Şimdi Ara

Sayıcı devresindeki sorun

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
7
Cevap
0
Favori
2.404
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Üstadlar aşağıdaki devreyi simülasyon programında kurduğumda 0-9 arası yukarı sayıyor ama az önce breadboardda kurduğumda geriye doğru saydı.

    Sizce sorun nerede?

    Kullandığım flip flop 4027, BCD 4511

    Devre;

     Sayıcı devresindeki sorun


    Edit:Entegre isimleri



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ugurcan12 -- 15 Aralık 2012; 16:07:17 >



  • Devre bağlantını tam olarak resimden takip edemiyorum. Ancak verdiğim şekildeki bağlantı ile ileri sayabilirsin. Q çıkışlarını hem diğer clock girişine ve hemde 4511 rin ABCD bacaklarına bağlarsan geri sayıcı olur. İleri sayıcı ise şekildeki bağlantı ile olur. Devre 0-15 sayacaktır. Eğer 0-9 saymasını istiyorsak ilave ettiğim AND kapıları kullanılmalıdır.

     Sayıcı devresindeki sorun
  • Cevabınız icin tesekkürler, cok isime yaradı. :)Amacım aslında 0-99 sayıcı yapmak bu devreden 2 tane yapsam birler basamagının a ve b sini VE kapısına girip cıkısınıda onlar basamağının clock una girsem 0-99 sayabilir sanırım? Birde enerji verdigimde 0 dan baslamasını nasıl sağlayabilirim? Biraz çok soru oldu ama kusura bakmayın :)
  • VE kapısını az önce yazdığım gibi bağlayınca olmuyor 4 girisli VEYADEGİL kullansam bu seferde saymaya 10 dan baslayacak . Ne yapmalıyım?
  • -"Birde enerji verdigimde 0 dan baslamasını nasıl sağlayabilirim?" 4027 ile zor. 0-99 devreside 0-9 sayan iki devreden birisi birler basamağını oluşturur,0-9 sayar diğeri ise her 9 dan 0 ra dönerken 1 clock palsı alarak 10 lar basamağını oluşturur ve birlerin her 10 sayımında 1 sayı ilerler...
    Gerisi sana kalıyor....
  • devrenizde düşen kenar tetiklemeli flipflop kullanmışsınız, breadboard 'unuzda yükselen kenar tetiklemeli flipflop kullandıysanız ondan dolayı geriye sayma yapar.Yada Öndeki flipflopun tersleyen çıkısını bir sonraki flipflobun saat girişine bağladıysanız geriye sayma yapar.

    0 - 99 sayıcı yapmak istiyorsanız 8 adet flipflop kullanmanız lazım, ilk 4 flipflop 1001 olduğunda sonraki 4 flipflop 1 sayı artacak şekilde devreyi kurman lazım. Eğer vaktim olursa devresini kurar yollarm buraya.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.