Şimdi Ara

1 yıldan uzun süreli taahhütlerin feshi hakkında

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
16
Cevap
3
Favori
995
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
3 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Selamlar,

    Bu konuda, kafa karışıklığı yaratan “1 yıldan uzun süreli taahhütlerin feshi” hususunu ele almaya çalışacağım. “1 yıldan uzun süreli taahhütler” ifadesini kısaltarak “24 ay” olarak kullanacağım.
    Konuya giriş yapmadan önce şunu belirtmek isterim: hukukçu değilim, sadece sıradan bir vatandaş olarak yönetmeliği ve kanunu okuyarak yaptığım çıkarımları paylaşıyorum. Yanlışım/eksiğim varsa lütfen kaynak göstererek düzeltin.

    6502 numaralı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanunun 52. maddesinin 4. fıkrasında şu ifade yer alır: "Tüketici, belirsiz süreli veya süresi bir yıldan daha uzun olan belirli süreli abonelik sözleşmesini herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin istediği zaman feshetme hakkına sahiptir." Kaynak:
    https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2013/11/20131128-1.htm

    Bu ifade şöyle anlaşılıyor: “1 yıldan uzun taahhüt verilemez.” Bu, yanlış bir yorum. Bu madde 24 aylık sözleşmeleri yasaklamıyor. Tüketiciye 24 aylık sözleşmeyi cezai bedel ödemeksizin feshetme hakkı veriyor. Yani “24 aylık sözleşme yasaktır” demiyor, “24 aylık sözleşmeyi cezasız feshedebilirsiniz” diyor sadece. Bu yanlış anlaşılmayı düzelttikten sonra 24 aylık sözleşmeden caymak istediğimizde firmaların talep ettiği bedel konusuna gelelim.

    Biz tüketiciler 24 aylık taahhütten ayrılmak istediğimizde firmalar talep ettikleri tutara “cayma bedeli” demiyor. Firmalar bizden “indirim bedeli” talep ediyor. Bir örnek verirsem daha iyi anlaşılır.
    Mesela ben internet sağlayıcısı bir firmayım. İsmim de dejufnet. Ben 100 Mbps’lik bir paketi taahhütsüz 100 liraya satıyorum, taahhüt vermek isteyene de 80 liraya satıyorum. Böylece ne oldu? Taahhüt veren müşteriye aylık 20 lira indirim uyguladım. Müşterim taahhüt bitmeden ayrılmak istedi. Bu durumda ben müşteriden istediğim tutara “cayma bedeli” değil de “indirim bedeli” dediğim zaman yasadışı bir şey yapmamış oluyorum.

    "12 ay dolsun sonra iptal edersin" diyenler çok yanlış söylüyorlar çünkü mesele 1 yılın dolması değil. İsterseniz ikinci ayda ayrılın taahhüt 1 yıldan uzunsa zaten cayma bedeli ödenmez. Burada önemli olan aylar geçtikçe indirim bedelinin artması. Mantıken on üçüncü ayda yapılan indirim, ikinci ayda yapılan indirimden daha fazladır. Her ay 20 lira indirim verilirse ikinci ayda 40 lira, on üçüncü ayda 260 lira indirim verilmiş olur. Yani iptal edilecekse zaman geçirmeden iptal etmek gerekir zira her geçen ayda indirim bedeli yükselir.

    Firmalar kanunen indirim bedeli isteyebilir. Şöyle ki: BTK'nın Elektronik Haberleşme Sektörüne İlişkin Tüketici Hakları Yönetmeliğinde yer alan ve taahhütlü abonelikleri ilgilendiren 12. maddenin 5. fıkrasında şu cümle yer alır: "Taahhüt bitiminden önce taahhüde aykırılığın oluşması halinde, işletmecinin talep edeceği bedel, taahhüde aykırılığın oluştuğu döneme kadar; aboneye sağlanan indirimler ile cihaz veya diğer faydaların bedellerinin tahsil edilmemiş kısmının toplamı ile sınırlı kalmak zorundadır." Kaynak:
    https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2017/10/20171028-11.htm

    Lütfen dikkat edin "... işletmecinin talep edeceği bedel ... aboneye sağlanan indirimler ..." şeklinde bir ifade var. Bu yönetmeliğe göre firmalar yasal olarak "indirim bedeli" talep edebilir.

