Şimdi Ara

15 Yaşındayım Ve Programlama Öğrenip Oyun Geliştirmek İstiyorum Nereden Başlamalıyım? (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
46
Cevap
3
Favori
2.785
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
14 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Unity ve buna bagli C# ogrenmeye baslaman senin icin iyi olur.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Godot engine olur.

    Lakin senin iyi ingilizce bilmen şart. Şimdi unreal motorunda blueprint diye bir meret var. program yazmadan görsel olarak oyun yazabilirsin.

    Lakin unreal için iyi makina lazım. Benim imzamdaki makina (en azından benim yapmak istediklerim için) eh işte 2700x lazım.

    Ancak kodlama öğrenirim dersen godot engine var. Hafif 2d oyunlar rahat yapılıyor 3d tarafı da senin ihtiyacını görür (çok şekilli grafikler peşinde değilsen).
  • Buraya fikir danışmaya geldik adamlar 18 yaş altı alınmasın diyor! Neyse boş veriyorum.
    Şu Godot Engine yi araştıracağım. Ancak hala kafamda soru işaretleri var. Biri C# diyor, biri Java diyor anlamadım.
    İngilizce konusunu nasıl geliştireyim? Yanı önerebileceğiniz uygulama vs. var mı? Şuan bizim okulda Cambridge Think A2 kitabını işliyoruz. Pek takılmıyorum bilmediğim kelimeler dışında. Onada bakıyorum. İngilizcemi inşllah geliştireceğim.
    Korkum şu ki yanlış kod dilini öğrenmek. Yanı bu konularda pek bilgi sahibi olmadığım için zor olana hemen başlayıp hevesimi kırmak istemiyorum.
    Peki neden Java neden C#. Veya ilk hangisini öğrenmeliyim? Bir yakınım var daha yeni aklıma geldi, ona mesaj atacağım bilgisayar mühendisi. Bakalım o ne önerecek.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Java 'yı öğrendiğinde cep, desktop ve sunucuda kullanırsın ve dünyanın heryerinde iş bulursun.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Kimsenin ne dediğine pek kulak asma ...Beynin seni hangi yöne yöneltiyorsa o tarafa yoğunlaş...Kimisi C#'de iyidir kimisi CSS'de, kimisi de PHP ve ASPx'der ...Kendi kendine aynadan bir bak, kendini tart gerisi kolay merak etme, yeterki İSTE (içinden gelerek tabi) ! ! !


    Gerisi gerçekten çok kolay.
  • Kısaca js öğren three.js kütüphanesini kullanarak ufak şeyler yaparsın. Hem hoşuna gidiyor mu buna bakarsın, sonrasında da unrealengine geç bence tabi daha iyi bir pc ile.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Tek başına anca template oyun yapabilirsin.

    Son yıllarda gerek arkadaş gerekse yakın iş çevremde çok çeşitli kitleler oyuna sarmış durumda.

    3 yıldır oyun yazan arkadaşım var. Bunun yanında model rig animasyon vs vs bir sürü ekstra meslek dalı olaya dahil oluyor.

    Bu forumda yetenekli bir arkadaş var ama o da tek başına her şeyin altından kalkamaz.

    Bir firmada staj falan yapmayı deneyebilirsin.
  • Biraz uzun olabilir ama söyleyeceklerimin kafa karışıklığını giderebileceğini düşünüyorum, konuya olan yaklaşımını değiştireceğim biraz.

    Ben olaya "oyun yapmak istiyorum" şeklinde yaklaşmanı hiç tavsiye etmiyorum. Niye dersen tek başına geliştireceğin bir oyunun seviyesi aşağı yukarı ne olur playstore'daki yığınlara bir göz gezdirerek anlayabilirsin. Çok azı kaliteli olan oyunlar var ki bu çok az dediğim kısmın kendi içinde büyük bir kısmı ufakta olsa alanlarında bilgi sahibi olan bir ekiple geliştirilmiş oluyor. Geri kalan yığınlar ise çoğunluğu hazır şablonlar, hazır efektler, hazır assetler gibi şeyler üzerinden gelmiş, düzenlenmiş, belli döngülerde devam eden kötü görünümlü oyunlar oluyor. Kimisinin kotarı diğerlerininkinden iyi oluyor, fark burada ortaya çıkıyor ancak arayı fazla açamıyor. Çünkü sen bir oyunu meydana getiren alt elementlerin uzmanı değilsen, internette sana verilenlerin belirlediği kalitenin üstüne çıkamıyorsun, bu da seni diğerlerinden ayırmıyor çünkü aynı kaynaklara herkes sahip.

    Kendi kaynağını kendin sıfırdan üretebilmen lazım. Ha diğer türlüsü olan şablonları edin / düzenle şeklinde yapmak suç mu? Değil, gayette yapılabilir hatta bunu etkili şekilde yapabilenler de var ancak çoğunlukla insanı bir yere taşımıyor, yani hayallerin bu alanda endüstride yer edinmekse bu yolu izlemek seni oraya taşımaz.

