Şimdi Ara

2020 Corolla 1.6 Dream Multidrive LPG Taktırmak Mantıklı mı ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
33
Cevap
1
Favori
8.469
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar merhaba,


    Sakarya'da yaşıyorum geçtiğimiz hafta elimizdeki 1.2 2007 Corsa'yı sattık bir adet 2500km'de Corolla aldık. Sattığım Corsa'da LPG vardı, genelde LPG'de kullanıyorduk aracı.


    Eşimle beraber, ailelerimiz İzmit ve İstanbul'da oturduğu için sık sık oralara gidip geliyoruz. Ekstra olarak eşim öğretmen her gün okula gidip gelmek için kullanıyor.


    Sizce güncel fiyatlar ile araca LPG taktırmak mantıklı mı ?


    Araç sakarya içerisinde okula gidip gelmek için kullanıldığında yaklaşık 8,5LT, İzmit ve İstanbula gitmek için otobanda kullanıldığında 7LT civarı yakıyor. Yılda 10bin kilometreyi geçeriz diye düşünüyoruz. Sizce bu araca LPG taktırdığımız durumda ne kadar yakıt tasarufu sağlamış oluruz. Aranızda 2019 veya 2020 1.6 Cvt şanzıman kullanıcıları varsa bir beyin fırtınası yapalım :)








  • Kit fiyatları ne kadar?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yaptırmayı düşündüğüm firma "Candan Mühendislik". Kendileri bu araç için BRC Comfort veya BRC Platinium ürünlerini önerdiler. Kendilerinden fiyat aldım 2 hafta süreyle kampanyalı fiyatlarını şu şekilde belirttiler.


    BRC Comfort : 5000 TL

    BRC Platinium : 8000 TL

  • Atiker marka LPG daha uyguna mal olmaz mı?

    5000 TL’yi km’de 35kr tasarruf ettiğiniz düşünerek 14bin küsür km’de amorti edersiniz. 1 yılda yaparsınız sanırım o kadar.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Çok araç alıp satan biri değilim aldığım araca iyi bakıp uzun seneler binme niyetim var. O yüzden uyguna mal etmek yerine uzun ömürlü sorun çıkarmayacak bir kit tercihim olur. BRC'nin corolla için üretilmiş versiyonu varmış. Tesisatı tamamen corollaya uygun.


    Sizce km'de 35kr tasaruf yapılabilir mi son fiyat güncellemelerinden sonra ?




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bircan1905 -- 4 Şubat 2022; 12:47:58 >
  • Lpg maksimum %20 tasarruf ettirir diye düşünüyorum şuan.

    2 yıldan aşağı amorti etmez 12-13bin km yaptığını düşünsek.

    Bana mantıksız geldi.

    5.000tl olan kit için hesapladım.

    Ayrıntılı hesap yapılırsa daha net anlaşılabilir, lpg filtresi gibi giderleri de illaki olacak.

    8.000tl olan kit için 3 yıl olacak bu süre.

  • BenjaminGreen kullanıcısına yanıt

    Evet haklısınız. Öncelikle Aracın LPG'de 1km'de benzinliye göre ne kadar tasaruf ettirdiğini bilmemiz gerekli. Ortalama 35kr olacağını düşünürsek. Sadece yakıt masrafını hesaplamak doğru sonuç vermiyor. LPG'li araçlar için 10bin'de bir aracı servise götürdükten sonra bir de LPG'sinin de bakımlarının yapılması gerekli. LPG bakımlarında neler yapılıyor, neler değişiyor bu BRC kitlerinde onu öğrenmek gerekli.

  • bircan1905 kullanıcısına yanıt

    Ben uzun yıllar lpgli araç kullandım.

    Candan mühendisliğin videolarını arada izlerim.

    Şöyle düşünüyorum ilk montaj sonrasında lpg kiti performans konusunda benzine yakın gözüküyor ama nedendir bilmiyorum zamanla eski performansını yitiriyor.

    Ben lpg filtresini her bakımda alır götürürdüm ustam onu da değiştirirdi çok kolay bir işlem ama sanırım sürekli ayar yapılması gerekiyor sürekli eksik performansla gezdim yıllarca, ayar yaptırırsın araç çok yakar vs.

    Velhasıl lpg dertsiz değil bunu unutmayın.

    Şuan lpg filtre değişimi ve ayar için ne kadar isterler bilemiyorum ama 150-200 lira isterler diye düşünüyorum.

    Bu maliyeti göz önünde bulundurun, performans kaybı bir miktar olacak, düzgün montaj yapılmazsa lpg dert haline dönüşüyor bunu da unutmamak gerek.


