Şimdi Ara

...[ MOTOR YAĞI ile ilgili tüm paylaşımlar ]... (115. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
18.533
Cevap
202
Favori
1.864.714
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
18 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 113114115116117
Sayfaya Git
Git
sonraki

...[ MOTOR YAĞI ile ilgili tüm paylaşımlar ]...


(En Son Oy Tarihi: 24.3.2024)
Giriş
Mesaj
  • quote:

    Orijinalden alıntı: wings35

    selamlar öncelikle yağ konusunda verdiğiniz bilgiler mükemmel ötesi... sayın vezir ve karbon12 harikasınız... sayenizde çok şey öğrendik...

    benim sorum şu üstadlar,
    aracım 105.000km peugeot 206 1.4 hdi. arabayı 2.el 85000km de aldım bir önceki sahibi devamlı 10w-40 kullanmış markasını bilmiyorum. bende aracı alır almaz tüm bakımlarını serviste yaptırıp castrol edge 5w-40 koydurdum. o zamanlar castrolün sitesinde önerilen yağ castrol edge 5w-40 idi. görevden dolayı van şehrinde yaşıyorum ve sadece castrol edge 5w-40 kullandım ama 4 ay sonra batıya ankara-eskişehir-muğla gibi şehirlerden birine tayin olacağım. daha önce yazdığınız yazılarda yağın yakıt üzerindeki etkilerindende bahsetmişsiniz. benim aracım diğer hdi oranla 1litre daha fazla tüketim yapıyor. şimdi yağımı 1ay sonra değiştireceğim. şimdi castrolün sitesine girdiğimde önerilen yağın castrol edge turbo diesel olduğu görünüyor. daha önce sadece c.edge idi... (benim bildiğim c.edge t.d özellikle vw grubu için... ) aracımın kitapçığında ACEA B3- ve API CF/CD standartları isteniyor.. bunda 5-40, 0-40, 5-30, 10-40 hepsi sağlıyor... sizden ricam aracım için batı illerini düşünerek ve yakıt ekonomisi ile uyumlu en uygun yağ hangisidir? (aşağıda ufak bir araştıma yaptım sizce bunlardan birisi uygunmu)
    şimdiden çok teşekkürler... saygılar
    (hepsi 4litre fiyatı)

    Mobil 1 0W- 40 new life =86TL
    Mobil 1 ESP 5W-30 =99TL
    Mobil 1 Fuel Economy 0W-30 =83TL
    Mobil Süper 3000 5W40 =65TL

    Castrol Edge 5W-40 =75TL
    Castrol Edge 0W30 =96TL
    Castrol Edge 5W40 Turbo Dizel =88TL
    Castrol Edge 5W30=83TL

    Castrol Magnatec 5W40 =70TL (bu ürün yeni çıkmış ilk defa magnatec tam sentetik yağ görüyorum)

    not: bugün yağların özelliklerini kendi sitelerinden tek tek inceledim...karşılaştırma yaptım sonuç.. castrol edge, Mobil Süper 3000 ile neredeyse aynı.. castrol edge kül bilgisini vermiyor... Mobil 1 0W- 40 new life ikisindende üstün... Mobil 1 ESP ise özellikle dizel partikül filtreli araçlar için yanma noktası ve donma noktası,kül oranı ile Mobil 1 0W- 40 new life den daha iyi...


    wings35,

    ACEA B3 ve API CF/CD. Bu standartları monoviskoziteler dahil pek çok viskozite karşılayabilir. Bunlar performans sınıflarıdır. Seçilecek yağın viskozite gerekliliğinin de ayrıca karşılanması gerekir. 1.4 HDI kitapçığında tavsiyeler varsa onlarla gitmek iyi olur. Eğer ki 30'luk yağlara izin veriyorsa en iyi ekonomi onlarla yapılabilir. Tabii motorun evveliyatı var, şu ana dek 40 kullanıldığı için 30'la eksiltip eksiltmeyeceğini bilmiyoruz. 30'a izin varsa ve denemek istiyorsak bence Castrol Edge 0W/5W-30. Hem marka hem viskozite aynı anda değiştirilmemiş olur. Adımları kısaltırız, böylece riskler paylaştırılabilir.

