Şimdi Ara

Bir Mezuna Kalma Hikayesi... [9K > İlk 500] (9. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
419
Cevap
335
Favori
99.380
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
78 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 7891011
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • quote:

    Orijinalden alıntı: chica

    geçen seneki guvender kaçti hocam

    Gecen seneki guvender kacti evet... Bu senekine bakmak lazim.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Psydia -- 23 Kasım 2013; 1:25:48 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Psydia

    quote:

    Orijinalden alıntı: chica

    geçen seneki guvender kaçti hocam

    Gecen seneki guvender kacti evet... Bu senekine bakmak lazim.

    yapmaa hocam

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Merhaba Psydia;
    Ben endüstri meslek lisesi bitirmiş şu an yalnız YGS'ye hazırlanan bir öğrenciyim. Ygs ye 4 aydan daha kısa bir süre kalmasına rağmen şu an ders çalışmayı bırakmış vaziyette umutsuz durumdayım.Dershane de denemelerim 200 puanı bile geçmiyor hedefim en az 440 puan yapmak. Bu saatten sonra kendime diyorum ki 1 ayda sırf konu çalışıp test çözeyim konuları bitireyim sonra deneme çözmeye başlarım.Ama meslek lisesi bitirdiğim için temel 0 olduğu için ne yapacağımı hiç kestiremiyorum.Yani temel 0 iken 1 ayda konuları bitirip denem çözmek ne kadar mantıklı bilmiyorum. Böyle ne yapacağımı bilmeden internette dolaşırken sizi buldum. Ne olur bana yardım edin, ne yapmalıyım, çok mu uçuyorum bu saatten sonra 440 puan üzeri yapmak, sizce ne kadar mantıklı. Bu sene yaptım yaptım yoksa seneye böyle bir imkanım olmaz. Mezun olmasam sıkıntı değil de mezunum. Yani benim bu sene yapmam lazım lütfen bana ne yapmam gerektiğini söyleyin. Bu foruma sırf size yazmak için açtım.Buna ister inanın ister inanmayın. Lütfen bana dönün. Selamlar..




  • Öncelikle merhabalar böyle bir konu açtığın için teşekkürler. Ve tabiki de tebrikler.
    Yazdığın mesajı baştan sona 2 kez okudum. Yazdıkların mantıklı ve bir o kadar da başarı destekli. Ben de yaklaşık 3 hafta önce deneme yapmaya başladım tabi çok sık yapamıyorum. Fen lisesinde TM hazırlandığım için okula gitmek bana işkence gibi geliyor açıkçası :) Dersane de cabası. Hedefim en başta yüksekti. Ankara Hukuk istiyordum sonra zamanlar Dokuz Eylül Hukuk oldu :) Aslında istediğim şey iyi bir derece yapıp çok yüksek bir yere gitmek değil.
    Her neyse şimdi internetten 5 farklı yayıncılığın denemelerini sipariş vereceğim. Bu yazından sonra bana da iyi bir ders oldu.
    En son yaptığım denemede 105 net çıkardım. Umarım 120-130ları da görürüm :)
  • Hocam Bnmde hedefim odtü inşaat zaman 3 te 86.5 net yaptım hocam bunu sınava kadar kaça ve nasıl çekebilirim?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Psydia

    Arkadaşlar selam.

    Lütfen ilk mesajı okuduktan sonra pm atın arkadaşlar, çok fazla pm geliyor ve hepsini cevaplayamıyorum. Ayrıca gelen pm'lerin çoğunda sorulan soruların cevabı ilk mesajda mevcut. . Mezuna kalan arkadaşlara daha fazla yardımcı olabilirim çünkü onlar belli bir çalışma düzenine, sınav alışkanlığına tecrübeye sahipler ve bu konuda anlatılanları daha iyi anlayacaklardır. 12. ve 11. sınıf olan arkadaşlardan zaten dershaneyi takip etmeyi bırakıp konuları kasım sonuna kadar bitirmelerini bekleyemem, sınav sistemiyle ilgili öğrendikleri önyargıların kırılması için bu sınava 1 defa girmeleri lazım en az.
    Okumaya vakti olmayanlar için özet: YATIN KALKIN DENEME ÇÖZÜN
    ---
    Geçen sene istediğim dereceyi yapıp Bilkent ya da Odtü EE'ye gidemediğim için tercih yapmayıp sınava tekrar girmeye karar verdim.

    Bir Mezuna Kalma Hikayesi... [9K > İlk 500]

    Gördüğünüz gibi Matematik berbat. Diyeceksiniz şimdi bu matematikle bu adam nasıl mühendis olacak, orasını karıştırmayın

    Evet arkadaşlar sonuç geldi ve yıkıldım ben. Matematiği bu kadar kötü beklemiyordum. Aslında bekliyordum çünkü nasıl bir cesaret geldiyse artık boşlarımın hepsini salladım 10 gün kadar süren yıkıntı döneminden sonra toparlandım ve tercih yapmayacağımı söyledim aileme. Tıp yazdırmak isteyen akrabalar oldu ama hepsine gereken cevabı verdim, kendi hayalimi akrabanın sözüne değişmeyecektim herhalde.

