Şimdi Ara

INTEL AMD'den teknoloji alıyor... (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
40
Cevap
0
Favori
511
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
Mesaj
  • tartışılacak bir yanı yok..

    Ha dersen git sermaye yap profesyonel düşün kar marjını öne al, o zaman x86ya lisans koymuş olan ve kökü yatan intelden yana olurduk her ne kadar x86 üzerine yapılanlarda mesafe çook aralansa da..

    Ama burada uzun-dönem son kullanıcı gözüyle bakmak lazım olaya. Yani bir iki yemlemeli test programı ölçüt olmamalı.
  • zaten burda amd mi intel mi diye tatışmıyoruz arkadaşım.burada bir geröçek var.
    "acharad" ile düşüncelerimiz aynı, işin bir gerçek boyutu var, bunu konuşuyoruz o kadar.<blockquote id='quote'><font size='1' face='Verdana, Arial, Helvetica' id='quote'>quote:<hr height='1' noshade id='quote'><i>orginally posted by Acharad<br /></i> Dikkat edilirse AMD her zaman eldekinin üstüne koydu ve işlevselliği öne çıkardı. ve işlemcilerinin üzerinde çekirdekte katman teknolojisi,cache bellek ve elektrik tüketim stabilizasyonu haricinde hiçbir şekilde büyük radikal değişimlere gidilmemiştir.

    Athlon800Thunderbird ile 3200+ Barton arasında çekirdek mimarisi(transistor dizimi,tabakaların kalınlığı o-die cache) gibi kozmetik değişimler hariç aynı yöntem ve anı çekirdek yapısı yatar. Arada hiçbir zaman bir Katmai- Coppermine~tualatin -Williamette-Northwood-Prescott gibi çok radikal değişiklikler gelmedi.
    <hr height='1' noshade id='quote'></blockquote id='quote'></font id='quote'>
    olay budur. üretemeyen yok olmaya mahkumdur, şimdi intele hemen tü kaka demiyoruz ynalış anlaşılmasın.ama uzun vadede intel demekki birşeyleri yanlış yapmış, onları düzeltmesi lazım diyoruz.
    kimse kalkıp da intel amd den daha iyi demedi şu kadar post da...




  • bizim burada da amd yi karalarlar yok ısınır yok yanar v.b.
    bende Hadi Len Derim
  • amd zaten yıllardır ters mühendislikle intelin tasarımlarını yürütüp onunla uyumlu kendi tasarımlarını geliştiriyordu, mesele amdnin kendi başına yapamayacağından değil intel ile uyumluluğun ölümcül derecede önem taşımasından kaynaklanıyor. Zamanında intelin 16 bitden 32-bite geçiş yaparkenki önderliğini şimdilerde 64-bit için amd devralmış ve intelde bunu kabullenmiş durumda, bu sefer de intel ters mühendisliğe başvurup amdden tasarım yürütmüş çünkü dediğim gibi önemli olan yazılım uyumluluğu, yoksa ikisi de temelden itibaren birbirlerinden çok farklı bir mimari ve içyapıya sahip işlemciler.

    Bu olay da şöyle anlaşılmış: AMD Opteronları 2001'de duyurduktan sonra ilk dökümanlarına assemblycilerin bileceği SAHF ve LAHF x86 komutlarının 64-bit versiyonunu almamış (64 bite çeviremedi zannetmişler) ama işlemciye bu komutları eklemiş lakin dökümanlarda geçmiyormuş dökümanlarını çok sonradan güncellemiş, intel kendi 64-bitini duyurup ortaya çıktığında bir de bakmışlar intelde LAHF ve SAHF yok ve hiç eklememişler de, amdnin eski dökümanlarına göre tasarladıkları böylece ortaya çıkmış.

    intelin amdden üstün olmak maksadıyla pahalı server çipi itanium'un 64-bit komut setiyle (IA-64 mimarisi) geliştirmeye çalıştığı tejas kod adlı işlemcisini kısa süre önce iptal ettiğini duyurmasının sebebi de fazla bir performans kazancı sağlamadığından, üretiminin pahalıya malolacağından ve amd64 mimarisinin 64-bit için oturmaya başladığından olabilir. IA-64lerin çok karmaşık bir komut seti ve yapısı var, linus trovalds gibi pek çok ünlü programcı intelin bu yapısına karşı olduğunu dile getirmişti, intel belki de rakiplerinin işini zorlaştırmak için böyle bir yola başvurmuştu. Düşünsenize IA-32'de 4 data registeri varken sanırım IA-64de 272 taneydi.

