Şimdi Ara

Motorola Razr XT910 Ayrıntılı Rom Kurma Rehberi(982.124.14.XT910.Retail.en.AU)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
317
Cevap
8
Favori
37.179
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Telefona nasıl rom kurulacağını sizlere anlatacağım bu konuda detaylı bir şekilde. Öncelikle rom kuracak bir kişinin karşısına çıkacak terimlerin manalarından başlayalım işe.

    Firmware: Telefon içerisindeki komple yazılım sistemidir. Yani Android. Marka ve modele göre farklı kodlamalar isimler alabilir. Bütün yazılımsal yapı firmware üzerine kurulur. Güncellemeler ve düzeltmeler asıl olarak firmware üzerine çıkar. Firmware için asıl kök yapı diyebiliriz.

    Rom: Kimileri firmware ile aynı kefeye koysa da aslında tam olarak onunla aynı değildir. Matematiksel olarak ifade etmek gerekirse Firmware > Rom'dur. Firmware için kök yapı demiştik, Rom için de bu kök yapıyı kullanıcılara göre özelleştiren ve onlara yönelik ek yazılım ve ayarlar içeren yazılım diyebiliriz. Google Android firmware'ı geliştirip Motorola'ya verdikten sonra, Motorola da stock rom üretip bunu cihaza yükleyip piyasaya sunar.

    Stock Rom: Yazılım üreticisi Google'ın ürettiği firmware'ın cihaz üreticileri tarafından kendi cihazlarına göre özelleştirilmiş hali.

    Custom Rom: Üretici firmaların piyasaya sürdüğü stock romların, geliştirici kullanıcılar tarafından üzerinde performans ve görselliğe yönelik değişiklikler içeren modifiye edilmiş hali.

    OTA: Over The Air'ın kısaltmasıdır. Yani telefon üzerinden bilgisayara ihtiyaç duymadan güncellemek demektir. Telefon Hakkında > Sistem Güncelleştirmeleri'ne girdiğinizde karşınıza çıkan güncelleme ota güncellemesidir.

    Leak Rom: Sızma, sızdırılmış rom demektir. OTA gibi bazı telefonlara bu romlar önceden gönderilir.

    Odex: .apk dosyaları ilk çalıştırıldıktan sonra bazı bilgileri yanlarında bulunan odex uzantılı dosyalar içerisinde depolanırlar. Böylece ikinci çalıştırılmalarında komple .apk dosyası kullanılmak yerine bu odex dosyası kullanılarak daha hızlı erişim sağlanır. bu tip sisteme sahip olan romlara odexed rom denir. Odexed romlar kaba tabirle sistem açılışında yavaş ancak uygulama açılışında hızlıdır diyebiliriz. her uygulama için çift dosya olduğundan düzenlenmeleri biraz daha zahmetlidir.

    Deodex: Odex kelimesinin zıttı olarak tanımlanabilir. Bu sistemde odex dosyası kullanılmaz. Bunun yerine uygulamalar direkt .apk dosyalarından çalıştırılırlar. Kaba tabirle sistem açılışında hızlı ancak uygulamalarda biraz daha yavaştır diyebiliriz. Düzenlenmeleri daha pratiktir.

    Root: İngilizce kök anlamına gelir. Yani sistem yazılımı üzerinde tam yetkiye sahip olma durumu.

    SuperUser(SU): Asıl anlam olarak linux sistemlerde tüm dosya ve klasörlerde işlem yapmaya yetkili olan tek kullanıcı grubudur. Android sistemlerde de aynıdır ancak genellikle kastedilen cihazınızı root ettikten sonra menüye gelen uygulamadır. Bu uygulamayı görürseniz cihaz rootlu demektir. SU yetkisi isteyen ve izin verilen-verilmeyenlerin listesi bu uygulama içerisinde tutulur.

    SuperSU: SuperUser uygulamasının ICS ile birlikte çıkan yeni versiyonudur. daha gelişmiş özelliklere sahiptir.

    Kernel: Donanımlar ile işletim sistemi arasındaki çalışmayı sağlayan ve kontrol eden yapı.

    Wipe: Kabaca silmek demektir. Bu terimi gördüğünüz yerlerdeki işlemler sistemdeki ayar ve kullanıcı verilerini siler.

    Wipe data/factory reset: Recovery seçeneklerinden birisidir. Uygulandığında SD card bölümü hariç herşey sıfırlanır. Telefonların dahali hafızası da silinmez bu yöntemle. Çünkü sistem dahili hafızayı da bir nevi sd kart gibi görür ama içerisine Google Play'den yüklediğiniz uygulamarı ya da yüklediğiniz .apk dosyalarını kullanamazsınız. Yeniden yüklemeniz gerekir.

    Wipe cache partition: Uygulandığında, kurulumlar esnasında oluşturulan geçici dosyaların temizlenmesini sağlar. Kullanıcı verileri(rehber vs.) silinmez. bilgisayarınızda bulunan temp dosyasının temizlenmesi gibidir.

    Wipe Dalvik Cache: Sistem içerisinde bulunan uygulama artıklarını temizlemek için kullanılır. Rom yüklemelerinden sonra oluşacak açılış sorunlarında tavsiye edilir. Bootmenu manager recovery menüsünde bulunur.

    Non-Wipe: Sistem ayarları ve kullanıcı verileri üzerinde değişiklik yapmayan yazılımlardır.

    Recovery: Kabaca kurtarma anlamına gelir.

    Recovery(Mod):Cihazı zor durumlarda kurtarmaya yarayan çalışma modudur. İçerisinde birkaç sıfırlama seçeneği olduğu için bu isim verilmiştir. Bootmenu manager recovery'siyle karıştırılmaması için stock recovery diye de kullanılır.

    AP Fastboot(Mod): Bu modu, cihaza bilgisayar üzerinden yapacağımız işlemlerde kullanırız.