    Fem dershanesine yazıldım mezun olarak ve tekrar çalışmaya başladım. Kitaplar dergiler verdiler, hepsini harıl harıl çözmeye uğraşıyordum. Tam bir inek gibi, ne anlama var ne bir şey. Amaç kitaplar bitsin yani
    Kasım ayı geldi Femset 3 de bitti. Adamakıllı denemelere girmeye başladım Zaman olsun Fem denemeleri olsun. Ama hiç kendim evde deneme çözmüyordum (sınav zamanına kadar da çözmedim). Netler hep aynı 140-148 arasında inip çıkıyor. Bu durum şubat ayına kadar devam etti. Şubat ayında ilk defa 150 neti gördüm havalara uçtum resmen 1-2 günlük rehavete girdim bu sevinçle.
    Her neyse, YGS günü geldi sınava girdik bir şeyler yaptık. Derece şöyle geldi: (bu arada LYS sonucu da görünüyor ama ondan biraz sonra bahsedeceğim)

    Bir Mezuna Kalma Hikayesi... [9K > İlk 500]

    Gördüğünüz gibi geçen sene ile neredeyse aynı. Dedim ki kendime "ulan bir insan 1 sene çalışır da hiç mi bir şey eklenmez bilgisine". Bu düşünceyle biraz moral bozukluğu ve hayal kırıklığı yaşadım ama Allah'tan çok etkilenmedim. Yine amele gibi soru bankası yaprak test devam ettim. Sonra mayıs'ta Güvender sınavı oldu matematiğim 8 yanlış geldi 15 yanlışa göre gelişme var belli ki ama yine yetmiyor bana. 1 senemin boşa geçtiğine iyice inanır oldum o sıralar.

    Sonra rehberlik hocam bana bir deneme seti verdi "bunu mutlaka çöz" dedi. Çözdüm ben de. Fark ettim ki deneme çözmek sb çözmekten çok daha kolay ve zevkli. O zaman bende şimşekler çaktı, kendi kendime dedim "sınavda önüme soru bankası mı koyacaklar sanki, deneme koyacaklar" bunun üzerine dershaneye gitmeyi ve soru bankası çözmeyi bıraktım ve piyasadaki tüm deneme setlerini almaya karar verdim. Güvender sınavından LYS matematik sınavına kadar yaklaşık 120-130 tane deneme çözmüşümdür. Yani soru bankası gibi deneme çözer oldum günde 3 hatta 4 deneme çözdüğüm zamanlar oldu. Şimdi kafamı taşlara vuruyorum "keşke daha önce bunu fark etseydim" diye.

    Çözdüğüm 100 civarı matematik ve 20-25 civarı fen denemesinin üzerine sonuçlar gördüğünüz gibi arkadaşlar. Matematik 15 yanlıştan 2 yanlışa indi (fizik 4 yanlışa çıktı ama çaktırmayın ) ve bu artış tamamen denemelerde yapamadığım soruları deşmem sayesinde oldu. Bütün sene fdd bilfen soru bankalarını çözdüm hiç netim artmadı. Şimdi diyorum "keşke akıl etseydim de sene başından denemelere başlasaydım" diye.

    ÖZET:

    1. Ölümüne deneme çözün. Neden? Çünkü sınava yakın sorular denemelerde olur.
    2. Şimdiki aklım olsa dershaneye yazılmaz, onun yerine tüm dershanelere teker teker gidip, bütün sene denemelere girmek için izin alır parası neyse peşin olarak yatırır, tüm dershanelerin denemelerine girerdim.
    2. "Konularım eksik" deneme çözmemeniz için bahane olamaz. Bu bahaneyi çok duyuyorum. Benim mayıs ayına kadar konularım eksikti, zayıf olduğum konular vardı ve bu eksiğimi denemeler çözerek kapattım. Aslında eksik değil, fakat o konularla ilgili soruların nasıl çözüleceğini bilmemek esas problem. Bu da ne yazık ki deneme çözüp yanlışları analiz etmeden düzeltilemiyor.
    3. Soru bankası çözer gibi 25'li deneme kitabı çözün. Yanlışlarınızı MUTLAKA VE MUTLAKA kesip dosyalayın. Günaşırı dosyanızdaki soruları tekrar çözün, elinizde kalanları hocalarınıza sorun. Çözdüklerinizi çöpe atın, daha sonra bakmıyorsunuz emin olun.
    4. Günde 3-4 deneme çözmek cidden zahmet değil. 320-360 soru dediğin nedir ya? Madem 360 soru külfet geliyor, soruyu hızlı çözmeye çalışın. Birim soru başına geçen zaman az olduğu için sıkılma miktarınız da azalacaktır. "Bazısı dakikada 2 soru çözer bazısı da 2 dakikada 1 soru çözer" de bahane değil. Ben de 2 dakikada 1 soru çözüyordum ama sonradan hızlandım işte. O kadar ki, kol gibi denilen 2013 lys matematik bile yetişti.


