Şimdi Ara

Dexonic LAN Drive İncelemesi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
4
Cevap
0
Favori
1.217
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  •  Dexonic LAN Drive İncelemesi


    Eskiden beridir network depolayıcıları ilgimi çekmiştir, eğer elinizin altında oldukça fazla dosya varsa ve bu dosyalar artık bilgisayarınızın kapasitesinin çok daha üzerindeyse harici bir depolama çözümü arıyorsunuz. eğer seyyar bir depolama istiyorsanız 2,5" lik bir hdd'yi seyyar yapmak şu anda en güzel seçenek. fakat seyyar olma ihityacınız yok ise bu sefer karşınıza usb ve firewire ve harici sata bağlantı seçenekleri çıkıyor. bu seçenekleri bende uzun süre kullandım fakat hdd söküp takmaktan gına geldi. benim istediğim dosyalarıma istediğim an ulaşabilmek, fakat harici hdd'lerde, özellikle 3,5" gibi ayrıca voltaj isteyen harici hdd kutuları söz konusu olduğunda, önce hdd için uygun bir yer bulmak, adaptörünü takmak ve bilgisayar bağlantısını yapmak gerekiyor. ben bunları yaptığım sürede bilgisayar kasasını açıp hdd'yi direkt olarak bilgisayara bağlıyabilirim :D

    Network depolayıcılarının genel adı NAS'tır, Network Attached Storage'in kısaltılmışıdır. söz konusu dexonic ürününe LAN Drive adını vermiş, isim farklılığı büyük ihtimalle aynı firmanın çok diskli raid özellikli NAS rack'lar üretmesinden kaynaklanıyor olabilir. bu hdd kutusunda bir adet usb 2.0 ve 10/100 ethernet bağlantısı var. yani kutu istenirse usb olarak ta bağlanabilmekte.

     Dexonic LAN Drive İncelemesi


    kutunun birkaç parçadan oluşmakta, ön ve arka paneller (önde açma kapama düğmesinin bulunduğu ve arkada bağlantıları çevreleyen kısım) plastik. arka paneldeki 2 vida söküldükten sonra cihazın iç plastik kısmı dışarıya çıkmakta. burada diğer hdd kutularında olandan oldukça daha büyük bir devre kartı karşımıza çıkıyor, tabi bu büyüklüğün sebebi ethernet adaptasyonunu yapacak çip ile web arayüzü, samba server ve ftp server yazılımlarının olduğu eprom'lar yüzünden. yoksa sadece usb bağlantı olsaydı 3x3 mm'lik tek çip ile oldukça küçük bir devre yeterli gelecekti. bu plastik iç çerçeveyi saran dış kısım tamamen aluminyum. dış kasa 2 parçadan oluşuyor: aluminyum bir çerçeve ve bu çerçeveye geçen kalınlık olarak daha fazla olan aluminyum bir plaka.

    Hdd monte edilip cihaz birleştirildiğinde bu aluminyum plaka 4 adet elle sıkılabilir vida ile hdd'nin üzerine bastırılıyor. bu işlem sayesinde hdd üzerindeki ısı bu plaka sayesinde dışarı atılabilmekte.

    Kutu'yu ethernet bağlantısı ile kullanmak için, network'ünüze direkt bağlamadan önce bilgisayarınıza bağlamalısınız. çünkü default ayarlarda dhcp server özelliği etkin oluyor ve kendi ip numarası ile geliyor. network'ünüzün ip aralığı bu ip numarasını içermiyorsa sorun yaşayabilirsiniz. bu yüzden öncelikle direkt olarak bilgisayarınıza bağlayıp network'ünüze uygun bir ip numarası girmeniz gerekli.
    cihazın ağda görünen adı default olarak "storage". yani bir explorer sayfasına storage yazdığınızda cihazın web arayüzüne erişiyorsunuz.
     Dexonic LAN Drive İncelemesi


    cihaza giriş yaptıktan sonra karşınıza ilk olarak Status ekranı çıkıyor:

    Bu kısımda
    Host name: hdd kutusunun network üzerinde görüneceği isim.
    Group Name: çalışma grubu adı.
    karşısındaki chance butonu ile kutunun adını ve çalışma grubunu değiştirebilirsiniz. eğer aynı networkte birden çok kutu kullanacaksanız kutu adını değiştirmeniz size rahatlık sağlayacaktır.
    Administrator kısmından web arayüzüne erişirken gireceğiniz şifrenizi değiştirebiliyorsunuz. Date/time kısmında yerel saati ayarlıyorsunuz, isterseniz sntp server seçeneğini aktifleştirip var olan bir time server'ı seçebilir veya kendiniz farklı bir time server girişi yapabilirsiniz, sntp seçeneğinde saat otomatik olarak intenet üzerinden güncellenecektir.
    Language kısmındaki ayarlar web arayüzünün lisanını değiştirmiyor, bu ayar hdd üzerindeki dosyalarda türkçe karakterlerin desteklenmesini sağlıyor.
    Network Information kısmında ip numaranız görünüyor ve dhcp server'ın aktif olup olmayacağı seçiliyor. adsl modemi olan herkesin mutlaka bildiği gibi dhcp server ip yayınlamaya yarıyor, evinizde yada işyerinizde network varsa (ki mutlaka vardır :D ) dhcp server'ınız da var demektir. yani bun kutunun kendi ip numarasını yayınlamasına gerek yoktur, bu seçeneği disable etmeniz gerekmekte.
    sayfanın sonunda ise disk bilgileri görünmekte. eğer diskiniz FAT32 haricinde bir dosya sistemi ile formatlıysa bu kısımda diskin algılanamadığına dair bir mesaj görürsünüz. fakat diskinizi kutuya formatlamadan takabilirsiniz çünkü daha sonra anlatacağımız bir menüde format seçeneğimiz mevcut.


