile 1 ekmek almak aynı şey mi? Ve fırıncı ile anlaşman 20 yıl ve satamazsan fazla ekmeği borçlanmaya devam ediyorsun. Sonra bir düşünüyorsun ulan ben bu adama 20 yıl katlanacağıma 5 yılda kendime zaten fırın kuruyorum diyorsun. Adamın kurduğu fırına bakıyorsun senin sahip olduğun bankadan krediyi alıp kurmuş. Burda acaba birinin cebi dolmuyor mu?

    "Demiryolu gomunist işidir." Bu sözü söyleyen kişi tontiş Cumhurbaşkanımız Turgut Özal idi. Küçük Amerika olacaktık. Ama Amerika'da üretilen malların ve ara mamullerin yarıdan fazlası demiryolu ile taşınıyordu.  


    A noktasından B noktasına giden bir yol varsa, o yolu duble yaptığınızda halkın güvenliğini ve konforunu arttırırsınız. Ancak ulaşım maliyetlerini düşürmezsiniz.


    Türkiye'deki üretime bakıldığında, düşük katma değerli üretim yapıldığını görüyoruz. Yani düşük kar marjı ile üretim yapılıyor. Uzun süre de bu durum devam edecek. Yüksek kar marjı için teknoloji geliştirme ve markalaşma lazım. Bunun için de eğitim eğitim eğitim. Dolayısı ile uzunca bir süre daha düşük katma değerli üretim yapacak milyonlarca nüfus var ülkemizde. Bu durumda maliyetleri kontrol altında tutmak üretimin gelişmesi için en önemli iş. Dünya ile rekabet ettiğimizi unutmayalım.


    Aldığımız sakızdan ekmeğe, her üründe, her mamul ve ara mamulde, her hammaddede bir nakliye maliyeti var. Bu nakliye maliyetini düşürmek veya düşükse düşük tutmak, düşük kar marjı ile üretim yapan bir ekonomi için çok çok önemli. Bu bağlamda, duble yolların yapımı dahi yanlış önceliklendirilmiş işlerdi. Bu ücretli, geçiş garantili yollara girmiyorum bile.  


    1) İyi niyetli ve aklı olan bir iktidarın, eğer bütçesi varsa, ilk işi nakliye maliyetlerini düşürmeye odaklanmak olmalı idi.

    2) İşçilik maliyetlerini düşük tutmak.


    İşçilik maliyetlerini düşük tutmak için, ya bir kitlenin sürünmesini göze alacaksınız, ki bunu kimse istemez, ya da yaşam maliyetlerini düşürecek yollara başvuracaksınız. Örnek: İstanbul'da asgari ücret alan biri nasıl geçinir? Peki ben o asgari ücreti adama Çorum'da versem?  Çok daha iyi bir hayat yaşar değil mi? Hah! Bunun mümkün olabilmesi için nüfusu coğrafyaya yaymanız lazımdı. 18 milyonluk bir mega köy yaratıp, bunun yarattığı rantiye ile sanal bir ekonomi pompalamak sürdürülebilir değil. Nüfusu coğrafyaya yaymanın altın anahtarı da nakliye maliyetlerinin düşük olması olurdu. Ben, Ankara'da yaşayan biri olarak, 15 yıl önce neden Gebze'de kurdum fabrikayı? Hammadde yakın, ara mamulleri üreten fabrikalar yakın. Nakliye kolay. Bu yüzden. Nakliye sorunu olmasa idi, hem Ankara'ya daha yakın, hem işçiler daha mutlu, gider Kırşehir'e kurardım fabrikayı. Bu sayede de 40 aile Gebze'de değil, Kırşehir'de ekmek yerdi. Gebze'deki getto yaşam tarzı hiç oluşmazdı. Şehirlerimiz yozlaşmaz, pahalanmaz, yaşam zorlaşmazdı.


    --------------------------


    Yani, saksıyı çalıştıralım. Yol zaten varsa, yolu büyütmek medeniyet değildir. Tren yoludur medeniyet. Olmayanı getirmektir. Gidiş geliş yolu olan bir kasabanın yolunun duble olması daha önce o kasabaya açılamayacak bir fabrikayı açılabilir kılmaz. Ama, o kasabanın demiryolu ağına bağlanması daha önce açılamayacak bir fabrikayı açılabilir kılabilir.


    O yüzden bırakalım artık bu populist goygoyları. Yatırımlarımızı çok yanlış önceliklendirdik biz. Şimdi de bunun bedelini ödeyeceğiz. Bunu anlamazsanız da, tekrar tekrar aynı bedelleri ödeyeceğiz. Bu yaşadığımız musubetten bir ders alındığını görmez isem, bu ülkeye tek bir büyük çivi çakmam. NET SÖYLÜYORUM. Küçük yatırım, azıcık aşım kaygısız başım takılırım. Ders alındığını görür isem, tekrar büyük yatırım yapar mıyım? Yaparım. Ayıpsınız.