    Aynı şekilde amd ve intelin çift çekirdekli işlemci yolunu seçmesi de bu ikilinin dışındaki gelişmelerden kaynaklanıyor. biliyorsunuz birkaç sene önce ibm,sony ve toshiba cell (şimdiki adı grid) isimli piyasayı altüst edecek bir çip tasarımına başlamışlardı. Analistlerin tahminine göre hızı 1 TFlop (1024 GFlop) olacak, içinde 16'ya kadar çekirdek ihtiva edecek ve 1 milyara yakın transistörden oluşacak.... teknik özelliklerini isteyen olursa tümünü yazayım... Pentium 4 3 ghz'in bile 12 GFlop olduğunu düşünürsek 100 tanesi biraraya gelse ancak yetişebiliyor. Sony bu işlemciyi playstation 3 lerde kullanmayı planlıyordu ama 2007'de tamamlanacağı öngörüldüğünden belki playstation 4'lere kalır belki de ps3leri geciktirir. aynı şekilde IBM in daha önceden serverlar için geliştirdiği Power işlemcisi de çift çekirdek (powerPC farklı o tek çekirdek) neyse, sonuçta gelecek tek işlemci üzerinde birden fazla çekirdekte ve zaten bu yöne bir yönelme vardı, amd ve intel de daha fazla kayıtsız kalamadılar.

    çift çekirdekle beraber tabi ki intelin "Ghz i çok olan hızlıdır" sloganı da son buluyor, çünkü işlemci 2 Ghz hızında çalışıyorsa ve 2 çekirdeği varsa, bu 2 ghz her bir işlemcinin hızı oluyor ve performans olarak 4 ghz ediyor ama resmen hızı 2 ghz.




  • 1024 Gflop olan işlemci P4 3ghz 12Gflop ise p4 den 85 kat daha HIZLI DEMEKTİR BU NE YA NE YAPTILAR BUNLAR UÇMUŞLAR ÖYLE BİR İŞLEMCİNİN HIZINI BİLE DÜŞÜNMEK İNSANI TUHAF YAPIYOR HERŞEY ÇOOOK HIZLI OLUR PS 4 E Mİ KOYACAKLARMIŞ :) BENCE AMD VE İNTEL BİRLEŞMEZ :? INTEL BU PİYASADA YILLARDAN BERİ VAR AMD DE İYİ TUTTURDU INTEL SADECE İŞLEMCİ ALMIŞ NE OLACAK BUNDAN BİRLEŞMEZLER BENCE :?
  • her firmanın her firmadan öğreneceği bir şey vardır! helal AMD ye bende okudum chipte ve ayrıca athlon 64 fx51 en iyi oyun işlemcisiymiş onuda kanıtlamışlar bilmem gördünüzmü!
  • <blockquote id='quote'><font size='1' face='Verdana, Arial, Helvetica' id='quote'>quote:<hr height='1' noshade id='quote'><i>Originally posted by meteceri</i>
    <br />1024 Gflop olan işlemci P4 3ghz 12Gflop ise p4 den 85 kat daha HIZLI DEMEKTİR BU NE YA NE YAPTILAR BUNLAR UÇMUŞLAR ÖYLE BİR İŞLEMCİNİN HIZINI BİLE DÜŞÜNMEK İNSANI TUHAF YAPIYOR HERŞEY ÇOOOK HIZLI OLUR PS 4 E Mİ KOYACAKLARMIŞ :) BENCE AMD VE İNTEL BİRLEŞMEZ :? INTEL BU PİYASADA YILLARDAN BERİ VAR AMD DE İYİ TUTTURDU INTEL SADECE İŞLEMCİ ALMIŞ NE OLACAK BUNDAN BİRLEŞMEZLER BENCE :?
    <hr height='1' noshade id='quote'></blockquote id='quote'></font id='quote'>

    zaten birleşeceklerini kimse söylemiyor ki, bu şekilde daha dengeli ve istikrarlı gidiyorlar zaten.