    Bazı arkadaşlar altyapısı olmayan bir yere nakil talep edip ceza bedeli ödemeksizin iptal edebileceğimizi söylüyorlar. Doğrudur, bu durumda "ceza bedeli" ödemeyiz. Ama bakın bir sonraki fıkrada yani 6. fıkrada da diyor ki: "Mobil elektronik haberleşme hizmetleri dışındaki taahhütlü aboneliklerde abonenin yerleşim yerinin değişmesi ve taahhüt konusu hizmetin aboneye yeni yerleşim yerinde aynı nitelikte sunulmasının fiilen imkânsız olması durumunda abone tarafından, yerleşim yeri değişikliğinin belgelendirilmesi halinde herhangi bir cayma bedeli ödenmeksizin taahhütlü abonelik feshedilebilir." Bakın yine "... herhangi bir cayma bedeli ..." diyor, indirim bedeli demiyor.
    Yani altyapısı olmayan bir yere nakil istediğimizde cayma bedeli ödemeksizin aboneliğimizi iptal edebiliriz ama yine indirim bedeli isteyebilirler. Bedelsiz iptal edenler olmuş, başıma gelmediği için bilmiyorum ama bedel talep edilseydi yine yasadışı bir şey olmayacaktı.

    Öte yandan, Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğünce hazırlanan broşürde de açıkça “Satıcı veya sağlayıcı, aboneliğinize son verdiğiniz tarihe kadar taahhüdünüze istinaden size yaptığı tüm indirimleri, cihaz veya diğer faydaların bedelini sizden talep edebilir.” cümlesi yer alıyor.
    Söz konusu broşür: https://tuketici.ticaret.gov.tr/data/5e216f3613b8761e84fba40d/D4903-CP_A.e%20Faaliyeti%20Abonelik%20S%C3%B6zle%C5%9Fmeleri%20Bro%C5%9F%C3%BCr%C3%BC.pdf

    Yine aynı müdürlükçe 15 Kasım 2019 tarihinde hazırlanan/sunulan “ELEKTRONİK HABERLEŞME SEKTÖRÜNDE AKDEDİLEN ABONELİK SÖZLEŞMELERİNDE TÜKETİCİNİN KORUNMASI” başlıklı slaytta yer alan bazı sayfaları buraya eklemekte fayda var:

    1 yıldan uzun süreli taahhütlerin feshi hakkında
    En alttaki maddeye dikkatinizi çekmek isterim. Diyor ki: “ … satıcı veya sağlayıcıların bu tüketicilerden sağlamış oldukları indirimleri, malların tahsil edilmemiş bedelleri veya diğer faydaların tahsil edilmemiş bedellerini talep etmeleri “cezai şart” olarak değerlendirilmemektedir.”
    Yani 24 aylık taahhütten caydığımız zaman firmaların bizden istediği indirim bedeli, Ticaret Bakanlığı tarafından "cezai şart" olarak kabul edilmiyor.

    Bu sayfayı ise 18 Ocak 2022 tarihindeki değişiklikten sonra eklemek icap eder:

    1 yıldan uzun süreli taahhütlerin feshi hakkında
    Buradaki ilk madde artık geçerli değil. Zira BTK 18 Ocak 2022 tarihinde birtakım değişikliklere gitti. Buna göre artık en uzun taahhüt süresi 24 ay olacak. Bu da biraz kafa karıştırdı. Bazı arkadaşlar "önceden 24 ay yasaktı, şimdi yasak değil" şeklinde yorumladılar. Oysaki 24 ay önceden de yasak değildi şimdi de yasak değil. 18 Ocak 2022 tarihindeki değişiklik, 27 ay/36 ay gibi 24 aydan uzun süreli taahhütleri yasakladı. Bununla beraber başka değişikler de getirildi ancak şu an onlar konumuzun dışında. Okumak isteyenler için forumda konu açıldı: https://forum.donanimhaber.com/18-01-2022-resmi-gazete-yeni-btk-kararlari--151741887