    Geçiş sırasında naçizane fikrim; formül (marka-tip), viskozite değişkenlerini mümkün olduğunca sabit tutarak aşamalı geçmektir. Castrol Edge 5W-40 kullanıyorsnuz. Castrol Egde 5W-30 deneyin, bir şey yanlış giderse elimizde sadece bir (1) ihtimal olur böylece.

    40'lıklar arasında ise M1 0W-40, ve ACEA B3 yanında B5'i de karşılayan yağlar en iyi ekonomiyi verebilir.

    İklim -5°C'nin altına inmedikçe 0W-nin kayda değer bir avantajından bahsedemeyiz. Fiyatlara dikkat ederek 5W- 0W arasında tercih yapılabilir. Gerçi 0W'lerin çok pahalı olması eskidendi, artık fiyatlar yakın.

    Hiç bir yağ kolay kolay DPF için üretilenlerden (örn. ESP) daha iyi bir sülfat külü spesifikasyonu veremez. DPF yağları neredeyse ik zamanlı motor yağlarıyla yarışıyorlar. Daha önce birbirine çok çok yakın yağları değerlendirirken dikkate almaya mecbur kalmıştım ancak 1'in altında (veya civarında) olduğu sürece ve DPF'miz yoksa çok takılmayalım. (Castrol Edge'in de 0.9-1.2 civarı olması gerekir.) İronik bir şekilde, çelişkili olarak katkı paketleri, özellikle de kurumu uzaklaştıracak deterjan/dispersan katkıları bu değeri artırırlar. Önceden alelade yağ kullanılmış DPF'siz motorlarda en iyi tercih olmayabilirler.

    iyi sözleriniz için teşekkür ederim.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Karbon 12 -- 28 Şubat 2011; 0:31:13 >




  • aracımda yağ yakma durumu olduğundan 10w60 kullanıyorum
  • evet daha iyi yakıtn ekonomisi sağlayacaktır .Bu konuda 0w20 yağları eğer bulunabilirse en iyi ekonomiyi sağladığını idia ediyorlar .Ama 20 numara biraz riskli gibi geliyor. İşin özü tek dereceli viskositeye sahip yağlar multi viskositeye sahip olanlara nazaran daha iyi yakıt ekonomisi sağlarlar . yani 20w yağı tek başına eğer kullanılabilse daha iyi ekonomi sağlar ama abartıya gerek yok elimizdekileri iyi seçelim yeter. Yağ işinde tek doğru yoktur .Aynen lastik olayındaki gibi bir şeyi kazanırken diğerinden fedakarlık etmek zorunda kalırısınız. Bu nedenele araç kataloglarında birden fazla seçenek yer alır bunların bazısı diğerlerine göre daha iyi performans ve ekonomi sağlarlar ama araç eskimeye başladıkça bir alt bir üst seçeneğine geçiş yapılması gerekir. Bunun sınırını da araç katalogları verir. Katalogların üzerinde ince veya kalın viskositeli yağlar bir risk teşkil eder. Belki ilk başta anblaşılmaz ama uzun vadede zararları ortaya çıkar. Aynen doping olayı gibi ''anlık değil kalıcı performans daha iyidir''.
    quote:

    Orijinalden alıntı: wings35


    quote:

    Orijinalden alıntı: vezir

    cevap 2 yağ gibi gözüksede aracınızın kmsi göz önüne alındığında ve önceki yağın 40 ile bittiğini düşünürsek


    Mobil 1 0W- 40 new life =86TL
    hem parası hem de kalitesi uygun keşke daha ucuz olsa diyoruz o kadar ama petroldeki artışa bakarak yakın zamanda yağlara zam gelmesi kaçınılmaz ,gecikmeyin



    cevabınız için çok teşekkür ederim. aslında 5w-30 kullanmak istiyorum çünkü yakıt tasarrufu yaptığı söyleniyor. gerçekten tasarruf yaparmı? ve 5w-40 yerine kullanabilirmiyim? saygılar




