Şimdi Ara

Ustalara bir sorum var (peşin söyliyim uzun bir soru)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
14
Cevap
2
Favori
821
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhaba arkadaşlar
    siz ustalara çetrefilli bir sorum var ilk defa dsrl makine kullanıyorum foğrafa kendimi bildim bileli acaip bir merakım var ancak gerek hayat şartları gerek maddi imkansızlıklar bugune kadar nasip olmadı yanlız bu arada samimiyetime inanın nette bulduğum hemen hemen tüm kaynakları okudum özellikle ozturert (umarım doğru yazmışımdır) yazıları ve kutay kösem in videoları çok yardımcı oldu yeri gelmişken tüm emeği geçenlere buradan teşekkür ederim. Neyse konumuza dönecek olursak benim sorum şu mesala sokağa çıktınız bir şeyin foğrafını çekeceksiniz iso diyafram ve entantaneyi nasıl ayarlıyorsunuz daha doğrusu bu üçlünü arasındaki dengeyi nasıl sağlıyorsunuz atıyorum sokağa çıktınız veya fotoğraf çekeceğiniz herhangi bir ortama havaya bakıp hımmmmm iso 100 diyafram 5.6 entantane 1.30 tamam çekeyim bari mi diyorsunuz yoksa yine atıyorum makinanın poz seviye göstergesine mi bakarak karar veriyorsunuz şunu tekrar söyliyim üçününde ne işe yaradığını çok iyi biliyorum benim sorunum ışığa göre bu üçünün arasındaki denge işte ben bu dengede takılıyorum malesef



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi baso34 -- 23 Nisan 2014; 19:06:58 >







  • Sokak gibi ışığın kontrolsüz ve sizin hareketli olduğunuz ortamda Manuel ayarları kullanmak çok zor olur ve gereksiz olacağı kanısındayım. Tamam mesela tipik bir Ay fotoğrafı çekeceğiz, hemen F6-8 iso 100 S/100-200 gibi bir ayarla çekeriz. Bunada mecburuz çünkü makinenin diğer ayarları ile ayı çekersek parlak bir ışık görürüz yalnızca.
    Her şey zamanla fotoğrafçılığa yıllarını vermiş insanlar artık gözleri vizör beyinleri cpu gibi oluyor. Onlar göz kararı hangi manuel ayarda kullanacağını bilir.

    Sizin yapmanız gereken duruma göre enstantene yada diyafram öncelikli modlardan bir tanesi seçinip, iso yu da mümkün olan minimum ayarda tutmaktır.

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • manuel modda deneyim, daha garantici ya da çaylakken f, iso, enstantane hızı değerlerden birini serbest bırakarak çekilmelidir. ben sokak fotoğrafçılını nadir yapan ve manuelci biri olarak gene de oto ayarları tavsiye ederim.

    ancak oto modda bile sabit ayarları belirlerken bir deneyim olmalıdır. yani kullanıcı hava, saat ve ortam şartlarına göre ortalama bir ayar çekebilecek seviyeye gelmelidir.
  • Sokağa çıktın ne cekeceksin?

    Diyelim yürüyen bir insan cekeceksin ve hareketin donmasını istiyorsun. adımı net olsun, flu olmasın o zaman makineni S ye alacaksın ve perde hızını 1/320 ve yukarısı yapacaksın ki adımı dondurabilelim.
    Çıktın sokağa bir cocuk gördün orada öylece duruyor ve konu olarak onu ön plana çıkarıp arka planı flu yapmak istedin.. O halde diyaframı iyice açacaksın, ki arka plan ölsün.
    Kötü bir zamanda çıktın ve ortalık karanlık diyaframı açtın 1.8 e ama baktınki perde hızın 1/30 u geçmiyor. O zamanda iso yu yukarı kaldırarak perde hızını 1/100 ve yukarısına cekeceksin.
    Yani ISO bir emniyet subabı gibi olacak. Perde yada diyaframla ulaşmak istediğin degerlere ortam ışığı yetmediğinde onu kullanacaksın.

    Sokakta ne cekmek istedigine göre A modu ya da S modu öncelikli kullanmanı tavsiye ederim. Bunda biraz ustalaş M modunun nasıl kullanılcagını zaten kendin keşfedeceksin.