    Yukarıda sadece 2 sayfasını paylaştığım slaytta daha detaylı bilgiler de mevcut: https://tuketici.ticaret.gov.tr/data/5dd646c413b876d6187752d9/sunum/1_6_Abdullah_Fatih_CELENK.pptx

    Özetlemek gerekirse kanunda indirim bedeli değil cayma bedeli yasak. Zaten firmalar bu sebeple paketlerin çıplak fiyatını çok pahalı tutuyor ya. Mesela "50 Mbps 290.90 TL yerine 24 ay taahhütle 94.90 TL" falan yazıyorlar. Buna göre her ay 196 TL indirim uygulamış oluyor. Hele "12+12 ay taahhüt" diye bir söylem var ki akıllara zarar. Neden doğrudan 24 ay demiyor da 12+12 ay diyor sizce? Elbette kanunen haklı olabilmek için. Taahhüt 12 ay olduğu için bir ayrılma durumunda hem cayma bedeli talep edebiliyor hem de ikinci 12 ayda fiyatı yükseltiyor. Mesela "50 Mbps 300 TL yerine ilk 12 ay 100 TL, ikinci 12 ay 130 TL" gibi ifadeler kullanıyorlar.

    Bu firmalar ne yapar eder bir şekilde yasanın açığını bularak işi kılıfına uydurur. Olan da bize olur. Unutmayın bizim 1 avukatımız varsa firmaların 300-500 avukatı var. (Kabul, sayıyı biraz abarttım ama durum bu)

    İyi forumlar!

    31 Ocak 2022 Eklemesi:
    Değerli hocalarım hız düşüklüğü durumunda taahhütün feshi hususunda da birkaç ekleme yapmak istedim.
    BTK'nın 18 Ocak 2022 tarihinde gerçekleştirdiği yönetmelik değişikliğinin dokuzuncu maddesinin on birinci fıkrasında şu cümleye yer verilmiş: "İnternet erişim hizmetlerinde sözleşme özetinde yer alan ilgili adreste sunulacak hizmete ilişkin duyurulan veri hızları da dikkate alınarak Kurum tarafından belirlenecek Adrese Dayalı İnternet Hız Ölçümlerine ilişkin düzenlemelerde tespit edilen kriterlerin sağlanamaması halinde; abone tarafından cihazın kalan bedeli hariç herhangi bir cayma bedeli ödenmeksizin taahhütlü abonelik feshedilebilir." Yukarıda zaten kaynak eklemiştim ama burada tekrardan ekliyorum: https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2022/01/20220118-3.htm

    Buna istinaden bazı arkadaşlar "paketimde vaadedilen hızı alamıyorum, taahhütü ücretsiz feshedebilir miyim" şeklinde sorular soruyorlar. Öncelikle taahhütü ücretsiz feshetmek diye bir şey yok. Yukarıda satırlarca anlattığım üzere firmalar bizden indirim bedeli talep ettiği için yasadışı bir durum söz konusu değil.
    Şimdi asıl konumuza dönecek olursak bu madde gereken hızın verilmediği durumlarda müşteriye cezai bedel ödemeden fesih hakkı veriyor. Ancak şu an için (31 Ocak 2022) geçerli değil. Peki ne zaman geçerli olacak? Aynı yönetmeliğin on beşinci maddesini buraya yapıştırıyorum:
    "MADDE 15 – Bu Yönetmeliğin;
    a) 1 inci, 2 nci, 4 üncü, 7 nci, 12 nci, 13 üncü, 15 inci ve 16 ncı maddeleri 1/3/2022 tarihinde,
    b) Diğer hükümleri 31/12/2022 tarihinde,
    yürürlüğe girer."
    15. maddede de açıkça yazdığı üzere dokuzuncu maddedeki bu değişiklik 31.12.2022 tarihinde yürürlüğe girecek.
    Yani "hızım düşük ücretsiz ayrılabilir miyim" sorusunun cevabı şimdilik "hayır."