    Ben eğer corolla alsaydım ve lpg takmadan ekonomik binmek isteseydim şöyle bir şey düşünürdüm;

    1-2 bakımdan sonra yetkili servisi bırakıp filtre ve yağın kalitesini düşürmeden dışarıda bakım yaptırır bakım maliyetini düşürürdüm.

    Araç Corolla olduğu için böyle bir fikir yürüttüm genel olarak dertsiz bir araç olduğu için.

    Tabi bu sizin tercihiniz.





  • bircan1905 kullanıcısına yanıt

    Hemen hesap yapalım; Aracınız Benzin de 8,5 Litre yaktığı yerde LPG de 10,5 Litre yakar en iyi şartlarda 8,5X14,47=1,22 Kuruş Benzin, 10,50X9,68=1,01 LPG yakar Yani Km de düz hesap 22 Kuruş kar edersiniz, Yıl da 10 Bin km yaparsanız 2200 TL Kar edersiniz, 5000 TL lik kit'in parasını LPG bakımı ıvır zıvır diye en az 3 Yılda çıkarırsınız. 3 Yıl da masrafı çıkartmaya çıkartırsınız, ama aracınız zaten atmosferik, üstüne LPG ile daha da gitmeyen Motor, aracınıza LPG nin verdiği zararı falan düşünürseniz ben olsam taktırmazdım, hesap orta da.

  • bı oncekı motor tıpımı? yenı motora lpg uyumsuz dıye bılıyorum cunku

  • tefennili kullanıcısına yanıt

    Hesaplamanız için teşekkür ederim. Evet yılda 10bin km yol yapıldığı takdirde LPG fiyatları bu şekilde iken, bahsettiğiniz gibi ederini 3 seneden az süre içerisinde karşılamıyor. Senelik km 20bin+ olduğunda belki düşünülebilir. Ben bir sene aracı benzinde kullanıp sene içerisinde ne yaktığını, kaç km gittiğimi ortalama görme kararı aldım. Bir sene sonra tekrardan km durumuna göre hesap yaparız :)



    @treyturop

    Araç 2019 ve 2020 modellerde kullanılan 1.6 4 silindir olan model yani bir önceki motor tipi evet..

  • BenjaminGreen kullanıcısına yanıt

    Yorumlarınız ve öneriniz için teşekkür ederim. Ancak bakım maliyetinden kısmak gibi bir niyetim yok aracın uzatılmış garanti ile 7 sene ve 120bin km garantisi mevcut. Garantisi bitene kadar yetkili Toyota servisinde bakım yaptırma taraftarıyım belki garanti bittiği durumda dışarıdan bir ustaya giderim ama oda belk . Bakım konusunda biraz hassas biriyim o yüzden o maliyetleri zaten hesap defterine yazdım. :)


    LPG konusunda da sorun çıkarma ihtimalinin düşük olduğunu düşündüğüm bir firma ve model ile çalışmak istememin sebebi de aynı şekilde. Ancak sizin mesajınızın altında başka bir arkadaş yaptığı hesabı paylaşmış sağolsun. Şuanki kararım en azından 1 sene gözlem yapmak. Kaç km yaptım kaç litre benzin yaktım vs.

  • Kit fiyatları bu şekildeyken hiç mantıklı değil. Yakıtı çok kafaya takıyorsanız satın bunu 2-3 lt daha az yakacak tarzda 1.2-1.3 turbo benzin bir araç alın. Bu kit fiyatlarıyla taksici değilseniz LPG'nin hiç gereği yok.

  • bircan1905 kullanıcısına yanıt
    Aracım Hyundai Elantra 2018 1.6 dcvvt i sizdeki corolla ile nerdeyse aynı motor ve kaput yerleşimine sahip bir araç. Ben senelerdir LPG kullanırım. Ve gayette memnunum aynı aracımın 660 binde takside var motor anahtar değmemiş düzgün kit düzgün LPG ayarı ve bilincli kullanıcı ile %25-30 arasında şuanda tasarruf mevcut. Şehirlerarası 6.5-7 ortlaama 7.5-8.5 ltd şehir içi 10 lt lpg yakıyor ayno koşullarda şehirlerarası 5-5.5 benzin 6-7 lt ortalamada. 7.5-9 lt arasında da şehir içi benzin tüketimi oluyor. LPG kitim Lovato c-obd2

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • bu saatten sonra lpg taktırmak pek mantıklı görünmüyor.

  • Merhaba. İster aracınızı yıllık 6-7 bin km üstünden 10 yıl, toplamda 60-70 bin km kullanın, isterse de yıllık 20 küsur bin km üstünden 3 yıl kullanın. Sonuçta değişen sadece yatırımınızı amörti etme süresi. Eğer aracınızı 2 yıl ve daha az kullanacaksanız lpg taktırmayın derim. Daha uzun kullanırsanız avantajlı olacaktır. Bence bunun için boşuna 1 yıl beklemeyin. Tabii karar size kalmış artık. Selamlar

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • amorti etmiyor diyenlere bakma. çoğu liseli olduğu için babası depoyu dolduruyor onlar da geziyor . atmosferik motor= lpg . ben bırak kiti arabayı amorti edeceğim neredeyse . yıllardır bu muhabbetler döner durur. aynı kredi ev alma başlığı gibi...

