Şimdi Ara

antartikada toprak var mı yoksa tamamen buz mu?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
18
Cevap
0
Favori
6.830
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj



  • Tamamı buz değil toprak da var ama sonbahar ve kışın buz katmanı genişliyor.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: AbiyuGu

    Tamamı buz değil toprak da var ama sonbahar ve kışın buz katmanı genişliyor.

    peki sağol
  •  antartikada toprak var mı yoksa tamamen buz mu?


    Haritada buzsuz alanlar gösteriliyor.
  • bir de neden google earthde sonradan çizilmiş gibi duruyor?
  • En üstte buz, onun altında donmuş toprak vardır tahminimce. Daha sıcak aylarda bataklığa dönüyor olabilir.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: hærun

    bir de neden google earthde sonradan çizilmiş gibi duruyor?

  • Antartika kıtası, üzeri yüzlerce metre buzla kaplı bir kara parçasıdır. Ross denizi kıyılarındaki dağlık alanda buzla kaplı olmayan kuru vadiler vardır. Bunun dışındaki bölgelerdeki buz örtüsü yaz kış kalkmaz.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: hærun



    Tamamen toprak kısımlar vardır.

    Kar-buz sonunda yağışa bağlı olaylardır. Yağış olması için ise havada yeterli su buharı bulunmalıdır. Hava sıcaklığı arttıkça da havanın taşıyabileceği su buharı miktarı artar. Çok soğuk havalarda bu oran son derece düşük olur.

    Havada çok su buharı olsa da yağış için yeterli olmayabilir. Su buharı molekülleri elektrostatik yük nedeni ile birbirini iterler ve birleşemezler. Oysa yerçekimi etkisi ile yere düşebilecek kadar büyük sayılan çok küçük bir su damlacığının oluşması için bile onbinlerce molekülün birleşmesi gerekir.

    Burada devreye toz (teknik anlamda) girer. Bu toz her çeşit karasal toz molekülü olabilir ama genelde çoğunlukla sülfür molekülleri veya damlacıklarıdır. Bunlara çekirdek yada tohum denir ve yeterli miktarda yoksa yağış olmaz. Bunlar civardaki su buharı moleküllerini kendine çeker ve molekül tutunabilir. Böylece yavaş yavaş büyür ve yeterli ağırlığa ulaşınca yağmur olur. Bulunduğu ortam sıfırın altındaysa kar olur. Veya su damlası olup yere düşerken soğuk katmandan geçerse dolu veya kırç olur.

    Yapay yağmur yağdırma tekniği bunu kullanır. Su buharı içeren bulutlara gümüş iyodür, sülfür vb moleküller serpilerek tohumlama yapılır. Bazen çok koyu yağmur bulutları olmasına rağmen yağmur yağmaz. Veya yazın küçük alanlardaki az miktardaki buluttan bile dehşet sağanak yağabilir. Durum tamamen havadaki toz miktarı ile ilgilidir ve yazın toz daha çok olur. Şehir civarlarına çok yağması da sülfür çokluğundandır. Tarihte görülmemiş yağışlar olabilir.

    Eğer çekirdek-tohum olabilecek yeterli madde yoksa su buharının birleşip damlacık oluşturabilmesi için nem oranının %300 gibi değere çıkması gerekir. Biz %60-80 nemle bile boğuluyoruz, hava çok nemli diyoruz. Eğer sizi kuru olarak %300 su buharı içeren buluta soksak siz çekirdek-tohum yerine geçer, tutunan su buharı molekülleri ile anında sırılsıklam olursunuz.