    Şimdilik aklıma gelenler bu kadar, daha sonra eklerim belki. Bu sene sınava girecek olan arkadaşlar, şimdiden vakit kaybetmeyi bırakıp denemelere başlasalar iyi olur.

    --------

    Bazi sorulari pm'den cokca aliyorum bu sorulari teker teker cevaplamak yerine buraya yazayim.

    1) Geo/fizik/mat derslerim sifir ne yapmam gerekiyor deneme onermeyeceksiniz herhalde?
    - Oncelikle sunu belirteyim. 15-16 fizik geo neti, 25 mat neti sifir demek degildir. Bu civarda net yapiyorsaniz denemeden baska bir sey cozmenize gerek yok. Ama sorularin yarisindan fazlasina kalem degdiremiyorsaniz, ihtiyaciniz olan sey "Tamami cozumlu soru bankasi". Cozumlere baka baka soru tiplerini ogrenirsiniz bu sekilde, benzer sorular cikti mi cozum yolunu bilmis olursunuz. Ozellikle geometride bu yontem cok ise yarar.

    2) Nasil verimli calisilir?
    - Arkadaslar bu sozu gerek ogretmenler gerekse ogrenciler cok soyluyorlar: Az calis ama verimli calis. Simdi verimli calisma nedir onu belirtelim. Daha dogrusu verimli calisma ne DEGİLDİR onu soyleyelim.
    Konu calismak verimsiz calismanin ilk ornegidir. Zaten okulda dershanede konuyu anlatiyorlar not aliyorsunuz daha niye konu calisiyorsunuz? Saatlerini gunlerini hatta haftalarini "eksik konularini bitirmek" icin harcayanlar var. Bunu yapmayin. Bunun yerine acin onunuze soru bankasini yaninizda da konu anlatimli kitabi bulundurun, cozemediginiz soruda kitaba bakin. Ya da cozumlu soru bankasi alin cozemediginizde cozume baka baka ogrenin. Ama konu calisarak haftalarinizi harcamayin.

    Nasil verimli calisacagimiza gelince. Onunuze koydugunuz soru bankasini denemeyi ya da baska bir kaynagi sure tutarak cozun. Mumkun oldugunca kisa surede bitirmeye calisin hatta bunun icin kendinizi cok zorlayin. İste bu verimli calismadir. Bir de ogrenciler "bazilari 1 dakikada 2 soru cozuyor bazisi da 2 dkda 1 soru cozuyor" diye bahane uretirler. 1 dkda 2 soru cozenlere bu yetenek gokten zembille inmedi herhalde; onlar su iki seyi yaptilar:
    -Soru cozerken asiri konsantre oldular ve kendilerini zorladilar
    -Bol soru cozduler.
    Evet arkadaslar konsantrasyon yetmiyor ne yazik ki. Bu konsantrasyonla cozebildiginiz kadar cok soru cozmek gerekiyor. Ancak bu sekilde hizli ve dogru soru cozmeye alisabilirsiniz.

    Kisacasi; az calisarak basarili olmak diye bir sey yok. Turkiye'de ilk 1000'e girenlerin 60-70'ini taniyorum ve HİCBİRİ az calismadi. Gecelerini gunduzlerine kattilar ve soru cozerken adeta transa gectiler hicbir seyle ilgilenmediler.

    3) Ne kadar calismaliyiz, sen ne kadar calisiyordun?
    -Gecmis senelerde bilkent ee'ye giden bir abim bana sunu dedi: "Bilkent zor ama tipki vardiyali bir isci gibi sabah 9-aksam 4 suresi icinde odevleri projeleri bitirirsen hicbir problemin kalmiyor, aksam 4'ten sonrasi tamamen sana kaliyor istedigini yapabiliyorsun." Ben boyle calistim iste. Yani sabah 9-aksam 4 araligi 7 saat calistim gunde. Peki sonra ne yaptim? Aksam 4'ten sonra kitabin yuzune bakmadim. Cs global offensive bf3 knight mass effect bioshock ne oynamak istediysem oynadim bilgisayarda. Evet bu kadar calismaya ragmen gunde 2 saat pc oynuyordum :D
    Yani kisacasi arkadaslar, vaktinizi planlayarak harcarsaniz emin olun bol bol vakit kaliyor dinlenmek icin.

    ----------
    Bir arkadaşa yazdığım pm'den bir kısım: (özel olmadığını düşünüyorum söylediklerim çoğu kişi için geçerli)
    quote:

    Dostum sakın moralini bozayım ailemi dinleyeyim deme. Ben dinlemedim ailemi ve karlı çıktım. Bana da çok dediler "tıp tutuyor neden gitmiyorsun puanına yazık etme" diye. Onlar senden daha mı iyi bilecekler hangi puanın iyi olup hangisinin yazık olacağını? Şimdi hedeflediğim dereceyi tutturdum ve hepsi bana zamanında öyle dedikleri için pişmanlar.
    "Yanımda olan kimse yok" demişsin. Bu senin için önemli mi, hedefine ulaşırken illa yanından yürüyen birisine mi ihtiyaç var? Ayrıca "karar verdim" dediğin anda akan suların durması gerekiyor. Ailene senin hakkında konuşma izni vermemelisin dostum çok ciddiyim. Çünkü en bilinçli anne baba bile evladının hedeflerinden amaçlarından haberdar olamaz; olduklarını zannederler orası ayrı. Senin sahip olduğun vizyona bilgiye kültüre sahip olamazlar asla.