  • 2014 CVT Auris'im var. Motorlarımız aynı.


    Aracı 2017 yılında 20.000 km.de aldım ve gidip Candan Mühendislik'te BRC Seq-32 (güncel Platinum kitine karşılık geliyor) taktırdım.


    Otogaz'ı bilindik markalardan aldığım için LPG bakımına 20.000 km.de bir giriyorum. Yukarıda masraf diye telafuz edilen rakam için şöyle örnek vereyim ben eşim ve çocuğum bir iskendercide üç kişi 200 TL hesap ödedik. Bilmem anlatabildim mi?


    Siz de benim gibi uzun yıllar aynı araca binecekmişsiniz. Bundan önceki 1999 model Corolla'ma 90.000 km.de LPG taktırdım ve 220.000 km.de satana kadar bana en ufak bir sorun ve masraf çıkarmadı. LPG'yi gidip Opel'e, VW'e uyumsuz araca taktırırsanız pişman eder.


    Corolla'mda Atiker vardı ve çekiş gücünde düşmeyi hissediyordum. Özellikle klimayı açtığımda. Bu arada o aracım 1.6 EFI motordu.


    Bu aracımda ise performansta en ufak bir fark hissetmiyorum. Zaten performanslı kullanan bir sürücü değilim. Ekonomiyi ve sorunsuzluğu beraber yaşıyorum.


    LPG fiyatlarına gelince. Eninde sonunda dengesini bulacak. Bir ara fark kalmadı diye konu başlıkları açılmıştı. Şu an %25 tasarruftan bahsediliyor. Eskisi gibi %40 olur mu bilmiyorum ama yaz aylarında en az %30'u göreceğime eminim.


    Sağlıkla kalın.





  • İyi hesap yapın lpg yaklaşık yüzde 20 fazla litre yakıt yakar. Eğer benzin fiyatı ile lpg arasında yüzde 30 fiyat farkı varsa yapılan tasarruf yüzde 30-20= 10dur. Bu yüzde 10 (tahmini çünkü bu fiyatlar ile tahmin de mümkün değil) ile 3 4 yılda kurtarıyorsa yaptırın.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 2018 corolla 1.6 mds aracım var. 0km aldıktan 1 ay sonra 1000km de iken Ankara'da rüştünü ispat etmiş bir yerde prins technomax LPG taktırdım. Daha önce focus aracıma da orda montaj yapılmıştı. 5-6 arkadaşın aracına da benim tavsiyem üzerine orada lpg uygulandı.


    Aracım 53binde ve benzinli gibi kullanmaya devam ediyorum. 20binde bir filtresi değişiyor.


    Bi arkadaşın dediğine tamamen katılıyorum atmosferik demek LPG demektir. Ben de bir aile aracı için ortalamanın biraz üstünde km yapıyorum ve ya dizel ya da atmosferik+LPG benim için şart gibi bişeydi.


    Matematik hesabını arkadaşlar yapmış sadece belirtmek isterim, ben ipragazdan (son zamla) 8.90'dan LPG alıyorum.


    Corolla valvematic motor gerçekten LPG'li kullanmak için yapılmış dense yeridir.


    Bazen şeytan dürtüyor turbo motorlu ve çift kavrama şanzımanlı bi araç alıp hızlanmanın, esnekliğin keyfine varmak istiyorum ama LPG'nin ekonomisini ararım diye o işlere girmiyorum. Ayrıca atmosferik motor olup bu kadar seri olan 1.6 kategorisinde motor pek yok bu da bir gerçek. Daha önce 1.6 focus aracımda manuel vites olmasına rağmen arabada zerre performans yoktu.


    Sözün özü her zaman söylenir düzgün montaj herşeyden önemli. Toyota valvematic ve honda ivtec motorlarda LPG çok iyi uyum sağlıyor. Psikolojik olarak araç kullanmanın keyfini yaşıyor insan. Bi ara lpg benzin fiyatı nerdeyse eşitlenince benzinle kullandım aracı 1 ay kadar. İnsan psikolojik olarak benzinde iken gaza ölçülü basıyor, LPG'de kafa daha rahat. Halbuki LPG olan araçlar kafa rahatlığının katkısıyla daha fazla km yapıyor ve benzin kullanımıyla yakın yakıt masrafı ortaya çıkıyor bu da bir gerçek.





  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.