  • Duyduğum kadarıyla yeni corolla'da kullanılan 1.33lt hacmindeki motorda 0W20 numara yağ kullanılıyor.
    Ayrıca bu araç çok sıkışık olmayan şehir içi trafiğinde 6lt gibi bir yakıt tükettiğinden bahsediyorlar.Burada yağın katkısı büyük olabilir.
  • benimde aracın yağ değişimi geldi. geçen sefer po maxima 10w40 ile değiştirmiştim yazın eksiltme eksiltme yaptı bu sefer nasıl bir yağ koysam diye düşünüyorum araç kataloğunda API SG 20W50 yazıyor ama araç 3 senedir bende daha böyle bir yağ eklemedim. ama eskiiltmeden dolayı aklımda 15w 40 ve 20w50 ve en son mobil 1 in 10w60 ı var yardımcı olursanız arkadaşlar sevinirm. iyi forumlar herkese araç uno 1.4 i.e 110000 km de



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mixtape -- 1 Mart 2011; 5:21:19 >
  • iyi bir nokta yakalanmış ,mesela bu araca 10w40 konularak test yapılsa kaç yapacak merak ettim doğrusu...
    quote:

    Orijinalden alıntı: altrea

    Duyduğum kadarıyla yeni corolla'da kullanılan 1.33lt hacmindeki motorda 0W20 numara yağ kullanılıyor.
    Ayrıca bu araç çok sıkışık olmayan şehir içi trafiğinde 6lt gibi bir yakıt tükettiğinden bahsediyorlar.Burada yağın katkısı büyük olabilir.
  • ilk yapılması gereken 15w40 ile eksiltmeye çözüm aramaktır
    quote:

    Orijinalden alıntı: mixtape

    benimde aracın yağ değişimi geldi. geçen sefer po maxima 10w40 ile değiştirmiştim yazın eksiltme eksiltme yaptı bu sefer nasıl bir yağ koysam diye düşünüyorum araç kataloğunda API SG 20W50 yazıyor ama araç 3 senedir bende daha böyle bir yağ eklemedim. ama eskiiltmeden dolayı aklımda 15w 40 ve 20w50 ve en son mobil 1 in 10w60 ı var yardımcı olursanız arkadaşlar sevinirm. iyi forumlar herkese araç uno 1.4 i.e 110000 km de
  • quote:

    evet daha iyi yakıtn ekonomisi sağlayacaktır .Bu konuda 0w20 yağları eğer bulunabilirse en iyi ekonomiyi sağladığını idia ediyorlar .Ama 20 numara biraz riskli gibi geliyor. İşin özü tek dereceli viskositeye sahip yağlar multi viskositeye sahip olanlara nazaran daha iyi yakıt ekonomisi sağlarlar . yani 20w yağı tek başına eğer kullanılabilse daha iyi ekonomi sağlar ama abartıya gerek yok elimizdekileri iyi seçelim yeter. Yağ işinde tek doğru yoktur .Aynen lastik olayındaki gibi bir şeyi kazanırken diğerinden fedakarlık etmek zorunda kalırısınız. Bu nedenele araç kataloglarında birden fazla seçenek yer alır bunların bazısı diğerlerine göre daha iyi performans ve ekonomi sağlarlar ama araç eskimeye başladıkça bir alt bir üst seçeneğine geçiş yapılması gerekir. Bunun sınırını da araç katalogları verir. Katalogların üzerinde ince veya kalın viskositeli yağlar bir risk teşkil eder. Belki ilk başta anblaşılmaz ama uzun vadede zararları ortaya çıkar. Aynen doping olayı gibi ''anlık değil kalıcı performans daha iyidir''.


    cevaplarınız için çok teşekkür ederim. aslında okadar para verdiğimiz araçlarımız için bu kadar önemli bir konuda eksikliğimiz varken umursanmayan yağ konusu hakkında bilgileriniz için çok minnettarım.
    yorumlarınızdan anladığım kadarı ile 5w-30 kullanabilirim.yakıt ekonomisi sağlaması açısından... (araç kitapçığında 10w-40, 5w-40 ve tasarruf için 5w-30da kullanabilirsiniz demişler.) peki batı illerindeki sıcaklıktan dolayı (izmir-muğla-ankara gibi) özellikle temmuz-ağustos aylarında izmir ilinde 5w-30un aracıma zararı olurmu? kaş yaparken göz çıkartmayayım :)