    Bu durumda senin şunları yapmanı tavsiye ederim dostum:
    1- Hedefini kesin ve net olarak belirle ve hedefini soranların haricinde kimseye söyleme. Sorsalar da söyleme. Keza ben sene içinde sorduklarında sadece "mühendislik" dedim.
    2- Hedefin için çalışırken çalışmanı engelleyecek her şeyi ortadan kaldır. Gerek yakarak yıkarak, gerekse tatlı dille. Umarım ailen benimki gibi değildir de yakıp yıkmak zorunda kalmazsın.
    Bu maddeyi biraz daha açacağım. Seni engelleyecek şeyler nelerdir?
    -Dershane
    -Kız-erkek ilişkileri
    -Ailenin sana tavsiye vermeye çalışması
    Bu üçünü hallettiğin sürece önüne pek engel çıkmaz. Bunlar hakkında kısaca konuşayım.

    Dershane: Günün en verimsiz ve en çok zaman çalan öğesi. Fem dershanesine gidiyordum sabah 9'dan öğlen 2 hatta 3'e kadar ders dinliyordum. Gitmesi gelmesini saymıyorum bile. Bak normal bir vardiyalı çalışan (memur işçi öğretmen) nasıl çalışır? Sabah 9 akşam 5 değil mi. Akşam 5.30 gibi evine gelir çoluğuna çocuğuna bakar gezmeye gider sohbet eder televizyon izler. Biz ne yapıyoruz peki? Normalde günde 7-8 saat derse ayırmak gayet güzel ve verimliyken bu 8 saatin 6'sını dershaneye hibe ediyoruz! Sonra da telafi etmek için evde ekstra 6 saat çalışıyoruz etti mi 14 saat sana? E nerede kaldı bizim dinlenmemiz eğlenmemiz gezmemiz kendimizi geliştirmemiz? Bunu göz önünde bulundurarak dershaneye git ya da gitme. Ya da dershaneye yazılacaksan yazıl yine ama yalnızca denemelere girmek ve soru sormak için kullan çünkü ben öyle kullandım. Günde 8 saatimi derse ayırdım gerisinde de eğlendim kitap okudum pc oynadım alışveriş yaptım.

    Kız-erkek meselesi: Çok bir şey söylememe gerek yok. Kızların %90'ı kezban erkeklerin de %90'ı kamil bu yüzden karşına çıkacak ilişki kuracağın kişi muhtemelen sürekli trip atan, sana mesaj yazan ve yanıt bekleyen, işinin gücünün farkında olmayan birisi olacak. Kendine uygun karşı cinsi ancak mantalite olarak senin seviyende olan insanlarla birlikte olacağın bir ortamda (ÜNİVERSİTE) bulabilirsin.

    Ailenin sana tavsiye vermesi: Peşin olarak söyleyeyim. Ailen hiçbir şey bilmiyor. Bunu onlara direkt olarak söyleyebilirsin bu saygısızlık olmaz. Bilmiyorlarsa bilmiyorlar kardeşim kabul etsinler ve senin yolundan çekilsinler değil mi?
    Ailelerin tavsiyeleri bizi şu yüzden tedirgin eder: Bize bir tavsiyede bulunurlar ve bu tavsiyeye uymamızı beklerler. Halbuki tavsiyelerinin bizim için hiçbir faydası yoktur çünkü bu sınava hazırlanma işi %1000000 münferit olarak yapılır. Biz de onların bu tavsiyelerine uymadıkça (daha doğrusu doğru bildiğimizi yaptıkça) onlar sinirlenir "laf anlatmaktan dilimde tüy bitti" derler. Yav he he deyip geçmek zorundasın işine devam etmek zorundasın. Zaten seni iş başında yani ders çalışırken gördüklerinde yavaş yavaş susacaklar.
    Bir de şu var: hani dedim ya "eğlendim pc oynadım" falan diye. Ona da laf edecekler mutlaka "sen kendini çok biliyor sanıyorsun da bir b.k değilsin" diyecekler. Bu durumda onları susturamazsın. Susturmak için yegane yol sınav sonuçların olacak. Sınavlarda dershanede ilk 5'ten türkiye'de ilk 200'den aşağı düşmezsen sana söyleyecek hiçbir şey bulamazlar.

    3-Hiçbir surette çevreni etkileme ve çevrenden etkilenme. Tamamen kapalı kutu ol kimse senin ne yaptığını bilmesin; yalnızca yaptığının doğru olduğunu sonuçlarla göster. Pragmatizm mantığı yani: ne olduğunun önemi yok, sonucu iyiyse iyidir.

