Şimdi Ara

Yerli Harpy geliyor !

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
1
Cevap
0
Favori
188
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  •  Yerli Harpy geliyor !

    Hava Kuvvetleri Komutanlığının gereksinimi kapsamında başlatılan Milli Taarruzi İHA Sistemi çalışmalarına devam ediliyor. İlk sistem ne zaman test edilecek? Menzili ne kadar olacak? Projede hangi firmalar görev yapıyor? Cevabı Kokpit.aero'da...

    Yerli Harpy geliyor!

    Muhammet METİN/Kokpit.aero

    Hava Kuvvetleri Komutanlığı ihtiyacı doğrultusunda 2002 yılında hizmete giren Harpy I anti radyasyon/kara taarruz İHA'larının raf ömürlerinin sonlarına yaklaşılması üzerine başlatılan Milli Taarruzi İHA sistemi'nin geliştirilmesine yönelik çalışmalara devam ediliyor.Bu çerçevede, TUSAŞ Motor Sanayii Anonim Şirketi (TEI) tarafından sürdürülen Milli Taarruzi İHA sisteminde kullanılacak motor çalışmalarında önemli mesafeler katedildi.

    Bu konuda Kokpit.aero'ya bilgi veren TEI yetkilisi, Milli Taarruzi İHA'da kullanılacak motor TP38 Turboprop motor üzerine şekillendirilen projede çalışmalar sürüyor. Hedef uçak'lar için tasarlanan TP38 turboprob motor 42bg güç üretiyor. TP38 üzerinde yapılan geliştirmeler sonrasında bu oran 51bg güce ulaştı. Motor test çalışmaları yurtdışından tedarik edilen hava aracı üzerinde sürdürülüyor. Test çalışmalarının tamamlanmasının ardından ilk olarak TAİ tarafından geliştirilen Turna hedef uçak platformunda kullanılacak. Daha sonra ASELSAN ve TAİ tarafından yürütülen Milli Taarruzi İHA geliştirme projesinde kullanılması planlanıyor.

    Bu konuda, Hava Kuvvetleri Komutanlığı ile yapılan görüşmelerde Milli Taarruzi İHA sisteminin mevcut Harpy I İHA'nın iki katı menzile ve daha fazla havada kalma kabiliyetine sahip olması kararlaştırıldı. TEİ olarak motor gücünün arttırılması noktasında çalışmalara devam ediyoruz. 2014 yılının ikinci yarısında prototip ilk Milli Taarruz İHA sisteminin test edilmesi öngörülüyor.

    HARPY I SİSTEMİ ENVANTERE GİRİYOR

    HvKK için 1998 yılında başlatılan proje kapsamında 80 Milyon dolar bedelle iki batarya şeklinde 108 adet Harpy I İHA 2002 yılında tedarik edildi. Bir batarya, her birinde 18 adet lançer bulunan üç adet taşıyıcı kamyondan oluşuyor. 500 km menzile azami 7 saat havada kalma kabiliyetine sahip olan at ve unut tipi Harpy I İHA, önceden programlanmış bir hedefin üzerinde dolanıp, düşman radar emisyonlarını arayarak hava savunmalarına saldırmak ve yok etmek için tasarlandı.

    Lançerden fırlatımı küçük bir roket yardımıyla yapılan Harpy I, seyir uçuşunu belirli bir hıza ve irtifaya ulaştıktan sonra devreye giren 37bg gücündeki pervaneli motoru ile gerçekleştiriyor. Harpy I, hedef üzerinde azami etki için 32kg ağırlığındaki HE tipi harp başlığını hedefin birkaç metre üzerinde patlatıyor.

    HARPY II PROJESİ İPTAL EDİLDİ

    HvKK'nın ilave ihtiyacı kapsamında gündeme gelen İsrail'den iki batarya halinde toplam 48 adet Harpy II Cutlass/Harop anti radyasyon/kara taarruz İHA'nın alımına yönelik proje 2007 yılında iptal edildi. Sistemin maliyetinin 75 Milyon dolar olması bekleniyordu.


    Kaynak:www.kokpit.aero







  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.