Şimdi Ara

Titan Amanda - Su soğutma performansında hava soğutma

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
138
Cevap
0
Favori
19.345
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Sürekli hızlanan işlemcileri soğutmak için soğutucular da buna paralel olarak büyüyorlar. En son örneği Ninja adlı soğutucu devasa boyutları ile neredeyse çoğu kullanıcının kasasına bile sığmayacak durumdaydı. Su soğutma çözümleri herkese çok cazip gelmediğinden ve hala bir standarda oturamadığından dolayı, firmalar hava soğutma ürünlerini sürekli güncelleyerek 1-2 derece daha aşağı inmek için enteresan tasarımlar sunuyorlar. Fakat bu sefer, soğutma ürünleri ile bilinen Titan, Amanda isimli yeni soğutucusu ile tasarım farkından öte, yeni bir teknoloji ile beraber geliyor.

    Hava soğutma ile peltier teknolojisinin ilk defa seri üretim olarak bu derece üst düzey bir üründe entegre edildiği Amanda, 14 cm yüksekliği ve 17 cm uzunluğu ile yine birçok kullanıcının kasasında montaj sorunu yaratacak gibi duruyor. Amanda' nın teknolojisini anlatmadan önce peltier' i biraz daha açmak gerekli. En kaba tabiriyle, 2 farklı metal plakanın arasına elektirik akımı verip, bir yüzü ısıtırken diğer yüzün soğuması esasına dayanıyor. Peltier' in bir yüzü eksi derecelere kadar giderken diğer yüzü aşırı ısınabiliyor. Bu sebeple bu ısı farkını stabil tutmak için ısınan tarafı da soğutmak gerekiyor. 4cm x 4cm boyutlarında peltier' e sahip olan Amanda, gücünü PSU' nun 12V hattından sağlıyor ve 5A civarında akım çekiyor. Bu da yaklaşık 60watt ekstra yük demek oluyor. Yani eski 300-350 Watt' lık bir güç kaynağına sahipseniz Amanda sizin için sıkıntı yaratabilir. Ortalama konfigürasyonda bir bilgisayara sahip olan kullanıcının, Amanda' yı sorunsuzca kullanabilmesi için güç kaynağının 12V hattının en az 22-25A çıkış sağlayabiliyor olması gerekiyor.

    Nedir Amanda' yı ilginç yapan ? Peltier' in soğuk tarafı işlemci ile temas eden bakır bloğu soğuturken, ısınan tarafı da, ısı borularının heatsinkler ile yaptığı ısı transferi sayesinde soğutuluyor. 2 adet U şeklindeki ısı borusu peltier' in ısınan tarafını soğuturken, diğer 2 ısı borusu peltier' in soğuk tarafının temas ettiği bakır bloğu soğutuyor. Zaten peltier tarafından soğutulan bu bakır bloğun ısı boruları ile desteklenmesi ne kadar mantıklı, yada ısı borularının tamamını peltier'i soğutmak için kullanıp, peltier' in daha yüksek performans ile çalışması sağlanabilirmiydi gibi sorular geliyor akıllara. Fakat Titan' ın gerek tasarım gerek performans koşullarını göz önünde bulundurup en optiumu tercih ettiğini düşünüyoruz.

    Isı borularının bağlandığı heatsink, 10 cm' den uzun boya sahip ve 2 adet 92mm' lik fan tarafından soğutuluyor. 1500 devir/dk ile dönen bu fanlar için Titan herhangi bir koruyucu ızgara düşünmemiş. Açıkta dönen 2 fan 20dba' nın altında ses üretiyor ve sessiz denilebilecek seviyenin altında kalıyor. Soğutucu ile beraber peltier kontrol ünitesi pci kart geliyor. Bu kartın arkasındaki 3 led, durum hakkında size bilgi sunuyor. Turuncu led, peltier' in kullanıma hazır olduğunu söylerken, kırmızı led aşırı ısınma yada aşırı soğuma durumlarında uyarı anlamı taşıyor ve son olarak yeşil led peltier' in sorunsuzca devrede olduğunu söylüyor.