    25 Temmuz 2022 Güncellemesi:

    Değerli hocalarım hâlâ inatla sözleşme süresi dolmadan para ödemeksizin ayrılabilmeye inananlar görüyorum. Bugünkü yazdıklarım benim yorumumdur:
    Şimdi sözleşme ne demek bir anlayalım. 2 yıl veya 1 yıl fark etmez bir sözleşme imzalandığında firma müşteriye der ki "sözleşme süresi boyunca sabit fiyat garantisi veriyorum, hiçbir zamdan etkilenmeyeceksin"
    Bunun karşılığında müşteri de firmaya der ki "o zaman ben de sözleşme süresi boyunca senin abonen olarak kalmaya söz veriyorum"
    Karşılıklı verilen bu sözü tutmazsan bedelini ödersin. Bu mantığı kurmak bu kadar zor olmamalı.
    Günlük hayattan örnek vereyim:
    Söz verip sözünü tutmayan arkadaşımıza bile darılırız, kızabiliriz öyle değil mi? (İlkokul seviyesinde sözleşme dersleri 🙁 )

    Şimdi biz firmaya verdiğimiz sözü tutmayınca firma bize küsecek miydi? "Sana bir daha internet minternet yok" mu diyecekti? Bunu mu bekliyordunuz? Elbette firma hukuki karşılığı ne ise onu talep edecek. Bunu akıl edebilmemiz lazım.

    O yönetmelikte yazan "... hiçbir cezai bedel ödemeksizin..." gibi ifadeler vatandaşın gazını alma amaçlı yazılmış birtakım maddeler olsa gerek. Neden öyle yazıldığını ben de bilmiyorum. Bunların pratikte bir karşılığı yok. Bence olmamalı da zaten.
    Her şeye her gün zam gelen şu ekonomik ortamda taahhüt verip 2 yıl sabit fiyat garantisi alırken kafamız rahat. Peki süresi dolmadan ayrılmak istediğimizde karşımıza çıkan bedel karşısında neden yan çiziyoruz? Çocuk muyuz ki mızıkçılık yapıyoruz? Böyle tutarsızlık olmaz.
    Para ödemeden ayrılmak istiyorsak taahhütsüz hizmet veren bir sürü firma var onlara abone oluruz, olur biter. Ha, hem sabit fiyat garantisi alıp hem de istediğimiz zaman ayrılmak istiyorsak yok öyle bir dünya.

    BTK'nın web sitesindeki şu görüntüyü paylaşmak isterim:
    İlgili adres:https://tuketici.btk.gov.tr/internet-hizmetleri
    1 yıldan uzun süreli taahhütlerin feshi hakkında

    Bakınız kırmızı ile işaretlediğim yerde ayan beyan "... taahhüt süresi içerisinde aboneliğinizi sonlandırmak isterseniz... cezai şart ya da cayma bedeli talep edilmesi söz konusu olabilecektir." yazıyor.
    Yahu adamlar açıkça yazmış. Sözleşme süresi bitmeden abonelikten ayrılırsan bedel ö-der-sin bu kadar basit. İsmi cayma bedeli değil de indirim bedeli olur. O olmaz da armut bedeli olur başka bir şey olur. Neticede belli bir tutar ücret ödemek gerekir.

    Bu arada bu işlerden anlamayan vatandaşları tenzih ediyorum. Yaşça büyük kimseler veya bunlarla pek ilgilenmeyen kimseler anlamazlar, normaldir. Bildikleri birkaç firma vardır (TT, Vodafone, Turkcell vs) bunlara abone olurlar. E bunlar da taahhütsüz hizmet vermiyor. Mecburen imzayı atar sonra taşınırsa falan başına dert olur. Bunlara bir sözüm yok. Herkes her şeyden anlamak zorunda değil. Ancak bizler forumlarda takılıp da bu işlere merak duyan, araştıran vatandaşlar olarak meseleyi doğrudan kendi kaynağından (yani resmi gazeteden) değil de kendine bile faydası olmayan bilmemnehaber.com gibi sitelerden öğrenmeye kalkarsak olmaz. Yardımcı olacağız derken yanlış bilgi vermeyelim.