    Bu söylediklerimi kendi tecrübelerime dayanarak söylüyorum. Doğru ya da yanlış olanlar olabilir, sana uygun olan ya da olmayanlar olabilir. Ama genel hatlarıyla bunları uygularsan, özelde de çok sağlam ve verimli bir plan yaparsan, planına da kimseyi karıştırmazsan Allah'ın izniyle başarılı olursun dostum.

    quote:

    Dershaneye gidiyor musunuz? Keşke herkese "dershaneye gitme" diyebilsem, bazılarının ihtiyacı oluyor çünkü. Ama gerçekten çoğu kişinin ihtiyacı yok hele ki ilk 50k'ya girip ikinci senesine kalanların. Ben bu sene gittim dershaneye ne oldu? Çoğu zaman derslerden çıkıp eve gittim hatta bir süre sonra dershaneye gitmeyi bıraktım bile. Çünkü bildiğim ezberlediğim konular sürekli anlatılıyor ve dersin işleyişi çok yavaş ve verimsiz. Yani bana göre verimsiz. Bana göre verimsiz'in ne olduğunu açtığım konuda biraz açıkladım, burada daha detaylı açıklayacağım.

    Bizim için önemli olan ana maddeler şunlar:
    1- Masanın başında geçirdiğimiz vakit
    2- Sosyal ilişkiler (eş dost aile akraba sevgili vs.)
    3- Moral seviyesinin yüksek tutulması
    4- Kendimize ayırdığımız vakit
    5- Dershaneye ayırdığımız vakit.

    Önce masa başında geçirdiğimiz vakte bakalım. Ders çalışırken vakti verimli geçirmek nedir?
    1- Tamamen derse konsantre olmak
    2- Birim zamanda yapılan iş -çözülen soru- miktarını artırmak (harcanan zaman aynı ancak yapılan iş azsa verim düşüktür bunu yükseltmeye çalışacağız)

    Tamamen derse konsantre olmak şu demek: Gerçekten ama gerçekten, içten gelen istekler dışında, dışarıdan gelen etkilere kapalı olmak. İçten gelen isteklere karşı olmayacağız çünkü nefsimize zulmetmeyeceğiz. Çoğu kişi bunu yapıyor bakın, diğer kişilere gerekli cevapları veremedikleri için kendilerine acı çektiriyorlar. İradenin en çok devreye gireceği yer burası işte, küsüp ayrılmak hatta kavga etmek ve kaba kuvvet kullanmak zorunda olsak bile doğru bildiğimizden vazgeçmemek. Nitekim ben yıl içinde ailemle planlarımız farklı olduğu için onların planlarına uymamak adına çok kavga ettim. Ben denemenin ortasındayken beni balkona çay içip bisküvi yemeye çağırıyorlar nasıl sinirlenmeyeyim? Ancak ve ancak kendimiz bisküvi çay istiyorsak hazırlayıp yemeliyiz. Dışarıdan gelen etkiden kastım bu.

    Birim zamanda yapılan işe gelince. Bu madde çok önemli çünkü çoğu kişi "bazılarının dakikada 2 soru çözüp bazılarının 2 dakikada 1 soru çözmesinden" yakınıyor. O dakikada 2 soru çözenlere de bu yetenek gökten zembille inmedi herhalde, onlar da sürekli soru ve deneme çöze çöze kendilerini geliştirdiler. Bu konuda hiç kimse kusura bakmasın öyle yatarak gelişme olmuyor, elimizi taşın altına sokmamız lazım. Peki bu yeteneği nasıl geliştireceğiz?
    Soru çözerken aşırı konsantre olmak bu işin ilk kuralı. Beynimizin tüm nöronlarını soruyu anlamaya odaklayıp soruyu öyle çözmek gerekir. Mesela beynimizin yarısını kullanarak soruyu 60 saniyede çözüyorsak bu sayede 30 saniyeye kadar çözme süremizi düşürebiliriz. Buna da ancak bol soru çözerek alışabiliriz. Bu yüksek konsantrasyon için iyi bir uyku ve düzenli (EKMEK ve UNLU MAMÜLSÜZ) beslenmenin, günlük sporun ya da egzersizin şart olduğunu söylememe gerek yok herhalde :)


    quote:

    Moral seviyesinin yüksek tutulması: Moralimizi en çok bozan şeylerden birisi çevremizdekilerin bizim hakkımızdaki yersiz yargılarıdır. İçten gelen düşünceler moralimizi bozmaz çünkü onlar bize aittir. Fakat dışarıdan gelen etkiler bizim iç huzurumuzu bozar, kendimizi bir pislik gibi hissetmemize bile neden olabilir. Bu noktada çok ünlü bir sözümüz var "önce lafa bakarım laf mı diye sonra söyleyene bakarım adam mı diye" cidden bu söz bizim için altın değerinde. Acaba kim bizim için moralimizi bozmaya değer olabilir? Aile? Sevgili? Akrabalar? Öğretmenler? Arkadaşlar? HİÇBİRİ.
    Çevredeki sosyal baskıyı bir kenara bırakırsak YGS-LYS çalışması birtakım sayılar ve kelimelerden ibarettir. Bu kadar basit bir olayın içindeyken sosyal baskı ile işimizi neden zorlaştıralım, karmaşık hale getirelim? İşte bu yüzden tüm sosyal ilişkilerimizi minimuma indiriyoruz.