    2. sırada ipconfig menümüz var, çok detaylı bir menü değil. otomatik ip alma seçeniğiniz olduğu gibi benim tavsiyem ip numaranız kendinizin girmesidir. çünkü başlangıçta network'ünüz küçük bile olsa ileride genişleyebilir, ayrıca cihazın ftp özelliğini kullanmak veya ftp yayını yapmak isteyebilirsiniz. bu durumda statik ip numaranızı verip, internet çıkışınızdaki modem-firewall-proxy-trunk üzerinde istediğiniz ayarlamaları bu ip numarasına göre yapabilirsiniz. bu menüdeki dns kısmına ağgeçidinizin numarasını girebilirsiniz.
    eğerki subnet mask-gateway nasıl öğreneceğiz derseniz başlat menüsünde çalıştır'ı tıklayıp açılan pencerede cmd yazın ve enter tuşuna basın. açılan komut penceresinde ipconfig/all yazıp enter tuşuna bastığınızda bütün ethernet bilgileriniz görüntülenir.


    Maintenance sayfasındaki ilk seçeneğimiz firmware güncellemesi için. sanırım burası hiç kullanılmayacak :D çünkü ben bir bug'a rastlamadım. geliştirme yapılacağını da sanmıyorum.
    2. seçenek ise reboot, yani cihazı açıp kapamak diyebiliriz, software tekrar başlatılır, isim, grup yada ip değiştirdikten sonra reboot edebilirsiniz. normalde cihazın önündeki düğmeden kapatıp açmak ta aynı işi görür fakat bu tip cihazlar genelde network üzerinde pek kolay erişilmeyecek yerlere konduklarından, cihazın yanında olmadan kapatıp açmak için bu buton gerekli.
    son seçenek ise reset, bu butona bastığınızda tüm ayarlar fabrika ayarlarına geri döner.



    Cihazın samba server özelliğini kontrol ettiğimiz menü. birçok kişi samba server adını duymamış fakat bilmeden kullanmıştır :D , network üzerinde bir klasörünüzü paylaşıma açmak bir nevi samba server işletmektir :D
    bu menüde iki adet penceremiz var, soldaki penceremizde hdd içinde bulunan klasörler listelenir. Public klasörü hdd kutumuzun inatla oluşturduğu bir klasördür, ben dosyalarımı bu klasör içinde tuttuğum ve hdd'yi sadece ben kullandığım için başka bir ana klasör oluşturma ihtiyacı duymadım, fakat işyeri yada internet kafe gibi ortamlarda farklı klasörler oluşturup, hepsine ayrı şifreler vererek farklı kullanıcılara hitap edebilirsiniz. ayrıca pencere üzerindeki butonlarla yeni klasör oluşturabilir, adını değiştirebilir veya silebilirsiniz. silme olayını iki kere düşünmeniz gerekli çünkü windows'taki gibi geri dönüşüm kutusundan geri yüklemek gibi bir seçeneğiniz yok. sildiklerinizi ancak hdd'nizi bir bilgisayara bağlayarak ve kurtarma programları kullanarak geri alma ihtimaliniz olabilir.
    paylaşmak istediğiniz klasör sol pencerede seçiliyken, iki pencere arasında ok'lar ile diğer pencere aktarıp paylaşıma başlayabilirsiniz. paylaşıma bir klasör eklediyseniz samba server aktif olur. paylaşıma eklediğiniz klasör default olarka şifresizdir, klasör erişimine şifre eklemek isterseniz sağdaki pencerede klasör seçiliyken aynı pencere üzerindeki password butonuna tıklayıp istediğiniz şifreyi yazmanız yeterli.
    Samba server'da paylaşıma açtığınız klasörlere erişebilenlerin okuma-yazma hakları da vardır, yani kendi dosyalarınızı başkalarına da samba server yolu ile açacaksanız, karşı tarafın silme hakkı olduğunu unutmamalısınız. karşı tarafın okuyabilmesini, ama silememesini istiyorsanız onun için bir ftp hesabı oluşturun.