    O değerleri tahmin ederek cekmeye gerek yok. Makinende Pozlama dengesi diye bir çizgi var diyeyim. Hani ortada 0 yazar sola yada saga dogru -1 -2 -3 ya da +1 +2 +3 gider... Orada gezinen ok tam ortada durursa pozlaman idealdir demek (Çok durumda).. Çektin baktın hafif karanlık, ya da diyelim arkada bir ampul var ve patlamış onu normale getirip az pozlamak isteyeceksinki fotoda bembeyaz çıkmasın, işte o zaman o oku -1 e alır denersin ... baktın golgeler simsiyah cıktı bu seferde +1 verip cekeceksin. Tabi bu + ya da - ye gitmek icin ya perde hızını düşürüp ya da artıracaksın ya ya diyaframı acıp kapayacaksın. Bunu denedikce ogreneceksin.

    Karışık oldu acık ama idare et :) Neyi nasıl çekmek istediğinle alakalı tüm ayarlar.




  • Selçuk ALAGÖZ kullanıcısına yanıt
    Benim demek istediğim şu;
    bir çok forumda makinanızı "M" modunda kullanı eğer bu modu kullanmayacaksanız gidin bi kompakt makina alın gibi şeyler anladığım sizler bu dengeyi çok iyi kuruyorsunuz tamam bu zamanla olacak bir şey ama başlangıç olarak baz alacğımız bi göstergesi yokmu bu aletlerin illa deneme yanılma yoluylamı öğreneceğiz
  • Canon kullanıyormuşsun, Av moduna geç. ISO 100, F değeri de ne yapmak istediğine göre değişir, 5.6 - 8 aralığındaki bir değer ideal olabilir. Genellikle lensler en iyi optik performanslarını bu aralıklarda verirler.

    öznen net, arka plan flu mu olsun F1.8 - 5.6 (kesin kural değildir, F8 ile de arka planı flu yapabilirsin, duruma göre değişir.)

    manzara mı çekeceksin, F5.6 - F16 aralığında

    gece tripod üzerinde uzun pozlama çekerken F8+ olabilir.

    dikkat ettiysen ISO'dan 1 defa bahsettim o kadar

    yukarıda bahsettiğim ayarlar ile pratiğini geliştirdikçe, kendin de zamanla yorum kaymaya başlayabilirsin.

    fotoğraf sitelerinde, bol bol fotoğraf incelemek, beğendiğin fotoğrafların pozlama değerlerine bakmak da epey öğretici olur. dikkat edilmesi gereken nokta, 100bin+ like almış photoshop harikası bir çalışmadan ziyade, orta karar bir çalışmanın pozlama değerlerini incelemek olmalıdır. tahmin edersin ki o kadar PS'tan sonra çekilen pozlama ile sonucun pek bir ilişkisi kalmıyor

    Edit: Usta değilim, bildiklerimi paylaşmak istedim.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi xpug -- 23 Nisan 2014; 21:01:31 >




  • O goz karari ayar yapma isi bol bol fotograf cekerek olur, olur yani zamanla.
  • Genelde AV modunda çekerim.Manzara mı cekiyorum hemen diyafram değerini arttırırım.Kişi,model mi çekiyorum hemen en düşük değere alırım.Bazen de ışıktan dolayı makine otomatik enstantane süresini azaltıyor (1/4 gibi), bu da fotoğrafın bulanık,titrek yada fazla parlamış sekilde cıkmasına neden oluyor.Bunu önlemek içinde TV moduna alır, 1/100 gibi sabit bir değer ile beraber gerekirse flaşı kullanırım.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: baso34

    Benim demek istediğim şu;
    bir çok forumda makinanızı "M" modunda kullanı eğer bu modu kullanmayacaksanız gidin bi kompakt makina alın gibi şeyler anladığım sizler bu dengeyi çok iyi kuruyorsunuz tamam bu zamanla olacak bir şey ama başlangıç olarak baz alacğımız bi göstergesi yokmu bu aletlerin illa deneme yanılma yoluylamı öğreneceğiz

    O arkadaşların kastettikleri gidip slr makine alıp hayatı boyunca kit lens ve tam otomatik ayarda fotoğraf çeken kişiler. Sizin yapmanız gereken diğer arkadaşlarında yazdığı gibi enstantene yada diyafram öncelikli modlardan bir tanesini duruma göre seçerek başlamanız. Sonrası zamanla gelecektir zaten.

