Şimdi Ara

bi-amping konusunda sorularım

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
12
Cevap
0
Favori
757
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhaba

    Yıllar önce aldığım HiFi sistemi son aylarda tekrar kullanmaya başladım.

    Alttaki resimlerde gördüğünüz gibi Marantz PM-66SE KI Sig birleşik amfi ve Jamo Classic 8 kolonlar var.

    Marantz'ın bu amfisi tek kelimeyle kusursuz güzellikte ses veriyor. Jamo'nun bu kolonlarına bağlıyken sesi 3/4 ün üzerine açınca dahi baslar ve tizler netliğini kaybetmiyor.

    Fakat ufak bir sorunum var: Resimde gördüğünüz gibi HiFi küçücük bir odada ve sesini açıp dinlemek istediğim zaman tizler bana biraz fazla geliyor ve herşeyi harika olan bu amfinin tek eksiği bas-tiz ayarı olmaması. Bu sorunu en kolay şekilde gidermek üzere kolonlardan birinin tweeter'ının kablosunu çıkardım böylelikle tiz hacmi yarıya indirdim fakat tek kolondan hiç gelmeyen tiz ile çözümün ideal olmadığı aşikar.

    Daha ideal çözüm olarak bir amfi terfisini ciddi ciddi düşünmeye başladım ancak kolonlar bildiğiniz , resimde gördüğünüz üzere çift girişli, alt giriş 2 tane woofer için, üstteki de 1 orta 1 tiz için. Yani bir ön-amfi ve ona bağlı 2 power amfi üzerinden giriş yapılırsa woofer için ayrı, orta ve tizler için ayrı güç kontrolünü sağlamak mümkün görünüyor ve o sayede tiz (ve ona bağlı olarak orta) sesleri istediğim gibi kısabileceğimi düşünüyorum

    Sorulara geliyorum:

    1- Tiz (ve ona bağlı olarak orta) sesi istediğim gibi kısabilmem için power amfilerden tiz ve ortaya sesi güçlendirende güç ayarı olması gerekli, değil mi? Yoksa ön amfide bas-tiz ayarı var ise power amfilerde hiçbir ayarla uğraşmadan tizi ön amfiden ayarlamak kâfi midir?

    2- 2 tane power amfi gerekecek fakat birisi yüksek güç gerektiren bas hoparlörlere diğeri ise o kadar güç gerektirmeyen tiz ve orta hoparlörlere bağlanacak. Bu durumda power amfilerin her ikisi de aynı güçte olmasına gerek yok değil mi? Örneğin benim kolonlar 150W, baslar için 100-120W, tiz ve ortalar için de 30-40W power amfisi yeter değil mi? Sırf bu açıdan bakarak, tiz-orta için power amfi, bas için power amfi diye farklılaşan power amfiler var mı piyasada?

    3- ön amfi çok fazla bulunan/satılan birşey değil galiba? Ön amfi uygun fiyat ve kalitede hangi marka ve nerelerden bakmalı? Aynı şekilde power amfilere de hangi marka ve nereden bakmalı?


     bi-amping konusunda sorularım


     bi-amping konusunda sorularım







  • Bahsettiğiniz üzere 2 adet farklı güçte ve özellikte ampli ile bi-amp yapmak sağlıklı bir çözüm olmayacaktır. Hoparlörlerdeki alt ve üst frekansların ayrı sürülmesindeki mantık (bi-amp) 4ohm yada 6ohm'dan çıkarıp 8ohm'da sürebilmektir. Böylelikle hem 4 hemde 8ohm çıkışlı amplilerle uyum sağlanmaktadır. Hoparlörler, 8ohm da sürülünce gerilim yükseleceği için daha dengeli çalarlar. Çift ampli kullanılacaksa eşlenmiş olması gerekir. mevcut sisteminizde araya iyi bir Eq katmak işinize yarayabilir. Üst frekans değerlerini düşürür ya da flat kullanırsız.
  • Slm
    Odaniz gereginden fazla canlı olabilir. Oda duvarlarina akustik sunger uygulayarak, daha büyük alana kalin hali yayarak, ses yutucu ek eşyalar koyarak tiz frekanslari dizginleyebilirsiniz. Ayrica tiz sürücüye uygun wattli 1,2,4 ohm direnci seri bağlarsaniz tiz sesleri istediğiniz ölçüde zayiflatirsiniz. Bakır kalin kesitli hoparlör kablosuda üst frekanslari torpuler.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ikarahal -- 24 Haziran 2014; 11:53:12 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hoparlörden gelen ses fazla tiz diye bi-amp düşünmek pratik olmayan fazla masraflı bir çözüm.

