Şimdi Ara

4 kere mezuna kalan bir depresifin hikayesi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
32
Cevap
2
Favori
4.342
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
5 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Maalesef bu benim.

    Herhangi bir doktor teşhisi olmamasına rağmen, geçtiğimiz bu 4 senede depresyonda olduğumu düşünüyorum çünkü araştırmalarıma göre birçok belirtisini gösteriyordum. Aile sorunları, kişisel sorunlar, çevre baskısı, üniversite kazanamama sonucu oluşan aşağılık sendromu, sevdiklerinin kaybı vb. sebepleri olan, aslında kötü olmayan sadece vücudun savunma modu da diyebileceğimiz bir rahatsızlık.

    Her sene büyük bir hevesle başlayan yks hazırlık süreci yine her sene 1 2 hafta sonra yeni bir depresyon atağıyla mahvoldu. Sadece bişeyler izleyip, yemek yiyip, oyun oynadığım uzun dönemler...

    Sonucunda her sene aynı gelen sıralamalar, kendimce pause'a aldığım ama dışarıda devam eden bir hayat, dökülen saçlar, stres etkisiyle bilinmeyen hastalıklar oluşması vb. durumlar kaçınılmazım oldu.

    Biraz farkına varmam ve kendimi toparlamaya çalışmam geçen sene başladı aslında ama haberim yoktu, onu da mahvedecektim.

    Geçen sene ailemin bu sene de "üniversite kazanamazsam doğru askere" şeklinde ifadeleri, kötü insanlar olmadıkları halde halimden anlamamaları-ki ben bile kendimi nornal sanıyordum - beni "kazandım" şeklinde yalan söylemeye itti ve 2020 2021 dönemi boyunca beni üniversite okuyor bildiler.

    Bu dönemde ben de askerlik tecilinin biteceğinin korkusu ve aileme yalan söylediğimin utancı ile çalışmaya başladım ve gerçekten fena olmayan bir plan ve eforla çalışıyordum. Bu sefer 2 hafta sonra çökmemiştim ama evde düzenli spora başlamıştım, sağlıklı besleniyordum. Gel gelelim bu sefer de depresyon ayağından ziyade eskiden beni ilk kez depresyona sokan o olayların kahramanlarıyla yüzleşme isteği geldi içime. Düzelmiştim ya hani, adam olmuştum onlarla yüzleşebilirdim (:

    Tabii ki işler beklendiği gibi gitmedi ve bu benim tüm çalışmalarımı, terapiye param olmadığı için kendimce düzelttiğim akıl sağlığımı tekrar zora çoktu. 5 senedir sınava yarım yamalak da olsa hazırlanıp hala hiçbir hedefi olmayan ben, bu zor durumda üniversite okumaktan vazgeçme noktasına gelmiştim. Ama yerine ne yapacağımı bilmiyordum.

    Psikoloji ile ilgilenmeye başladım, Carl Jung 'un bilişsel fonksiyonlar teorisini inceledim ve bu yaşadıklarımın aslında psikolojik olarak atlatılabilecek durumlar olduğunu fark ettim ve düzeltmeyi denemeye başladım. Tabii ki bu sıralarda sınava çok az bir süre kalmıştı ve askere gitmek istemediğim için biraz çalışayım da bari buradaki üniversitede bir bölüm yazarım, sonra ne yapacağıma karar veririm şeklinde düşünerek biraz çabaladım.

    Sınav sonucum 90k sayısal 100 k eşit ağırlık geldi ki her zamanki gibi zamanında kendim için hedeflediğim, genel olarak çevrem tarafından beklemen ve doğru düzgün bir yere girmem için çok düşük bir sıralamaydı. Potansiyelimin çeyreğini bile ortaya koyamamışken böyle gelmesi beni tekrar denemem gerektiğine itse de herhangi bir hedefim olmadığı için şu anda ne yapmam gerektiğini bilmiyorum. Bulunduğum şehirdeki bilgisayar mühendisliği geçen sene 95 bin ile almış ama kontenjanı %50 arttığı için girebilme şansım var. Aynı zamanda elektrik elektronik mühendisliği de tutabilir. Eşit ağırlıktan ise ybs tutuyor. Tekrar denersem de askerliği tecil ettirebilmek için üniversiteye yazılıp öyle çalışmam gerekiyor.

