Şimdi Ara

2015 Retina MacBook Pro Inceleme ve 2016 karsilastirma

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
10
Cevap
0
Favori
1.614
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhabalar,

    2013 MacBook Air'imin bir anda donup kapanmasi uzerine acil bir bilgisayara ihtiyacim oldugu icin 2015 13" MacBook Pro aldim.
     2015 Retina MacBook Pro Inceleme ve 2016 karsilastirma
    Yurtdisinda yasiyorum, ve Apple Store'da tum MacBook'lari deneme, ve 2015 ile 2016 MacBook Pro'yu karsilastirma sansim oldu.

    Oncelikle klavyeyi begenmeyenler arasindayim. 3 senedir MacBook Air kullaniyorum, ve ilk etapta o bilgisayari secmemde klavyenin etkisi coktu. 2016 oncesi MacBook Pro'larda bu klavyenin daha da derin olmasini da buyuk bir avantaj olara goruyordum.
    Klavye alisilabilir duruyor, ama yuksek fiyatlara alinan bu cihazlara "alismak" zorunda kalmamaliyiz bence. Trackpad'in buyumesi buyuk bir arti. 120GB modelin kaldirilmasi da guzel bir hareket.

    Touch Bar guzel bir eklenti, ama fiyati bana yuksek geldi. (Yaklasik 300 dolarlik bir fark var, ve Touch Bar disinda daha yuksek islemci hizi ve daha fazla USB-C portu geliyor)
    Genel olarak USB-C Portlarina bir sey demek istemiyorum, cunku gittikce daha cok populerlesiyor bu port. FAKAT, MacBook Pro aslen profesyonellere hitap eden bir cihaz. Retina oncesi MacBook Prolarda da, retina Pro'larda da HDMI, Ethernet veya SD kart okuyucu gibi ekstra portlar var. Fakat yeni Pro'da hicbir sey yok. (Bu aslinda gelecek icin kotu bir adim degil, zira USB-C bu farkli portlarin yapabildigi her seyi yapiyor, fakat adaptor gerekli) MagSafe'in kaldirilmasi benim icin bir dezavantaj, ama cihazi sagdan veya soldan sarj edebiliyor olmak buyuk bir arti.

    Bir de ufak bir detay, ben bilgisayarimi ses sistemine bagliyorum, ve 2005'ten beri uretilen tum MacBooklar dijital ses verebiliyordu 3.5mm jacktan. 2016 MacBook'larda bu kaldirilmis.

    Internette yorumlarda yeni MacBook Pro'nun "Pro" bir bilgisayar olmadigi, yalnizca buyutulmus bir MacBook oldugunu soyluyorlar. Ben buna katilmiyorum, yalnizca portlarin USB-C olmasi yuzunden bunun soylenmesi bana adil gelmiyor.

    Gelelim bu MBP'ye,
    Oncelikle Apple'in ogrenci indirimi ve yeni rMBP'nin cikmis olmasi ile yasadigim yerdeki Apple Store'dan uygun fiyata aldim. Benim aldigim cihaz sifir, ama refurbished bir cihaz alsaydim 256GB modelini ayni fiyata alabilecektim. (Ama bana teslim edilmesi 10 gune yakin surecekti, ve benim finallerim icin bir bilgisayara acil ihtiyacim vardi)

    Retina ekran olmasi MacBook Air ile karsilastirinca cok net ve cok guzel, bunun disinda HDMI portunun olmasi guzel bir arti.

    Genel olarak performans (uygulama acilis hizlari, ses ve video editleme) 2013 Air'e ve 2013 rMBP'ye gore cok daha iyi. Fakat macOS'daki gorsel efektler daha akici olabilirdi. Yani Air'daki efektler (belki cozunurluk daha dusuk oldugu icin) daha akici geliyordu.

    Trackpad'deki Force Touch cok islevsel degil. En islevsel ozelligi trackpad'in istedigimiz her tarafina dokunabiliyor ve sesini kapatabiliyor olmamiz. Onun disinda, bence Macbook'taki Force Touch iPhone veya Watch'daki kadar islevsel degil.

    Pil omru (MacBook Air'den daha guclu olmasi ve pilinin daha kucuk olmasina ragmen) gayet iyi. WiFi-Bluetooth surekli acik, parlaklik orta seviyede ve iTunes, Safari ve Word acik bir sekilde 11 saat cok rahat gidiyor sarji.