    Tweeter ve mid-range sürücülere L-pad ekleyerek bu sürücüleri dizginleyebilirsiniz.
    L-pad hesaplayıcı:
    http://www.sengpielaudio.com/calculator-Lpad.htm

    Sanıyorum hoparlörünüz 4 ohm. Bir örnek vermek gerekirse:
    Başlangıç için tweeter seviyesini 6 db düşürmek isterseniz bu hesaplayıcıdan seri direnç 2 ohm, paralel direnç 4.02 ohm çıkıyor. Bu değerlere en yakın direnç değerinde ve en az 10W gücünde direnç kullanabilirsiniz.
    Bu arada mid-range seviyesini de ~3 db kadar düşürmeyi düşünebilirsiniz.

    * Esasında kabinin crossover'ında L-pad zaten olabilir. Bu nedenle mümkünse öncelikle mevcut crossover'ı incelemekte yarar var.
    * Bu şekilde tiz ve mid-range seviyesini düşürdüğünüz zaman doğal olarak hoparlörün hassasiyeti azalacaktır. Dolayısı ile ampliyi daha fazla açmanız gerekecektir.
    * L-pad, yani seri/paralel direnç yerine sadece seri direnç koymanız halinde crossover'ın dönme frekansı değişecektir. Bu olumsuz bir durumdur.




  • Bass tiz ayari bulunan bir amfi ile takasa girin derim.jamo clasic 8 icin power amfi yatirimi yapmak pek uygun gelmedi bana...

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • ikarahal , odada ne yaparsam yapayım kolonların karşında divanım var orda oturup dinlediğim zaman ses direkt kulağıma geliyor zaten yani faydası yok.

    hilhan, aslında bir Ekolayzır vardı hem de gayet güzel birşeydi, Yamaha. Fakat sattım çünkü fazladan yer kapladığı gibi ayar yapıp tizleri kısınca beklediğim kalitede ses olmuyordu.

    Kursun_ çözüm gayet pratik ve daha önceden önerilen seri direnç çözümüne göre daha bilimsel, daha gelişmiş. L-Pad olayını ilk defa duyuyorum büyük ihtimalle bir uygularım. Link verdiğiniz sitenin orjinali Almanca bu arada.
    Kolonlar evet, 4 OHM. Marantz amfi'nin kolon çıkışında da 8-16 OHM yazmasına karşı iyice düşük değerde.Her halukarda örnek verdiğin direnç değerleri ile tizlerde 6, ortada 3 DB düşüklük denemesini bir denerim gibi geliyor.

    HI-DEF-MAN valla Jamo Classic 8'ler baya esaslı kolonlar Classic 10'a göre ufaklar ama yüksek volümde yeri göğü inletiyor. Yani bi-amping yatırımının hakkını verecektir diye düşünüyorum.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: revivo72

    ikarahal , odada ne yaparsam yapayım kolonların karşında divanım var orda oturup dinlediğim zaman ses direkt kulağıma geliyor zaten yani faydası yok.

    hilhan, aslında bir Ekolayzır vardı hem de gayet güzel birşeydi, Yamaha. Fakat sattım çünkü fazladan yer kapladığı gibi ayar yapıp tizleri kısınca beklediğim kalitede ses olmuyordu.

