Şimdi Ara

Araç Alım-Satım işlerinde dolandırılmamak için nasıl bir yol izlenmeli?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
5
Cevap
0
Favori
1.435
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Forumda birkaç konu dikkatimi çekti. Noter satışında dolandırılan arkadaşlar olmuş. Araç alım satımında para alıp verirken nasıl bir yol izlenmeli.

    Banka aracılığı ile paranın ödenmesinden bahsedilmiş ama kimse noter satışını almadan para vermek istemez.

    Herkesin önerilerini bekliyorum. İnsanlar mağdur olmasınlar.



  • En uygun yol bloke çektir. Satış öncesi alıcı, karşı tarafın ismine bloke çek alır. Bu şu demektir, o hesaptaki para, çekte yazan isim çekecek şekilde bloklanır. Bu kısım önemli, satış öncesi alıcı, bu bloke çeki satıcıya faxlar, satıcının yapacağı şey, bankaya gidip bloke çeki doğrulatmaktır, ok ise satış sırasında bloke çek verilerek iş biter, bloke çek gerçek olmalıdır, arkasında şube kaşesi ve direk şube müdürünün imzası yer alır.Hesap şubelerinde bloke çek ücreti de alınmıyor. Konu para olunca kimseye ama kimseye güvenmeyin lüften.
  • Başkasına ait malı yasadışı şekillerde elde etmenin en sık rastlanan versiyonları; Hırsızlık, yağma (gasp) ve dolandırıcılıktır. İnsan iradesi her üçünde farklı yöntemler ile kırılır. Hırsızlıkta "gizlilik", yağmada "zor kullanma", dolandırıclıkta ise "aldatma" söz konusudur. Yani aynı amaca farklı yöntemlerle ulaşılır. Hırsızlık gerçekleştiği esnada mal sahibi durumdan habersizdir, gaspta mağdur haberdardır ama elinden bir şey gelmemektedir. (örneğin; başına silah dayanmıştır) Dolandırıcılıkta ise her şey göz onünde olmakta, ancak aldatılmış kurban aktif olarak senaryoda rol almaktadır. Durumu kavradığında ise iş işten geçmiş olacaktır. Dolandırıcılık bir mizansen yaratmayı gerektirdiği için suçun işlenmesinde zeka ve insani zaafları kullanma söz konusudur. Dolayısıyla bir dolandırıcıda olması gereken en temel özellikler "güvenilir insan" imajı ile tiyatral yetenektir. Neden bunları anlatma gereği duydum ? Çünkü bu üç suç tipi birbirine dönüşmeye de elverişlidir. Şöyle ki;

    Forumda genellikle parayı almadan imza attırmak suretiyle dolandırılma örnekleri gördük. Fakat tek varyasyon bu değildir. Tersini düşünün, uygun fiyatlı bir araç denk geldiniz, satıcı ile konuştunuz, notere gitmek üzere buluşacaksınız. Dikkat; siz artık para taşıdığı bilinen birisiniz. Bir üçüncü şahıs devreye girerek, hile yada zor kullanarak paranızı alabilir. Noterde para alışverişi safhasında sahte para kullanılabilir. Dolandırıcılık genelde nezaket dairesinde işlenir ama her zaman öyle olacak diye bir kaide de yoktur.

    İnternetin yaygınlaşmasıyla birlikte çok daha yaratıcı örnekler göreceğimiz şüphesizdir. Bloke çek güzel bir uygulamadır. Bunun yanında kendi sosyal bağlantılarımızı kullanmak en azından zorlamak yerinde olacaktır. Örneğin; memur bir tanıdık ile aynı dairede çalışan biri ile alışveriş etmek gibi...Tabi yine temkinli olmak kaydıyla. Kurumsal düzeyde ikinci el araç alım satım yapan yerlere rağbet edilebilir. Çeşitli markaların bünyelerinde ikinci el satış bölümleri mevcut. Sahibinden alım satım kadar kazançlı olmayabilir ama artık kabullenmek zorundayız. Devir kötü ve dahada kötüye gidiyor.




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.