    Genel olarak az çok teknolojiden anladığım için ve açık uçlu meslekler olduğu için bunları seçmek daha mantıklı geldi, yazdım fakat hala içim rahat değil.

    Buraya da bunları de yakın zamanda aldığım bir tavsiye sonucu yazdım.

    Bu sırlarımı/düşüncelerimi içimde tuttukça daha kötü hissetmeme sebep oluyor ve açıkçası yazarken bile rahatladım.

    Kendinizce herhangi bir konuda tavsiye vermekten çekinmeyin, eleştirilmeye de açığım. Dediğim gibi içimi dökmek ilk önceliğimdi.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi thegreatestfriend -- 14 Ağustos 2021; 16:56:43 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >







  • Hocam şimdi düşünüyorum da umarim dusundugum gibi değildir

    Şimdi iki ihtimal var

    Ya sen bu sene yerleşecegin için rakip elemeye çalışıyorsun çünkü her mezun konusunda filan sen varsın millete tercih verme diyorsun

    Ya da dümdüz trollsun

    Bu konuyu okuyup da bu arkadaşa mezuna kal diye tavsiye veriyorsan ya kötü niyetlisin ya da zekanda sorun var.

    Yapma derim hakka girme bu kadar alçalma, insanları yanlış yönlendirme. Birazcık onurun olsun. Bu adama sen mezuna kal diyorsan gerçekten ... Neyse senin gibi birisi yüzünden ban yemek istemiyorum

    Gerçekten derdin ne bilmiyorum ama her ihtimalde oldukça kötü ve sıkıntılı birisin.

    İstersen neden hadi oradan dedin yaz bakalim açıkla daha net konusalim

    Bir de istersen amacin ne derdin ne onu da yaz. Naptin 7 kere mezuna kaldin kendini mi teselli ediyorsun az girdim herkes girsin mi diyorsun, troll musun, rakip mi eliyorsun? Nesin yani derdin ne bi açıkla bilelim sorunun böyle bir şey mi yoksa klinik vaka mısın
    Hocam, eşit ağırlıktan sınıf öğretmenliği tercih edebilirsiniz. Gayet iyi atamaları bulunuyor. Ve diyelim ki tekrar hazırlanmak isterseniz de kolay bir bölüm olduğu için daha rahat olur. İlk yıl kirikla zor olsa da (ki disiplinli bir çalışma ile kirikla TM de ilk 20k yapılabilir. Sayısal kirikla çok zor. Denemek bile vakit kaybı bence) ikinci yıl çok iyi bir sıralama yapabilirsiniz ve gerekirse bölüm değiştirirsiniz. Hem bir bölüm okursunuz kafanız dağılır. Uzaklaşın o ortamdan kesinlikle size iyi gelecek.

    Ybs ve CS tarzı bölümlerde rekabet çok fazla o yüzden zorlanabilirsiniz.

    Sayısal da hemşirelik de çok iyi bir alternatif. Almanca öğrenip kendinizi Almanyaya atabilirsiniz belki. Benim kuzenlerden 2 tanesi son 3 yılda hemşire olarak gitti. Tip bitiren kuzenim de gitmeye çalışıyor ama onlar da denklik falan epey zor. Şu an hemşirelik yapan kuzenlerim hayat standardı tr deki ortalama bir doktara göre 20x, hemşireye göre 100x daha iyi.

    Her şey bu sınav değil, kendinize alternatifler üretmeye çalışın.

    Başarılar dilerim.
  • hocam önce bir psikolojik destek alabilirsiniz... sağlık her şeyden önemli

  • Terapi şeklinde bir destek almak için maddi durumun hiç müsait değil, hatta yok.

    Hastanelerdeki doktorlara da ilaç verip yollayacakları, ilgilenmeyecekleri endişesiyle gitmek istemedim. Başka rahatsızlıklarım için gittiğimde bile ilaç verip düzgün ilgilenmeyen yollamaları beni oradan daha da soğuttu.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi thegreatestfriend -- 14 Ağustos 2021; 17:5:36 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: thegreatestfriend

    Terapi şeklinde bir destek almak için maddi durumun hiç müsait değil, hatta yok.