    [Stock recovery'e veya AP fastboot'a girmek için telefon kapalıyken ses açma+kapama+güç butonu tuşlarına aynı anda basılı tutun ve (ap fastboot ya da recovery ibareleri) gelene kadar bekleyin.]

    Custom Binary Counter(Rom counter): Orjinal olmayan firmware, custom rom ve kernel yüklemelerinin her birinde 1 artan sayaçtır. Download moduna girildiğinde görebilirsiniz. Bu sistem Motorola cihazlarda yoktur. Özellikle Samsung cihazlarda mevcut bu sistem.

    Jig: Download moduna tuş kombinasyonu ile girmeyen ve rom yükleme sayacını sıfırlamak için kullanılan minik usb aparatı.

    (Google)Play: Google'ın resmi marketidir. Android uygulamalarının bulunduğu marketidir.

    BLN: Açılımı Back Light Notification'dır. Normalde android cihazlarda bulunmayan bir özellik olan çağrı yada mesaj geldikten sonra uyarı görüntülenmemesi özelliğini ekleyen fonksiyondur.

    Deep Sleep: Telefonun batarya tasarrufu için uyku modundan kısa bir süre sonra derin uyku moduna geçmesidir. Kapatılabilecek birçok ünite bu esnada geçici olarak devre dışı bırakılır.

    AOSP: Açılımı Android Open Source Project olan ve Android Açık Kaynak Projesi olarak çevrilebilen androidin tabanını oluşturan kısaltılmış terimdir. esas olarak hiçbir android sürümünü baz almayan ve dağıtılan kaynak kodlardan üretilmiş romları tanımlamak için kullanılır. örnek olarak miui ve cyanogen gösterilebilirler.

    AOKP: Android Open Kang P0roject'in kısaltmasıdır. Roman Birg adlı kişi tarafından oluşturulmuş aosp bazlı fazlasıyla özelleştirebilir bir android dağıtımıdır.

    GAPPS: Açılımı Google Apps'tır. Başta AOSP olmak üzere bazı custom romlarda kullanım haklarında sıkıntı çıkmaması için Google'a ait olan ve açık kaynak kodu bulunmayan uygulamalar rom içerisinden çıkartılırlar. Kullanıcılar için eksiklik yarattığı düşünülerek sonradan eklenme imkanı sunulur. Bu paketin ismine kısaca GAPPS denilir. Zip uzantılıdır ve BMM Recovery ile yüklenir. Ayrıca sadece custom romlar değil resmi romlarda da Google resmi yazılımlarını koymayan ülkeler oluyor. Örneğin Çin romlarında resmi Google uygulamarı yerine kendi uygulamalarını kullandıklarını göreceksiniz.

    Tablet Mod: Galaxy Note modelinin hayatımıza girmesiyle tanıştığımız tablet mod terimi; cihazın dpi değerinin düşürülerek tabletlerde bulunan uygulama ve işletim sistemi özelliklerini telefonlarda kullanmamızı sağlan moddur. Bildirim çubuğu, uygulama-menü görünümleri, ana ekran düzeni, sayfa geçişleri vs gibi özellikler tabletlerde olduğu gibi görünür ve kullanılır. Motorola cihazlarındaki webtop tablet görünümünü sağlar. Bunu kullanmak için cihazı hdmi ile tv'ye bağlayın ve webtop seçeneğini seçin.

    Bootloader: Telefonunuzu açtıktan sonra kernel'ı uyandıran ve ona işletim sistemini başlatması emrini veren ufak programcık. Boot bölümünde yüklüdür. Boot kısmı zarar görürse bu program başlatılamayacak ve telefon hiçbir tepki veremeyecektir. Jtag uygulaması ve donanımları ile boot yüklemesi yapılması gerekir.

    Anabant(Baseband): Telefonda şebeke bağlantılarını kontrol eden ve düzenleyen işlemci ile bağlantılı olarak çalışan kendine ait bir çipi bulunan donanım parçası.

    Internal SD(sdcard): Telefonun içerisindeki bellek çipinde bulunan depolama alanı. Dosya yöneticisine girildiğinde sdcard olarak adlandırılır.

    External SD: Harici takılan hafıza kartınızın telefonda dosya yöneticisinden görünen ismidir.

    Bootmenu Manager: Clockworkmod recovery tabanlı Motorola Razr/Droid Razr kullanıcıları için hazırlanmış daha kapsamlı bir recovery sistemidir. Ücretsiz bir yazılımdır. Google Play üzerinden bu yazılıma ulaşabilirsiniz. Root yetkisi ister.

    Flashlamak: Yüklemek, kurmak, yazmak anlamlarıına gelir. Romu flashlayın derken rom yükleyin anlamına gelir.

    Rsd Lite: Motorola'nın birçok modeli için resmi flashlama ( yazılım atma ) programıdır.

    Custome ID(Cid): Cihazın usb kimliği, seri numarası gibi bilgileri depolayan bölümüdür. Farklı bölgeye ait bir romu yüklediğimiz zaman cid silmemiz gerekir. .img uzantılı küçük bir dosyadır. Çok önemli bir dosyadır.

    Rom yüklerken karışımıza çıkan bu terimleri öğrendikten sonra şimdi rom yüklemeye başlayabiliriz. Rom yüklerken en temel olarak şu işlemleri yaparız.
    1.Cihaza root yetkisi vermek.
    2.Romu yüklemek.
    3.Cid'i geri getirmek ve Customer ID hatasından kurtulmak.

    Şimdi ilk adımdan başlayalım yani rootlamaktan işe başlayalım. Root yetkisi android sürümüne göre değişir. Ben sizin ics(4.0.4) sürümünü kullandığınızı farzederek ics rootlamayı anlatacağım.

