Şimdi Ara

Patetes Hamburger Pilav = PHP Dersleri

Bu Konudaki Kullanıcılar:
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
7
Cevap
0
Favori
296
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • evet. çok büyük istekler, yalvarmalar sonunda Donanimhaberede bir Php Dersi koymaya karar verdik. öncelikle not olarak belirtiyim. Bu bilgileri NE YAZIKKi ben yazmadım. çünkü buna zamanım yok. ama sizin için internetten araştırdım. en güzelini en anlaşılırını ve en TÜRKÇESİNİ buldum. İlk önce bu dökümanları yayınlamama izin veren Sayın Yahya DEMIRCAN'a(kendisi Ankara Üniversitesinde Hocadır) çok içten teşekkürlerimi ediyorum. Doğrusu beni büyük bir yükten kurtardı. [frndsp]

    Dökümanın editlenmemiş halinihttp://eros.science.ankara.edu.tr/~demir/

    adresinden okuyabilirsiniz. Ama bari bende biraz emek veriyim die buraya Php ye başlayanlar için en can alıcı bölümleri copy paste([^]) edicem. Bazı bölümlerde kendi yorumlamalarımı ve eklemelerimi yapıcam.

    Neyse konuya giriyorum. Hadi herkese hayırlı olsun:







  • 4. PHP (Personal Home Page)

    4.1. Tarihçe


    PHP, ilk olarak 1990’lı yılların ortalarında Rasmus Lerdorf tarafından geliştirilmeye başlanmıştır. Lerdorf’un amacı kişisel bilgilerini internet üzerinden yayınlamaktı. O tarihteki teknolojide, günümüzdeki gibi gelişmiş web tasarım yazılımlarının bulunmamasından dolayı , kişisel web sayfası yapmak çok daha zordu. Buradan yola çıkarak, kişisel web sayfası yapmak için bir yazılım hazırladı ve adına Personal Home Page (PHP) adını verdi. PHP, Perl dili üzerine kurulu bir dil olarak geliştirilmeye başlanmıştır. PHP’ nin çok tutulması üzerine web tasarımcılarının çok ihtiyacı olan, yani form yoluyla ziyaretçiden gelen bilgileri işlemeyi sağlayan eklemeler yapılarak adına PHP/FI (Form Interpreter) adını aldı. Kimileri tarafından programın bu versiyonu PHP2 olarak adlandırıldı. 1995 yılının ortalarında PHP Lerdorf’un kurmuş olduğu bir grup tarafından daha da geliştirildi. Bu sefer Perl dilindeki fonksiyonlardan tamamen arındırılmış ve Object Oriented (Nesneye Dayalı) bir dil haline getirildi.



    Günümüzde PHP4 versiyonu geliştirilmiş durumdadır. PHP dili Linux gibi Açık Kaynak Kodlu bir dildir ve ücretsiz olarak dağıtılmaktadır ve geliştirilmektedir. Linux, Unix, Windows tabanlı işletim sistemlerinde çalışabilen versiyonları mevcuttur.



    4.2. PHP nedir ?


    PHP bir script dilidir ve PHP ile yazılan kodlar bir editörde yazılıp PHP veya (kullanılan sürüme göre) PHP, PHP3 gibi uzantılı dosya olarak kaydedilir. PHP ile yazılan dosyalar derlenmezler (compile edilmezler). Sadece Web Server’da bu dilde yazılmış scriptleri yorumlayabilecek bir PHP yorumlayıcı program mevcuttur. Bu yorumlayıcı, yazılmış PHP scriptlerini Web Server’ ın anlayabileceği bir biçime dönüştürür ve yollar.



    PHP ile yazılmış bir web sayfasına bağlandığınızda temel olarak aşağıdaki işlemler yapılmaktadır.



    - İstemci(Client) tarafından PHP dosyası bir tarayıcı (browser) ile çağrılır.