    Sonuc olarak, bu bilgisayari yaklasik 10 gundur kullaniyorum ve 3 senedir kullandigim Air'dan sonra guzel bir yukseltme oldu. Fakat, durust olmak gerekirse Air bozulmus olmasaydi ve benim acil bir bilgisayara ihtiyacim olmasaydi degistirmezdim, zira Air performans olarak Pro'dan cok geride degildi. (Gunluk kullanim, video editleme ve Java-C kodlama)

    2015-2016 MacBook Pro'yu da karsilastirmak gerekirse, performans olarak baz modeller arasinda cok ciddi bir fark yok. Fakat 2016 rMBP cok daha hafif ve kompakt. Klavye alisma gerektirir sanirim, ama alistiktan sonra bir sorun olmayacaktir. (Ben su an icin eski MacBooklardaki klavyeleri daha cok begeniyorum ama bu bilgisayardan sonra bir daha Mac alirsam zaten Butterfly klavyeye sahip olacak) Pil omru olarak su an icin sorunlar var sanirim, fakat onumuzdeki 2-3 aylik surecte tamamen cozulecektir sanirim.
    2016 guncellemesi radikal bir degisim getirdi, ve su an icin cok sevilmese de yakin gelecekte herkes alismis olacak.
    Daha onceden Mac kullanmamis olsam sanirim 2016 rMBP'yi alirdim, ama su durumda hem fiyat avantaji hem de 2015'in tasariminin alisildik olmasi beni 2015 almaya itti. Bir de yasadigim yerde hem universite icinde hem de sehirde ikinci el pazarinin genis olmasi, ve Apple urunlerinin fazla deger kaybetmemesi ileride yeni tasarim Pro'ya gecmek istersem su an odeyecegimden cok daha fazla odemeden gecebilmemi sagliyor.

    Herhangi bir konuda (Air, Pro, üniversite) sorunuz varsa mutlulukla cevaplarim.
    Iyi forumlar :)







  • Ben de başkasının bilgisayarında deneyince ''bu ne biçim klavye demiştim'' kelebek tipi mekanizmalı için. Fakat klavyeye alışmak en fazla 2-3 gün sürüyor ve sonra eski klavyeyi beğenmiyorsun.
  • Ben 2016 macbook pro'nun tanıtılmasıyle birlikte özellikle 2015 model 15' macbook pro satın aldım, bilgisayarımı yazılım geliştirmek için kullanıyorum.
    Geçen gün inceledim, bilgsayarıma çalışırken takılı olan cihazlar:

    1- HDMI Monitor
    2- Harici Klavye
    3- Harici Disk (Time Machine)
    4- Power Adaptör.
    5- Test etmek için IOS cihaz

    Yeni ve muhteşem macbook 2016'ya göre benim tam power hariç en az 4 tane farklı dongle almam gerekiyor (yedek usb girişlerini saymıyorum bile), üstüne üstlük mevcut durumda pahalı bir hub almadıkça bütün portlarım kullanılıyor olacak.

    Zamanında thunderbolt için de "çok popüler olacak" yalanını söylemişlerdi, onun da bize tek getirisi ekstra thunderbolt-hdmi tarzı dönüştürücü almak oldu.

    Popüler olana kadar zaten bu bilgisayarlar 4-5 seneyi devirmiş olacaklar, o zaman popüler bile olsa kullanmakta olduğum harici cihazların eskiyip usb-c 'li modelelri almam yine en az 1-2 seneyi daha bulacak..

    Yani anlayacağınız "usb-c popüler olacak, biz erkenden size getiriyoruz" olayı tamamen bir pazarlama yalanı ve tamamen bu eylemin tam ortasında daha fazla dongle satmaktan başka bir amaç yok.

    Aynı değişimi apple iphone'larda lightning port taktığında da gördük, lightning portlar yapıları gereği takılacak cihazlara apple'dan lisans alınmış çipler kullanmak zorundalar, böylece apple satılan her kablodan 2-3 dolar civarı bir lisans ücreti almaya başladı.

    Yani 2016 macbook için yapacakları tek şey 2015'in aynısı fakat işlemcisi son nesil olması veya çok fazla istiyorlarsa touchpad'i küçük bir ipad gibi yapmaları yeterliydi. Onun yerine gereksiz özellikler, müşteriyi daha çok sağma odaklı bir mimari ve daha pahalı bir model çıkarttılar. Resmen batırdılar.




  • Macbook Air donup kapanınca yeni bilgisayar almanıza pek anlam veremedim, tamir olmuyor muydu o cihaz? Araba yolda kalınca yeni araba almak gibi bir şey olmuş o, üstelik Apple da oldukça hızlıdır servis konusunda.

    Neyse o sizi ilgilendiren bir şey, ben sadece takıldım.

    Yeni Macbook Pro teknik olarak beni de çok sevindirmedi, kullanılan GPU'lar yeterli değil, bir mimar olarak beni memnun etmeyecek. Hadi bunu geçtim... USB-C çok erken geçtiler, bunun cezasını mutlaka düşük satış rakamlarıyla çekecekler, şahsen 2010 MBP kullanıyorum ve yenisini almaya hiç niyetim yok.