    Kursun_ çözüm gayet pratik ve daha önceden önerilen seri direnç çözümüne göre daha bilimsel, daha gelişmiş. L-Pad olayını ilk defa duyuyorum büyük ihtimalle bir uygularım. Link verdiğiniz sitenin orjinali Almanca bu arada.
    Kolonlar evet, 4 OHM. Marantz amfi'nin kolon çıkışında da 8-16 OHM yazmasına karşı iyice düşük değerde.Her halukarda örnek verdiğin direnç değerleri ile tizlerde 6, ortada 3 DB düşüklük denemesini bir denerim gibi geliyor.

    HI-DEF-MAN valla Jamo Classic 8'ler baya esaslı kolonlar Classic 10'a göre ufaklar ama yüksek volümde yeri göğü inletiyor. Yani bi-amping yatırımının hakkını verecektir diye düşünüyorum.

    Sayın revivo72;


    Bence amfi'nizi veya kolonlarınızı değiştirin. Zira 4 ohm'luk kolonları, minimum empedansı 8 ohm olan bir amfi sürerken zorlanır ve amfinizin ömrünü kısaltırsınız.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Buzdağı -- 27 Haziran 2014; 15:14:42 >




  • evet, orada da bariz bir uyumsuzluk sözkonusu fakat rakamsal açıdan. Yani amfi çok zorlanıyormuş gibi bir izlenim yaratmadı hiç ve ömrü kısalması ise hiç olmadı hala ilk günkü gibi tam net ses verio ancak seyrek kullandığım ve kullandığımda da sesini çok açmadığım da hesaba katılmalı.

    Fakat amfi üstünde kolon çıkışında kocaman harflerle "8-16 OHM" da yazılmış. 4 OHM'luk kolonlar tam bir tezat. Amfi veya kolonlardan birinden vaz geçecek olsam, amfiyi gözden çıkarırdım cunku satması ve kargo çok daha kolay. Kolonlar dev gibi şeyler ve orj kutuları yok satarken benim için de alıcı icin de sıkıntı.

    Ancak sonuçta, Amfiyi satınca 4 OHM'luk bi-amping 'e uygun bu kolonlara uygun hangi amfiyi alacağım sorusu tamamen belirsiz old için satamıyorum. Ya bir de itiraf etmeliyim Marantz'ın bu modeli arkadan da harika görünüyor biraz o yüzden de satmak istemiyorum, arka paneli olduğu gibi altın kaplama, başka amfilerde pek görülen birşey değil. Odada sehpa üstünde durduğu için mafi arkadan da görülüyor ve çok şık duruyor. O yüzden kolonların hakkını verebilecek başka bir amfi bulursam ancak satabilirim bu amfiyi.




  • Size daha önce cevap yazmadan önce amplinizin kullanma kılavuzunu aradım bulamadım. Arkasındaki 8-16 ohm ibaresi benim de dikkatimi çekti.
    Üstelik şu incelemede amplinin gücünün 70W@4 ohm - 50W@8 ohm olarak belirtilmiş:http://www.gramophone.co.uk/editorial/review-marantz-pm-66k1-signature-integrated-amplifier
    Bu da ayrı bir çelişki...

    Sizin de belirttiğiniz gibi eğer ısınma yoksa önemli bir sorun teşkil edeceğini sanmıyorum. Zira AB sınıfı çalışan ampliler rölantide düşük akım geçirdiğinden fazla ısınmaz. Ancak yüksek volümlere çıktığınızda ısınma olur.

    Amplinizin pre-out çıkışı olsaydı ilave bir güç amplisi ile bi-amp projenizi kolaylıkla gerçekleştirebilecektiniz. Ancak maalesef yok.
    Bu arada daha önce bahsettiğiniz konuya değinirsek... Bi-amp çözümlerde amplilerin eşit güçlü olma zorunluluğu yok. Ortalama bir müzik sinyalinde güç dağılımı mid/tweeter için %30-35, bass için %70-65 gibi bir oranda olur. Bi-amp'lı yakın alan aktif monitör hoparlörleri inceleyecek olursanız onlarda da dahili amplilerinin güçlerinin yaklaşık bu oranda olduğunu görürsünüz.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kursun_ -- 27 Haziran 2014; 16:42:31 >




