Şimdi Ara

38 cm tekne boylu kısa sap bağlamaya hangi akort yapılmalı?

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
4
Cevap
0
Favori
6.004
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • 38 cm tekne boylu bağlamam var. Hangi kararda akort etmeliyim hiçbir bilgim yok. Do karar yapınca teller çok gergin oluyor, pek kaliteli bir bağlama değil. Ne yapmamı önerirsiniz?

    Edit: Akort etme ile çok kaynak aradım ama düzgün bir şey bulamadım. 38 cm tekne boylu kısa sap bağlamaya hangi akort yapılmalı? En sağ üstte KARAR sesi yazmakta DO, SOL, LA diye gidiyor buradan birini seçtikten sonra sola doğru gittiğinizde en üstte yine alt tel, orta tel ve üst tel yazmakta, seçtiğiniz karar sesine göre tellerinizi buna göre ayarlayın.

    Asıl cevapsın kalan şey benim tekne boyum şu kadar ama sazımı hangi kararda akort etmeliyim yani buna cevap bulamadım bir türlü. Bağlamanızı aldığınız yere bağlamanızın hangi kararda akort edilmesi gerektiğini sorarak öğrenin. Sorma şansınız yoksa mesela ben şöyle denedim. Do karar yapmak istedim telleri gerdim hepsini ayarladım ama teller aşırı gergin oldu notalara basarken elimi kesiyordu, zaten bağlamamda dandik bir bağlama o yüzden tellerin daha gevşek kaldığı bir karar sesi seçerek ona ayarladım.

    Akort programıyla telleri ayarlamak istediğinizde tekne boyunuz bendeki gibi 38se ve bendeki gibi bağlamanız dandikse teller F notasında aşırı geriliyor hatta kopma ihtimali var kopabiliyor. Kopmayı önlemek için teli takarken hep düz kalmasına asla ters, yuvarlak vs hale gelmemesine katlanıp vs zarar görmemesine dikkat edin buna dikkat ederseniz F'de genelde kopmuyor. Zaten tel aşırı gerildiyse anlarsınız bence. Bu şekilde arkadaşlar DO karar yapınca gelen ses hoşuma gidiyor ama bağlamam dandik olduğundan DO'ya ayarladığımda teller o kadar geriliyorki parmaklarım kesiliyor çalmak zorlaşıyor mecburen düşürdüm demekki bağlamama göre değil dedim. Do karar sese gelebilen bağlamalar var daha kaliteli ama daha pahalı istediğimiz karar sese göre bağlama alarak o şekilde yapmamız gerekiyor.

    Bağlama alırken tekne boyu büyürse bas ses artar, tekne boyu küçülürse azalır. Hem çalıp hem söylemek istiyorsanız aldığınız bağlamayı da yerinde buna göre seçmelisiniz. Sesiniz ince ise kalın tonlu bir bağlama veya şarkılar size olmaz. Sesinize uygun olacak bağlamayı kendiniz seçmelisiniz. İnce sesli adam kalın sesli bağlama alsa ona göre akort etse sesi altta kalır. İyi bir saz evi bulun kendileri yapsın gidin parası neyse verin bilgi alın en doğru seçimi alın ve doğru sesle çalın. Benim maddi gücüm yetmiyor alamadım o yüzden sesler kötü geliyor, istediğim ses çıkmıyor, cızır cazır sesler geliyor yani tam keyif alacak çalımı yapıyorum ama bağlamadan ötürü ses kötü geliyor bu sefer hevesim kaçıyor. Şimdi nispeten kaliteli tel aldım bari tel iyi olsun dedim işte böyle idare ediyoruz.

    Uzun sap bağlama çalmak bir tık daha zor çünkü parmaklar daha çok geziyor. Bence asıl bağlama uzun saptır onda öğrenmek en mantıklısı. Arif Sağ, Musa Eroğlu türküleri seviyor bu tarz çalıyorsanız kısa sap da işinizi görür.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi erturkcan2 -- 23 Şubat 2021; 21:26:27 >







  • Si karar dene teller daha yumuşak olacaktır hem.
  • Siye çekin
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.