    cell isimli çip sadece playstationlar için kullanılmayacak, pek çok alanda kullanılacak. Sony sırf bu çipi üretebilmek için müthiş yatırımlarla son teknoloji bir fabrika yapıyor şu anda, IBM de ise bunu üretebilecek teknoloji zaten var. Çiğin teknoloji analistlerince tahmin edilen özellikleri şöyle; başka bir siteden aldığım yazıyı aynen yapıştırıyorum:

    Saat hızının 4 Ghz olmasına karşın performansı Pentium 4 2.5 ghz lik bir işlemciden en az 100 kat fazla

    - İşlem hızı 1 teraflop yani 1024 gigaflop (en son çıkan pentium4 3.4ghz ler bile 12 gigaflop, 7 milyon dolarlık cray isimli süperbilgisayarla aynı hızda)

    - Hızı ibm'in onca işlemciyi biraraya getirerek geliştirdiği "deep blue" isimli süperbilgisayarından daha yüksek (deeper blue dan ise düşük), üstelik bir tek çip.

    - 1 milyar transistöre sahip (daha yeni çıkan nvidia 6800 grafik çiplerinde lerde bile 210 milyon transistör var)

    - şu anda 65 nanometre teknolojisi üzerine kurulu, yapabilirlerse 45 nanometreye çevirecekler. Halbuki günümzde işlemciler 90 - 130 nanometre, AMD 65 nanometreye inme çabasında.

    - muhtemelen 300 mm Wafers kullanılacak

    - tek çipte birden fazla işlemci çekirdeğinin paralel çalıştırılması

    - tek çipte 256 gigaflopluk 4 alt işlemci, her alt işlemcide 8 APU, her APU'da da 4 kayan nokta 4 de tamsayı işlemcisi. yani tek çipte 128 kayan nokta, 128 de tamsayı aritmetik ünitesi var.

    - APU 128 adet 128 bitlik registerlere sahip (pentiumlarda 4 data registeri var, onlar da 32 bit)

    - 32bitlik düşünsek tek saat dönümünde (1 clock) aynı anda 512 kayan noktalı, 512 de tamsayı işlem yapabilme gücü

    - aynı ağda yer alan cell işlemcisine sahip cihazların birlikte çalışabilme özelliği, örneğin ağdaki makinalardan biri herhangi bir işlem yapmıyor, digeri yoğun bir işlem yapıyorsa bu makina boştaki makinanın kaynaklarını kullanabiliyor/yardım alıyor. Yani günümüzdeki ismiyle grid teknolojisi.

    - Çipin self-healing adı verilen ve anladığım kadarıyle içerisinde bir transistörün yanması durumunda kendi kendisini tamir etmesini sağlayan bir özelliğinin olması.

    ilgilenenlere kaynaklardan biri:http://www.ps3portal.com/cell.ppt
    Bunların doğruluk derecesi tabi piyasaya çıktığında belirginleşecek.