    quote:

    Kendimize ayıracağımız vakit:
    Basitçe bir günü üçe bölersek 8 saat uyku, 8 saat çalışma, 8 saat serbest şeklinde vaktimizi harcayabiliriz. Burada serbest vakitte yapmamız gerekenleri paylaşacağız.
    -Spor ve egzersiz
    -Kitap okuma
    -Yemek yeme ve diğer ihtiyaçlar
    -Ders dışı sosyal aktivite

    Bunlar geri kalan 8 saatte yapmak zorunda olduğumuz şeyler. Evet ders dışı sosyal aktiviteyi de kattım çünkü ders saatinde %100 konsantrasyonla ders çalışacağız ama ders dışındayken de dersi düşünmeyeceğiz. Ne istiyorsanız yapabilirsiniz ben bu sürenin 2-3 saatini PC oyunları oynayarak geçirmeyi tercih ettim mesela (oyun bağımlısıyımdır da ) vaktinizi nasıl geçireceğinizi belirlemek sizin bileceğiniz iş. Fakat kafayı dağıtıp sonraki günün çalışmasına hazır olduğunuzdan emin olmanız lazım.

    ------
    quote:

    Orijinalden alıntı: yagmur adam

    tamam yazı güzel deneme olayı kafama yattı fakat verimli çalışma için yazdığınız şeyler çok saçma geldi. şu ana kadar mat-geo hariç bütün derslerde az soru bol tekrar mantığıyla gittim bana en mantıklı sistem de bu geldi. konular zaten çok iyi pekiştikten sonra önüme gelecek her soruyu yapılabilir sonuçta?

    Hocam ustunuze alinmayin ama dediginiz sistemi (az soru cok tekrar) uygulayan arkadaslarim 18k'nin ustune cikamadilar. Bol deneme bol soru cozen arkadaslarimin en kotusu akdeniz tip'a gitti. Durum boyle iken bazi ezberleri bozmak ve arkadaslari bilgilendirmek gerekir.
    Oncelikle az soru cozerek basarili olmak yalnizca bir hayaldir bunu kafanizdan silin atin. Gunluk 400 500 sorularin sizin icin normal olmasi gerekir ilk 1000'e girmek icin cunku butun ilk 1000'e giren tanidiklarim boyle yapiyordu. İlk 1000'e girdiklerine gore yanlis da yapmiyorlardir herhalde.
    "Konularin mantigini kafaya oturtmak" diye bir sey yok bunu fark ettim sene icerisinde. Mantik bayram ziyaretine oturmaya mi geliyor sanki kitabi onumuze acip okuyarak mantik kavranmaz. Nasil kavranir peki ondan bahsedelim: mesela bu "mantik" problemi en cok tarih dersinde var. Ozellikle oncullu sorularda 2 oncul arasinda kalip yanlis yaptigimiz cok olmustur. Bunun cozumunu buldum ama ben.
    1) Yanlis yaptigim sorulari kenara ayiriyordum.
    2) kavrayamadigim onculun aciklamasini ya kendim yapiyordum ya da hocaya anlattiriyordum. Aciklamayi da mutlaka duzenli olarak bir deftere not aliyordum.
    3) Benzer konuda bir soru ciktiginda (mesela ornek iki sorumuz" 18.yyda kapitulasyonlarin surekli hale getirilmesinin sonucu olarak hangisi gosterilmez" VE "1-2-3 yargilarindan hangilerinin kapitulasyonlarin kaldirilmasina bagli oldugu soylenebilir" olsun ve ilk soruyu yanlis yapmis olayim) ikinci soruyu cozerken 1.soruyla ilgili aldigim notu hazir bulundururdum, soruyu eger dogru cozduysem ilk notumu korurdum fakat yanlis cozduysem notu silip her iki soru icin de aciklayici olan bir not yazardim (ya da yazdirirdim).

    Burada "benzer soru" anahtar kelimemiz arkadaslar. Benzer soru gorebilmek icin haliyle cok soru cozmek gerekiyor. Bunun yaninda hic gormedigimiz soru tiplerini de gormemiz gerekiyor. Bu is tam olarak puzzle yapmaya benziyor; elimizde bir parca var ve bu parcanin yanina uyan parcalari ariyoruz. Dogru parcayi bulmak icin tum parcalari elden gecirmek gerekiyor.

