Şimdi Ara

Fazlası kansere neden oluyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
1
Cevap
0
Favori
140
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Abdulhalim Baki, fazla tuz tüketiminin kanseri tetikleyebileceğini ifade ederek, mide kanserinde erken teşhisin hastalığın tedavisinde çok önemli olduğunu söyledi.


    Yorgunluk, mide ya da bağırsakta kanama olmasının hastalığın belirtileri arasında yer aldığını kaydeden Dr. Bakir, şöyle konuştu: “Erken mide kanserinde herhangi bir şikayet olmaz. İlerlemiş mide kanserlerinde hastaların yarısında elle muayenede bir kitle hissedilir. Mide bölgesinde ağrı ve midenin ağırlaştığı hissi, iştahsızlık ve bunun sonucunda kilo kaybı görülmesi (şiddetli ve kısa sürede ortaya çıkar)Yemekten sonra rahatsızlık hissi ve mide şişliği. Bulantı, kusma, mide kanseri olan kişilerin büyük bir kısmında kansızlık da görülür. Yorgunluk, mide ya da bağırsakta kanama olması (gizli şekilde seyredebilir)”

    Fazla miktarda alınan tuzun mide kanserine zemin hazırladığını kaydeden Dr. Baki, şunları söyledi: “Fazla tuz, turşu ve yiyeceklerin sıcak tüketimi, yağlı gıdalar, gazlı içecekler, yiyeceklerin dumanlı pişirilmesi, her gün içilen tuzlu ayran mide kanseri riskini 1.8, tuzlu tereyağı 1,5, tuzlu çekirdek ise 1,3 kat artırıyor.”
    Mide kanserinden korunmanın mümkün olduğuna dikkat çeken Dr. Baki, sebze ve meyve tüketiminin (C vitamini) artırılması gerektiğini söyledi.
    Dumanda pişirilen gıdaların zararlı olduğunu belirten Dr. Baki, “Dumanda pişirilen gıdalar da mide için zararlı ve kanseröz olan nitrozaminler artmaktadır” dedi.
    Tıka basa yemek yemenin mide için zararlı olduğunu hatırlatan Dr. Baki, şunları söyledi: “Tıka yemek mide için zararlıdır. Yemek sonrası erken dönemde sindirim zorluğu, rahatsızlık hissi ve reflü şikayetlerinin artmasına neden olur ve şişmanlığı artırır.”

    Pişirilen yemeklerin mümkünse hemen tüketilmesi gerektiğine dikkat çeken Dr. Baki, sözlerini şöyle sürdürdü: “Pişirilen yemekler mümkünse taze yenilmeli, birkaç kez buzdolabına konulup çıkarıldıktan sonra yiyecekler üzerinde bakteri oluşumu ve besin zehirlenmesi tabloları olabilir. Asitli içeceklerde mideyi olumsuz yönde etkiler. Mide içindeki salgı yüksek oranda asidiktir, asitli meyve suları bu oranları artırarak çeşitli şikayetlere ve mide hastalığı olanlarda şikayetlerin artmasına ve hastalığın ilerlemesine (ülser) neden olur. Gerçek meyve suları içindeki C vitamini sayesinde mide için yararlıdır.”


    BARSAK KANSERİNİN BELİRTİLERİ


    Barsak kanserinin belirtileri hakkında bilgi veren Dr. Baki, sözlerini şöyle sürdürdü: “Barsak kanserinin başlangıç evresinde, karında dolgunluk hissi, hafif ağrı, iştah kaybı, kilo kaybı, çabuk yorulma ve ishal ortaya çıkar. Kabızlık olabilir. Kullanılan ilaçlara rağmen kabızlık devam edebilir. Bu evrede barsak henüz daralmamıştır ve belirtiler bağırsak kanseri tanısı koymak için yeterli değildir. Başlangıç evresinde tespit edilmeyen kolon kanseri -ki sıklıkla ülkemizde bu evrede doktora başvurulmadığından saptanamaz- ilerler ve kalın barsak daralmaya başlar. Devamlı olan karın ağrıları ve son dönemde barsak tıkanması ortaya çıkar. Hastalığın ilerlemesi ile yorgunluk, kilo ve iştah kaybı belirginleşir. Kansızlık ortaya çıkar ve hastanın rengi solar, ileri dönemde barsak; kanserin olduğu noktada delinebilir."


    KORUNMA YOLLARI


    Alkol ve sigara içmenin barsak kanserine neden olduğunu ifade eden Dr. Baki, korunma yollarını şöyle sıraladı: “45 yaş sonrası düzenli kolonoskopik kontroller (poliplerin erken yakalanmasına neden olur) alkol kullanmamak, sigara içmemek. Kırmızı et tüketimi, yağ miktarını azaltmak, şişmanlıktan kaçınmak. Lifli gıda tüketmek hastalığın korunmasında önemli rol oynar.”


    http://www.ajanshaber.com/haberler/saglik/fazlasi-kansere-neden-oluyor/40042







  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.