    Apple Jobs döneminde müşteirlerini doğru teknolojiye yönlendirirdi, para 2. plandı ama ucuz da değildi, müşteriler de 3'e 5'e bakmazdı.... şimdi ise Apple müşterilerini çok para harcamaya yönlendiriyor, inovasyon 2. planda, yaptıkları değişiklikler sadece Dünya'daki panel, çip ve batarya teknolojisinin meyveleri.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ali® -- 28 Aralık 2016; 11:23:37 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Ali®

    Macbook Air donup kapanınca yeni bilgisayar almanıza pek anlam veremedim, tamir olmuyor muydu o cihaz? Araba yolda kalınca yeni araba almak gibi bir şey olmuş o, üstelik Apple da oldukça hızlıdır servis konusunda.

    Neyse o sizi ilgilendiren bir şey, ben sadece takıldım.

    Yeni Macbook Pro teknik olarak beni de çok sevindirmedi, kullanılan GPU'lar yeterli değil, bir mimar olarak beni memnun etmeyecek. Hadi bunu geçtim... USB-C çok erken geçtiler, bunun cezasını mutlaka düşük satış rakamlarıyla çekecekler, şahsen 2010 MBP kullanıyorum ve yenisini almaya hiç niyetim yok.

    Apple Jobs döneminde müşteirlerini doğru teknolojiye yönlendirirdi, para 2. plandı ama ucuz da değildi, müşteriler de 3'e 5'e bakmazdı.... şimdi ise Apple müşterilerini çok para harcamaya yönlendiriyor, inovasyon 2. planda, yaptıkları değişiklikler sadece Dünya'daki panel, çip ve batarya teknolojisinin meyveleri.

    Merhabalar,

    Bilgisayarim bozulduktan yaklasik 15 dakika sonra Apple Store'a gittim, ve bana 2000TL'ye yakin bir masraf cikarttilar (SSD degisimi olacagini soylediler - Turk Lirasina cevirdim) Su anda bilgisayari Troy'a biraktim, cevap bekliyorum. Daha uygun bir fiyata tamir edilirse Air'i satacagim. Fakat acikcasi garantisi zaten bitmis bir cihaza 2000TL yatirim yapmak istemedim.

    USB-C'nin (Thunderbolt aksine) populer olacagini dusunuyorum ama dediginiz gibi biraz erken. Fakat bazi firmalarin kullanmaya baslamasi lazim populerliginin artmasi icin. Yine de belki 2 USB 3.0, 2 USB-C gibi yapilabilirdi diye dusunuyorum. Yeni Pro'nun ince ve hafif olmasi buyuk bir avantaj tabi, ama Apple'in iPhone 7'yi bile USB-C kablo ile satmiyor olmasi USB-C teknolojisi icin daha erken oldugunu gosteriyor. Eskiden Asus'un ultrabooklarinda yaptigi gibi [su anda satista da olan] bir dongle kutu icerigine dahil olsaydi sanirim bugun bu kadar elestirmeyecektik.

    Apple, Jobs sonrasinda innovasyon konusunda pek basarili olamadi, yerine Samsung gibi birden cok model cikararak piyasada etkin olmaya calisiyor. iPad Pro, iPad mini, iPad Air, iPad, iPhone Plus, iPhone, iPhone SE gibi.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mrplt -- 28 Aralık 2016; 20:57:55 >




  • iyi geceler,macbook pro ya bütçem yetmediğinden air almayı düşünüyorum ancak tek soru işaretim matlab/simulink te bir problem yaşar mıyım o çok soru işareti?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: dreampowder

    Ben 2016 macbook pro'nun tanıtılmasıyle birlikte özellikle 2015 model 15' macbook pro satın aldım, bilgisayarımı yazılım geliştirmek için kullanıyorum.
    Geçen gün inceledim, bilgsayarıma çalışırken takılı olan cihazlar:

    1- HDMI Monitor
    2- Harici Klavye
    3- Harici Disk (Time Machine)
    4- Power Adaptör.
    5- Test etmek için IOS cihaz

    Yeni ve muhteşem macbook 2016'ya göre benim tam power hariç en az 4 tane farklı dongle almam gerekiyor (yedek usb girişlerini saymıyorum bile), üstüne üstlük mevcut durumda pahalı bir hub almadıkça bütün portlarım kullanılıyor olacak.

    Zamanında thunderbolt için de "çok popüler olacak" yalanını söylemişlerdi, onun da bize tek getirisi ekstra thunderbolt-hdmi tarzı dönüştürücü almak oldu.