    Bu şekilde olduğu zaman, örneğin bir uzman geliştirici ekip daha baktığı gibi anlıyor işi pek bilmeyen bir geliştirici olduğunu, ya da öğrenim aşamasında yolun başında gibi düşünüyorlar. Eğer seni diğerlerinden ayıracak nitelikte bir oyun geliştirmek istiyorsan, tek başına yapmak için yıllarını vermen gerekecek + her konuda orta seviyenin illa ki üstünde bilgi sahibi olman gerekecek - ki bazı dallarda da uzmanlık seviyesinde olman gerekecek. Yeni gereksiz yere fazla yıpranırsın, her şeyi öğrenmeye çalışmak + her şeye sabır gösterip yapmaya çalışmak seni üzer.

    Bir adam aynı anda hem doktor hem de makine mühendisliği yapamaz, yaparsa ya yıpranır, ya da birinden birini hakkıyla yapamaz ve kötü bir iş sergiler. Tıpkı bunun gibi işte, ortalarda bir yerde bırakırsın sonra bu işi. Bilgin yetse ömrün yetmez, ömrün yetse bilgin yetmez öyle bir durum yani. O yüzden planlamanı iyi yapman lazım. "Oyun yapacağım" şeklinde yaklaşma olaya ilk olarak.

    Tavsiyem şu: 1 - 3 arası alanda uzmanlaş. Önce en çok keyif alacağın alanı seç. Oyun yapmak tek bir meslek dalı değil, yazılım sektörünün alt meslek dallarında farklı alanlarda uzmanlaşmış bir sürü insanın birleşmesi ile oyun yapılır. Sen bu sektörün bir meslek dalında uzmanlaşırsan oyun yapma işi kendiliğinden sana gelir zaten, senin ona gitmene gerek bile kalmayabilir, çünkü seni oyun yapmak üzere bir araya toplanmış olan uzmanlar kendi ekiplerine katmak isterler, teklifler alırsın para da kendiliğinden geliyor, böylece piyasada adı geçen bir oyuna imza atmış olursun, hedefin bu olsun.

    Öbür türlü er geç söner gidersin. Birkaç şanslı insan basit bir oyunun tutması ile (Flappy Bird gibi) zengin oluyor ama bu gerçekten paraya kısmeti olan azınlığa nasip olan bir şey, bu tip bir hedefin olursa bir yere taşımaz seni kariyer ve geliştiricilik namına.

    Mesela oyun sektörü için hangi meslek dallarında uzmanlaşabilirsin:

    - VFX sanatçısı olabilirsin, çok talep var piyasada.

    - 3D Asset sanatçısı olabilirsin, en çok talep buna var.

    - Environment sanatçısı olabilirsin, 3D sanatçılık ile aşağı yukarı aynı iş, ancak aralarında küçük ve bâriz bir çizgi var işin içine girince anlıyorsun. 3D Asset sanatçıları kadar talep alan bir daldır.

    - Karakter sanatçısı olabilirsin, yine 3D departmanının bir koludur ama çevre ve çevresel nesneleri bu adamlara yapmazlar, yalnızca karakter modeller, onu optimize eder ve son haline getirirler.

    - Programlamada uzman olabilirsin. Java ideal, istersen C dilini seç, ister Pyton seç pek çok platformda bu diller destekleniyor zaten. Ancak şunu hatırlatmak istiyorum, bu alanı seçenler diğer alanı seçenlerden daha fazla olduğu için uzman bir ekibe bununla katılma şansı nisbeten daha düşük olabiliyor. Bir de elle yazarak programlamanın yerini Visual Scripting denilen bir sistem aldı birkaç senedir, hızla da büyüyor. UE4'te buna Blueprint deniliyor, başka platformlarda Node tabanlı scriptleme deniliyor, yani programlamanın şekli artık değişti/değişiyor, bunları göz önünde bulundur ve iyi araştır.

    - 2D Konsept tasarımcısı olabilirsin, talep hem oyun sektöründe hemde Hollywood film sektöründe yüksektir, fikirleri 2D ortama dökmek her sanat tasarımının başlangıcıdır, uzmanlaşırsan ekmeğini güzel yersin ve endüstride yerin olur.

    - Animasyon alanında uzmanlaşabilirsin. Gerek MoCap verileri ile çalışmak, gerek kendi el yordamın ile animasyonlar oluşturmak, karakter ya da katı nesneleri etkili bir biçimde Riglemek, bu işlem için en uygun topolojilerin nasıl olması gerektiğini bilmek, yani Animasyon meslek dalının bütünün de uzmanlaşırsan yine şansın var.

    - Bunların haricinde oyunlarda daha pek çok alt dal var ama bu saydıklarım en çok giden ve üzerinde en çok vakit harcanan kilit noktalar. Bunlardan birini seçmen ideal olur.

    Şimdi saydığım bu meslek dallarını bi düşün, kaliteli ve seni diğerlerinden ayıran bir oyun yapmak için bu alanların hepsinde ya uzman, ya da bazılarında uzman bazılarında ise en az orta seviye bilgi sahibi olman gerekecek başta da dediğim gibi. Hepsinde gerekli noktaya gelmek uzun yıllar süreceği gibi hem seni sıkboğaz eder, hem de artık hepsini bilen biri olsan bile uygularken mecalin kalmaz emin ol. O yüzden seç birini - ikisini ve gerçekten ciddi manada uzmanı ol. Gerisi kendiliğinden geliyor.