    Hastanelerdeki doktorlara da ilaç verip yollayacakları, ilgilenmeyecekleri endişesiyle gitmek istemedim. Başka rahatsızlıklarım için gittiğimde bile ilaç verip düzgün ilgilenmeyen yollamaları beni oradan daha da soğuttu.

    maalesef devlette durumlar böyle

  • Hocam, eşit ağırlıktan sınıf öğretmenliği tercih edebilirsiniz. Gayet iyi atamaları bulunuyor. Ve diyelim ki tekrar hazırlanmak isterseniz de kolay bir bölüm olduğu için daha rahat olur. İlk yıl kirikla zor olsa da (ki disiplinli bir çalışma ile kirikla TM de ilk 20k yapılabilir. Sayısal kirikla çok zor. Denemek bile vakit kaybı bence) ikinci yıl çok iyi bir sıralama yapabilirsiniz ve gerekirse bölüm değiştirirsiniz. Hem bir bölüm okursunuz kafanız dağılır. Uzaklaşın o ortamdan kesinlikle size iyi gelecek.

    Ybs ve CS tarzı bölümlerde rekabet çok fazla o yüzden zorlanabilirsiniz.

    Sayısal da hemşirelik de çok iyi bir alternatif. Almanca öğrenip kendinizi Almanyaya atabilirsiniz belki. Benim kuzenlerden 2 tanesi son 3 yılda hemşire olarak gitti. Tip bitiren kuzenim de gitmeye çalışıyor ama onlar da denklik falan epey zor. Şu an hemşirelik yapan kuzenlerim hayat standardı tr deki ortalama bir doktara göre 20x, hemşireye göre 100x daha iyi.

    Her şey bu sınav değil, kendinize alternatifler üretmeye çalışın.

    Başarılar dilerim.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi zamandayolculuketmişadam -- 14 Ağustos 2021; 17:23:12 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • kardesim yapacak bir sey yok edasıyla yaz bilgisayar ya da eem.
    ben de 100k civarı yaptım ilk senemde depresyona girmiştim hatta çevreye karlı duyarsızlaştım 10 saatten az uyumuyordum ama oldu geçti. herkes yola koyuldu ve komplekse girmemeliyim.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • zamandayolculuketmişadam Z kullanıcısına yanıt

    Sınıf öğretmenliğinin kampüsü evime çok uzak. Okuyup çalışmak istesem yapamam o yüzden onu düşünmedim.

    Rekabet kısmı beni korkutmuyor, seversem yapabileceğimi biliyorum ama bu bilinmezlik korkutuyor aslında. Bunları seçmemin sebebinin ucu açık olmasını söylemiş olmam da o süreçte sevip sevmeyeceğimi anlamamla alakalı biraz da.

    Hemşireliği ben de düşündüm fakat o eforu başka bir meslekte harcayarak insanlara daha çok yardımcı olabileceğimi düşünüyorum. Gereğinden fazla şekilde ve karşılığını alamadan çalışıyorlar.

    Almanyaya gitme şansı tüm bu eksileri götürür farkındayım ama çok düşük bir şans ve geleceğimi şansa bırakma fikri mantıklı gelmiyor ya da doğru hissettirmiyor.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • İnsanlar yola koyuldu ben de koyulmalıyım düşüncesinden çok, kendimize odaklanmamızın daha iyi olduğunu düşünüyorum.

    Günümüzde belli başlı üniversitelerin dışındakilerin kaliteleri, bulunduğu şehirler göz ardı edildiğinde çok da farklı değil. 100 k 90k yaptıktan sonra mezuna bırakıp da iyi üniversitelere gireceğinde kararlı olmak, yeterince emin olduğunu hissetmek de çok zor.

