Şimdi Ara

4/c sonrasında, 4/a'dan çalışınca hak kaybı olur mu?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
2
Cevap
0
Favori
378
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhabalar,


    KHK ile 2017 Temmuz ayında, yaklaşık 22 sene memur statüsünde çalıştığım kurumumdan ihraç edildim. İhraç sonrasında, OHAL komisyonuna itiraz dilekçemi verdim, kabul edilmedi. Ona da itiraz ettim, dava devam ediyor. Ayrıca hakkımda Ağır Ceza'da devam eden bir dava var, henüz bir hüküm verilmedi. Fakat en nihayetinde suçsuzluğumun anlaşılıp beraat edeceğime inancım sonsuz. Diğer taraftan, 3 yıldır serbest olarak değişik işlerde çalıştım. Halen geçim sıkıntısı yaşıyorum, sabit bir iş bulmaya çalışıyorum. Bu konuda önümdeki en büyük iki engel şunlar;


    1- Başvurduğum şirketlerde işe alacak patronun/sorumlunun, nitelik açısından gayet iyi durumda olan özgeçmişimdeki adli durumlar ile ilgili kısımlardan tedirgin olması,


    2- Kayıtlı olarak bir işe girince 22 yıllık 4/c'li olarak hak kaybı yaşayıp (maaş düşüşü, ikramiye iptali gibi..) yaşamayacağım konusundaki belirsizlik...


    1995'te başlayan 4/c statüsündeki yaklaşık 22 yıllık hizmetim Temmuz 2017'de ihraç edilmemle son buldu. Fiili hizmet zamları dahil tam 9758 günlük hizmetim var. Emeklilik için şu anda yaşı doldurmamı bekliyorum. Bu konu ile ilgili bilgi için dilekçe ile SGK'ya başvurdum. 29 Ocak 2018'te bana gelen cevap EK-1'deki gibidir.


    Bundan sonra çalışırsam, memur olmadığım için doğal olarak 4/c statüsünde değil de, 4/a veya 4/b statüsü üzerinden primim yatırılabilecek. Eğer 4/a veya 4/b'den sigortam devam ederse 4/c'den kazandığım haklarımdan emeklilik ikramiyesini alamayacağımı SGK EK-1'de (ek aşağıda) bildirmişti. Emekli maaşımın bağlanması konusunda ve seviyesinde de aynı şekilde kayıp yaşar mıyım?


    Maaşı hakettiğim tarih 2016 Şubat ayı. Yaşı doldurarak maaş bağlanacak tarih ise 2024 Ağustos ayı. En son 4/c'li çalıştığım tarih ise 2017 Temmuz ayı. Bazı yerlerde, maaş hak ediş tarihi ile yaş doldurma tarihi arasındaki süre (benim için 8 yıl) içinde hangi statüden (4/a-b-c) daha fazla prim yatırıldıysa o statüden emekli olunacağını okudum. Bu 8 yıl içinde benim 4/c'den 17 ay primim yatırılmış. Dolayısıyla 17 ayı geçmemek şartıyla, hak kaybı yaşamadan, 4/a'dan sigortalı olarak çalışabilir miyim? Hizmet birleştirmede ayrıca son 7 yıl diye bir hesaplama yönetiminden de bahsediliyor.


    Bu belirsizlik yüzünden sigortasız işe giremiyorum, sigortalı olunca da oldukça yüksek bir hak kaybı yaşıyorum, muhtemelen. Fakat yaşı doldurarak maaş bağlanacak tarihe kadar (4 yıl var) bir şekilde evimin geçimini sağlamam lazım. En iyi şekilde büyütmem ve eğitimini sağlamam gereken iki kız çocuğum var.


    Sonuç olarak; benim ulaştığım yargı şöyle özetle, bu işten anlayanlar, doğruysa teyit edebiliseniz sevinirim:

     + 4/c'den hak edeceğim emekli ikramiyem, 1 gün bile 4/a veya 4/b primim yatarsa yanıyor, ikramiyemi korumak için hiç sigorta yaptırmamam gerek.

     + 4/c'den hak edeceğim (4/a'ya ve 4/b'ye göre nispeten yüksek olacak) maaş seviyemi korumam için ise son 7 yılda 4/a veya 4/b'den yatan primlerimin 4/c'den yatanları geçmemesi gerekiyor. En çok şüphe burada var: son 7 yıl mı etken yoksa tüm çalışma seneleri mi?


    Şimdiden teşekkürler..


    EK-1 : SGK'dan 29 Ocak 2018'te bana gelen cevap


    "... Emeklilik sicil dosyanızda mevcut belgeler ve kurumumuz tarafından HİTAP sistemi üzerinden bildirilen hizmetler dikkate alındığında, her ne kadar 25 yıl hizmetiniz mevcut ise de 5434 sayılı kanunun geçici 205'inci maddesi hükmü doğrultusunda 15 Haziran 2002 tarihi itibariyle toplam hizmetiniz dikkate alındığında, 51 yaşına tamamlamanız gerektiği anlaşılmaktadır.


    Bu nedenle, emeklilikte geçerli 3 Kasım 1977 doğum tarihine göre 52 yaşını tamamlayacağınız 3 Kasım 2029 tarihinden 5 yıl 2 ay 15 gün fiili hizmet zammı süresi düşülmek suretiyle tespit edilen 18 Ağustos 2024 tarihinden önce kurumumuzca tarafınıza aylık bağlanmasına imkan bulunmamaktadır.


    Ayrıca 692 KHK ile 14 Temmuz 2017 tarihinde memuriyet görevinize son verildiğinden 5510 sayılı kanunun 4. Maddesinin 1. Fıkrasının (c) Bendi kapsamı dışında çalışmanız halinde, devlet memurluğunda geçen hizmet süreleriniz için tarafınıza emekli ikramiyesi ödenmeyecektir. Bilgi edinilmesini rica ederim.


    HİZMET DÖKÜMÜ :

    15 Kasım 1995 - 14 Temmuz 2017 tarihleri arası 5510 sayılı kanun 4-1/(c) hizmeti : 21 yıl 8 ay

    Fiil hizmet zammı : 5 yıl 2 ay 15 gün

    Toplam hizmet : 26 yıl 10 ay 15 gün"








  • 
Sayfa: 1

Benzer içerikler

- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.