    Gelelim Amanda' nın performansına. Bu kadar teknik detaydan sonra ortaya somut bişeyler koymak gerekirse, sonuç mükemmel denilecek seviyede. Titan gerçekten harika bir iş çıkarmış. Intel Pentium Extreme Edition 965 gibi Intel' in ısınması ile ünlü işlemcisini 22 derece oda sıcaklığında bekleme durmunda 31 derece ve yük altında 41 derecede tutarak parmak ısırtan sonuçlara imza atmış. Bu sonuçlar Intel' in stok soğutucusundan 20 ile 30 derece aşağıda değerler. Aynı şekilde yine Titan' ın başka bir hava soğutma çözümü olan Vanessa L type adlı soğutucuya da 10 ila 20 derece arasında farklar atmış.

    Sonuç olarak Amanda için söylenebilecek 2 olumsuz şey var. Birincisi fanlar ile beraber herhangi bir ızgara gelmemesi, ki bu çok önemli bir sorun değil. İkinci ve asıl önemli olan olumsuzluk ise 60Watt' a yaklaşan güç ihtiyacı. Elektirik faturasına yansıması nasıl olur bilinmez ama peltier çalışma mantığı ile Amanda' nın sürekli maksimum gücü çekmeyeceği söylenebilir. Çünkü soğutucu peltiersiz kendi yapısı ile bile işlemci soğutabilecek kapasitede. Bu gibi durumlarda kontrol ünitesi peltier' in gücünü keserek 0 yada 2.5A akım modlarına geçebiliyor.

    Pentium Extreme Edition 965 işlemciyi bile yük altında 40 derece civarında tutabilen Amanda' yı yeni Conroe' lar ile beraber kullandığınız zaman sonuçlar çok daha enteresan olacaktır :). 100 dolar civarında bir fiyat ile satışa sunulması beklenen soğutucu birçok su soğutma setinden daha ucuz ve onlardan iyi performans veriyor. Testte kullanılan soğutucu Intel versiyonuydu fakat, AMD socket 754,939 ve 940 için olan versiyonu da bulunuyor. AM2 desteği henüz yok ama yeni versiyonunda AM2 desteğinin de ekleneceği belirtilmiş.


    Sayfanın Linki : http://www.tweak3d.net/reviews/Titan/Amanda/TECCooler/Content/index.shtml








  • Inalnılmaz bısey bu TR pıyasasına gırsın ertesı gun alıyorum arkadaslar testler burada

    Tr ye ne zmn gelecek
  • sonuçlar çok iyiymiş. boyutlarından dolayı montaj sorunu yaratacağını sanmıyorum çünkü nede olsa bunu alan adam soğutmayı ön planda tutacağı için kasayıda büyük seçmiştir..ama güç tüketimi biraz daha iyi olabilirdi
    conroe+o.c+amanda
  • quote:

    Orjinalden alıntı: _Asi

    sonuçlar çok iyiymiş. boyutlarından dolayı montaj sorunu yaratacağını sanmıyorum çünkü nede olsa bunu alan adam soğutmayı ön planda tutacağı için kasayıda büyük seçmiştir..ama güç tüketimi biraz daha iyi olabilirdi
    conroe+o.c+amanda

    Kandalf a da sıgmazsa satarım kasayı




  • ben de alıcam gelsin..
  • hele bir gelsin siz alın test edin sonra ben de bir düşünürüm

    ama 60watt da boru değil hani
  • yalan olmasın o db ler
  • ne zaman piyasaya girer acaba..sonuçlar gerçekse(ki insanın pek inanası gelmıo) mükemmel bi ürün..

    TT bigwater gibi kolpa su soğutmalarından cok daha verimli bir soğutmaya benziyor..
  • quote:

    Amanda' yı sorunsuzca kullanabilmesi için güç kaynağının 12V hattının en az 22-25A çıkış sağlayabiliyor olması gerekiyor.
    Oldu psu larıda değiştirelim bari Zaten 22 Amper sınırındayız birde 750W lık bol Amperler şehir şebekeleri iyle vals yaparız
  • çok güç tüketiyor yaa ama sonuçlar harika bi testleri tamamen çıksın düşünülecek bi soğutucu kışın bu neler yapar tahmin edemiyorum valla..
  • artık makinalar ısınmayacak mı, fırfır dönen fanları atıyormuyuz....
  • "Zaten peltier tarafından soğutulan bu bakır bloğun ısı boruları ile desteklenmesi ne kadar mantıklı, yada ısı borularının tamamını peltier'i soğutmak için kullanıp, peltier' in daha yüksek performans ile çalışması sağlanabilirmiydi gibi sorular geliyor akıllara."