    - Web Server(Web Sunucu) dosya uzantısından bu isteğin bir PHP dosyası olduğunu algılar ve PHP yorumlayıcıya yollar.

    - PHP yorumlayıcısı ilgili dosya içindeki scriptleri çalıştırarak geriye döndürdüğü sonucu Web Server’ a tekrar gönderir.

    - Web Server’ a ulaştırılan sonuç İstemci(Client) tarafına HTML dosya olarak yollanır.



    PHP oyun programı yazmaya kadar bir çok amaca hitap edebilecek nitelikte bir dildir. Fakat konular içerisinde veritabanları üzerinde kayıt ekleme, silme, değiştirme, sorgulama işlemlerine yer verilecektir. Sonuç olarak PHP, HTML dilinin yapamadığı işlemleri yapabilmek, HTML olarak daha işlevsel sayfalar yapabilmek, Web Server’a bir takım işler yaptırmak gibi yararlar sağlayan bir programlama dilidir.

    <font color='red'>mydonosedan inciler:</font id='red'>
    Özet geçersek burda kısa bir tarih var. genel kültürdür bilin. En önemli kısmı Php nin server tabanlı bir dil olması. yani kendi kendini derleyemiyo. ziyaretçiye derlenmiş halde gidiyo ve bölece ziyaretçi hiç bir zaman PHP kaynak kodunu göremiyo. sadece derlenmiş halini görüyo. yani ilerde bir php scripti çok beğenipte "Aman ben bunu save ediyim" diyerek internet explorerdan save as yaparsanız havayı alırsınız.




  • 4.3. PHP nin test edilmesi


    PHP nin bilgisayara düzgün bir şekilde kurulduğunu test etmek için bir metin editöründe “test.php” adlı bir dosya oluşturulmalıdır. Bu dosya, "/web/www/docs" web home klasörüne konulmalıdır.<font color='red'>(Bu Apacheden Ayarlanıyorrrrrr. Apache için de bi ders koyucam ilerde) </font id='red'>



    Test.php dosyasının içeriği

    ---------------------------



    <?

    phpinfo();

    ?>



    Web browserın adres satırına
    http://localhost/test.php

    yazılırsa PHP tanıtım sayfası görüntülenir.



    4.4. PHP yazım kuralları


    Programlama Yapısı


    PHP yorumlayıcısı, bu "programı" çalıştırabilmek için dosyanın içinde PHP komutlarını arar. PHP Komutları, komut ayıracından anlaşılır ve bunlar üç tanedir.



    1. <?PHP .... ?>

    2. <? .... ?>

    3. < SCRIPT LANGUAGE="PHP">.....</SCRIPT>



    Örnek 1:

    ornek1.php dosyası



    <html>

    <?PHP

    print ("İlk PHP uygulaması ");

    ?>

    </html>



    Örnek 2:

    ornek2.php dosyası



    <html>

    <?

    print ("İlk PHP uygulaması ");

    ?>

    </html>





    Örnek 3 :

    ornek3.php dosyası





    <html>

    <SCRIPT LANGUAGE= "PHP" >

    print ("İlk PHP uygulaması ");

    </SCRIPT>

    </html>





    Bu üç örnekte de sonuç aynı şekilde görüntülenir. Ekrana aynı ifadeler yazılır.





    PHP de yazılan kodlar HTML olarak geri döndürülür. Bunun sebebi yazılan kodların sunucu (server) tarafında PHP tarafından yorumlanarak çalışmasıdır. Bundan dolayı eğer web browserda bir PHP sayfasını çağırılırsa ve sayfanın kaynak kodu görüntülenirse PHP kodları değil bu kodların sonuçları görüntülenir.



    En uygun komut ayıracını belirlemek sizin elinizdedir. Eğer sadece PHP kullanıyorsanız ikinci yöntemi kullanabilirsiniz. Eğer HTML yerine XML kullanıyorsanız XML tagları <? .... ?> şeklinde olduğundan birinci yöntemi kullanabilirsiniz. Eğer scriptlerinizi daha iyi ayırt edebilmek istiyorsanız üçüncü yöntemi kullanabilirsiniz.



