Şimdi Ara

UYKU SÜRESİ (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
86
Cevap
0
Favori
27.613
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Ben bu konuyu biraz araştırmıstım internette. Forumdada 2-3 yıldır bir çok topic açıldı bu konuyla ilgili. Okuduklarımdan aklımda kalan 7-8 saat uyku uyumalıdır yetişkin bir insan. 8 saatten fazlası miskinlik 7 saatten az uyku ise uzun dönemde insanı çabuk yaşlandırıyor gibi bilgiler var aklımda kalan.Az uyku insan tenini çabuk çökertiyor gibi bir yazı okumustum diye hatırlıyorum.
  • 6 saat lik bir uyku sanırım normal çalışan bir insan için yeterli olabilir yogunluğuna bağlı olarak 8 saatide bulabilir
  • Uykusuzluk hafızayı yavaşlatıyor

    Harvard Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Seung-Schik Yoo’nun araştırmasına göre uykusuz kalmak beynin öğrenme yetilerine ciddi şekilde zarar veriyor.

     UYKU SÜRESİ


    BOSTON - Araştırmaya göre, yeni bilgi öğrenmeden önce yeterince uykusunu almayan kişiler, bir önceki gece daha iyi dinlenmiş kişilere kıyasla yüzde 10 daha az hatırlıyor. Uzmanlar, çalışma saatlerinin yoğunlaşması sebebiye insanların artık uykuya daha az vakit ayırabildiği gerçeğini göz önünde bulundurduklarında, bu kanıtın ‘üzücü’ olduğunu söylüyor.

    Yoo ve ekibi yaptıkları deneyde 14 kişiye bir gece boyunca uyumamalarını, ve laboratuarda kalarak ya e-posta kontrol etmelerini, ya da kağıt oyunları oynamalarını söyledi. Katılımcılara deneyin başladığı andan 24 saat sonra uyumaya gönderilmeden önce 150 fotoğraf gösterildi, ve beyinleri tarandı.

    İki gece yeterli uyuduktan sonra kağıt imzalayacaklarını sanan katılımcılar laboratuara tekrar çağrıldı. Fakat araştırmacılar, katılımcılara ufak bir sınav verip gördükleri 150 resmi hatırlamalarını istedi.

    Uykusuz grup resimlerin sadece yüzde 74’ünü doğru hatırlarken, uykusunu alan kontrol grubu resimlerin yüzde 86’sını doğru hatırladı.

    ‘HİPPOCAMPUS’ ZARAR GÖRÜYOR
    Uykusuz kalacak gruba resimlerin ilk gösterildiği anda fMRI metoduyla yapılan beyin taraması, uykusuzluğun beynin ‘hippocampus’ denilen hafıza bölgesinde yavaşlamaya sebep olduğunu gösterdi. Yoo ‘araştırmanın kanıtladığı üzere hafızayı güçlendirmek için iyi dinlenmek şart’ dedi.

    Fareler üzerinde yapılan deneyler de uykusuzluğun beyinde strese sebep olan hormonların yükselmesine neden olduğunu gösterdi. Bu hormonların yükselmesi de dolaylı olarak hippocampus aktivitelerini azaltıyor. Harvard’lı araştırmacılar bu modelin insanlarda da benzer şekilde işlediğini düşünüyor. Daha önce uyku ve öğrenmeyle ilgili çalışmalar yapılmış olsa da, uykusuzluğun beyin aktiviteleriyle ilgili doğrudan ilişkisini değerlendiren araştırmayı ilk defa kendisinin gerçekleştirdiğini söyledi.

    Yoo. 'insanlar için kaç saatlik bir uykunun yeterli olduğunu henüz bilmenin imkanı yok' dedi.








  • ══════════════════════════════════
    En fazla zamanı uykuya ayırıyoruz
    ══════════════════════════════════

    Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK), 2006 yılında Türkiye genelinde ilk kez uyguladığı “Zaman Kullanım Anketi” sonuçlarına göre, en fazla zamanı uykuya ayırıyoruz.
     UYKU SÜRESİ

    TÜİK, 2006 yılında her ay ortalama 390 hane halkı olmak üzere, toplam 5.070 hane halkına Zaman Kullanım Anketi uyguladı. Araştırma, hane halklarında bulunan 15 ve daha yukarı yaştaki 11.815 fert ile yapıldı ve bu fertlerin her birinden, hafta içi ve hafta sonu olmak üzere iki ayrı günde, 24 saat boyunca onar dakikalık aralıklarla yaptıkları faaliyetleri kaydetmeleri istendi.

