Şimdi Ara

TÜBİDER Tablet PC’lerde Piyasa Gözetim Faaliyetini Başlatıyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
2
Cevap
0
Favori
155
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • quote:

    TÜBİDER Tablet PC’lerde Piyasa Gözetim Faaliyetini Başlatıyor

    2013 yılı içerisinde çeşitli ithalatçı üyelerimizden gelen şikayetler değerlendiren Yönetim Kurulumuz 08.05.2013 tarihinde yaptığı toplantı ile Tablet PC’lerde piyasa gözetim çalışması yapılmasına karar vermiştir. Tablet PC ithalat-üreticilerinin talepleri üzerine, Piyasa Gözetim Komisyonumuz(*) kendileri ile bir toplantı düzenlenmiş olup, üreticiler toplantıda TÜBİDER’in gerçekleştireceği piyasa gözetim çalışmasını destekleyeceklerini bildirmişlerdir.
    Üretici ve ithalatçıların kontrol edilmesini istediği düşük verimli batarya, yanlış etiketlenmiş ekran-kamera çözünürlükleri ve işlemci performansı sektörde haksız rekabet ortamını yaratmakta olup tüketicilerinde aldanmasına yol açmaktadır. Kimi ürünlerin reklamlarında ise etiket değerlerinin dışında aldatıcı ibareler bulunmakta olup, etiket değerlerinin dışında online satış sitelerinde yer alan ve ürün özelliklerinin çarpıtılmasına dayanan reklam ve ilanlarda gözetim kapsamına alınacaktır. Çalışmamızda CPU, batarya, ekran ve kamera ile ilgili bilgilerin ilan edilen özellikler ile uyumlu olup olmadıkları incelenecektir.
    Tablet PC’lerin hızlı tüketilebilme potansiyeli ve bu konuda yaşanan haksız rekabetin ağırlığı TÜBİDER Piyasa Gözetim Komisyonu’nun 2007 yılından bu yana işleyen prosedürlerinin bu ürün gamı için değiştirilmesine neden olmuştur. Piyasa Gözetim faaliyetlerinde bugüne kadar uygulanan prosedür farklı şekilde uygulanacak olup etiket, reklam veya ilanlarda usulsüzlük belirlenen ürünlerin satışlarının derhal durdurulması istenecek, satışın durdurulmasının ardından yapılacak düzeltmelerin ne olacağına ilişkin üreticilerin bilgi vermesi için bir hafta süre tanınacaktır.
    Satışlarını durdurmayan, etiket ve reklam düzeltme taleplerine yanıt vermeyen veya zamanında ilgili düzeltmeleri gerçekleştirmeyen firmalara yönelik olarak yasal şikayet yoluna gidilecek olup, yapılan bu yasal şikayet marka ve ürünü içerecek biçimde sektöre duyurulacaktır.
    Haksız rekabete yol açan etiketlendirme reklam ve ilanlar tüketicilerin de aldanmasına yol açtığından, sorunlu ürünü satan dağıtıcılar, internet siteleri ve zincir mağazalar da yasal olarak sorumluluk taşımaktadırlar. Bu nedenle sorunlu ürünler için yapılacak yasal şikayetler ile beraber dağıtıcılar ve zincir mağazalara da, sorunlu ürünlerinin satışının durdurulması için uyarılacaklardır.
    Derneğimizin İktisadi İşletmesi T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI Ürün Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürlüğü tarafından Uluslararası Gözetim Şirketi olarak sertifikalandırılmıştır.
    Haziran, Temmuz ayında piyasadan temin edilecek ürünlerin incelenmesi ile başlayacak olan çalışmamız ile birlikte yasal şikayet prosedürlerine gerek kalmadan haksız rekabet yaratan ortamın ortadan kalmasını dilemekteyiz.
    Kamuoyuna saygı ile duyurulur,
    TÜBİDER Bilişim Sektörü Derneği Yönetim Kurulu

    (*)TÜBİDER Bilişim Sektörü derneği Piyasa Gözetim Komisyonu : TÜBİDER sektörel ve mesleki standartların oluşturulması, sektörde haksız rekabetin engellenmesi ve tüketicinin korunması amacıyla 2007 yılında üye bilişim firmalarının elektronik ve bilgisayar mühendislerinden oluşturduğu Piyasa Gözetim komisyonunu faaliyete sokmuştur. Bu komisyon bilişim piyasasına arz edilen ürün ve hizmetlerin etiket ve standartlarını inceleyerek haksız rekabet yaratan, tüketiciyi aldatmaya yönelik girişimleri yasal yoldan önlenmesi amaçlamaktadır. Bu konuda sektörde yaygın olan şikayetler incelenmiş ve UPS, webcam, power supply, bluetooth, memory ürünlerinde etiket standartlarını oluşturmayı başarmıştır. Bu çalışmalarının sonucunda TÜBİDER gümrükler ve Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Tüketici Hakem heyetleri tarafından resmi olarak görüş sorulan bir kurum haline gelmiş, ayrıca uluslar arası geçerliliği olan ‘Uluslar arası Piyasa Gözetim Şirketi Sertifikası’na sahip olmuştur.


    http://www.tubider.org.tr/?p=2964

     TÜBİDER Tablet PC’lerde Piyasa Gözetim Faaliyetini Başlatıyor



  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.