  • biraz yukarıdaki yorumlarımda konuya değinmeye çalıştım. Araç dizel ve yeni ise 5w30 ile 5w40 arasında bir fark hissedilmeyecektir ve yakıt ekonomisi ise yanınıza kar kalacaktır. Ama benzinli ve güney illerinde orta yaş araç sahibi iseniz 5w40 daha doğru seçim olacaktır. Kabaca değerlendirmesi böyle
    quote:

    Orijinalden alıntı: wings35

    quote:

    evet daha iyi yakıtn ekonomisi sağlayacaktır .Bu konuda 0w20 yağları eğer bulunabilirse en iyi ekonomiyi sağladığını idia ediyorlar .Ama 20 numara biraz riskli gibi geliyor. İşin özü tek dereceli viskositeye sahip yağlar multi viskositeye sahip olanlara nazaran daha iyi yakıt ekonomisi sağlarlar . yani 20w yağı tek başına eğer kullanılabilse daha iyi ekonomi sağlar ama abartıya gerek yok elimizdekileri iyi seçelim yeter. Yağ işinde tek doğru yoktur .Aynen lastik olayındaki gibi bir şeyi kazanırken diğerinden fedakarlık etmek zorunda kalırısınız. Bu nedenele araç kataloglarında birden fazla seçenek yer alır bunların bazısı diğerlerine göre daha iyi performans ve ekonomi sağlarlar ama araç eskimeye başladıkça bir alt bir üst seçeneğine geçiş yapılması gerekir. Bunun sınırını da araç katalogları verir. Katalogların üzerinde ince veya kalın viskositeli yağlar bir risk teşkil eder. Belki ilk başta anblaşılmaz ama uzun vadede zararları ortaya çıkar. Aynen doping olayı gibi ''anlık değil kalıcı performans daha iyidir''.


    cevaplarınız için çok teşekkür ederim. aslında okadar para verdiğimiz araçlarımız için bu kadar önemli bir konuda eksikliğimiz varken umursanmayan yağ konusu hakkında bilgileriniz için çok minnettarım.
    yorumlarınızdan anladığım kadarı ile 5w-30 kullanabilirim.yakıt ekonomisi sağlaması açısından... (araç kitapçığında 10w-40, 5w-40 ve tasarruf için 5w-30da kullanabilirsiniz demişler.) peki batı illerindeki sıcaklıktan dolayı (izmir-muğla-ankara gibi) özellikle temmuz-ağustos aylarında izmir ilinde 5w-30un aracıma zararı olurmu? kaş yaparken göz çıkartmayayım :)




  • Volkswagen 1.4TSI motorları sanırım 2007 yılı itibariyle satılmaya başlandı.O yıllarda aracını periyodik bakıma götürenler bakımdan sonra aracın yağ eksiltiğini söylüyorlardı.Nedenide fabrikada araca konulan 5W30 yağların piyasada bulunmayışıydı.Servis 0W30 kullanıyormuş.
    Belki bir kaç yıl sonra 0W20 numara yağ piyasada olabilir.
    Hatta Mobil 1 Fuel Economy 0W-30 serisinin yakıt tasarrufu iddialarını düşünürsek yağımızı değiştirerek yakıt tasarrufu yapmak mantıklı gibi geliyor..
  • Sayın Karbon12

    Daha önceki yazılarınızda;

    Yüksek devir ve hızdaki film mukavemetini, gönderdiğim linkteki gibi veri sayfalarında, HTHS viskozite parametresi en iyi gösterir. Bu harfler yüksek sıcaklık, yüksek film direnci'ne karşılık gelir (hight temp. high shear). 150°C'de ölçülen dinamik viskozitedir.
    ACEA'nın A3/B3 standardı kısmen bunu garantilemek için açıklandı. Buna göre A3 (benzinli) için min. 3.5 mPas olması gerekiyor. Mobil'de bu 3.7mPas

    Demişsiniz bu pas değeri mobil in hangi serisi için geçerli benim aracımıda kullandığım ELF sxr 5-40 Pas değerini biliyormusunuz yada nereden bulurum.