    Araştırma sonuçlarına göre, yılın tüm günleri hesaba katıldığında 15 ve daha yukarı yaştaki fertler günde ortalama 8 saat 32 dakikayı uykuya ayırırken, spor faaliyetlerine harcanan süre sadece 7 dakika olarak belirlendi.

    ERKEKLER 15 DAKİKA KADINLAR İSE 5 SAAT 17 DAKİKA

    Hane halkı ve ev bakımına erkekler günde 51 dakika zaman ayırırken kadınlar 5 saat 17 dakika ayırdı.
    15 ve daha yukarı yaştaki fertlerin 24 saat boyunca yapmış oldukları faaliyetler incelendiğinde, çalışan erkeklerin günde ortalama 6 saat 8 dakikayı, kadınların ise ortalama 4 saat 19 dakikayı ekonomik bir işte
    çalışmaya ayırdığı görüldü.

    Buna karşın çalışmayan erkeklerin hane halkı ve ev bakımına ayırdığı süre sadece 1 saat 12 dakika iken kadınlarda bu süre 5 saat 43 dakika olarak belirlendi. Televizyon seyretme, kitap, gazete vb. okuma gibi faaliyetlere çalışan kadınlar sadece 1 saat 34 dakika ayırırken çalışmayan kadınlar 2 saat 18 dakika ayırdı. Çalışmayan erkeklerin ayırdığı süre ise 3 saat 12 dakika oldu.

    EĞİTİM DURUMU İLE ÇALIŞMA ZAMANI DOĞRU ORANTILI

    15 ve daha yukarı yaştaki fertlerin bir günde hangi faaliyetlere, ne kadar süre ayırdıkları, eğitim seviyesine göre incelendiğinde bazı farklılıklar gözlendi. Verilere göre, okur-yazar olmayan fertler, yemek hazırlama, konut temizliği ve bakımı, bahçe işleri, çocuklarla ilgilenme faaliyetlerini içeren hane halkı ve ev bakımına 4 saat 10 dakika ayırırken, ilkokul mezunları 3 saat 34 dakika, ortaokul ve lise mezunları ortalama 2 saat 17 dakika, yüksekokul ve üstü eğitime sahip olanlar ise günde ortalama 2 saat 8 dakikayı bu faaliyetlerde geçirdi.

    İŞ ARAMAYA AYRILAN ZAMAN

    Diğer yandan okur-yazar olmayanlar, günde ortalama 1 saat 14 dakikayı çalışma ve iş aramaya ayırırken, yüksek öğretim mezunu fertlerde bu süre 3 saat 39 dakika olarak belirlendi. 15 ve daha yukarı yaştaki kadınların hane halkı ve ev bakımına ayırdığı sürenin ayrıntısına bakıldığında bu işler için harcadıkları zamanın yüzde 46’sı yiyecek hazırlama, pişirme, bulaşık yıkama vb. faaliyetlerde, yüzde 21,2’si konutun temizlenmesi ve bakımında, yüzde 13.8’i ise çocuk bakımında geçti. Erkekler gün içindeki ortalama 51 dakikanın yüzde 13.5’ini yiyecek hazırlama, pişirme, bulaşık yıkama vb. faaliyetlerine yüzde 20,4’ünü ise çocuk bakımına ayırdı.

    AVRUPALI DA EN FAZLA ZAMANI UYKUYA AYIRIYOR

    Avrupa ülkelerinde 1998-2002 döneminde farklı yıllarda uygulanan anketlerden elde edilen sonuçlar ile bir kıyaslama yapıldığında, çalışan erkek ve kadınların, günlük faaliyetlerinde en fazla zamanı uykuya ayırdıkları görüldü. Tüm ülkelerde kadınlar zamanlarının önemli bir kısmını evle ilgili işlere; erkeklerse çalışmaya ayırdı. Çalışan erkeklerin çalışan kadınlara nazaran daha fazla boş zamanları var. Yemek, kişisel bakım ve uykuya ayrılan zaman, kadın ve erkeklerde birbirine yakın durumda bulundu.