    Rootlamak için cihazınızdan Ayarlar > geliştirici seçenekleri > USB hata ayıklama ve sahte konumlara izin veri açın. Tekrardan Ayarlar > Güvenlik > Bilinmeyen kaynakları açın. Telefonu Usb kablo yardımıyla PCye takın. Bildirim çubuğunu indirin ve dosya görünüm şeklini Yığın depolama olarak değiştirin. Bu linkten .rar dosyayını indirin ve açın. İçerisindeki .bat dosyasını çalıştırın. Program sizden başlamak için herhangi bir tuşa basmanızı isteyecektir. Basmayı unutmayın. İşlem bittikten sonra yine bir tuşa basmanızı isteyecektir. İşlemler bittikten sonra cihazınızda Superuser programı menüde gözükecektir. Bu cihazın rootlandığını gösterir. Eğer Superuser gözükmüyorsa marketten indirin ve açın. Zaten telefon rootlanmamışsa Superuser sizden root yetkisi isteyecektir açılması için.
    Superuser göründükten sonra bir kere girmeyi unutmayın.

    Şimdi telefonumuz rootlandı. Rom yükleme işlemine başlayabiliriz. Ben size burada Türkçe JellyBean romu olan 982.124.14.XT910.Retail.en.AU romunun nasıl yüklendiğini anlatacağım. Bu romu kurmanız için cihazınızın orijinal ics ya da jb tabanlı bir rom yüklü olmalı. Custom rom yüklüyse orijinal olan bir roma geçiş yapın. Eğer telefonunuzu ilk aldığınız sürüm olan GB sürümüyle kullanıyorsanız Telefon Hakkında > Sistem Güncelleştirmeleri'ne girin ve bir üst sürüm olan ics'ye geçiş yapın.

    Şimdi ise romu ve kernel'ı indiriceğiz. Bunun için size direk asıl konuyu veriyorum. Buradan en güncel sürümünü indirebilirsiniz.
    http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=2200409
    Buradan Kernel ve Stock Rom yazan linklere girin ve Download'a basın. İndirdiğiniz kernel dosyasının adını da boot.img olacak şekilde değiştirin.

    Öncelikle telefonunuza Boot Menu Manager yazılımını indirin. Yazılımı açın. Install sekmesine dokunun. Tamam deyin. Rebooter'a dokunun. Recovery'e dokunun ve Tamam deyin. Telefon kapanacak ve Boot Menu Manager'ın Recovery sistemi açılacak.
     Motorola Razr XT910 Ayrıntılı Rom Kurma Rehberi(982.124.14.XT910.Retail.en.AU)

    Burası açıldıktan sonra Firmware Flashing'e girin. Buradan Backup CID'e girin. Telefonunuzun dahili hafızasına cid yedeği alındı. Şimdi Reboot options'tan Reboot'a girin. Telefonunuz açılacak. Telefonunuzu usb kablosu ile bilgisayara bağlayın. Dahili hafızasındaki clockworkmod klasörünün yedeğini sağlam bir yere alın ki kaybolmasın. İndirdiğiniz kernel ve rom dosyasını direk dahili hafızanın içine atın. Herhangi bir klasöre atmayın. Rom dosyasını da direk .zip olarak atacağız. Şimdi yeniden bmm'ye girip rebooter'dan recovery'e girerek resimdeki yere giriş yapın. Yeniden Firmware Flashing'e giriyoruz. Bu sefer Erase CID diyip cid'i siliyoruz. Yine aynı yerden yani Firmware Flashing'ten Flash kernel(boot.img)'a tıklıyoruz ve karşımıza dahili hafızamız çıkıyor. Ses tuşları yardımıyla boot.img dosyasına geliyoruz ve güç butonuna basıyoruz. Yes diyip onaylıyoruz. Böylece kernel flashlandı. Şimdi wipe yapıcağız. Sağ üstteki oka basıp geri geliyoruz. Wipe & clean sekmesinden wipe data&cache(Factory reset), wipe cache ve wipe dalvik cache sekmelerine sırasıyla girerek wipe'ları da yapmış oluyoruz. Şimdi ise sağ üstteki oka basıp geri geliyoruz. Sıra romu flashlamada. Install zip package sekmesinden install zip from storage'e giriyoruz. Burada karşımıza dahili hafızamız çıkacak. Ses tuşlarıyla rom dosyamıza(4.1.2 9.8.2O-124_SPUEM-14 By Artur0588) gelip güç butonuyla romu seçiyoruz ve yes diyip onaylıyoruz. Romumuzun yüklenmesi biraz zaman alıyor. Biraz bekledikten sonra bmm recovey'si geliyor. Buradan Reboot option'a giriyoruz ve Reboot'a giriyoruz ve telefonumuz açılıyor. Böylece romumuz yüklendi.

    Şimdi telefon açılırken Customer ID Error hatası görebilirsiniz Motorola logusunun üstünde. Bunun nedeni cid silmemizdir. Bunu düzeltmek için şöyle yapacağız. Telefon açılınca Superuser yazılımını indirin ve bir kez girin. Ardından bmm'yi indirin. Bmm'nin recovey'sine giriş yapın. Firmware Flashing'ten Restore CID'e girin ve ses tuşları yardımıyla clockworkmod > firmware > cid.img'ye gelin. Güç butonuyla seçin ve cidi geri yükleyin.
    Eğer yukarıda yöntemle cidi yükleyemiyorsanız yani bmm menüsüne erişemiyorsanız ve cid hatası da devam ediyorsa ve telefon M logosunda kalırsa şöyle yapın. Ses kapama ve güç botonuna aynı anda basılı tutun. Böylece telefon tamamen kapanacak. Kapandıktan sonra AP Fastboot moduna giriş yapın. Telefonu bilgisayara bağlayın. C sürücüsüne girin ve fastboot adında klasör oluşturun. İçerisine bu .rar dosyasının içindekileri ve cid dosyanızı atın. Cid dosyanızı direk atacaksınız. Yani klasörleriyle birlikte atmayacaksınız ve cid dosyanızın adı cid.img şeklinde olacak. fastboot klasörünü hazırladıktan sonra klasöre girin ve shift tuşuna basılı tutarak sağ tık yapın. "Komut penceresini burada aç" diyin. Cmd ekranı açılacak. Buraya aşağıdaki komutları sırasıyla girin ve enterlayın. Yani birini girin enter deyin. Sonra diğerini girin enter deyin.
    fastboot flash mbm allow-mbmloader-flashing-mbm.bin
    fastboot reboot-bootloader
    fastboot flash cid cid.img
    Böylece cid geri yüklenmiş olacak ve cid hatasından da kutulmuş olacağız.