    Popüler olana kadar zaten bu bilgisayarlar 4-5 seneyi devirmiş olacaklar, o zaman popüler bile olsa kullanmakta olduğum harici cihazların eskiyip usb-c 'li modelelri almam yine en az 1-2 seneyi daha bulacak..

    Yani anlayacağınız "usb-c popüler olacak, biz erkenden size getiriyoruz" olayı tamamen bir pazarlama yalanı ve tamamen bu eylemin tam ortasında daha fazla dongle satmaktan başka bir amaç yok.

    Aynı değişimi apple iphone'larda lightning port taktığında da gördük, lightning portlar yapıları gereği takılacak cihazlara apple'dan lisans alınmış çipler kullanmak zorundalar, böylece apple satılan her kablodan 2-3 dolar civarı bir lisans ücreti almaya başladı.

    Yani 2016 macbook için yapacakları tek şey 2015'in aynısı fakat işlemcisi son nesil olması veya çok fazla istiyorlarsa touchpad'i küçük bir ipad gibi yapmaları yeterliydi. Onun yerine gereksiz özellikler, müşteriyi daha çok sağma odaklı bir mimari ve daha pahalı bir model çıkarttılar. Resmen batırdılar.

    thunderbolt ile karsilastirmana katilmiyorum. type c hakkaten bundan farkli ve 2 seneye piyasa komple bunlarla dolacak. kablo karmasanini tamamen ortadan kaldiriyor.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Bernstein

    iyi geceler,macbook pro ya bütçem yetmediğinden air almayı düşünüyorum ancak tek soru işaretim matlab/simulink te bir problem yaşar mıyım o çok soru işareti?



    Ben 3 seneye yakin Air'de Matlab/Simulink kullandim ve hicbir sorun yasamadim. Benim eski Air'de 4GB ram vardi, 2015 Air'larda 8GB olmasi lazim o yuzden hicbir sorun olmadan kullanabilirsiniz.

    @ertanunver USB-C'nin standart olacagina katiliyorum ama su an icin USB-C ile calisan cihaz sayisi cok az. Apple belki Belkin'e (tum iPhone'lara urettirdigi gibi) bir dongle urettirseydi ve bunu kendisi satsaydi belki bu kadar tepki almayacakti. Ama onumuzdeki 5 sene icinde usb-c nin populerlesecegi kesin.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mrplt -- 13 Ocak 2017; 21:8:34 >
  • Ben o kadar iyimser bakamıyorum, apple'ın bu ilk "yeni modelimizde kullandığımız x portu 3-5 seneye varmaz piyasadaki bütün cihazlarda olacak" tarzı tanıtımı değil..

    Bkz. usb type-c
    Bkz. firewire 800/400
    Bkz. thunderbolt 1/2

    Apple ne yaparsa yapsın piyasanın çok küçük bir oranına hitab ediyor, piyasadaki laptopların çok büyük bir kısmı daha henüz usb-c 'nin yakınından bile geçmiyor, böyle olunca da donanım üreticileri bu konuda herhangi bir çalışma içerisine girmeye ihtiyaç duymuyorlar, hadi herşeyi geçtim, piyasada apple kadar "5mm daha ince yapmamız gerek, o yüzden usb-c kullanalım" gibi gereksiz bir takıntıya girmiş çok fazla marka yok.

    Bu tarz standartların olabilirliğini windows makineler belirliyor. Türünün en üst modellerindne birisi olan Microsoft Surface Studio bu sene çıktı ama üzerinde thunderbolt veya usb-c girişi hala yok?

    Thunderbolt2 için de aynı muhabbetler geçmişti, araştırıp baktığınızda aşırı pahalı 3-5 harici hdd ve kablodan öteye apple dışında herhangi bir laptopun kullandığını göremedim.

    2 sene sonra usb-c çıkışlı cihazlar artmış olsa bile insanların ellerindeki usb3/thunderbolt2 donanımların miadını doldurması gerken bir süre daha var, en iyi ihtimalle o da usb-c yerleşmeden başka bir standart daha dayamazlarsa 5 senesi var.

    Herşeyi geçtim, hadi herşey iyi gitti 2 senede standartlaşacak olsun, ben 8000 küsür liraya aldığım laptopu neden 2 sene boyunca ha çıktı ha çıkacak diyerek tonlarca dongle ile gezdirmek zorundayım? zaten üstüne 2 sene daha kullanıp değiştiriyorum :D




  • Anlattıklarınıza gore kendime 2015 mac pro almayı dusunuyorum, en uygun nereden alabilirim ? Uygulama geliştirmek icin kullanacagım. 16gb ram ve i7 dusunuyorum istiyorum ama beni baglayan fiyatı maalesef.o yuzden i5 8gb yetinecegim. Ayrıca ikinci elde dusunuyorum.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.