  • ═══════════════════════════
    Uykusuzlukta yeni rekor.
    ═══════════════════════════



    İngiltere’de 42 yaşındaki Tony Wright’ın, daha önce 11 gün olan uykusuz kalma rekorunu kırdığı iddia edildi.
    Wright’ın, ABD’de 1964’de 264 saat uykusuz kalarak Guinnes Rekorlar Kitabına giren Randy Gardner’in rekorunu geçtiği belirtildi. Guinnes, sağlık riski nedeniyle bu alandaki rekor denemeleri sınıfını kaldırmıştı.

    Çay içerek ve çeşitli meşguliyetlerle uykuya direnen Wright, BBC’ye yaptığı açıklamada, kendisini iyi hissettiğini ve çiğ gıda tükettiği “Taş Devri” diyetiyle beyninin uyanık kalmasını sağladığını söyledi.

    Wright’ın aslında uyku ile vücut arasındaki ilişkiye dair araştırmasının bir parçası olan bu uykusuzluk sürecinin, 24 saat boyunca internetten ve kameralardan izlendiği belirtildi.






  • ═══════════════════════════
    İdeal uyku 7 saat olmalı
    ═══════════════════════════


    Kanada’da yapılan bilimsel bir araştırma, ideal uykunun 7 saat olması gerektiğini ve bu saatten az ya da fazla uyumanın şişmanlığa sebep olduğunu ortaya koydu.

     UYKU SÜRESİ

    Kanada’nın Quebec eyaletindeki Laval Üniversitesi profesörlerinden Jean-Philippe Chaput’nun Amerikan Uyku Hekimliği Akademisi Dergisi’nde yayımlanan bilimsel araştırmasının sonuçları uyku konusunda yeni açılımlar getirdi.

    Uykunun insan hayatı üzerindeki etkileri ile ilgili olarak 7 yıla yakın süre yaşları 21 ila 64 arasında değişen 276 kişi üzerinde araştırmalar yapan Jean-Philippe Chaput, 6 yıl boyunca 7 saatten az uyuyan deneklerin 1.8 kilogram ve 7 saatten fazla uyuyan hastalarının da 1.4 kilogram şişmanladıklarını tespit ettiğini açıkladı.

    Jean-Philippe Chaput, günlük 7 saat uyuyan hastalarında ise kilo kaybı ya da kazanımı olmadığını belirttiği araştırma sonuçlarında, çok az ya da çok fazla uyumanın hormon dengesini değiştirdiğini ve aşırı iştahı tetiklediğini kaydetti.

    Chaput, 7 saatten az ya da çok uyumanın obezite denilen şişmanlık hastalığına da neden olduğunu belirterek, özellikle günlük 5 saat uyuyanların midelerinde acıkma hissine sebep olan “grelin hormonunun” aşırı salgılandığının saptandığını, bunun da vücutta aşırı yağlanma ve kilo almaya yol açtığını vurguladı.







  • aptallar 8 saat uyur diye bir kitabi okumanizi tavsiye ederim



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sey15da25 -- 5 Mayıs 2008; 22:41:37 >
  • quote:

    Orjinalden alıntı: Sanctus Diavolos

    arkadaşlar bir insan için en uygun uyuma süresi ne kadar?


    5 saat yeterli.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: Sanctus Diavolos

    peki 4 saat uygun mu yoksa az mı gelir
    eger uygunsa kendimi 4 saate ayarlayacagımda


    4 saat az ve sagliksiz.
  • Ben en fazla 3-4 saat uyuyorum. Uyku tatlı belki ama zaman kaybı.

    Hem öldükten sonra fazlasıyla uyuyacağız, merak etmeyin
  • ideal uyku süresi 4-9 saat arasıdır. genetik ozelliklere gore değişir.
  • Ayrıca libidonun düştüğü zamanlarda uyku kaçınılmaz olur ve kimse sizi uyandıramaz. Yani yaşamak isteyen insan uyumaz bunun daha genel bir anlamı.