    Gelelim Antarktika olayına. Bu kıtanın kıyılarında mevsimsel olarak veya sıcak okyanus akıntıları nedeni ile sürekli toprak-kayalık alanlar vardır. Özellikle de Arjantin burnu (Tierra Del Fuego) istikametine uzanan yarımadada görülür. Bunun dışında kıtanın merkezine yakın olan ve kuru vadiler (Dry Valles) denen tamamen çıplak alanlar da vardır. Ayrıca çok dik olduğundan yağan karın tutunamadığı ve ince kar katmanının kuru hava-güneş etkisi ile süblime olmasıyla kuru kalan yerler vardır. (mesela moğolistan da çok soğuk olur ama nem azlığından burda da kar kalınlığı 5-10 santimi geçmez iç kesimlerde. Soğuğa rağmen kuru hava-güneş nedeni süblimleşerek bir kaç günde erir)

    Bu yerlere hiç kar yağmaz. Kuru vadilerin oluşmasına sebep havadaki nem yokluğudur. Nedeni ise hava dinamikleridir. Atmosferde mevsimsel ısı-basınç farkı nedeni ile değişen rüzgarlar yanında sürekli aynı yöne esen rüzgarlar da vardır. Mesela coriolis etkisindeki alizeler, ticaret rüzgarları, musonlar ve tabii ki jet rüzgar akımları. Jet akımları iki kademelidir.

    Üst kademede ekvator kuşağından yükselen sıcak hava çok yüksekten kutuplara doğru yüzlerce kilometre hızla eser. Çok yükseldiğinden çok soğuk olur ve kayda değer nem taşıyamaz. Bunun bir kısmı otuzuncu enlemlerde tekrar aşağı iner ve kalan nemi de götürür. Yine 60 derece enlemlerinden yükselen alt kademe akımları da ikiye ayrılarak 30 derece kuşağına ve kutuplara doğru akar ve fazla nem taşıyamaz. Kutba taşıdıklarının çoğu da aradaki enlemlerde yağışla veya ters rüzgarlarla kaybolur.

    Ekvator ve 60 derece enlemlerinden gelen jet akımları kutuplarda yere iner ve kutup merkezinden dışarı yöne eser. Bu da zaten çok az olan nemi kutuptan uzaklaştırır ve soğuk ile birleşince aşırı kuru hava oluşur. Ayrıca coriolis etkisi nedeni ile kıta çevresinde devamlı esen dairesel bir rüzgar bariyeri vardır. Bu bariyer okyanuslardan gelen nemli havanın kıta içlerine girmesini engeller.

    Kıtanın çok buzlu olması nedeni ile tohum-çekirdek olacak toz miktarı da azdır. Çok az nem ve yetersiz toz nedeni ile bu alanlara hiç yağış düşmez. Görülen az miktardaki kar da yağış ile değil, rüzgarın diğer yerlerden taşıması ile oluşur. Yerdeki taşınan karın süblimleşmesi nedeni ile nadir de olsa yağış değil ama çok az miktarda kırç-donmuş çiğ yağışı meyana gelebilir. Onlar da tekrar süblimleşir ve rüzgar tarafından zamanla dışarı taşınır.

    EDIT: Tozun gizli yaşamı diye bir kitap var. Tozun hayatımıza dibine kadar nüfuz ettiğini ve aklınıza bile gelmeyecek etkilerini okuyunca şaşıracaksınız. (Bu yazıda biraz faydalandım)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi melikulupinar -- 30 Ekim 2013; 23:49:52 >




  • Bilgi için teşekkürler
  • Bir dönem yemyeşil olduğu zamanlarda varmış. Araştırma şansımız olsa belki keşfedilmeyen hayvan fosilleri bulabiliriz.
  • toprak var ancak toprağın üstünde çok kalın buz tabakası mevcut. hatta toprakla buz arasında Vostok gölü mevcut.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: muratt45

    toprak var ancak toprağın üstünde çok kalın buz tabakası mevcut. hatta toprakla buz arasında Vostok gölü mevcut.

    +1
  • quote:

    Orijinalden alıntı: antonidas

    Bir dönem yemyeşil olduğu zamanlarda varmış. Araştırma şansımız olsa belki keşfedilmeyen hayvan fosilleri bulabiliriz.

    Cok bekleriz gerçi shell el attı oraya

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • toprak buzun altında kalıyo .. tabi ki her yer kara parçası değil ama olan yerlerin üzeri buzla örtülü
  • Bildiğim kadarıyla büyük kısmı buzdan oluşuyor, ama biz insanlar yüzünden olan buzlarda yavaş yavaş eriyorlar.
  • melikulupinar kullanıcısına yanıt
    Tozun gizli yaşamını duymamıştım meraklandım...
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.