    Not: Bu yüklediğimiz rom kendinden rootludur. Ayriyetten rootlamaya gerek yoktur. Sadece Superuser'ı marketten indirin.
    Not 2: Ben en ince ayrıntısına kadar anlatmaya çalıştım. Sorunlarınızı bildiğim kadarıyla çözmeye çalışırım. Mesuliyet benim değildir.
    Not 3: Bu rehberde bazı sitelerden yararlandım. Özellikle terimler için.
    Not 4:Her ne kadar andoid açık kaynak kodlu olsa da ülkemizde root ve rom(custom romlar) yükleme garanti dışı bırakır cihazı. Bu rom resmi rom ama ülkemizde ics'den sonrasının gelmeyeceği açıklandı. Garantideki eleman bakıp da jb'nin yüklü olduğunu görürse ve ics'den sonrasının da gelmediğini biliyorsa cihazı garanti dışı bıraktırabilir. Eğer telefonu garantiye verecekseniz orijinal resmi ics romu flashlayıp öyle gönderin garantiye.
    Not 5: Bu rehber yardımıyla sadece AU romu değil diğer romları da rahatlıkla yükleyebilirsiniz.

    İCS ile JB Arasındaki Farklar:

    Resimlerin Linki

    Yukarıdaki linkte, gördüğüm farklılıkları ekran resmi alarak ve üzerine de not düşerek belirttim. Orada gösteremeyeceğim noktalar şunlar:
    -Menü geçişleri hızlanmış.
    -Sistemin pil üzerine düşen yükü hafifletilmiş.
    -Wifi sıkıntılı. 5 diş çeken odada 2 diş çekiyor. Modemin dibindeyim 5 diş çekiyor ama veri akışı sağlanamıyor. Böyle acayip bir durumu var ama kullanılabiliyor(Bu durum birazda port etmeyle alakalı).



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Sercan Ç. -- 3 Aralık 2013; 0:36:38 >







  • eyw. dostum çok saol müsait olduğumda yapmaya çalışacağım. mesela bir adımı yapamadım ne olur ? brick felan diyorlar yani cihaz çöp olurmuş gibi şeyler diyorlar ondan sormak istedim
  • quote:

    Orijinalden alıntı: fberen

    eyw. dostum çok saol müsait olduğumda yapmaya çalışacağım. mesela bir adımı yapamadım ne olur ? brick felan diyorlar yani cihaz çöp olurmuş gibi şeyler diyorlar ondan sormak istedim

    Brick olayı her durumda olmuyor hocam. Mesela root ediyorsunuz cihazı. Elektrikler gitti brick olabilir. İcs yüklediniz telefonun kendi güncellemesiyle. Cutom rom olsun ya da resmi rom olsun, gb yüklerseniz telefonunuz brick olur. Hatalı rom yüklediniz brick olabilir.
    Adım atladınız. Atıyorum kernel yüklemediniz. Telefonunuz çalışmaz. Kernel'ı yüklersiniz düzelir. Wipe yapmadınız sorun olmaz. Telefon ağırlaşabilir. Wipe yapar kurtulursunuz.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Sercan Ç. -- 23 Mart 2013; 18:34:21 >
  • peki bu rom da bildirim çubuğunda kısayollar var mı ??

    birde china leak(4.1.2) tan geçmeye değer mi ?

    ekleme: anlatımın için teşekkürler bu konulara yabancı olan arkadaşlar için gayet güzel olmuş..



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mahseer898 -- 23 Mart 2013; 18:35:53 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: mahseer898

    peki bu rom da bildirim çubuğunda kısayollar var mı ??

    birde china leak(4.1.2) tan geçmeye değer mi ?

    ekleme: anlatımın için teşekkürler bu konulara yabancı olan arkadaşlar için gayet güzel olmuş..

    Çin Leak'teki kısayollar bunda yok. İcs'deki gibi widget olarak kullanılıyor.
    Dün China Leak'i bir yükleyeyim dedim. Biraz kullandım. Aralarında fark yok. Bunda Türkçe var o kadar. Çin daha iyi hatta bazı yerlerde. Mesela kamera odaklanması daha iyiydi Çin'de. Bir de Çin romuna ekstra kamera yazılımı koymuşlar. O çok kaliteliydi. Wifi'da daha iyi geldi bana Çin romunda.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Sercan Ç.

    Telefona nasıl rom kurulacağını sizlere anlatacağım bu konuda detaylı bir şekilde. Öncelikle rom kuracak bir kişinin karşısına çıkacak terimlerin manalarından başlayalım işe.

    Firmware: Telefon içerisindeki komple yazılım sistemidir. Yani Android. Marka ve modele göre farklı kodlamalar isimler alabilir. Bütün yazılımsal yapı firmware üzerine kurulur. Güncellemeler ve düzeltmeler asıl olarak firmware üzerine çıkar. Firmware için asıl kök yapı diyebiliriz.

    Rom: Kimileri firmware ile aynı kefeye koysa da aslında tam olarak onunla aynı değildir. Matematiksel olarak ifade etmek gerekirse Firmware > Rom'dur. Firmware için kök yapı demiştik, Rom için de bu kök yapıyı kullanıcılara göre özelleştiren ve onlara yönelik ek yazılım ve ayarlar içeren yazılım diyebiliriz. Google Android firmware'ı geliştirip Motorola'ya verdikten sonra, Motorola da stock rom üretip bunu cihaza yükleyip piyasaya sunar.

    Stock Rom: Yazılım üreticisi Google'ın ürettiği firmware'ın cihaz üreticileri tarafından kendi cihazlarına göre özelleştirilmiş hali.