    Dikkat edilmesi gereken nokta, buradaki script mantığı, JavaScript ve VBScript' ten farklı olarak Web Server tarafında çalışmasıdır. Oysa ki JavaScript ve VBScript gibi scriptler Client (istemci) tarafında çalışmaktadır.



    4. "/*" ...... "*/" bu iki işaret arasında yazılacak her türlü metin açıklama anlamına gelecektir ve PHP yorumlayıcısı tarafından göz ardı edilecektir.



    5. "//" işaretinden sonra yazılacak her türlü metin açıklama anlamına gelecektir ve PHP yorumlayıcısı tarafından göz ardı edilecektir.



    6. "#"işaretinden sonra yazılacak her türlü metin, açıklama anlamına gelecektir ve PHP yorumlayıcısı tarafından göz ardı edilecektir.



    7. Her satırın sonuna ";" işareti konulur (açıklama satırları hariç).



    Bu işaretlerin birbirinden farkı, tek satır veya çok satır için geçerli olmasıdır. Aşağıdaki örnekleri inceleyiniz.



    ornek4.php dosyası



    <HTML>

    <?PHP



    /*

    Bu iki işaret arasında istediğiniz

    kadar açıklama yazmanız mümkün

    */

    print ("Açıklama örnekleri!");



    // İsterseniz bu şekilde de açıklamalarınızı yazabilirsiniz



    # Bu satır bir açıklama satırıdır...



    ?>

    </HTML>



    4.5. HTML ve PHP kodlarını iç içe kullanma


    PHP kodları, HTML kodlar içerisinde yazılırken ;



    <html>



    <? # PHP kodlarının yazılmaya başlanacağı bildirilir.

    ..........

    ..........

    ..........

    ?> # PHP kodlarının bitirildiği bildirilir.



    </html>



    şeklinde kullanılır.



    Örnek 1:



    <html>

    <? echo "İlk PHP uygulaması"; ?>

    </html>



    Yukarıdaki örneği Web Server da "/web/www/docs" klasörü içine "p_ornek1.php" şeklinde kaydedilir ve web tarayıcının adres satırında "http://localhost/p_ornek1.php" yazarak çağırılır. İşlem sonucunda browserda "İlk PHP uygulaması" ifadesi yer alır


    Örnek 2.



    <html>

    <? print "PHP bir script dilidir.\n" ?>



    <? print "PHP kolay öğrenilen bir dildir." ?>



    <html>



    Yukarıdaki örneği Web Server da "/web/www/docs" klasörü içine "p_ornek2.php" şeklinde kaydedilir ve web tarayıcının adres satırında "http://localhost/p_ornek2.php" yazarak çağırılır.





    Yukarıda görüldüğü gibi HTML kod içerisinde birden çok defa PHP kodu yazmak için PHP tagı açılabilir.



    Öneri : PHP kodları yazmaya başlanırken, PHP tagı açıldıktan sonra kapatılmalı ve diğer kodlar araya eklenmelidir. Aksi halde PHP tagları kapatılmaz ise istenilen sonuçlar elde edilmeyebilir ve daha sonra hangi tagın kapatılmadığını bulmak güçleşebilir.