    Peki madem, neden bu önceliklendirme hatasına düşülüyor. Çok basit. Halkımız populist hükümetlere oy veriyor. Populist hükümetler de, hem yemesi kolay, hem de icraat yapıldığını halk gördüğü için yola abanıyor. Yük taşımacılığı için tren yolu ağı kursam halk görmeyecek ki? Bu yöntemde "hökümet çalışıyor" oluyor.  İkincisi de on binlerce nüfusluk bir nakliye esnafı yaratıyor.  


    Duble yola karşı değilim. Yol yatırımlarına karşı değilim. Sonra da yapılabilirdi, çok daha önemli eksikler vardı diyorum. Türkiye'de işe yarar bir demiryolu ağı görmek için gidiş geliş yollarda 15 sene daha gider gelirdim ben. Yurdunu seven biriyim çünkü ve kahrını çekerim. Hiç dert değil. Lafı bile olmaz. Ki çok fazla uzun yol yapardım ben eskiden.

  • Ayasofyayı açtık ulen, elekdrigli araba yabıyoruz ulen, ucan arabamız göklerde ulen, bir gecede Yunanistan'ı alırız ulen.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • .




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Mugetsuga -- 30 Haziran 2021; 13:38:34 >
  • 5 müteahit = 83 milyon yurttaş (Ekonomist İbrahim Kahveci).

    https://m.karar.com/hizmet-siyaseti-1573235



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi programmer_onur -- 20 Eylül 2020; 20:1:14 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • bunları destekleyenler 83 milyonun hakkını yediniz, şimdiden geçmiş olsun 5 MUTAHITE 10 MILYAR TL 83 MILYONA 10 MILYAR TL 

  • Mugetsuga kullanıcısına yanıt
    Cehennemde bu kan emici asalaklar a ateş olarak döner insallah

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • programmer_onur kullanıcısına yanıt
    Aynen doğru reis onun anlatimi zaten ondan alıntıladım.. ofkelendim çıldırdım.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Geçen hafta gerizekalı bi akkoyunla konuşurken dedim ki, "bu garanti verilen yid'lere 25 yılda 250 milyar dolar ödenecek, çoluk çocuğunun rızkını yiyorlar felan..." Dallama da, "onlara verilmese zaten harcanacaktı o para" dedi.

    Yedirilmesine gozyumanlar, yiyenlerden daha fazla suçludur.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • O zaman dans



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi lazer__ -- 21 Eylül 2020; 1:25:49 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Katılıyorum sana reis. Devlet yapsa hem çok daha ucuza yapacaktı. Ayrıca para bile alınmasına gerek kalmadan. Bu yap işlet devret sorulmalı. Bu paralar kimin cebine gidiyor hesap verilmelidir. Yoksa her hesap soran a hain demekle bu işler olmaz... Eğer gerçekten Allaha inanıyoruz diyorlarsa açıklasınlar. Yoksa allahi karistirmasinlar

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Cengiz ve diğerleri ne koyuyor oramiza beaaahhh, Teşekkürler reis!

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hesap falan sorulamaz geçmiş olsun..Adamlar Londra mahkemelerini hakem olarak belirledi sözleşmelerde yerli ve milli mahkemeleri değil.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: lazer__

    O zaman dans

    hangisinin daha iyi olduğuna karar veremiyorsun

  • GoSSgO G kullanıcısına yanıt
    Sandıktan sonra bu millette ona koyacak

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • chaplinn kullanıcısına yanıt
    Yolsuzluk dosyası acar bitirirsin işi birde vatan hainliği bu kadar .. hiç bir uluslar arası mahkeme taraf olamaz ..

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Akp gittiği anda bu şirketler kamulaştırılacak ve sahipleri ihaleye fesat karıştırmaktan yargılanacak.

    Milletin vergisi bunlara ödenmeyecek. Yetim hakkı yiyemeyecekler.
    Tek başına şu bile akp düşmanı olmak için sebep.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Kolin, Limak, cengiz ve diger para aklama makineleri.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Kalkınma iletişimle başlar. Yol medeniyettir. Ne yani altyapı,iletişim yatırımları dursunmu şimdi? Dünya duruyormu? Donanımını sağladıktan sonra isteyenin 6. müteahhit olamayacağı sınırımı var. Milletimizin yol emniyeti, ekonomisi, çevre ve zaman tasarrufu yeni yapılmış-yapılan kara ve demir yolları ile sağlanmasınmı? Bunca bu yapılara bağlı istihdam sahalarımı, dönen çarklarmı kapatılsın?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • nerde benim 120 liram?

  • silistreli kullanıcısına yanıt

    Yol medeniyettir ama sen fırından 1 ekmek alacağına fırıncı sana kapına hergün 100 ekmek bırakırım sen gelme. 100 ekmek parasını da hesabına yazarım demesi ile 1 ekmek almak aynı şey mi? Ve fırıncı ile anlaşman 20 yıl ve satamazsan fazla ekmeği borçlanmaya devam ediyorsun. Sonra bir düşünüyorsun ulan ben bu adama 20 yıl katlanacağıma 5 yılda kendime zaten fırın kuruyorum diyorsun. Adamın kurduğu fırına bakıyorsun senin sahip olduğun bankadan krediyi alıp kurmuş. Burda acaba birinin cebi dolmuyor mu?


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.