    Teşekkürler
  • quote:

    Orijinalden alıntı: sert19

    Sayın Karbon12

    Daha önceki yazılarınızda;

    Yüksek devir ve hızdaki film mukavemetini, gönderdiğim linkteki gibi veri sayfalarında, HTHS viskozite parametresi en iyi gösterir. Bu harfler yüksek sıcaklık, yüksek film direnci'ne karşılık gelir (hight temp. high shear). 150°C'de ölçülen dinamik viskozitedir.
    ACEA'nın A3/B3 standardı kısmen bunu garantilemek için açıklandı. Buna göre A3 (benzinli) için min. 3.5 mPas olması gerekiyor. Mobil'de bu 3.7mPas

    Demişsiniz bu pas değeri mobil in hangi serisi için geçerli benim aracımıda kullandığım ELF sxr 5-40 Pas değerini biliyormusunuz yada nereden bulurum.

    Teşekkürler


    Ben de bulamadım... bu değer TDS kağıtlarında olabilir. (Technical Data Sheet)
    http://www.lubadmin.com/upload/produit/FichePDF/lang_1/1021.pdf

    Ancak ACEA A3/B4 sınıfında olduğuna göre 3.5'tan büyük veya eşit olması gerektiğini söyleyebiliriz.

    Bu değeri kullanırken yine birimlere dikkat ediniz. İki farklı birim vardır genelde SI kullanınır (pascal saniye = Pa.s; milipascal sn = mPa.s) Test şartlarında filmin yırtılması için gereken güçtür. Ayrıca daha az kullanılan bir de CGS birimi vardır (centi-poise = cP)

    Tam olarak hatırlamıyorum ama film dayanımıyla ilgili bir soru vardı, ben de min. ACEA A3'ü karşıladığına dikkat çekmek istemiştim (standartlar arasında film dayanımı öncelikli olanıdır, A1 ise ekonomi önceliklidir). SAE-40'lık yağlar arasında 3.7 mPa.s sıradışı sayılmasa da yüksek taraftadır [bu değer hem performans hem ekonomi sınıfı sayılan ACEA A5'i alamaz mesela (2008), bunun için 2.9 ile 3.5 mPa.s arasında olmalıdır.]

    Ana fikir olarak şimdi de, muhetemelen o zaman da yazmak istediğim film dayanımı konusunda ACEA A3/B3 ve/veya A4/B4 en son sırada endişelenilecek yağlardır. Her parametre gibi bu değerin de yüksekliği başka yerde başka sorunlara neden olabilir. Standartlarla gitmek hazırlanmış, paketlenmiş veriyi kullanmayı sağllıyor.

    Bu verileri ya çok yakın iki alternatif arasında karar vermek veya standartları göstermek için kullanıyorum.
    Yani Elf bunu yazmamış ama çok da dert değil. Neticede ACEA A3/B4 almış.




  • slm
    2006 kia rio 110 hp 1,5 dizel aracıma hangi yağı kullanmalıyım
    şimdiye kadar mobil 10w40 kullanılmış
    ama ben 5w30 kullanmak istiyorum
    castrol magnetec 5w30a1 benzinli araç için midir? dizelde kullanılabilir mi?
    ya da ne kullanmalıyım. biraz da ekonomik bir yağ olmalı.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: altrea

    Volkswagen 1.4TSI motorları sanırım 2007 yılı itibariyle satılmaya başlandı.O yıllarda aracını periyodik bakıma götürenler bakımdan sonra aracın yağ eksiltiğini söylüyorlardı.Nedenide fabrikada araca konulan 5W30 yağların piyasada bulunmayışıydı.Servis 0W30 kullanıyormuş.
    Belki bir kaç yıl sonra 0W20 numara yağ piyasada olabilir.
    Hatta Mobil 1 Fuel Economy 0W-30 serisinin yakıt tasarrufu iddialarını düşünürsek yağımızı değiştirerek yakıt tasarrufu yapmak mantıklı gibi geliyor..