  • Bir hukukçu olarak şunu net olarak söyleyebilirim ki tüm dünyada özellikle ABD'de tüm patentli hakların oldukça sıkı ve sert bir şekilde korunması neticesinde modern dünya olarak adlandırılan Batı Avrupa ülkeleri bazı uzukdoğu ülkeleri ve ABD'de ^^tersine mühendislik ^^diye bir kavram yoktur ,uygulanamaz.Bu ancak geri kalmış ülkelerin teknolojik olarak diğer ülkelerden yüksek maliyetli olarak tedarik edebileceği veya edemeyeceği bazı uygulamaları öncelikle savunma sektörü olmak üzere -ki Çin bu konuda tam bir uzmandır- ülke içi gerekli alanlarda uygulama için başvurulur ve bu sebebten hiç bir şekilde -legal olarak- uluslararası pazara tersine mühendislikle özümsenmiş bir mamul sürülemez.
  • Bir hukukçu olarak şunu net olarak söyleyebilirim ki tüm dünyada özellikle ABD'de tüm patentli hakların oldukça sıkı ve sert bir şekilde korunması neticesinde modern dünya olarak adlandırılan Batı Avrupa ülkeleri bazı uzukdoğu ülkeleri ve ABD'de ^^tersine mühendislik ^^diye bir kavram yoktur ,uygulanamaz.Bu ancak geri kalmış ülkelerin teknolojik olarak diğer ülkelerden yüksek maliyetli olarak tedarik edebileceği veya edemeyeceği bazı uygulamaları öncelikle savunma sektörü olmak üzere -ki Çin bu konuda tam bir uzmandır- ülke içi gerekli alanlarda uygulama için başvurulur ve bu sebebten hiç bir şekilde -legal olarak- uluslararası pazara tersine mühendislikle özümsenmiş bir mamul sürülemez.
  • <blockquote id='quote'><font size='1' face='Verdana, Arial, Helvetica' id='quote'>quote:<hr height='1' noshade id='quote'><i>Originally posted by reLo</i>
    <br />Bir hukukçu olarak şunu net olarak söyleyebilirim ki tüm dünyada özellikle ABD'de tüm patentli hakların oldukça sıkı ve sert bir şekilde korunması neticesinde modern dünya olarak adlandırılan Batı Avrupa ülkeleri bazı uzukdoğu ülkeleri ve ABD'de ^^tersine mühendislik ^^diye bir kavram yoktur ,uygulanamaz.Bu ancak geri kalmış ülkelerin teknolojik olarak diğer ülkelerden yüksek maliyetli olarak tedarik edebileceği veya edemeyeceği bazı uygulamaları öncelikle savunma sektörü olmak üzere -ki Çin bu konuda tam bir uzmandır- ülke içi gerekli alanlarda uygulama için başvurulur ve bu sebebten hiç bir şekilde -legal olarak- uluslararası pazara tersine mühendislikle özümsenmiş bir mamul sürülemez.
    <hr height='1' noshade id='quote'></blockquote id='quote'></font id='quote'>

    sevgili dostum kafadan mı uyduruyoruz, önce bir araştırsanız diyorum, reverse-engineering kavramı yazılım ve donanım piyasasında senelerdir var (ben 15 senedir bu piyasadyım). Kılıfına uydurup yapılıyor, yapanların da şirket bünyesinde bir avukat ordusu var, onların yönlendirmesiyle hareket ediyorlar, bu tarz şirketler hata yapmaz.

    http://www.extremetech.com/print_article/0,1583,a=123609,00.asp

    bu da aynı makelenin Türkçesi:http://www.darkhardware.com/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=1544

    http://slashdot.org/article.pl?sid=04/04/11/188224
    http://www.littlewhitedog.com/article3633.html
    ...




  • sevgili hukukçu dostum reLo, bu konuda çok fazla örnek var ama olayın içyüzünü hukuki yönden de daha teferrutalı izah etmesi açısından sana uygun bir örnek veriyorum. Dünyanın en büyük oyun firması Electronic Arts'ın yaptığı bir ters mühendislik projesini eski bir programcı çalışanı avukatlardan da akıl alarak nasıl yaptığını anlatıyor, bir kitaptan kopyalayıp/yapıştırıyorum:

    My first task when I was hired at Electronic Arts was to help reverse-engineer the original Nintendo Entertainment System, or NES. A company named Tengen (part of Atari Games) had announced that they found a way around the Nintendo “lock-out chip” that was in every game cartridge to discourage pirating (and independent publishing). I believe EA thought it would soon be possible to publish their games for the NES, as long as they could legally figure out how the machine worked on their own in order to reverseengineer it. EA assigned Jim Nitchals and me to figure out how the NES worked. We didn’t even know what microprocessor it used. We desoldered and removed the ROM chips inside a few game cartridges and jury-rigged them up to EPROM burners to read out every byte inside them. There it was, the machine code that we had cut our collective programmer teeth on: MOS Technologies 6502 instructions! (Most of the early personal computers used the 6502 microprocessor, so we weren’t that surprised.) Once we knew what kind of microprocessor was in the machine, everything else fell into place. We could now write programs to try to figure out how the beast worked. Eventually, we were able to discover everything about the machine through looking at what published games did and trying things out with our own programs. To complicate matters, Jim and I had been working away from all of the other game developers and in fact had been entrusted not to communicate anything about what we were doing to anyone. We had to keep a logbook on how we reverse-engineered the NES, and we had to endure hours of mind-numbing meetings with EA’s attorneys to make sure we followed the same “clean room” techniques that Compaq Computer had followed when they reverse-engineered the IBM PC. This wasn’t a physical clean room, with bunny suits and air-filters, but a legal
    clean room, designed to make sure EA couldn’t be sued by Nintendo for violating their copyrights. EA didn’t end up supporting the NES, but later on the
    company used some of the techniques we had learned to reverse-engineer the SEGA Genesis. Jim and I ported Populous, a PC game, to the Genesis. A trade show was coming up in a few months and Trip Hawkins (the CEO of EA at the time) wanted to present a working Genesis game to some SEGA executives at that show. It
    was a great coup to prove to them that EA could develop games for the Genesis, legally but without their permission, before it was even available in the United States. Although EA never actually built unlicensed cartridges for sale, they used this knowledge to force SEGA to give them a better license deal than any other publisher had, and to allow EA to manufacture the cartridges themselves at a substantial cost savings. Of all the publishers who produced SEGA Genesis products, only EA was allowed to manufacture its own cartridges. SEGA put up with this rather than fight because they wanted EA’s support to help the Genesis beat the Super Nintendo. Both companies profited handsomely from the arrangement.