    Uyku süresi kişiden kişiye değişir. Ancak normal ölçüler altı ile on iki saat arasındadır.
  • bence yatma ve kalma saatleri düzgün olan insanlar daha zinde ve disiplinli oluyorlar.
    uyku süresi kadar uyku periyodu ve bunun istikrarlı olması da önemli sanırım....
  • quote:

    Orjinalden alıntı: Sanctus Diavolos

    peki 4 saat uygun mu yoksa az mı gelir
    eger uygunsa kendimi 4 saate ayarlayacagımda

    3saat derin uyku 2saat hafif uyku yeterlidir yani toplamda 5 aat
  • ben 3de yada 2de yatınca 6-7 gibi kalkıyorum (okul yoksa)

    benim bide şöyle bi düşüncem var hayatımı katlamak açısından

    pazartesi gecesi uyumucam ,salı gecesi 12de yatıcam ,çarşamba gecesi uyumucam ,perşembe gecesi12de yatıcam

    sizce zararı olurmu
  • ideal uyku süresi alarm olmadan ya da bir sese uyanmadan uyuyabildiğimiz maksimum süredir bana göre. Tabi insan uykusunu aldıysa ama ortamda az oksijen varsa daha çok uyuyabilir oksijen arttığında uyanabilir. Ayrıca gün içinde yaptığı şeyler de bu süreyi çok etkiler. Bu yüzden bu süreyi 6-7 gibi bir saate bağlamak yanlış olur. Bütün gün oturduğu yerden tv izleyen biri 5 saat uyusa da yeter bence. Ama spor yapan birine en az 8 saat yeter.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: Sanctus Diavolos

    uykuda ne kadar az zaman geçirirsem daha cok şey yapıcagıma inanıyorum


    Yanlış düşünüyorsun.O kadar uyursan hiçbirşeyi doğru dürüst yapamıyıcaksın.
    İdeal uyku süresi 8 saat.Ama 6 veya 7 de olabilir.
  • Herşey uyku süresiyle ilgili değil bence. Nasıl uyuduğunuz, kaç saat uyuduğunuzdan çok daha önemli olabiliyor.

    Örneğin ben uykusu fazla hafif bir inanımdır. Yani odamın kapısı açılsa, menteşenin ilk harekete geçerkenki 'tık' sesinden bile uyanırım bazen (Gerçi bu sese karşı ayrı bir hassasiyetim olduğundan da olabilir, çünkü bazen oda dışından gelen daha yüksek seslere uyanmadığım da olabiliyor). Ve bu yüzden deliksiz bir uyku çekemem. Gece boyunca en az 3-4 kere uyanırım, saate bakarım ve tekrar uyurum. Bu olay özellikle askerde 10 kişilik koğuşta kalırken başıma çok bela olmuştu. Millet sadece kendi nöbeti geldiğinde uyanırdı, ben ise bizim koğuştaki her nöbet değişiminde...

    Ve gecenin bir köründe uyandığımda bazen aklıma birşey takılıverir (genelde işle ilgili) ve uykumun bir anda açıldığını hissederim. Bu konuyu düşünmeye başlarım ve en az yarım saat tekrar uyuyamam. Sabahları da 6:00'a kurulu olan alarmım çalmadan 5-10 dakika önce uyanır, yatakta öylece durup alarmın çalmasını beklerim.

    Bu şartlar altında bana bazen 8 saatlik uyku bile yetmeyebiliyor. Ama bundan 1-2 hafta önce -nasıl olduysa- deliksiz bir uyku çekmiştim ve 6 saat sonunda (sabah 05:30'da) gayet dinç bir şekilde uyanmıştım.




  • öle diyen biri uykusuzluktan ölmüstü az uyuya uyuya
    quote:

    Orjinalden alıntı: sey15da25



    aptallar 8 saat uyur diye bir kitabi okumanizi tavsiye ederim
  • Tesla günde 3 saat uyurmuş. Ama o farklı bir dalga boyunda seyrediyor, onu ölçü alamayız.

    Ben şahsen, 8 saatten az uyursam, uykulu olarak kalkıyorum.
  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.