Şimdi Ara

BULUTSULAR(NEBULALAR)-Bazı Nebula Örnekleri. (3. sayfa)

Bu Konudaki Kullanıcılar:
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
79
Cevap
0
Favori
44.699
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Diğer önemli teleskoplar ve projeler;

    European Southern Gözlemevi: EXOSAT (keck teleskopuna örnektir)

    Cambridge Optical Aperture Syntesis Telescope (COAST): 0.4 m’ lik Cassegrain tipi teleskopu besleyen 4 tane Siderostattan oluşmuştur.

    Darwin Projesi (space infrared interferometer Project): 2009’dan sonra hayata geçirilmesi planlanan projede yakın yıldızlar çevresinde bulunan Yer benzeri gezegenleri araştırmak yani hayat izleri aramak olacak. Darwin projesi yaklaşık 6 adet birbirinden bağımsız teleskopun 100 metrelik bir interferometre oluşturması ve Mars ile Jüpiter arasında bir yörüngede dolanması planlanmaktadır.

    Mt. Palomar: 5 m çapta aynaya sahiptir. Görünür bölgede gözlem yapar. S. California ‘ da bulunmaktadır.

    MMT: 4 m çapta aynaya sahip görünür bölgede gözlem yapar. Arizona ‘ da bulunmaktadır.

    Keck: 10 m çapında aynaya sahiptir, görünür bölgede gözlem yapar. Hawaii ‘ de bulunmaktadır.
  • Bir optik teleskop alındığında ilk merak edilen sorulardan biri teleskopla nelerin görülebileceğidir. Teleskopunuzla görebilecekleriniz teleskopunuzun çapına, kalitesine ve bulunduğunuz yere göre değişir. Teleskopunuzla gök cisimleri haricinde yeryüzü nesnelerini, kuşları da izleyebilirsiniz. Gökyüzündeki nesneler kadir denilen bir ölçü sistemiyle sınıflandırılır. Parlaklık skalası logaritmiktir. Parlaklıkta 2.5 kat bir artışın olması, cismin 10 kat daha sönük görülmesine neden olur. Sıfır kadir olan bir yıldız 2.5 kadir parlaklığında olan bir yıldızdan 10 kat daha parlaktır. Sıfır kadir olan bir yıldız, 5 kadir parlaklığında olan bir yıldızdan 100 kat daha parlaktır. Görüldüğü gibi, küçük rakamlar daha parlak nesneleri simgeler. Gökyüzündeki en parlak nesnelerin eksiye inen değerleri vardır. Örnek olarak; Güneş: -26.8, Sirius: -1.47, Canopus: -0.72, Arcturus: -0.06, Betelgeuse: 0.41. kadirdendir. İnsan gözü ortalama olarak 6. kadire kadar olan nesneleri görebilir. Teleskopla görebileceğiniz gök cisimlerine göz atacak olursak:

    Ay: Bir teleskopla, ister küçük ister büyük olsun görebileceğiniz gök cisimlerinin başında şüphesiz ay gelir. Ay üzerindeki kraterleri ve dağları görmek teleskopun sağlayabileceği nimetlerdendir.

    Güneş: Eğer uygun güneş filtreleri kullanıyorsanız güneş, gözlemlemek için diğer gök cisimlerinden farklı bir nesnedir. Teleskopla güneş lekelerini seçebilir ayrıca güneş tutulması sırasında normal zamanda göremeyeceğiniz ayrıntıları seçebilirsiniz. Ancak uygun filtre olmadan güneş gözlemi yapmaya kalkışmayın. Bu gözünüzde kalıcı zararlara neden olur ve teleskopunuzun aynalarına da zarar verir.

    Gezegenler: Her gezegenin kendine özgü özellikleri vardır. İyi bir teleskopla gezegenleri rahatlıkla izleyebilirsiniz. Özellikle Jüpiter’in bantları, lekesi ve uyduları, Satürn’ün halkaları, mars üzerindeki bölgeler ve Venüs 60-70 mm’ lik mercekli yada 3 aynalı bir teleskopun size sağlayabileceği görüntülerdir.