    <font color='red'>mydonosedan inciler</font id='red'>
    burda genel bir giriş yaptık. şimdi ilk olarak phpyle yazdığımız kodları nasıl bilgisayara anlatabiliceğimiz gördük. bunun için <? ?> yada <?php tarzi şeyler kullanıyoruz. bölece alet "ana adam phpile yazmış la hemen derliyim" olayına giriyo. ben genelde <?php ?> kullanıyorum el alışkanlığı.

    sonra ekrana yazı yazdırmayı gördük. daha önceden programlama dili kullanıdysanız böle şeyler aşinadır. eğer hiç programlama dili bilmiyosanız alışırsınız:-) echo print gibi komutlar ondan sonra gelen " " yazı yada değişkeni ekrana yazdırırlar. php ekrana yazdırmıyo. derlendiğinde onu html dosyasına nasıl bi yazı eklerseniz öle ekliyo. yani bu echoladığınız şeyler php dosyası derlendiğinde sizin bakabildiğini html sourcun içinde oluyo. yani echo "<font color=red>" yazarsanız. html koduna direk bu yapışıyo ve renkler kırmızı oluyo. sistem böle işliyo kendinizde deneme yanılmayla öğrenebilirsiniz. " " ise gene kıl bi durum. eğer yazılan yazı " " arasındaysa bilgisayar o yaziyi sıradan bi yazı gibi okuyup ekrana atar. eğer " " değilse yazmış olduğunuz yazinin bir değişken yada başka bişi olduğunu düşünür ve arar. bulamazsa hatayı verir. " " olayını deneyin.




  • 4.6. PHP kodlarını tek başına kullanma


    Bu yöntemle oluşturulacak PHP uygulamalarında tüm HTML kodları PHP komutlarıyla yazılır. Fakat sayfa dizaynı ve kodun anlaşılırlığı zor olduğundan bu yöntem çok fazla tercih edilmez.



    Örnek 1:



    <?PHP



    print ("<html>");

    print ("Herşeyi PHP ile yazabilirsiniz");

    print ("</html>");



    ?>



    4.7. Özel karakterler


    PHP dilinde bazı karakterlerin özel anlamları vardır (örneğin $ işareti gibi). Bu işaretleri PHP farklı olarak algıladığından, bunlar metin olarak kullanılacakları zaman önlerine "\" karakteri konulur. Böylelikle PHP yorumlayıcısı bunları düz metin olarak değerlendirmiş olur. Bu karakterler ve işlevleri aşağıdaki gibidir.



    \' Tek tırnak

    \" Çift tırnak

    \\ Ters bölü

    \$ Dolar işareti

    \n Yeni Satır (New Line)

    \r Satır Başı (Return)

    \t Sekme (Tab) karakteri



    Örnek 1 :



    <html>

    <?PHP

    print ("1\$ = 1.460.000 TL'dir");

    ?>

    </html>



    Ekrana "1$ = 1.460.000 TL' dir" ifadesi yazılır.


    4.8. Değişkenler ve veri türleri
    4.8.1. Veri türleri
    Integer : Tamsayı veri türüdür.



    $sayi = 1000;

    $sayi1 = 275000;



    Double: Ondalıklı sayılar için kullanılır.



    $sayi = 82.05;



    String: Karakter bilgiler için kullanılır.



    $adi = "Sibel"



    Boolean: Mantıksal ifadeler için kullanılır.

    $cevap = True.

    $sonuc = False.



    Object : Nesne değişkenleri için kullanılır.

    Array : Dizi şeklinde değişken tanımlamak için kullanılır.

    4.8.2. Değişkenler
    Değişken mantığı diğer programlama dillerinde olduğu gibidir. Bu sebepten değişkenin ne demek olduğu Programlamaya Giriş kısmında bahsedildiği için burada sadece nasıl kullanıldığı anlatılacaktır.



    1. PHP’ de değişkenler önüne $ simgesi konularak tanımlanır.



    Örnek 1.



    <?

    $adi="Muhittin";

    $soyadi="";

    $numara=0;

    $telefon="2126720";

    $cinsiyet="E";

    ?>



    2. Değişkenler, harf, rakam veya alt çizgi (_) ile başlayabilirler; bu karakterleri içerebilirler; ama içinde boşluk veya ((,[,],),?,\,!) gibi işaretler bulunmaz. Birçok programlama dilinden farklı olarak PHP de değişkenlerin tipleri (nümerik,karakter,tarih,...) ilk değerleri atandıktan sonra belirlenir.