    Bunun mantığı peltier çalışmadığı zamanlarda dahi soğutucunun işlemciyi soğutmaya devam etmesi olarak düşünülebilir. Soğuk tarafı cpu'nun direk üzerine gelen bir peltier sistemi düşünelim (aslında tüm eski peltier sistemleri bu şekilde çalışırlar), eğer peltiere giden enerjiyi keserseniz, peltier yalıtkan gibi davranacaktır ve işlemci sıcaklığı bir anda fırlayacaktır. Peltieri yakından incelerseniz seramik gibi bir maddeden oluştuğunu ve çalışmazken ısı geçirmediğiniz göreceksiniz.
    Bu sürekli çalışma zorunluluğu yüzünden özellikle sistem idle'dayken eski tip bir peltier sistemde sıcaklıklar oldukça düşüyordu, bu da işlemci çevresinde su toplanmasına hatta buzlanmaya neden oluyordu. Sırf bu problemi çözmek için onca silikon ile yalıtım yapılırdı ki, bence peltierli bir sistemin en büyük handikapı budur.

    Ha titan ne yapmış, peltierin soğuk kısmına da heat pipe koyarak (bu kısım hemen cpu üzerine denk geliyor), peltier çalışmasa dahi sistemin soğutulmaya devam etmesini sağlamış. Bu da doğal bir sonuç olarak işlemci sıcaklığı belirli bir değerin altına indiğinde peltierin gücünün kısılması sonucunu ortaya çıkarmış. Bu sistemde peltier her an 5amper çekip 60watt harcamıyor. Duruma göre 2.5amper veyahut 0 amper de çekebiliyor.

    Tabi bu sistem ile peltier çalışır durumdayken ne kadar performans alınır bilemiyorum doğrusu.
    http://www.tweak3d.net/reviews/Titan/Amanda/Images/SideLarge.JPG şu resmi bir inceleyelim, sağdaki kısım havanın girdiği kısım. Bu kısma peltierin soğuk kısmından çıkan borular gidiyor. Sağdaki kısım ise havanın çıkış kısmı buraya da peltierin üstünden yani sıcak kısmından çıkan borular gidiyor. Peltier çalışır durumdayken soğuttuğu borulardan çıkan hava sıcak kısmını ısıtıyor ki bu durum pek verimli sayılmaz. Ama tabi inceleme de soğutucunun çalışır vaziyette pek ısınmadığından söz edilmiş. Tahminimce bu dizayndan kaynaklanan bir şey. Gerçi heatpipeların soğukta iyi çalışmadığı düşünülürse (içindeki sıvının hareket edip soğutmaya fayda verebilmesi için belirli bir sıcaklığın üstünde olması gerek) peltierin soğuk kısmının yukardaki heatpipeları soğutmayacağını da anlayabiliriz.
    Hmm yine tahmin yürüteceğim ama anladığım kadarı ile sistem peltier aktifken 2 adet heat pipe ile peltierin sıcak kısmını soğutarak çalışıyor ve peltier pasif durumdayken yine 2 adet heat pipe ile direk işlemci üzerine gelen kısmı soğutarak çalışıyor. İlginç olmuş evet.

    Aslında bu ürünle yapılacak güzel bir test, çalışır durumda iken peltiere giden elektriği kesmek ve sırf peltierin çalışmasının işlemci sıcaklığına etkisini gözlemlemek.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sendorm -- 19 Ağustos 2006; 8:48:31 >




  • Db lerden bende şüpheliyim doğrusu
  • ağırlığı 1kilodan fazla
  • Dev gibi bişey bu 400 lük psu da yetmez buna,her kasayada sığmaz kasa al,psu al, masraf masraf...
  • Bnm 500w lık Antec yetermı buna+bnm sıstem asagıda yazıyor bunların hepsını kaldırırmı?

  • 40 x 40 mm, 12V DC, 50 Watt Peltier kullanmışlar, acep 100 Watt Peltier kullanılsa nekadar daha etkin soğutur, ve peltier kontrol ünitesi pci kartı patlatırmı bence patlatır



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 865pe -- 19 Ağustos 2006; 11:20:26 >
  • bu ne laaaaaaaaaaaaaa kasanın içinde bir dev amanda amannnn
  • firebal.net in bunu getirmesini istiyoruz
  • quote:

    Orjinalden alıntı: King_Arthur

    firebal.net in bunu getirmesini istiyoruz

    Ben adamlara ozel mesaj attım bunu getırmelerı ıcınNe zmn getırmeyı dusunuyorsunuz dıye.Ara gazı verdım
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.