    aracimin kitapciginda ortadogu ulkelerinde 0w20 yag kullanmayin yaziyor. bizim iklimimizde yazin ozellikle ortadogu ikliminden cok farkli degil. karadeniz bolgesi gibi bi iklimde degilseniz.
  • ''Castrol Magnatec 5W-30 A1, özellikle Ford WSS-M2C913-B performans seviyesini talep eden tüm Ford benzinli binek araçlar için uygundur. ''
    sitesindeki açıklama böyle

    illaki castrol olcak ise CASTROL MAGNATEC 5W-40 hem benzinlihem dizel seçeneği veriyor

    veya biraz daha pakalı olan CASTROL EDGE TURBO DIESEL 5W-40 dizel için uygun yağdır.

    benim şahsi görüşüm dizle ve benzinin bu kadar pahalı olduğu ülkemizde aracınıza yakşan en iyi ve kaliteli yağı koyun. Nasıl olsa bu yakıt fiyatlarla araca binebiliyorsanız , 10-15 bin kmde 50 lira tam sentetik farkı vermek birşey değildir. 10 -15 litre mazot parası



    quote:

    Orijinalden alıntı: ffate

    slm
    2006 kia rio 110 hp 1,5 dizel aracıma hangi yağı kullanmalıyım
    şimdiye kadar mobil 10w40 kullanılmış
    ama ben 5w30 kullanmak istiyorum
    castrol magnetec 5w30a1 benzinli araç için midir? dizelde kullanılabilir mi?
    ya da ne kullanmalıyım. biraz da ekonomik bir yağ olmalı.




  • quote:

    aracimin kitapciginda ortadogu ulkelerinde 0w20 yag kullanmayin yaziyor. bizim iklimimizde yazin ozellikle ortadogu ikliminden cok farkli degil. karadeniz bolgesi gibi bi iklimde degilseniz.


    ince yağlarda eksiltme problemi yaşanabileceği için böyle birşeyden bahsedilmiştir. Eğer eksiltme yoksa ve parası mevzu değilse neden kullnılmasın.Tam sentetik yağdır bir sakıncası yoktur.

    sıcaklık konusunda bu sitede çok yuazı yazdım ama kendim bile bulamadım önceki sayfalarda bulamadım.Bu nedenle ISI ve sıcaklık kavramlarının üzerinden hızlıca ve bilimsel olarak geçmem lazım sanırım.

    Bizlerin takip ettiği sıcaklık ile yağın veya motorun bertaraf etmesi gerekn ISI konusu farklı ama içiçe kavramlardır. Teknik kısmını es geçersek sıcaklık ISı nın bir parametresidir dieğr parametrelerini bilmeden sadece scıaklığa bakmak çok aldatıcı olacaktır. Hepimizin bu konuda ısı mühendisi olması gerekmeyeği için kolayca anlaşılabilecek kavramları meteoroloji bizlere hissedilen ısı kavramıyla açıklamaya çalışır ve çok da isabetli bir kavramdır. Bunun için ya internet sitelerinden verdiğim linklerden şehrinizin veya ilgilendiğiniz bölgenin sıcaklık ile birlikte hissedilen sıcaklığını da takip etmenizi önerirrim. Eğer internetten bakılmazsa bazı tablolar yardımıyla nem ve sıcaklığı aynı anda bilerseniz hissedilen sıcaklığı yani özetle ısı kavramını ve bunun zararlarını tahmin edebilirsiniz. şimdi meteoroloji sitesinin linkinde bir tablo var

    http://www.dmi.gov.tr/sondurum/en-yuksek-sicakliklar.aspx

     ...[ MOTOR YAĞI ile ilgili tüm paylaşımlar ]...




  • burada bir tablo var nem ve scıaklık ilişkisini anlatmaktadır.

    ayrıca internette çok süper hava raporu siteleri var bunlardan favorilerimden birisi ''weather underground '' bu linkte herhangi bir bölgenin hissedilen scıaklığını hen şimdi hem de geçmişte herhangi bir gün veya çok kapsamlı aylık gün gün ,hatta saat sat bugun veya geçmişin grafiklerini izlemek mümkündür.


