Şimdi Ara

2019 Nobel Kimya Ödülü'nün kazananları belli oldu

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
4
Cevap
0
Favori
92
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj


  • Nobel Tıp Ödülü’nün sahiplerini bulmasının ardından 2019 Nobel Kimya Ödülü’nün kazananları da belli oldu. Nobel Kimya Ödülü bu yıl ABD'li John B. Goodenough, İngiliz M. Stanley Whittingham ve Japon Akira Yoşino arasında paylaşıldı.



    İsveç Kraliyet Bilimler Akademisinden yapılan açıklamada, 2019 Nobel Kimya Ödülü'nün "lityum iyon bataryaların icat edilmesine yönelik çalışmalarından ötürü" ABD'li John B. Goodenough, İngiliz M. Stanley Whittingham ve Japon Akira Yoşino arasında paylaştırıldığı belirtildi.



    Açıklamada, "Günümüzde dizüstü bilgisayarlardan cep telefonlarına kadar çok sayıda elektronik araçta kullanılan lityum iyon bataryalar, insan yaşamında çığır açtı. Bu yılın Kimya Ödülü kazananları, çalışmalarıyla kablosuz ve fosil yakıtlardan bağımsız bir toplumun temellerini attılar." ifadelerine yer verildi.



    Ayrıca Bkz.Biyobaskı yöntemiyle uzayda biftek basıldı



    Nobel Kimya Ödülü’nü kazanan Goodenough, Whittingham ve Yoşino, ödülün yanı sıra 9 milyon İsveç Kronu (yaklaşık 1 milyon dolar) para armağanının da sahibi oldu. Ayrıca, 97 yaşındaki ABD'li John B. Goodenough ödülü kazanan "en yaşlı bilim insanı" olarak kayıtlara geçti.



    2015 yılında Nobel Kimya Ödülü’nü kazanarak ülkemizi gururlandıran Aziz Sancar, ‘Nobel Ödülü kazanan ilk Türk bilim insanı’ olmuştu. Prof. Dr. Aziz Sancar, hücrelerin hasar gören DNA'ları nasıl onardığını ve genetik bilgisini koruduğunu haritalandıran araştırmaları sayesinde ödülü kazanmıştı.




  • Biraz geç kalınmamış mı? Keşfedileli kaç yıl oldu. Arada patlıyor çatlıyor ama daha iyisi yapılana kadar mecbur kullanılacak.
  • labtek38 kullanıcısına yanıt
    Sanırım ilaç edilmesinden ziyade sektör tarafından neredeyse standart teknolojiye dönüşmesinden ötürü ödül vermişler.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.