    Özetle sayın hocalarım taahhüt verdiysek süresi dolmadan ayrılmak istediğimizde karşımıza öyle ya da böyle bir tutar çıkacak. Aksi durum taahhütün mantığına aykırı zaten.
    25 Temmuz 2022 Güncellemesi başlığı altında da neden böyle olduğunu açıklamaya çalıştım.

    Hey siz sayın hocam. Bu satıra kadar geldiyseniz teşekkür ediyorum. Uzun yazdığım için genelde sonuna kadar okunmuyor ama olsun 1 kişi bile okusa yeter.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Dejuf -- 25 Temmuz 2022; 0:51:51 >







  • Yani kısacası taahhüt veya sözleşme başka şeyler; Cayma bedeli veya yansıtılan indirim bedeli başka şeyler diyorsunuz. Bence bu isimlendirmeler kafa karıştırıyor. Abonelik sonlandırılıdıktan sonra çıkan ücret adı altında birleştirilmeli. Sözleşme ve taahhüt de tek isim altında birleştirilmeli. Yoksa kafa karışıklığı çok olur.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi gulnare -- 19 Ocak 2022; 18:14:20 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • gulnare G kullanıcısına yanıt
    Aynen öyle diyorum hocam.
    Bence de kafa karışıklığını gidermek için adımlar atılmalı ama müşteriyi düşünen bir kurum var mıdır bilemiyorum :/

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Merhaba. Verdiğiniz bilgi yanlış. Özellikle de altyapı olmayan yere taşırsanız cayma bedeli ödemezsiniz ama indirimleri ödersiniz dediğiniz kısım tamamen yanlış.
    Cayma bedeli=İndirimlerin bedeli demektir.
    Ve altyapı olmayan yere nakil istendiğinde hiç bir firma sorun yaratmadan iptal ediyor.
    Ama 12 ay ve üzeri taahhüt konusunda aynı kanıdayız.
    Hatta bu konuda benim de forumda açmış olduğum bir konu var. Fakat olay sizin bahsettiğiniz gibi değil. Okursanız iyi olur linki bırakıyorum.
    https://forum.donanimhaber.com/12-ay-uzerindeki-taahhutleri-sakin-iptal-etmeyin--146370959

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • hp_anka H kullanıcısına yanıt
    Merhaba,
    Hangi bilgi yanlış hocam? "Altyapı olmayan yere taşırsanız ceza bedeli ödemezsiniz ama indirimleri ödersiniz" diye bir cümle yazmış mıyım yukarıda?
    "Bedelsiz iptal edenler olmuş ama bedel talep edilseydi yasadışı bir şey olmayacaktı" yazdım.

    Cayma bedeli=indirim bedeli eşitliği de nereden çıktı? Orada Ticaret Bakanlığınca hazırlanmış slaytı paylaştım. Gayet açık bir şekilde "indirim bedelleri... cezai şart olarak değerlendirilmemektedir" yazıyor. Siz bana "ceza bedeli=indirim bedeli" diyorsunuz.

    Ben zaten "altyapı olmayan yere nakil yapıldığı zaman firmalar zorluk çıkarıyor" demedim. "İndirim bedelini talep ederse yasadışı bir durum değil" dedim.

    Olay benim bahsettiğim gibi değil de nasıl peki? Konunun en başında "kaynak göstererek düzeltin" dedim. Siz bana açtığınız konuyu gösteriyorsunuz. Konunuzdaki evraklarda da benim anlattığım şeyler yazıyor zaten. Öte yandan bazı mahkemeler sizin konunuzda da dediğiniz gibi yönetmelik ıvır zıvır dinlemiyor, "taahhütten ayrıldıysan bedel ödersin" diyerek kestirip atıyor. Bu hususta kendi konunuzda yazdıklarınız doğrudur.