    Bunları anlatmamım sebebi motorun yağın veya radyatör suyunun soğutulmasında dış hava verilerinin aşırı derecede önemli olmasından kaynaklanan bir durum söz konusudur. Sİlindir içinde oluşan aşırı ısı en son noktada dış hava sıcaklığı farkı kullnılarak bertaraf edilmektedir. convection , conduction diffusion gibi bir sürü kavram ile ISı bir taftan dış havaya aktartılmak istenmektedir. Yani ısı bir tür taşınma işlemine maruz kalmaktadır .Nem adı geçmeyen ama aslında ısının transferinde büyük önemi olan bir parametredir. sizler de bu parametreyi takip ettikçe aslında bunun sadece vucudumuz için değil , evimizin ısıtılması soğutulması , aracın soğutulması radyatör performansı ve solayısıyla yağ soğutulması visklositesi gibi binlerce farklı alanın bir faktörü olduğunu anlayacaksınız.

    şimdi aşağıdaki linkten dubai ve antalyanın geçen ağustos ayındaki sıcaklık ve ısı kıyasını beraberce inceleyelim.

    http://www.wunderground.com/history/airportfrompws/OMRK/2010/8/1/MonthlyHistory.html

    http://www.wunderground.com/history/airport/LTAI/2010/8/1/MonthlyHistory.html

    aslında fark ilk bakışta anlaşılacaktır ama yine de yazayım. Ortalama sıcaklık değerleri hep antalyanın üstündedir ve sıcaklık dağılımı için nem oranı da farklıdır. yani aşırı şartlar burası için yazılmıyacak ise neresi için yazılacaktır.

    eğer tabloların içindeki daily veya weekly butonlarına basarsanız günlük haftalık detaylara ulaşıp en ciddi hava raporu spikerinin yapamayağı derinlikte yorum yapma şansınız olur.

    dip Not ;olarak da hissdilen sıckalık için biraz küçükçe yazılan ''Feels Like '' kelimesine dikkat edelim. Bugun Ankarada şu an için -8 hissedilen sıcaklık verirken gerçek termometrelerimiz -3 dereceyi göstermektehttp://www.wunderground.com/global/stations/17128.html hava raporu anlık değişeceği için linke basanlar farklı değerleri okuyabilirler detay için saatlikl geçmiş linklerine bakılması verekir. Bu site gerçekten bir insanın istediğinden fazla detayda bilgi vermektedir ve ben hobi olarak günlük takip ederim (hobim olduğu iöin antartikadan zambiadaki çöle kadar vakit buldukça bakarım neler oluyor diye )

     ...[ MOTOR YAĞI ile ilgili tüm paylaşımlar ]...




  • quote:

    Orijinalden alıntı: mehmetyilmaz77


    quote:

    Orijinalden alıntı: altrea

    Volkswagen 1.4TSI motorları sanırım 2007 yılı itibariyle satılmaya başlandı.O yıllarda aracını periyodik bakıma götürenler bakımdan sonra aracın yağ eksiltiğini söylüyorlardı.Nedenide fabrikada araca konulan 5W30 yağların piyasada bulunmayışıydı.Servis 0W30 kullanıyormuş.
    Belki bir kaç yıl sonra 0W20 numara yağ piyasada olabilir.
    Hatta Mobil 1 Fuel Economy 0W-30 serisinin yakıt tasarrufu iddialarını düşünürsek yağımızı değiştirerek yakıt tasarrufu yapmak mantıklı gibi geliyor..


    aracimin kitapciginda ortadogu ulkelerinde 0w20 yag kullanmayin yaziyor. bizim iklimimizde yazin ozellikle ortadogu ikliminden cok farkli degil. karadeniz bolgesi gibi bi iklimde degilseniz.



    Sivas'ta yaşıyorum.Hava malum 0 numarayı çok rahat karşılayacak kış iklimine sahip.Yazında bu arabanın neden kliması yok dediğim günler nadirdir.
    Yağ tam benim iklimime göre...




  • size sanzıman yağı ilgili bir sey sormak isterim;

    marea hlx aracima sanzıman yağı olarak fabrika 80w-90 öneriyor

    gecenlerde bu yagi daha rahat gecis sagalayacagini dusunerek 80w ile degistirdim

    fakat biri gl-4 biri gl-5

    bu durumun vites kutusuna bir zarari olurmu acaba?


    80W ; API GL-4
    EPX 80W-90 ; API GL-5
  • sayın bond ,araç katalogunuzda önerilen şanzıman yağı nedir ?
  • 
Sayfa: önceki 113114115116117
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.