    —Kevin McGrath, Retired Game Programmer (ISBN 0-07-222660-9 / Break into the Game Industry)




  • <blockquote id='quote'><font size='1' face='Verdana, Arial, Helvetica' id='quote'>quote:<hr height='1' noshade id='quote'><i>Originally posted by meteceri</i>
    <br />INTEL BU PİYASADA YILLARDAN BERİ VAR
    <hr height='1' noshade id='quote'></blockquote id='quote'></font id='quote'>
    AMD de yıllardır bu işin içinde.

    intel'in kuruluş tarihi : 1968
    AMD'nin kuruluş tarihi : 1969
  • Hmmmmm, sadece reverse-engineering değil. Birkaç forumda okuduğuma göre Intel SSE teknolojisini AMD'ye lisanslıyor, AMD de x86-64 teknolojisini. Sonuçta önemli olan ticaret, ikisinin de kazancı var bu işte.

    "Both companies profited handsomely from the arrangement."
  • İkisi de anlaşıyor ve rekabet yapıyorlarmış gibi millete gösterip satışlarını kızıştırıyorlar. Bizde burada habire intel'di amd'ydi tartışıp duruyoruz.
  • <blockquote id='quote'><font size='1' face='Verdana, Arial, Helvetica' id='quote'>quote:<hr height='1' noshade id='quote'><i>Originally posted by Kermit</i>
    <br />Hmmmmm, sadece reverse-engineering değil. Birkaç forumda okuduğuma göre Intel SSE teknolojisini AMD'ye lisanslıyor, AMD de x86-64 teknolojisini. Sonuçta önemli olan ticaret, ikisinin de kazancı var bu işte.

    "Both companies profited handsomely from the arrangement."


    <hr height='1' noshade id='quote'></blockquote id='quote'></font id='quote'>

    evet, bu son olayda ellerine yüzlerine bulaştırmışlar
  • neyi bulastirmislar? karsilikli cikarin varsa niye anlasmayasin ki? devletler (bizim disimizdakiler) yillardir boyle. bugun birbirlerini yerler, yarin muttefik olurlar...
  • <blockquote id='quote'><font size='1' face='Verdana, Arial, Helvetica' id='quote'>quote:<hr height='1' noshade id='quote'><i>Originally posted by ozturert</i>
    <br />neyi bulastirmislar? karsilikli cikarin varsa niye anlasmayasin ki? devletler (bizim disimizdakiler) yillardir boyle. bugun birbirlerini yerler, yarin muttefik olurlar...
    <hr height='1' noshade id='quote'></blockquote id='quote'></font id='quote'>

    senin söylediğin de doğru.
    kasttetiğim intel. amd senelerdir ustaca yaparken ilk kez intel ters mühendislik yapayım dedi eline yüzüne bulaştırdı, dolayısıyle artık açık seçik ortaya çıkan olayı legalleştirmek için amdyle masaya oturmak mecburiyetinde kaldı.
  • Ya bir gerçek var.Şuan ve böyle giderse gelecekte Amd bir numara olacak.[clps]
  • intel intel intel 3,5 3,5 3,5 yusuf yusuf yusuf [evlol]
  • 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.