    Custom Rom: Üretici firmaların piyasaya sürdüğü stock romların, geliştirici kullanıcılar tarafından üzerinde performans ve görselliğe yönelik değişiklikler içeren modifiye edilmiş hali.

    OTA: Over The Air'ın kısaltmasıdır. Yani telefon üzerinden bilgisayara ihtiyaç duymadan güncellemek demektir. Telefon Hakkında > Sistem Güncelleştirmeleri'ne girdiğinizde karşınıza çıkan güncelleme ota güncellemesidir.

    Leak Rom: Sızma, sızdırılmış rom demektir. OTA gibi bazı telefonlara bu romlar önceden gönderilir.

    Odex: .apk dosyaları ilk çalıştırıldıktan sonra bazı bilgileri yanlarında bulunan odex uzantılı dosyalar içerisinde depolanırlar. Böylece ikinci çalıştırılmalarında komple .apk dosyası kullanılmak yerine bu odex dosyası kullanılarak daha hızlı erişim sağlanır. bu tip sisteme sahip olan romlara odexed rom denir. Odexed romlar kaba tabirle sistem açılışında yavaş ancak uygulama açılışında hızlıdır diyebiliriz. her uygulama için çift dosya olduğundan düzenlenmeleri biraz daha zahmetlidir.

    Deodex: Odex kelimesinin zıttı olarak tanımlanabilir. Bu sistemde odex dosyası kullanılmaz. Bunun yerine uygulamalar direkt .apk dosyalarından çalıştırılırlar. Kaba tabirle sistem açılışında hızlı ancak uygulamalarda biraz daha yavaştır diyebiliriz. Düzenlenmeleri daha pratiktir.

    Root: İngilizce kök anlamına gelir. Yani sistem yazılımı üzerinde tam yetkiye sahip olma durumu.

    SuperUser(SU): Asıl anlam olarak linux sistemlerde tüm dosya ve klasörlerde işlem yapmaya yetkili olan tek kullanıcı grubudur. Android sistemlerde de aynıdır ancak genellikle kastedilen cihazınızı root ettikten sonra menüye gelen uygulamadır. Bu uygulamayı görürseniz cihaz rootlu demektir. SU yetkisi isteyen ve izin verilen-verilmeyenlerin listesi bu uygulama içerisinde tutulur.

    SuperSU: SuperUser uygulamasının ICS ile birlikte çıkan yeni versiyonudur. daha gelişmiş özelliklere sahiptir.

    Kernel: Donanımlar ile işletim sistemi arasındaki çalışmayı sağlayan ve kontrol eden yapı.

    Wipe: Kabaca silmek demektir. Bu terimi gördüğünüz yerlerdeki işlemler sistemdeki ayar ve kullanıcı verilerini siler.

    Wipe data/factory reset: Recovery seçeneklerinden birisidir. Uygulandığında SD card bölümü hariç herşey sıfırlanır. Telefonların dahali hafızası da silinmez bu yöntemle. Çünkü sistem dahili hafızayı da bir nevi sd kart gibi görür ama içerisine Google Play'den yüklediğiniz uygulamarı ya da yüklediğiniz .apk dosyalarını kullanamazsınız. Yeniden yüklemeniz gerekir.

    Wipe cache partition: Uygulandığında, kurulumlar esnasında oluşturulan geçici dosyaların temizlenmesini sağlar. Kullanıcı verileri(rehber vs.) silinmez. bilgisayarınızda bulunan temp dosyasının temizlenmesi gibidir.

    Wipe Dalvik Cache: Sistem içerisinde bulunan uygulama artıklarını temizlemek için kullanılır. Rom yüklemelerinden sonra oluşacak açılış sorunlarında tavsiye edilir. Bootmenu manager recovery menüsünde bulunur.

    Non-Wipe: Sistem ayarları ve kullanıcı verileri üzerinde değişiklik yapmayan yazılımlardır.

    Recovery: Kabaca kurtarma anlamına gelir.

    Recovery(Mod):Cihazı zor durumlarda kurtarmaya yarayan çalışma modudur. İçerisinde birkaç sıfırlama seçeneği olduğu için bu isim verilmiştir. Bootmenu manager recovery'siyle karıştırılmaması için stock recovery diye de kullanılır.

    AP Fastboot(Mod): Bu modu, cihaza bilgisayar üzerinden yapacağımız işlemlerde kullanırız.

    [Stock recovery'e veya AP fastboot'a girmek için telefon kapalıyken ses açma+kapama+güç butonu tuşlarına aynı anda basılı tutun ve (ap fastboot ya da recovery ibareleri) gelene kadar bekleyin.]

    Custom Binary Counter(Rom counter): Orjinal olmayan firmware, custom rom ve kernel yüklemelerinin her birinde 1 artan sayaçtır. Download moduna girildiğinde görebilirsiniz. Bu sistem Motorola cihazlarda yoktur. Özellikle Samsung cihazlarda mevcut bu sistem.

    Jig: Download moduna tuş kombinasyonu ile girmeyen ve rom yükleme sayacını sıfırlamak için kullanılan minik usb aparatı.

    (Google)Play: Google'ın resmi marketidir. Android uygulamalarının bulunduğu marketidir.

    BLN: Açılımı Back Light Notification'dır. Normalde android cihazlarda bulunmayan bir özellik olan çağrı yada mesaj geldikten sonra uyarı görüntülenmemesi özelliğini ekleyen fonksiyondur.

    Deep Sleep: Telefonun batarya tasarrufu için uyku modundan kısa bir süre sonra derin uyku moduna geçmesidir. Kapatılabilecek birçok ünite bu esnada geçici olarak devre dışı bırakılır.

    AOSP: Açılımı Android Open Source Project olan ve Android Açık Kaynak Projesi olarak çevrilebilen androidin tabanını oluşturan kısaltılmış terimdir. esas olarak hiçbir android sürümünü baz almayan ve dağıtılan kaynak kodlardan üretilmiş romları tanımlamak için kullanılır. örnek olarak miui ve cyanogen gösterilebilirler.