  • Merhaba ilgi için teşekkürler.Marantz PM-66SE 'nin (KI serisi değil) kullanma kılavuzu bende var,son sayfasındaki Technical Specs kısmında şunlar yazılı:

    Power Output:
    RMS 8 Ohms /4 Ohms 50/70W
    DIN 8 Ohms /4 Ohms 55/75W

    IHF Dynamic power
    8 Ohms /4 Ohms 80/110W

    Bu değerleri kullanım kılavuzunda Marantz KI serisi için galiba güncellememiş, öyle anlaşlıyor cunkü İngiliz HiFi Choice dergisinin değerlendirmesinde PM-66SE KI için 79/132W 4/8 Ohms diyor. Aynı dergide PM-66SE için ise 69/105W 4/8 Ohms diyor.


    Yani KI serisinin tam bellli olmayan güç değerleri için derginin verdiği değerleri doğru sayabiliriz.

    Evet Marantz bu amfide pre-out çıkışı da koymamış. Bir çeşit sadelik anlayışı olsa gerek, asıl özlediğim ses çıkışı almamıl engellemiş oluyor.

    Dediğiniz gibi , amfide ısınma hiç yok. Bir gün üst kapağı açık kullandım sesi çok açıp 5-10dk kullanımda dahi soğutma panellerini elimde yokladığımda pek sıcak olmadığını gördüm. Hani oraları çok ısınan ve sesi çok açtığımda sesi bozulan bir amfi olsa o zaman yine kapının önüne koyacaktım. Öyle bir amfi ki, hem tam istediğim dengede sesi veremiyor ama diğer özellikleri tatmin edici geldiğinden başımdan defedemiyorum ve galiba şu anki mali durumum düşündüğümde hayalimdeki bi-amping'i gerçekleştiremeyeceğim galiba, ancak durumum iyileşirse ilk el atacağım şey yine de bi-amping.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: revivo72

    Merhaba ilgi için teşekkürler.Marantz PM-66SE 'nin (KI serisi değil) kullanma kılavuzu bende var,son sayfasındaki Techniciyeyal Specs kısmında şunlar yazılı:

    Power Output:
    RMS 8 Ohms /4 Ohms 50/70W
    DIN 8 Ohms /4 Ohms 55/75W



    dikkatli bakarsanız bu sıklette ki amplilerin genel güç durumları bu seviyededir. karakteristik orta sınıf amplileri.
    berbat bir ampli değil.
    yeni dinletilerde daha iyi amplilerle karşılaştığında farkını daha iyi anlarız.
    pasif bi-amp. şansın yok. beri yandan aktif bi-amping için zorlama derim. doğrusunu tutturamayabilirsiniz... sürekli ayarlama yapmak zorunda kalırsınız bence. ha derseniz ayrı ayrı amfi illa alacağım. saygı duyarız elbetde karşı çıkmayız yardımcı olmaya çalışırız yinede.
    ucuz çin malı veya kore malı Mystere çok kanallı amfi alıp stereo bağlantı yapıp ampliden kanalların ayrı ayrı bas-tiz ayarını kullanıp ayarda çekebilirsiniz. ekonomik anlamda öneriyorum daha çok. ki yegane olarak bu iş EQ yahut ton kontrolün işidir. iyi bir EQ düşünülebilir.
    sırf jamo C8 ler için ampli değişimine girmeyin derim. olursa değişiklik daha radikal değişikler öneririm. (ampli ve hop.lör dahilinde.)
    bu sistemde yapabileceğin en yegane ve doğru işlem bi-wiring bağlantıdır.
    gördüğüm kadarıyla kaynak olarak PC kullanıyorsunuz. daha kolay. tizler üzerinde ki azaltmayı PC üzerinden yapınız. en iyi çözümdür.
    yahudi misin? değilsen revivo'yu değiş bence.




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.