    11. sınıfım boş bir zamanımda hepsini okuyup önemli yerleri alıcağım çok teşekkürler




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Psydia

    Evet dostum ygs-lys tum konularin 15 kasim'dan once bitmesi gerekiyor. Muhtemelen ilk lys denemesini dershaneler kasim ya da aralik ayinda yapacak, "konulari bilmiyorum o yuzden dusuk yaptim" diye bahaneniz olmamasi icin onceden hazirlikli olmakta fayda var.

    YGS lys tüm konuların 15 kasımda bitmesi gerekiyor mu ? Aralık-haziran arası herkes deneme çözüyor herhalde saçmalamaya ya.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: furkan1zek

    quote:

    Orijinalden alıntı: Psydia

    Evet dostum ygs-lys tum konularin 15 kasim'dan once bitmesi gerekiyor. Muhtemelen ilk lys denemesini dershaneler kasim ya da aralik ayinda yapacak, "konulari bilmiyorum o yuzden dusuk yaptim" diye bahaneniz olmamasi icin onceden hazirlikli olmakta fayda var.

    YGS lys tüm konuların 15 kasımda bitmesi gerekiyor mu ? Aralık-haziran arası herkes deneme çözüyor herhalde saçmalamaya ya.

    Zaten aralik-haziran arasi herkes deneme cozmuyor, ilk 2000'e girenler cozuyor. Herkes cozseydi herkes ilk 2000'e girerdi.
    Ayrica. Bu uslup nedir? Sen bu ygs-lys'ye kac defa girdin, ne tecruben var ki benim tespit ettigim yontemi elestiriyorsun? Kac tane ilk 500'e giren adam gordun, tanistin, fikir aldin, yontemlerini uyguladin? Kac tane deneme cozdun ki sacmaladigim kanisina vardin?
    Bu konulari bir an once bitirip denemelere baslamazsaniz, baslayanlardan geri kalirsiniz. Bu kadar basit ve net. Ben okuluma yerlesmisim isime bakiyorum, burada insanlara tecrubemi anlatiyorum. Bundan da hicbir karim yok. Elestirirken bunu da aklindan cikarmasin kimse.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Psydia -- 25 Kasım 2013; 8:42:17 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • bu arkadaşın taktik sağlam hatta bizim rehberşik hocamız bile şu zamanda haftada en az 2 deneme çözün diyor ama şöyle bir şey bunu normal bir öğrenci denerse o kadar tutmaz. En azından bütün konulara göz aşina olması lazım konu bilmeyip oturup deneme ile konu öğrenilmeZ. Zaten arkadaş ilk sene 9k olmuş yani sağlam bir biriki mi var ve doğru olanı yapmış. Tebrik ederim.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi insaatmüh. -- 25 Kasım 2013; 9:25:32 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Başarılarınız devamı gelsin inşallah.. Bende mezunum fakat öyle çok iyi netler yapan biri değilim 60 net yaptım son zaman denemesinde 3 te yani. matematik düşük geometri hiç yapmıyorum zaten. Ama günde 6 saat istikrarlı olarak calısıyorum belki 1-2 defa aksamıstır. Bunun dışında matematiğe çok ağırlık veriyorum. Ama sonuc ortada. Geometriye hiç zaman ayırmıyorum cünkü iki yabancı gibiyiz kendisiyle. Açıkcası benim çok iyi bi yeri kazanma gibi bi umudum kalmadı. Yoktu zatende kazanamayacağımı düşünmeye bile başladım. Çunku didiniyosun uğraşıyosun emeklerinin karşılığı gelmeyince bi yerde dokunuyor insana.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Psydia

    quote:

    Orijinalden alıntı: furkan1zek

    quote:

    Orijinalden alıntı: Psydia

    Evet dostum ygs-lys tum konularin 15 kasim'dan once bitmesi gerekiyor. Muhtemelen ilk lys denemesini dershaneler kasim ya da aralik ayinda yapacak, "konulari bilmiyorum o yuzden dusuk yaptim" diye bahaneniz olmamasi icin onceden hazirlikli olmakta fayda var.

    YGS lys tüm konuların 15 kasımda bitmesi gerekiyor mu ? Aralık-haziran arası herkes deneme çözüyor herhalde saçmalamaya ya.

    Zaten aralik-haziran arasi herkes deneme cozmuyor, ilk 2000'e girenler cozuyor. Herkes cozseydi herkes ilk 2000'e girerdi.
    Ayrica. Bu uslup nedir? Sen bu ygs-lys'ye kac defa girdin, ne tecruben var ki benim tespit ettigim yontemi elestiriyorsun? Kac tane ilk 500'e giren adam gordun, tanistin, fikir aldin, yontemlerini uyguladin? Kac tane deneme cozdun ki sacmaladigim kanisina vardin?
    Bu konulari bir an once bitirip denemelere baslamazsaniz, baslayanlardan geri kalirsiniz. Bu kadar basit ve net. Ben okuluma yerlesmisim isime bakiyorum, burada insanlara tecrubemi anlatiyorum. Bundan da hicbir karim yok. Elestirirken bunu da aklindan cikarmasin kimse.