    AOKP: Android Open Kang P0roject'in kısaltmasıdır. Roman Birg adlı kişi tarafından oluşturulmuş aosp bazlı fazlasıyla özelleştirebilir bir android dağıtımıdır.

    GAPPS: Açılımı Google Apps'tır. Başta AOSP olmak üzere bazı custom romlarda kullanım haklarında sıkıntı çıkmaması için Google'a ait olan ve açık kaynak kodu bulunmayan uygulamalar rom içerisinden çıkartılırlar. Kullanıcılar için eksiklik yarattığı düşünülerek sonradan eklenme imkanı sunulur. Bu paketin ismine kısaca GAPPS denilir. Zip uzantılıdır ve BMM Recovery ile yüklenir. Ayrıca sadece custom romlar değil resmi romlarda da Google resmi yazılımlarını koymayan ülkeler oluyor. Örneğin Çin romlarında resmi Google uygulamarı yerine kendi uygulamalarını kullandıklarını göreceksiniz.

    Tablet Mod: Galaxy Note modelinin hayatımıza girmesiyle tanıştığımız tablet mod terimi; cihazın dpi değerinin düşürülerek tabletlerde bulunan uygulama ve işletim sistemi özelliklerini telefonlarda kullanmamızı sağlan moddur. Bildirim çubuğu, uygulama-menü görünümleri, ana ekran düzeni, sayfa geçişleri vs gibi özellikler tabletlerde olduğu gibi görünür ve kullanılır. Motorola cihazlarındaki webtop tablet görünümünü sağlar. Bunu kullanmak için cihazı hdmi ile tv'ye bağlayın ve webtop seçeneğini seçin.

    Bootloader: Telefonunuzu açtıktan sonra kernel'ı uyandıran ve ona işletim sistemini başlatması emrini veren ufak programcık. Boot bölümünde yüklüdür. Boot kısmı zarar görürse bu program başlatılamayacak ve telefon hiçbir tepki veremeyecektir. Jtag uygulaması ve donanımları ile boot yüklemesi yapılması gerekir.

    Anabant(Baseband): Telefonda şebeke bağlantılarını kontrol eden ve düzenleyen işlemci ile bağlantılı olarak çalışan kendine ait bir çipi bulunan donanım parçası.

    Internal SD(sdcard): Telefonun içerisindeki bellek çipinde bulunan depolama alanı. Dosya yöneticisine girildiğinde sdcard olarak adlandırılır.

    External SD: Harici takılan hafıza kartınızın telefonda dosya yöneticisinden görünen ismidir.

    Bootmenu Manager: Clockworkmod recovery tabanlı Motorola Razr/Droid Razr kullanıcıları için hazırlanmış daha kapsamlı bir recovery sistemidir. Ücretsiz bir yazılımdır. Google Play üzerinden bu yazılıma ulaşabilirsiniz. Root yetkisi ister.

    Flashlamak: Yüklemek, kurmak, yazmak anlamlarıına gelir. Romu flashlayın derken rom yükleyin anlamına gelir.

    Rsd Lite: Motorola'nın birçok modeli için resmi flashlama ( yazılım atma ) programıdır.

    Custome ID(Cid): Cihazın usb kimliği, seri numarası gibi bilgileri depolayan bölümüdür. Farklı bölgeye ait bir romu yüklediğimiz zaman cid silmemiz gerekir. .img uzantılı küçük bir dosyadır. Çok önemli bir dosyadır.

    Rom yüklerken karışımıza çıkan bu terimleri öğrendikten sonra şimdi rom yüklemeye başlayabiliriz. Rom yüklerken en temel olarak şu işlemleri yaparız.
    1.Cihaza root yetkisi vermek.
    2.Romu yüklemek.
    3.Cid'i geri getirmek ve Customer ID hatasından kurtulmak.

    Şimdi ilk adımdan başlayalım yani rootlamaktan işe başlayalım. Root yetkisi android sürümüne göre değişir. Ben sizin ics(4.0.4) sürümünü kullandığınızı farzederek ics rootlamayı anlatacağım.

    Rootlamak için cihazınızdan Ayarlar > geliştirici seçenekleri > USB hata ayıklama ve sahte konumlara izin veri açın. Tekrardan Ayarlar > Güvenlik > Bilinmeyen kaynakları açın. Telefonu Usb kablo yardımıyla PCye takın. Bildirim çubuğunu indirin ve dosya görünüm şeklini Yığın depolama olarak değiştirin. Bu linkten .rar dosyayını indirin ve açın. İçerisindeki .bat dosyasını çalıştırın. Program sizden başlamak için herhangi bir tuşa basmanızı isteyecektir. Basmayı unutmayın. İşlem bittikten sonra yine bir tuşa basmanızı isteyecektir. İşlemler bittikten sonra cihazınızda Superuser programı menüde gözükecektir. Bu cihazın rootlandığını gösterir. Eğer Superuser gözükmüyorsa marketten indirin ve açın. Zaten telefon rootlanmamışsa Superuser sizden root yetkisi isteyecektir açılması için.
    Superuser göründükten sonra bir kere girmeyi unutmayın.

    Şimdi telefonumuz rootlandı. Rom yükleme işlemine başlayabiliriz. Ben size burada Türkçe JellyBean romu olan 982.124.14.XT910.Retail.en.AU romunun nasıl yüklendiğini anlatacağım. Bu romu kurmanız için cihazınızın orijinal ics ya da jb tabanlı bir rom yüklü olmalı. Custom rom yüklüyse orijinal olan bir roma geçiş yapın. Eğer telefonunuzu ilk aldığınız sürüm olan GB sürümüyle kullanıyorsanız Telefon Hakkında > Sistem Güncelleştirmeleri'ne girin ve bir üst sürüm olan ics'ye geçiş yapın.