    Günümüz dijital Slr makineler çok fazla detaya sahip. Flashın bile bir sürü ayarı var. Yok sıcaklık kelvin değeri beyaz dengesi falan filan. Hepsini bir seferde öğrenmek imkansız. Zamanla pratik yapa yapa öğrenmek gerekiyor.

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >




  • Işığın durumuda göre bakayım, değerleri tahmin edeyim, ayarlayım ve çekeyim olayı eskidenmiş. manuel makineler zamanında... Şimdiki makinelerde buna gerek yok. Makine sana zaten ölçümlemeyle söylüyor hangi ayarda durman gerektiğini. Ne gerek var fantazi aramaya? Kareyi çeker bakarsın istediğin gibi olmadıysa ince ayarı o zaman yaparsın.

    Sen sadece neyi nasıl çekmek istediğini bil yeter, kalanında makine sana yardım edecek zaten...
  • Blower arkadaşımız yukarıda çok güzel anlatmış, ben de kendimden örnek verirsem genellikle AV (diyafram öncelikli) modu kullanırım, alan derinliği kontrolü için AV modu çok kullanışlıdır diyafram değerini elden verip, iso yu minimumda tutup çekmeden önce vizörden makinenin pozlamaya göre verdiği enstantaneyi kontrol edip çekerim.
    Ama bazı istisnai durumlar da var, sabit duran birisi var ve sokakta diğer insanlar yürümekte mesela, hareket etkisini verebilmek için hemen TV (enstantane öncelikli) moda alıp enstantaneyi 1/30 1/15 arası yapıp çekerim,
    Yani sokakta av modunda çeksem de tv modunda 1/30 olarak önceden ayarlarım, anlık bir hareket etkisi ile karşılaştığımda hemen tv ye alıp çekebilmek için.
    iso yu otomatik modda kullanırım ama dediğim gibi çekmeden önce mutlaka vizör penceresinden makinenin otomatik verdiği iso ve enstantane değerlerine bakıp çekerim, yanlış bir değer varsa elden girerim.




  • Hepinize verdiğiniz cevaplar için çok teşekkür ederim inanın bu cevaplar benim ve benim gibi acemiler için yol gösterici olacaktır hepinizin eline emeğine ve bilginize sağlık teşekkür ederim
  • İşin özeti şu; iso diyafram ve enstante makinenin ışığa duyarlılığını etkiler. Iso bunu doğrudan yapar. Diyafram aynı zamanda net alan derinliği belirler. Enstante ise vizörün ne kadar süre ışık alacağını belirleyerek çekim hızınızı ayarlamanızı sağlar.

    Bu 3 değişkeni anlayabilmek için exif değerleri paylaşılmış fotoğraflara bolca bakabilirsiniz. 500px flickr gibi sitelerde hangi kare ne ayarlarda yakalanmış fikir yürütebilirsiniz. yada en güzeli kendiniz manuel modda denemeler yaparak hangi ayar ne işe yarıyor rahatlıkla çözebilirsiniz.

    3 püf nokta ise şudur;

    iso günlük kullanımda olabildiğince düşük değerlerde tutulmalı. (100-200 gibi)

    Diyaframı kısarak çektiğiniz karenin neredeyse tamamına yakınının net olmasını sağlarsınız. açık diyaframlarda ise (f 1.8 gibi) net alan derinliği azalır ve sadece odaklandığınız nesne ön planda kalır.

    Enstante ayarlarken lens kaç mm ise aynı sayısal değerin altına inmemek çekeceğiniz fotoğrafın titremesini önlemek adına önemlidir. Örneğin 50mm lens ile IS yoksa 1/50 nin altında titremeden elde fotoğraf çekebilmek için insanın gerçekten de ya sağlam ellere yada atmayan bir kalbe ihtiyacı var :) Ama bu 50mm örneği crop sensörlü gövdede crop çarpanına göre hesaplanmalı. Canon için konuşmak gerekirse 50x1.6=80mm. Yani 50mm lensinizle elde çekim yaparken 1/80 perde hızının altına inmeniz önerilmez.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hturkcan -- 27 Nisan 2014; 20:02:46 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.