    Örnek 2.



    <?

    $adi = "Yahya"; // String

    $soyadi = "Demircan"; // String

    $tel = 4700550; // Integer

    ?>



    3. Değişkenlere değer atamak için "=" işareti kullanılır.



    Örnek 3.



    <?

    $degisken1 = "değer";

    $degisken2 = 5;

    print $degisken1; // Ekrana "değer" ifadesi yazılacaktır.

    print $degisken2; // Ekrana "5" ifadesi yazılacaktır.

    ?>



    4. Bir değişken, direkt olarak değer atanarak tanımlanabilir.



    Örnek 4.



    <?

    $tanimla1 = "Ankara";

    $tanimla2 = 276;

    $tanimla3 = 45.23;

    ?>



    5. Bir değişkenin değerini diğer bir değişkene atamak için "=" den sonra ikinci değişken yazılır.



    Örnek 5.



    <?

    $adi = "Ali"; // $adi değişkenine "Ali" değeri atanıyor.

    $isim = $adi; // $isim değişkenine $adi değişkeninin değeri atanıyor.

    print $isim; // Ekrana "Ali" yazılacaktır.

    ?>



    $isim değişkeninin değerinin her seferinde $adi değişkeni ile birlikte değişmesi, aşağıdaki atama işlemiyle sağlanabilir.



    Örnek 6:



    <?

    $adi = "Ali"; // $adi değişkenine "Ali" değeri atanıyor.

    $isim = &$adi; // "&" işareti her seferinde $isim değişkeninin değerinin

    // değişmesinin sağlıyor.

    $adi = "Murat"; // $adi değişkenine "Murat" değeri atanıyor.

    print $isim; // Ekrana "Murat" yazılacaktır.

    ?>



    6. PHP’de diğer programlama dillerinden farklı olarak bir değişkenin tuttuğu değer diğer bir değişken tarafından gösterilebilir.



    Örnek 7.



    <?

    $adi = "Muhittin";

    $isim = "adi";

    print $$isim; // Ekrana $adi değişkeninin değeri “Muhittin” yazılacaktır.

    ?>



    Örnek 8.



    <?PHP



    $isim = "adi" ;

    $$isim = "Murat";



    print "$adi";

    print $$isim;

    print "${'adi'}";

    print "${$isim}";

    # Bu dört print işleminden sonra ekrana "MuratMuratMuratMurat " yazılacaktır.

    ?>

    4.8.3. Sabitler
    Sabitler program boyunca değişmeyen değerlerdir. Bir sabit tanımlandıktan sonra atanan ilk değerini korur, yeni bir değer ataması yapılamaz. Sabitler define() komutu ile tanımlanırlar.



    define (“sabit_adi”,deger)



    Örnek 1:



    <?

    define (“pi_sayisi” , 3.14);

    define (“dis_acilar” 360);



    $aci1 = 120;

    $aci2 = 80;

    $aci3 = dis_acilar - ($aci1 + $aci2);

    print ($aci3); // 160 değerini döndürür.

    ?>



    Bir sabitle bir değişken arasındaki kullanım farkı, sabitlerin önünde $ simgesinin bulunmamasıdır.



    defined() : Bir sabitin daha önce tanımlanıp tanımlanmadığına göre true / false sonuç döndürür.



    defined ("sabit_adi")



    Örnek 2:



    <?



    if (defined ("pi_sayisi"))

    print "Tanımlanmış";

    else

    print "Tanımlanmamış";





    // "pi_sayisi" adlı bir sabit olmadığı için ekrana "Tanımlanmamış"

    // yazılır.



    ?>




  • ops acil dışarı çıkmam lazım akşama dewam ederim
  • takip ediyorum ne kadar bilsem de?? örenecek bisiler vardır belki bekliyoruz..!
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.