    ==================================

    Şimdi buraya kadar söylediklerimi canlı bir örnek ile yakınlaştıracağım. Şu linkteki profil Aaron Contreras'a ait. Sıfat olarak bu adam bir Oyun Geliştiricisi, ama dal olarak baktığın zaman sadece bir Environment Artist, yani oyunlarda çevreyi oluşturan ekibin bir parçası. Bu adam oyun yapmıyor, oyunun çevresini yapıyor sadece. Ama gel gör ki sıfat olarak buna bir "Oyun Yapımcısı" diyoruz. PS Exclusive oyunlarından biri olan God of War projesinde çalışmış:

    https://www.artstation.com/aaron3dart

    Şimdi daha iyi anladın mı demek istediklerimi? Kendini bir dalda uzmanlaştır, zaten otomatikman oyun yapımcısı oluyorsun. Her şeyi ben yapayım ama şurası biraz yarım yamalak olsun dersen hiçbir şey olmamış oluyorsun olay bu. Bir tane şey yap, ama %100 yap.

    Nihayetinde söylediklerimi özet geçiyorum: Az önce saydığım birbirinden farklı meslek dallarının bir araya gelişi ile "oyun yapma" dediğimiz olgu ortaya çıkıyor. Sen işin tabanında ne yattığını öğreneceksin kilit nokta burada, sonra bu mesleklerin her birinde uzmanlaşmış insanlarla bir araya geleceksin, kendi işlerini sergileyeceksin ve kendine sektörde yer edineceksin. Tek başına devam etmek istersen, bu işlere talebi olan yerlere uzaktan iş yapıp teslim edeceksin. İşin haricinde hobi olarakta bir şeyler çıkarmak istiyorum dersen, uzmanı olduğun alanla alakalı çok güzel çok çekici şeyler üretip sergileyeceksin. Yığından ayrılacaksın yani, bu şekilde bir yerlere gelirsin ve hayallerin bir noktadan sonra suya düşmez bu yolla.

    - Son olarak, öğrenebildiğin kadar İngilizce öğren, bu sektörde İngilizce bilmek iyi bir artı hem öğrenme sürecinde hem talep ilerde görmen için. Planlamanı yap, sabırla yola devam et, hemen öğreneyim kısa yolu yok mudur bu işlerin deme, çünkü yok. 10 yılını bile versen hala yeni şeyler öğrenmeye devam ettiğin bir sektör, o yüzden aceleciliğin bir anlamı olmaz.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Metal-Gear -- 19 Şubat 2020; 18:10:52 >




  • Metal-Gear kullanıcısına yanıt
    Yazınız çok yardımcı teşekkürler.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • güzel yaş.
    zaman kaybetmeden başlamalısın.
    sakın hevesini ve isteğini kaybetme.kaybettirmelerine de izin verme.
    imkanın ve zamanın varsa kurslara git.fiyat konusunda da yardım iste gittiğin yerlerden.
    nerde oturuyosun bilmiyorum ama istanbul varsayarsam biraz araştırma yapman gerekecek elbet kurs-mobil oyun stüdyosu bulursun.
    zamanla nasıl ilerleyeceğini kendin çözersin.neyi öğrenip neyi öğrenmeye zaman harcamayacağını.
  • Peki bu dil kurslarını alacağım ücretsiz bir yer var mı? Phyton dan başlamak istiyorum sonra Java veya C#'a geçerim.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Scratch'ten sonra Python, C++, Java, gibi şeyeler seni sıkar. Komut satırında "Hello world" okumak sence ne kadar heyecan verici olur ki?

    Small Basic önereyim. Komutsatırında da çalışır, grafikleri de destekler. Scratch oyunlarını biraz daha zorlanarak ve masaüstü için yapmış olursun.
  • @rerea konu sahibi 15 yaşında değil. Sadece başlık dikkat çeksin diye 15 yazmış. Konu dışındaki gönderilerine bakarsan zaten 15 yaşta yazılması imkansız mesajları var.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Telefonum güncellenirken aklıma geldi. AppInventor scratch'in Android'e uyarlanmış ve gelişmiş sürümü. Google hesabın ile herhangi bir cihazdan giriş yapabilirsin. Bir kaç ta Türkçe kitabı olacak.
  • .



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-D559441D0 -- 3 Mart 2020; 18:35:2 >
    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • K110 kullanıcısına yanıt
    Şu AppInventor'u söylemeniz çok iyi oldu. Okulda adını hatırlamadığım bir yarışma için proje yapacağım. Ve bunun içinde verileri alıp, yöneticiye gönderecek ve bu şekilde yer tespiti yapacak bir uygulama geliştirmeyi planlıyorum. AppInventor' a hiç bakmadım ama bi kurcalayayım. Sormadığım hâlde nasıl cevap aldım hala şaşkınım.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.