Şimdi Ara

''Karadenizde boşuna petrol aramayın''

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
2
Cevap
0
Favori
1.183
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Londra merkezli Global Resources Corporation Başkanı Mehmet Öğütçü, "Türkiye, Çin'in yaptığı gibi, Kore'nin yaptığı gibi çevre ülkelerde yatırım yapmalı. Doğu Karadeniz'de 3 milyar dolar harcayıp petrol aramanın anlamı yok. Çünkü bugün Irak'ta Kürt Bölgesi'nde bir varil petrolü 2,5 dolara çıkartıyorsunuz" dedi.

    Öğütçü, dünya ve Türkiye'de enerji sektörünün gelişimini değerlendirdi.

    Dünyada enerji alanındaki oyunun kurallarının da, oyuncuların da değiştiğini aktaran Öğütçü, şunları söyledi:

    "Talep bölgeleri değişti, eskiden talebin çoğunluğu OECD ülkelerinde olurdu. Bugün artık Çin ve Hindistan'ın başını çektiği Doğu Asya'dan geliyor. Dünya enerji kaynaklarının 3'te 2'sinin bulunduğu Körfez Bölgesi bile talepte muazzam bir konuma erişmiş vaziyette.

    Arz bölgeleri de değişti. Eskiden Körfez Bölgesi derdik, Sovyet coğrafyası derdik, biterdi? Bugün artık petrolde, doğalgazda Mozambik'ten tutun Angola'ya, Türkmenistan'a kadar değişik bölgelere yayılmış durumda. Amerika bugün dünyanın hem petrolde hem doğalgazda üretimdeki lideri olma yolunda. 2017'den itibaren dünya petrolünün en büyük bölümü Amerika'dan çıkacak."

    Amerika'da kaya gazı (shale gas) çıkarma maliyetinin çok düşük olduğuna dikkati çeken Öğütçü, "Kaya gazı yaklaşık 3,5-4 dolara çıkıyor. Biz Türkiye'de buna 12 dolar ödüyoruz. Avrupa 14-15 dolar ödüyor. Japonya 18 dolar ödüyor. Fiyat farklılıkları da oluşmuş vaziyette. Bu da rekabeti etkiliyor. Yani Amerikalı sanayici bugün enerjiyi çok daha ucuza elde edebiliyor. Ürettiği malı dünya piyasalarında daha rahat satabiliyor" diye konuştu.







  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.