    Şimdi ise romu ve kernel'ı indiriceğiz. Bunun için size direk asıl konuyu veriyorum. Buradan en güncel sürümünü indirebilirsiniz.
    http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=2200409
    Buradan Kernel ve Stock Rom yazan linklere girin ve Download'a basın. İndirdiğiniz kernel dosyasının adını da boot.img olacak şekilde değiştirin.

    Öncelikle telefonunuza Boot Menu Manager yazılımını indirin. Yazılımı açın. Install sekmesine dokunun. Tamam deyin. Rebooter'a dokunun. Recovery'e dokunun ve Tamam deyin. Telefon kapanacak ve Boot Menu Manager'ın Recovery sistemi açılacak.
     Motorola Razr XT910 Ayrıntılı Rom Kurma Rehberi(982.124.14.XT910.Retail.en.AU)

    Burası açıldıktan sonra Firmware Flashing'e girin. Buradan Backup CID'e girin. Telefonunuzun dahili hafızasına cid yedeği alındı. Şimdi Reboot options'tan Reboot'a girin. Telefonunuz açılacak. Telefonunuzu usb kablosu ile bilgisayara bağlayın. Dahili hafızasındaki clockworkmod klasörünün yedeğini sağlam bir yere alın ki kaybolmasın. İndirdiğiniz kernel ve rom dosyasını direk dahili hafızanın içine atın. Herhangi bir klasöre atmayın. Rom dosyasını da direk .zip olarak atacağız. Şimdi yeniden bmm'ye girip rebooter'dan recovery'e girerek resimdeki yere giriş yapın. Yeniden Firmware Flashing'e giriyoruz. Bu sefer Erase CID diyip cid'i siliyoruz. Yine aynı yerden yani Firmware Flashing'ten Flash kernel(boot.img)'a tıklıyoruz ve karşımıza dahili hafızamız çıkıyor. Ses tuşları yardımıyla boot.img dosyasına geliyoruz ve güç butonuna basıyoruz. Yes diyip onaylıyoruz. Böylece kernel flashlandı. Şimdi wipe yapıcağız. Sağ üstteki oka basıp geri geliyoruz. Wipe & clean sekmesinden wipe data&cache(Factory reset), wipe cache ve wipe dalvik cache sekmelerine sırasıyla girerek wipe'ları da yapmış oluyoruz. Şimdi ise sağ üstteki oka basıp geri geliyoruz. Sıra romu flashlamada. Install zip package sekmesinden install zip from storage'e giriyoruz. Burada karşımıza dahili hafızamız çıkacak. Ses tuşlarıyla rom dosyamıza(4.1.2 9.8.2O-124_SPUEM-14 By Artur0588) gelip güç butonuyla romu seçiyoruz ve yes diyip onaylıyoruz. Romumuzun yüklenmesi biraz zaman alıyor. Biraz bekledikten sonra bmm recovey'si geliyor. Buradan Reboot option'a giriyoruz ve Reboot'a giriyoruz ve telefonumuz açılıyor. Böylece romumuz yüklendi.

    Şimdi telefon açılırken Customer ID Error hatası görebilirsiniz Motorola logusunun üstünde. Bunun nedeni cid silmemizdir. Bunu düzeltmek için şöyle yapacağız. Telefon açılınca Superuser yazılımını indirin ve bir kez girin. Ardından bmm'yi indirin. Bmm'nin recovey'sine giriş yapın. Firmware Flashing'ten Restore CID'e girin ve ses tuşları yardımıyla clockworkmod > firmware > cid.img'ye gelin. Güç butonuyla seçin ve cidi geri yükleyin.
    Eğer telefon açılırken cid hatası var ve M logosunda kalırsa şöyle yapın. Ses kapama ve güç botonuna aynı anda basılı tutun. Böylece telefon tamamen kapanacak. Kapandıktan sonra AP Fastboot moduna giriş yapın. Telefonu bilgisayara bağlayın. C sürücüsüne girin ve fastboot adında klasör oluşturun. İçerisine bu .rar dosyasının içindekileri ve cid dosyanızı atın. Cid dosyanızı direk atacaksınız. Yani klasörleriyle birlikte atmayacaksınız ve cid dosyanızın adı cid.img şeklinde olacak. fastboot klasörünü hazırladıktan sonra klasöre girin ve shift tuşuna basılı tutarak sağ tık yapın. "Komut penceresini burada aç" diyin. Cmd ekranı açılacak. Buraya aşağıdaki komutları sırasıyla girin ve enterlayın. Yani birini girin enter deyin. Sonra diğerini girin enter deyin.
    fastboot flash mbm allow-mbmloader-flashing-mbm.bin
    fastboot reboot-bootloader
    fastboot flash cid cid.img
    Böylece cid geri yüklenmiş olacak ve cid hatasından da kutulmuş olacağız.

    Not: Bu yüklediğimiz rom kendinden rootludur. Ayriyetten rootlamaya gerek yoktur. Sadece Superuser'ı marketten indirin.
    Not 2: Ben en ince ayrıntısına kadar anlatmaya çalıştım. Sorunlarınızı bildiğim kadarıyla çözmeye çalışırım. Mesuliyet benim değildir.
    Not 3: Bu rehberde bazı sitelerden yararlandım. Özellikle terimler için.
    Not 4:Her ne kadar andoid açık kaynak kodlu olsa da ülkemizde root ve rom(custom romlar) yükleme garanti dışı bırakır cihazı. Bu rom resmi rom ama ülkemizde ics'den sonrasının gelmeyeceği açıklandı. Garantideki eleman bakıp da jb'nin yüklü olduğunu görürse ve ics'den sonrasının da gelmediğini biliyorsa cihazı garanti dışı bıraktırabilir.

    Ellerine sağlık.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Sercan Ç.

    quote:

    Orijinalden alıntı: mahseer898

    peki bu rom da bildirim çubuğunda kısayollar var mı ??

    birde china leak(4.1.2) tan geçmeye değer mi ?

    ekleme: anlatımın için teşekkürler bu konulara yabancı olan arkadaşlar için gayet güzel olmuş..