    Ftp server menüsünde ilk seçeneğimiz ftp server'ın aktif yada pasif olma seçeneği ve port numarasıdır, eğer ftp iç networkünüzde çalışacaksa 21 numaralı port zaten standarttır, fakat network dışında, internette çalıştıracaksanız scan programlarından bir nebze uzak durabilmek için port numaranızı değiştirmelisiniz. eğer hdd'yi sadece siz kullanacaksanız ftp erişimine ihtiyacınız yok demektir çünkü samba server zaten sizin işinizi görür. fakat büyük bir network içindeyseniz ve bu network üzerindeki başkalarına da erişim vermek istiyorsanız ftp güzel bir seçenek olur.
    bir alttaki "Allow anonymous?" seçeneği enable ise ftp'ye isimsiz ve şifresiz giriş mümkün demektir, eğer isimsiz giriş etkin ise kişilerin dosya silememesi için "Read only" seçeneğini işaretlemelisiniz. bunun altındaki "home directory" ise isimsiz girişin hangi klasör altına olacağını belirler.
    en alttaki penceremiz ise kullanıcı hesaplarını kontrol ettiğimiz yer. bu pencerenin üzerindeki add butonu ile bir hesap ekliyoruz. eklenen hesap default olarak sadece okuma hakkına sahip ve şifresiz. modify butonu ile bu hesaba şifre ekleyebilir, erişeceği klasörleri seçebilir, yazma hakkı verebiliriz.
    En/Disable butonu ise istediğimiz bir hesabı silmeden devre dışı veya aktive etmemize yarıyor. son butonumuzla da seçili hesabı siliyoruz.


    son menümüz ise Disk Utility, buradaki ilk seçeneğimiz Diski formatlamak için, format sonrasında Public klasörü otomatik olarak oluşturuluyor.
    2. seçeneğimiz Sleep time benim bu kutuda oldukça işe yarar olarak gördüğüm bir özellik. buraya 5 ila 60 dakika arası bir zaman belirleyebiliyorsunuz ve bu süre içinde disk kullanılmazsa kutu hdd'nin voltajını kesip hdd'yi kapatıyor. böylece hem elektrik tasarufu yapıyorsunuz, hemde hdd'yi boşuna çalıştırıp ömründen yemiyorsunuz, kutu usb bağlıyken bu özellik aktif olmuyor. bu özellik sayesinde bu kutuyu network'ünüzde bir yere gizleyip, gönül rahatlığıyla birdaha fiziksel olarak yüzüne bakmayabilirsiniz. akşam işyerinden çıkarken veya evde yatağınıza yatarken hdd'yi kapatmak gibi bir derdiniz olmaz :D
    Son olarak ise scan disk özelliğimiz var. bu özellikle diskteki bad sector'leri taratabilirsiniz.

    Değerlendirme:
    Bu tipte, karşılaştırma yapılacak bir kutu mevcut değil, daha doğrusu sadece kutu olarak satılan bir ürün henüz mevcut değil. bazı markaların benzer ürünleri var fakat bunlarda kendi hdd'leri ile birlikte satılmakta ki siz o kapasiteyi veya o hdd markasını istemeyebilirsiniz. bu açıdan kutu rakipsiz sayılabilir. kutu usb 2.0 olarak kullanıldığında 480Mbit, ethernet bağlantısında ise 100Mbit hıza sahip. usb kullandıktan sonra 100Mbit insana biraz yavaş geliyor :D eğer networkünüz üzerinde paylaşım-yedekleme gibi işleriniz varsa bilgisayar kullanmadan size sunulan en ucuz çözüm.

    Artılar:
    - 95$+kdv'lik fiyatı harici hdd kutuları için pahalı sayılabilir fakat tamamı aluminyum olan kaliteli bir usb 2.0 kutunun fiyatının bile 65$ üzerinde olduğunu düşünürsek kutunun fiyatı ucuz bile sayılacaktır. temel NAS özelliklerini bize sağlayan en ucuz seçenek.
    - Ftp'sinde resume özelliği mevcut
    - Uyku özelliği
    - etkili soğutma - aluminyum yapı.
    - kaliteli malzemeler.
    - yatay ve dikey yerleşime uygun.

    Eksiler:
    - samba server kısmında bir klasöre "read only" ve "read/write" için ayrı şifreler verilebilse iyi olurdu.







  • cok güzel ürün.

    eğer hali hazırda kullanıyorsan, kullanıcıya göre klasör tanımlama, kısıtlama şifreleme vs. gibi olaylar başarılabiliyor mu?

    ayrıca nereden en hesaplı ve güvenli satın alınır?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kabasaba -- 22 Ocak 2007; 9:53:44 >
  • Güzel inceleme olmuş, "Kullanıcı İncelemeleri" Bölümüne Aynalandı.
  • Harika inceleme fakat bu tip ürünlerin tek sorunu sadece fat32 desteklemesi ne yazık :(

    Şahsen ntfs bir diski ya da benim için en güzeli olan ext3 bir diski takıp paylaştırmayı çok isterdim
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.