    Ama gelip benim açtığım konuda herhangi bir kaynak göstermeksizin "verdiğiniz bilgiler yanlış" derseniz hariçten gazel okumuş olursunuz. Ben diyorum ki "kanunen indirim bedeli ile cayma bedeli bir değil. Firmalar da kanunen indirim bedeli talep edebilir. Altyapı olmayan bir yere nakil olursa da indirim bedeli talep edebilirler." Etmemişler, helal olsun ne diyeyim. Ama sizin iddia ettiğiniz gibi cayma bedeli=indirim bedeli diye bir şey yok. Ayrıca tekrar söylüyorum "altyapısız bir yere nakil olduğu zaman firmalar zorluk çıkarıyor" gibi bir iddiam olmadı. "İndirim bedeli talep ederlerse yasadışı değildir" dedim sadece.

    Çok uzun ve detaylı bir şekilde yazdım. Gerekli linkleri de ekledim. Bence siz benim yazdıklarımı ve verdiğim linkleri iyi okuyun.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >




  • Konuya mümkünse bedelsiz iptal kararları eklenirse çok yarlı olur

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • man utd kullanıcısına yanıt
    Ben işin teorik kısmına değindim hocam. Pratikteki bedelli/bedelsiz birtakım kararlara dair birçok konu mevcut zaten.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Merhaba, öncelikle konu için teşekkürler. Hiçbir şekilde altyapı olmayan yerlere nakil talebi oluşturulduğunda abonelik kendiliğinden iptal oluyor veya altı aylık altyapı temin süresi içerisinde fatura çıkmadan bekliyordu. Bu süre içerisinde de altyapı sağlanamaz ise abonelik iptal oluyordu. Yani iki farklı durum söz konusu.


    Bir de artık işletmeciler bu duruma uyandı arkadaşlar. İkamet gösteren belge talep eden firmaların sayısı giderek artıyor. Yani ikametinizin olmadığı yere nakil ettirmeye çalışıp iptal ettirmeye zorlanıldığının farkındalar. Bunun için de e devletten ikamet gösteren belge istiyorlar.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi XpressMusic34 -- 1 Şubat 2022; 12:25:46 >
  • XpressMusic34 kullanıcısına yanıt
    Merhaba, rica ederim.

    Evet yukarıda bir arkadaş da altyapısız yere nakil konusunda benzer şeyleri söylemiş. Ben de zaten "firmalar zorluk çıkarıyor" vs demedim. "Yine indirim bedeli talep edebilirler" dedim. Neticede bunu yasaklayan veya kısıtlayan herhangi bir durum söz konusu değil.

    Öte yandan, dediğiniz gibi ikamet belgesi gerekiyor. Yukarıda da belirttim ama yine yazıyorum: BTK'nın Elektronik Haberleşme Sektörüne İlişkin Tüketici Hakları Yönetmeliğindeki 12. maddenin 6. fıkrasında açıkça diyor ki: "... yerleşim yeri değişikliğinin belgelendirilmesi halinde ..."
    Yani sizin de uyarıda bulunduğunuz gibi hocam, müşterinin adres değişikliğini ispat etmesi lazım.

    Bunları söyleyince biz kötü oluyoruz. Sanki yönetmeliği ben yazdım :/
    Aklımın erdiğince yardımcı olmaya çalışıyorum. Acı gerçek bir türlü kabul edilmiyor.

    Size de ayrıca teşekkür etmek isterim saygıdeğer hocam. Çünkü sizin bir mesajınızdan yola çıkarak yaptığım araştırmalar sonucunda bunları öğrendim. Önceden ben de sanıyordum ki 24 aylık taahhütten para ödemeden ayrılabiliriz. İndirim bedeli-cezai şart ayrımını bilmiyordum.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >




  • Dejuf D kullanıcısına yanıt

    Merhaba hocam öncelikle rica ederim.


    Senin bu tarz mesajların beni mutlu ediyor, demek ki sana katkımız büyük olmuş ve hem sektörel hem de hukuken çok fazla araştırıp öğrendin bu konuları ve bu takdir edilesi bir davranış. Bizlerin de veya benim sana katkımız/katkım oldu ise ne mutlu. Ve öğrendiğin bu bilgileri kendine saklamayıp insanlara yardımcı olmaya çalıştığını görüyorum mesajlarında ve bu da takdir edilesi bir davranış elbette. Umarım bu özelliğin sürerek saygı ve sevgi çerçevesinde devam eder. :)


    Bir ek bilgi daha sunalım bu güzel konuya.