    5 senedir sınavlara gerçekten "çalışmadan" girip 90 k yapmış olmam çalışsam neler yaparım fikrini sürekli yüzeye çıkarıyor,rahatsız oluyorum. Eğer bu hayatım boyunca devam edecekse ayvayı yedim demektir.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • thegreatestfriend kullanıcısına yanıt

    hocam sizi anlayabiliyorum. bence istediğiniz bir alanı okumanız her zaman daha iyidir.ybs veya bilgisayar ,elektrik elektronik müh okumanız daha mantıklı ilginiz olduğunu düşünerek, bir yerden yönelmek lazım belki de üniversite ortamı bu depresif havanızdan çıkmanıza yardımcı olabilir.

    nerede yaşıyorsunuz pek bilmiyorum ama bazı üniversitelerin kütüphaneleri 24 saat açık olabiliyor, bu şekilde istediğiniz gibi çalışabilirsiniz yks'ye tekrar hazırlanma kararı alırsanız da. Yks'den bağımsız olarak ders çalışmamak büyük sorun ve neden çalışamadığınızı da sorgulamanızı öneririm. Kendinize uzun uzun nerede hata yaptığınızı sorarsanız ve bunun nedenlerini ve cevaplarını yazılı çözüme dökerseniz belki belli şeyler açıklığa kavuşabilir.

    yks hazırlanma sürecini sonlandırsanız da Türkiye'de herhangi bir üniversite kapısına girdiğiniz an yine ders çalışmak zorundasınız,kaçış yok.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • medness M kullanıcısına yanıt

    Teşekkür ederim hocam. Bana da bu yönde ilerlemek daha doğru geliyor.

    Çalışma konusunda da şu sınav ve tercih sonucu dönemi arasında kendimi geliştirmeye çalışıyorum, yksye tekrar hazırlanacakmıyım emin değilim ama dediğiniz gibi çalışmaya hazır olmam gerekiyor.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yahu 4 sene mezuna mı kalınır. Ne için değer mi gerçekten üzücü geçmiş olsun demekten başka bir şey aklıma gelmiyor. Hayır hala bir daha hazırlanma umudunuz olması beni benden aldı. Yahu gir bir yerden mezun ol tecrüben olurdu en azından. Bırak artık bence hazırlamayı gir girebildiğin yere. Hayatının en güzel dönemlerini boşa harcamanın anlamı yok.
    Azimle 4 sene sınava girip çalışmadığını iddia ediyorsun kardeşim çocuk oyuncağı mı bu bundan sonra da çalışmazsın bence zorlama

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Metufkcr kullanıcısına yanıt

    Hocam bir şey uğruna kalmadım zaten.

    Çalışamadım ama girmek zorundaydım. Üniversite dışında bir alternatif görecek durumda değildim ama o gördüğüm yola bile konsantre olamıyordum.

    Zaman geçip de kendime geldiğimde ki o da şimdi oluyor bir yer yazmayı düşünüyorum. Sınava tekrar hazırlanma fikri, önümdeki çalışma temposuna ne derecede uyum sağlayabileceğime bağlı.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Metufkcr kullanıcısına yanıt

    niye kalınmaz

  • Arkadaşın profilini inceledim. Sınava hazırlanan biri değil ve sanırım üniden mezun bile olmuş. Ayrıca yazdığım o kadar şeyi okuyup da yazdığını düşünmüyorum.

    İdealin varsa ve sağlıklı kalabiliyorsan kalınır.

    İdealin yoksa ve sağlıklı kalabiliyorsan seçeneklerini arttırabilmek için kalınabilir.

    İdealin yoksa/varsa ama sağlıklı kalamıyorsan iki ucu boklu değnek.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi thegreatestfriend -- 14 Ağustos 2021; 22:3:37 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • hocam emin olun devlette gideceğiniz psikayitristin yazdığı iki ilaç bir sene çalışmanızı düzeltirdi. Gene şu saçma devletteki doktor ilgilenmez başından savardı ilaç yazıp olayını söyleyip geleceğini yakan birisiyle karşılaşıyorum. Arkadaşlar en kral psikiyatriste de gitseniz ilaç yazıp yolluyor görüşmeleriniz 1-2 ayda bir oluyor. İlaç ve günlük hayattaki değişimleriniz ise sizi hayata döndürüyor. Kusura bakmayın ama 4 senedir durumunuz ortadayken. Dikkatinizi toplayamıyor, psikolojinizi düzeltemiyorken doktora gitmemiş olmanız sizin hatanız.