    Çin Leak'teki kısayollar bunda yok. İcs'deki gibi widget olarak kullanılıyor.
    Dün China Leak'i bir yükleyeyim dedim. Biraz kullandım. Aralarında fark yok. Bunda Türkçe var o kadar. Çin daha iyi hatta bazı yerlerde. Mesela kamera odaklanması daha iyiydi Çin'de. Bir de Çin romuna ekstra kamera yazılımı koymuşlar. O çok kaliteliydi. Wifi'da daha iyi geldi bana Çin romunda.

    dil zaten sorun değildi benim için geçmeme gerek yokmuş o zaman. teşekkürler cevabınız için.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: mahseer898

    quote:

    Orijinalden alıntı: Sercan Ç.

    quote:

    Orijinalden alıntı: mahseer898

    peki bu rom da bildirim çubuğunda kısayollar var mı ??

    birde china leak(4.1.2) tan geçmeye değer mi ?

    ekleme: anlatımın için teşekkürler bu konulara yabancı olan arkadaşlar için gayet güzel olmuş..

    Çin Leak'teki kısayollar bunda yok. İcs'deki gibi widget olarak kullanılıyor.
    Dün China Leak'i bir yükleyeyim dedim. Biraz kullandım. Aralarında fark yok. Bunda Türkçe var o kadar. Çin daha iyi hatta bazı yerlerde. Mesela kamera odaklanması daha iyiydi Çin'de. Bir de Çin romuna ekstra kamera yazılımı koymuşlar. O çok kaliteliydi. Wifi'da daha iyi geldi bana Çin romunda.

    dil zaten sorun değildi benim için geçmeme gerek yokmuş o zaman. teşekkürler cevabınız için.

    Rica ederim hocam.




  • arkadaşım teşekkür ederim. epey uğraşmıssın. ama çok kişiyi mutlu ettin.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: murpo

    arkadaşım teşekkür ederim. epey uğraşmıssın. ama çok kişiyi mutlu ettin.

    Rica ederim hocam ne olacak. Boş vaktimi bunu hazırlayarak değerlendirdim.
  • vay vay vay, sıfır bilgi yerini çok bilgi almış. Takdir ve teşekkürlerimi sunarım. Ama dediği herşeyi harfiyen yaptığım halde benim cihaz root olmuyor. nedenini çözemedim.
  • Eline saglık sayende kazasız belasız yükledim. :D
  • quote:

    Orijinalden alıntı: baymirza

    vay vay vay, sıfır bilgi yerini çok bilgi almış. Takdir ve teşekkürlerimi sunarım. Ama dediği herşeyi harfiyen yaptığım halde benim cihaz root olmuyor. nedenini çözemedim.

    Ben rehberde en ince ayrıntıya indim. İnanmıyorsunuz bana ama sıfır bilgiyle başladım işe. En önemli olan burada cesaret ve araştırma. Bilmediğim her yeri araştırdım. Sonra da yemişim garantiyi dedim başladım root edip rom yüklemeye.
    Root sorunu bazılarında çıkabiliyor. Siz bir de kamera moduna alarak deneyin olmadı medya cihazı olarak bağlayın bakalım olacak mı? Bu Motorola aracı da pc'nizde yüklü olsun, unutmayın.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: mimarsinan

    Eline saglık sayende kazasız belasız yükledim. :D

    Önemli değil hocam. Yardımım olduysa ne mutlu bana.
  • Hocam çok sağ ol paylaşım için. Burada konuyu görünce elimde bulunan Galaxy Young üzerinde ilk defa rom işine girişip güç almak istedim. Şu an hala işlemler devam ediyor. Sınavlar bir geçsin de sonra Razr'a da bir şeyler yapacağız sayende

    Bu arada işlemler şu anda bitti. Galaxy Y 4.1.1 hayırlı olsun. Sıra Razr'da
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Salona

    Hocam çok sağ ol paylaşım için. Burada konuyu görünce elimde bulunan Galaxy Young üzerinde ilk defa rom işine girişip güç almak istedim. Şu an hala işlemler devam ediyor. Sınavlar bir geçsin de sonra Razr'a da bir şeyler yapacağız sayende

    Bu arada işlemler şu anda bitti. Galaxy Y 4.1.1 hayırlı olsun. Sıra Razr'da

    Hadi bakalım. İnşallah Razr'da sorunsuz olur.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Sercan Ç.

    quote:

    Orijinalden alıntı: Salona

    Hocam çok sağ ol paylaşım için. Burada konuyu görünce elimde bulunan Galaxy Young üzerinde ilk defa rom işine girişip güç almak istedim. Şu an hala işlemler devam ediyor. Sınavlar bir geçsin de sonra Razr'a da bir şeyler yapacağız sayende

    Bu arada işlemler şu anda bitti. Galaxy Y 4.1.1 hayırlı olsun. Sıra Razr'da

    Hadi bakalım. İnşallah Razr'da sorunsuz olur.

    Bu biraz uğraştırdı ve Razr daha karışık gibi geldi. Hayırlısı...




  • Arkadaslar Selamlar,

    Konu benım gıbı detaylarda bogulan bır cok kısıye agır gelsede ben de bır xt 910 alarak aranıza katıldım.

    Bu ıslemlerın yapılması ıcın Teamvıewer vs. uzerınden bana yaardımcı olabılecek bırılerı olursa mutesekkır olurum.ü

    Bır dıger konu ise cıhaz ıcın kullandıgınız Kılıf ve ekran fılmleri.. Tavsıyelerınızı beklerım ..
  • Madem çok fazla rom indirip denediniz 4.0.4 sürümü ile bu sürüm arasındaki farkları yazmanız mümkün müdür?

    Benim bu sürüme geçmem için yeterli güzelliği var mı 4.1'in?

    Bu forumdakilerin %90'ında hala ics yüklüdür ve bu soruların cevaplarını eminim merak ediyorlardır.
  • Böyle bir konuya gerçekten ihtiyaç vardı,
    ELLERİNE SAĞLIK
    Klavyen toz görmesin :)
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.