    1 yıldan uzun süreli taahhütlerin feshi hakkındawww.rekabet.gov.tr
    Rekabet Kurumu - Kurul Kararı Arama
    https://www.rekabet.gov.tr/tr/Kararlar

    Bu sayfadaki arama yerine işletmecilerin adını yazarak Rekabet Kurulu tarafından ilgili işletmecilere yönelik olarak verilen kararları görebilirsiniz.


    BTK tarafından yetkilendirilmiş tüm işletmecilerin listesi ise şurada;



    Ve buradan da BTK nın sektöre yönelik kurul kararlarını görebilirsiniz;


    1 yıldan uzun süreli taahhütlerin feshi hakkında
    1 yıldan uzun süreli taahhütlerin feshi hakkındawww.btk.gov.tr
    Kurul Kararları - Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu
    https://www.btk.gov.tr/kurul-kararlari


    Buradan da işletmeciler ile ilgili Yargıtay kararlarını görebilirsiniz;


    https://karararama.yargitay.gov.tr/YargitayBilgiBankasiIstemciWeb/


    Btk Pazarverileri kaynağını da ek olarak ekleyelim





    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi XpressMusic34 -- 1 Şubat 2022; 13:43:28 >




  • XpressMusic34 kullanıcısına yanıt
    Güzel dilekleriniz için teşekkür ediyorum, ne mutlu hepimize. :)

    Ek bilgiler için de tüm forum adına çok teşekkür ediyorum yine.

    İyi forumlar!

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Dejuf D kullanıcısına yanıt

    Bilmukabele :)

  • man utd kullanıcısına yanıt

    Merhaba, biraz geç bir mesaj oluyor ama sizlerin aracılığı ile herkes adına bir bilgilendirme yazmak istiyorum.


    Bedelsiz yani indirim tutarlarının talep edilmediği, kurulum aktivasyon vb. ücretlerin talep edilmediği bir iptal ancak kusurlu bir hizmet neticesinde ve nakil yoluyla aboneliğin götürülmek istendiği yerde altyapının olmaması ve sağlanamayacak olması sebebiyle olur.


    Kusurlu hizmet tespit edilir ve tüketici hakem heyeti bu konuda bir karar verirse,

    Nakil yapılan adreste altyapının hiçbir koşulda olmaması ve aboneliğin altı aylık süreyle askıya alınması ve sonraki süreçte de altyapı sağlanamaması durumunda;


    bedelsiz olarak iptalden söz edilebilir.


    Kusurlu hizmet çok geniş bir kavramdır. Bunun tespitlerinin yapılması gerekir.

  • XpressMusic34 kullanıcısına yanıt
    Bence bu cayma bedeli ve indirim bedeli kavramları çxkallıktan başka birşey değil,ne demek cayma bedeli almıyoruz da, indirim bedelini talep ediyoruz demek? Hadi BTK, zaten müşterinin yanında olmadığı için bu yanlışa göz yumuyor da, bu sayfada niye firmalar ceza alacaklar tabiki şeklinde mesajlar yazılmış, onu anlayamadım.

    O zaman kelime oyunlarını bırakıp açık açık yazsınlar herşeyi niye yazmıyolar da milleti tüketici hakem heyetlerinde boşa uğraştırıyolar ki? Doğru düzgün müşteri desteği bile vermeyen firmaya lisans vermeyi biliyorlar ama BTK olarak?..peki Ticaret bakanlığı ne yapıyor,niye bu kafa karışıklıklarını gidermiyor..

    Misal 6 aydır bir İss'deyim..BTK anca almış parayı vermiş lisansı..ama daha ne bir denetim, ne bir kontrol ,resmen hergün kesinti var şu ara..müşteri hizmeti zaten yok,yani var da yok değil hiç yok..ee ben şimdi 2 yıllık sözleşmeden cayarsam, cayma bedeli değil ama indirim bedeli ödeyecekmişim, işe bakın hele
    Ha bu noktada, firma hizmeti düzgün veremiyorsa yani kusurlu hizmet varsa eğer, benim kuruş ödemeden çıkma hakkım var güya, ama onunda şu kurumlarla bu ortamda ispatını ya da tespitini nasıl sağlayacağız acaba bilen var mı?