  • mertgms2 M kullanıcısına yanıt

    Benim hatam olmadığını iddia ettiğim yok zaten hocam.

    Sadece depresyondaykenki önyargımdan ve biraz düzelince hastanede yaşadıklarım yüzünden bu Önyargımı kırmak yerine daha da güçlendirdiğimden bahsetmiştim.

    Eğer dediğiniz gibi ciddi sonuçlar alınabiliyorsa denememde fayda olabilir aslında.

    (randevu alamadım ama talep oluşturdum. Doktora gitmek en mantıklısı haklısınız.)




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi thegreatestfriend -- 15 Ağustos 2021; 0:15:42 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 3 kere kalmışsın olmamış zaten sınav stresi osu busu anlarım da yani gidende ömür be 4 sene üniye gitsen mezun olup çalışmaya başlasan. Zaten tecrübeden dolayı kıdemin artar öte yandan tıp haricinde 4 yıl mezuna kalmak da saçmalık. Zaten bir garanti güvence yok. Yani hayatının 4 senesini bir sınav uğruna harcamayı mantıklı bulmuyorum. Günün sonunda baktığınızda aslında sandığınız kların çok bir öneminin olmadığını da görürsünüz. O 4sene giden zaman ve emekle kendinizi çok başka alanlarda geliştirebilirsiniz. Hayalmiş hedefmiş yahu 3 sene olmamış zaten bir yerden sonra bırakmayı da bilmek gerek bence. 70ine gelirsin hala BES bile emekli etmeyebilir seni. 4 yıl 4 dile kolay




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Metufkcr -- 15 Ağustos 2021; 0:25:37 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Öncelikle dostum durumuna alakalı çok yorum yapılabilir ama ben sadece duyman gerekenleri söyleyeceğim, çünkü geçmişe geri gidip degistiremezsin, fakat bundan sonrası senin elinde.

    Ben olsam ne yapardım veya yakınım olsa ne önerirdim

    Öncelikle bir kere daha girmeyi unut. Bu sene kesinlikle yerleş, listeni açıkta kalmayacak şekilde yap. Bölüm olarak tavsiyem mühendislik yaz ybs yerine çünkü 1. Sebep mühendislik unvanı alırsın değerli bir unvan, ybs açıktan da okunabilen önüne gelenin girdigi 1 milyonuncu da olsan okuyabilecegin ssna unvan vermeyen bir bölüm. Mühendisin yapamayip da ybscninin yapabileceği herhsngi bir şey olduğunu sanmıyorum

    Ayrıca istersen tek seans terapiye git, doktora durumu anlat size tek seferlik geldim sonra devlete devam edicem de veya direkt devlete git seninle konusmasi terapi yapmasi önemli değil, derdini ve şikayetlerini dinlesin ilaç versin emin ol daha iyi olacaksin. Şu an elde olan imkan bu, hiç olmamasindansa vasat olanı kullan. Evet muhtemelen seni dinleyip terapi yapmayacak ama gereken ilaci ve tavsiyeleri verecektir.


    Hazırlık okuma, mezuna kalma bu sene başla. Bu sene başlarsan bence aşırı kötü değil yani olan olmuş, 25 yaşında biter bir de ortalama kas yüksek onur filan bitir sonra bak yoluna

    Ve bu sinava bu kadar anlam yükleme, sinav amaç değil araç

    Ben de başarılı olamadim potansiyelimi ortaya koyamadim(veya öyle zannediyorum) ama 1 kere mezuna kaldim fazlası çünkü her anlamda saçma. Özel yazarsin ortalama kasıp başarı bursu alabilirsin, başka şekillerde başka şeyler yapabilirsin.

    Mobildeyim daha uzun yazardim da belki yarın pcye gecersem yazarım yine şimdilik bu kadarda durayim

    Başarılar dilerim okul hayatinda, artık başla :)

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >




  • Hadi ordan


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.