    Bay tecrübe bizimde konuştuğumuz tecrübeli ve bu konuda uzman kkişiler var. Sende ise yaramasi ki bundan emin olamayiz. Baskalarinda da ise yarayacagini göstermez o yüzden kesin kesin konuşup insanları yanlis yönlendirme konulari sağlam olmayan adam deneme cozse ne yazar .

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • furkan1zek kullanıcısına yanıt
    Yav kocum begendigin kismini al begenmedigin kismini birak isine bak ya, neyin izdirabini cekiyorsun? Zaten ben demisim konulari hizlica bitirin denemeye baslayin diye

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Psydia

    Yav kocum begendigin kismini al begenmedigin kismini birak isine bak ya, neyin izdirabini cekiyorsun? Zaten ben demisim konulari hizlica bitirin denemeye baslayin diye

    Hocam sana farklıbir soru sorayim. İlk senende gitmeyip te 2. Seneye kaldigin iiçin pişman misin yoksa böyle daha iyi oldu mu diyorsun.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: AsasinoDePulgas


    quote:

    Orijinalden alıntı: Psydia

    Yav kocum begendigin kismini al begenmedigin kismini birak isine bak ya, neyin izdirabini cekiyorsun? Zaten ben demisim konulari hizlica bitirin denemeye baslayin diye

    Hocam sana farklıbir soru sorayim. İlk senende gitmeyip te 2. Seneye kaldigin iiçin pişman misin yoksa böyle daha iyi oldu mu diyorsun.

    Elbette boyle daha iyi oldu :D gecen sene odtude degildim bu sene ise odtudeyim, bu benim icin fazlasiyla iyi ve mezuna kalarak dogru karar verdigimin kaniti.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Çalışmanızın karşılığını almak kadar güzel bir şey olamaz. :) Sizin yerinizde olsam zevkten dört köşe olmuştum. Boğaziçine sıralamanız yetiyor muydu?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: ÖncüTürk

    Çalışmanızın karşılığını almak kadar güzel bir şey olamaz. :) Sizin yerinizde olsam zevkten dört köşe olmuştum. Boğaziçine sıralamanız yetiyor muydu?

    Valla hocam yetiyor muydu bilmiyorum belki sondan bir yerden giriyor olabilirim ama sanmiyorum. Zaten hic istemedim ki bogazici'yi illa ankara illa ankara

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Psydia kullanıcısına yanıt
    YTÜ ankarada olsa daha azimli çalışırdım. İstanbulun pisliğini çekeceğiz kazanırsak.
  • Gunde en az 400-500 soru çözüyordum /çözmeniz gerek ,demişsin bir de günde 2-3 deneme çözüyordum 320 soru dediğin nedir ki demissin ( su an yazida bulamadim da yaklaşık 10 kez okudugumdan direk yaziyorum belki de pmdi neyse. ) bu 320 soru dışında napiyordun ne çözüyordun ?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: rxxc

    Gunde en az 400-500 soru çözüyordum /çözmeniz gerek ,demişsin bir de günde 2-3 deneme çözüyordum 320 soru dediğin nedir ki demissin ( su an yazida bulamadim da yaklaşık 10 kez okudugumdan direk yaziyorum belki de pmdi neyse. ) bu 320 soru dışında napiyordun ne çözüyordun ?

    " Günde 3-4 deneme çözmek cidden zahmet değil. 320-360 soru
    dediğin nedir ya? Madem 360 soru külfet geliyor, soruyu hızlı çözmeye
    çalışın. Birim soru başına geçen zaman az olduğu için sıkılma
    miktarınız da azalacaktır. "Bazısı dakikada 2 soru çözer bazısı da 2
    dakikada 1 soru çözer" de bahane değil. Ben de 2 dakikada 1 soru
    çözüyordum ama sonradan hızlandım işte." bunu mu diyorsun hocam?

    Bu 320-360 soru disinda eger cozebiliyorsam bi 320 daha cozuyordum saka bir yana, zaten bu 320 soru olan denemelere baslamadan once zaten tek sorubankasi, dershane yaprak testleri falan cozuyordum. Dershaneyi birakinca soru bankalarini ve diger seyleri de biraktim, sadece denemelere yoneldim.

    Bazi arkadaslar surekli soyluyorlar "sen herkesi kendin gibi saniyorsun ama konulari eksik olanlar var" diye. Ben de zaten diyorum ki, konulariniz bitmeden deneme cozmeye baslamayin. Konulariniz bitmediyse soru bankalariyla konularinizi pekistirmeye devam edeceksiniz elbette ama artik cok gec olmaya basladi, elinizi cabuk tutsaniz yeni yildan once denemelere baslamis olsaniz cok iyi olur.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Arkadaşlar 2 hafta bu programı uygulamaya başlıyorum 2 hafta sonra tekrar mesajı düzenleiyecem

    Şu an maksimum gördügüm netler

    Fen 18
    Mat : 25 -28
    Turkçe : 25
    Sosyal : 20
  • 
Sayfa: önceki 7891011
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.