    İşin özü, şu mesajı dahi internet yine kesik olduğundan mobil ağdan yazıyorum..(ayrıca kesinti sadece benim değil aynı iss yi kullananlarda şu an aynı durumda kesinti mevcut olmasına rağmen) biz bu kusuru ülke şartlarında tespit ettiremediğimiz için-malum kusurlu hizmet geniş bir kavram nasıl olsa) indirim bedeli ödemeden yine kurtulamayacağız yani firmadan..nasıl adalet ama



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Bella Ciao -- 5 Aralık 2022; 19:10:18 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >




  • Bella Ciao kullanıcısına yanıt

    Merhaba hocam.


    Taahhütten cayılması durumunda aktivasyon bedeli, kurulum bedeli vb. bedellerin alınacağı imzaladığınız sözleşmede yazıyor. Hepimiz bunu kabul ediyoruz, ayrıca sunulan ücretsiz hizmetlerin bedelinin de talep edileceği yazıyor mesela sözleşmelerimizde cayma durumunda.


    Hocam sizin durumunuzda eğer hizmet kesinti süresi müşteri hizmetleri kanalından görüntülenebiliyorsa, yani onların sisteminde bağlantının sürekli kesildiği bilgisi sabit ise ve müşteri hizmetlerinden teyit edebiliyorsanız konuşmalar kayıt edildiği için tarih ve saati not olarak tüketici hakem heyeti başvurunuzda söz konusu ses kaydının dinlenilmesini talep edebilirsiniz.


    İlgili firmadan istenilecek savunmada, söz konusu ses kaydının dökümanı da talep edilebilir çünkü bir kanıt teşkil etmektedir. Firmanın savunmasında bu husus da sorulacaktır. Bu hususta en net bilgiyi kaymakamlığınızda bulunan tüketici hakem heyeti aracılığı ile edinebilirsiniz.



    https://tuketici.btk.gov.tr/internet-hizmetleri



    Alıntı

    metni:
    Taahhütlü sözleşmenizden caymanız halinde İşletmeciler taahhüde aykırılığın oluştuğu döneme kadar aboneye sağlanan indirim, cihaz veya diğer faydaların bedellerinin tahsil edilmemiş kısmının toplamını cezai şart veya cayma bedeli olarak talep edebilmektedirler.


    Alıntı

    metni:
    Taahhütlü sözleşme, karşılıklı edim içeren borç sözleşmesi hükmünde olup, sözleşme süresince iki tarafın da (abone ve işletmeci) sözleşme şartlarına uyması beklenir. Elektronik haberleşme sektöründe taahhütlü sözleşmelerde abone tarafından borcun hiç veya gereği gibi ifa edilmemesi halinde, abonenin işletmeciye karşı yerine getirmeyi yüklendiği edime cezai şart ya da cayma bedeli denilmektedir. Bu nedenle taahhüt süresi içerisinde;Aboneliğinizi sonlandırmak istemeniz,Tarifenizi değiştirmek istemeniz,İşletmeci değiştirmek istemeniz,durumunda, imza olunan taahhütname hükümleri çerçevesinde cezai şart ya da cayma bedeli talep edilmesi söz konusu olabilecektir.


    https://www.btk.gov.tr/uploads/pages/slug/elektronik-haberles-me-sekto-ru-nde-tu-ketici-haklari-yo-netmelik-taslag-i.pdf








    1 yıldan uzun süreli taahhütlerin feshi hakkındawww.resmigazete.gov.tr
    Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğü
    https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2015/11/20151130-4.htm


    https://tuketici.btk.gov.tr/uploads/pages/tuketici-haklari-degerlendirme-raporlari/2015-tu-ketici-haklari-raporu.pdf




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi XpressMusic34 -- 6 Aralık 2022; 17:36:42 >




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.