    Yıldız Kümeleri: Yıldız kümeleri ki çeşittir. Bunlar Açık Yıldız Kümeleri ve Kapalı Yıldız Kümeleridir. Açık kümeler, birbirinden uzak ve dağınık dururlar. Kapalı yıldız kümeleri ise, milyonlarca yıldızın bir kutu gibi bir araya gelmesinden oluşmuşlardır. 80-90 mm’ lik mercekli veya 4.5”-6” lik aynalı teleskopunuz varsa kapalı kümeleri görebilirsiniz. Açık kümeleri görmek için daha büyük açıklığa sahip gelişmiş teleskopa ihtiyacınız vardır.

    Nebulalar: Nebulalar parıldayan gaz kümelerine verilen addır. Bunlar, Gezegenimsi Nebulalar ve Diffuz Nebulalar olmak üzere ikiye ayrılır. Gezegenimsi Nebulalar, küçüktürler ve top benzeri yuvarlak yapıdadırlar. Yıldız patlamalarından arta kalan gaz bulutundan oluştukları tahmin edilmektedir. Diffuz Nebulalar, geniş ve şekilsiz gaz ve toz bulutudurlar. Nebulaları görmek için 8” ve üstü teleskoplara ihtiyacınız vardır.

    Galaksiler: Yer küreden çok uzakta bulunan ve milyarlarca yıldızdan oluşan yıldız adalarıdır. Birçok şekilde bulunabilirler. Samanyolu galaksisi sarmal bir galaksidir. Galaksileri gözlemlemeniz için 8” üstü bir teleskopa sahip olmanız gerekir.

    Kuyruklu Yıldızlar: Teleskopunuzla göreceğiniz diğer gök cimside kuyruklu yıldızlardır. Bunlar dünyanın ne kadar yakınından geçtiklerine ve büyüklüklerine göre değişik bir gözlem imkanı verirler. Gezegenlerden koptukları sanılan ve güneş sistemimizin etrafında geniş bir yörüngede dolaşan parçacıklardır.

    Çift Yıldızlar: Ortak bir çekim merkezinde dolaşan yıldız çiftleridir. Genelde yıldızlar değişik renkte olurlar. Çift yıldız gözlemi yapabilmeniz için teleskopunuzun açıklığının fazla olması gerekmektedir. Ayrıca teleskopunuzun mercek ve aynalarının iyi kaliteye sahip olması, teleskopunuzun iyi sabitlenmiş olması gerekir. Çift yıldız gözlemi için ayrıca yardımcı aksesuarlara da ihtiyaç duyabilirsiniz.
  • türkiye'deki gözlemevleri

    ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ UZAYMER
    1980-81 yıllarında Ç.Ü Yerleşkesi içerisinde Fizik Bölümünden Prof. Dr. Hakkı ÖGELMAN ve arkadaşları tarafından "Güneş Evi" olarak inşa edilmiştir. Güneş Evi, yenilenebilir enerji kaynaklarından Güneş Enerjisi ve biyogazdan yararlanılarak iklimlendirme (ısıtma-soğutma), sıcak su temini vb. çalışmalar için inşa edilmiştir. 1991 yılında binanın tamir ve restorasyonu yapılarak "Uzay Bilimleri ve Güneş Enerjisi Araştırma ve Uygulama Merkezi" (UZAYMER) olarak Prof. Dr. Mehmet Emin ÖZEL başkanlığında çalışmalarına başlamıştır. Merkez o tarihten bu yana astronomi-astrofizik, uzaktan algılama ve Güneş Enerjisi konularında çalışmalarını sürdürmektedir.

    Deniz seviyesinden 130 metre yükseklikte olan bina, 100,7 metrekare yaşam alanı ve 24 metrekarelik laboratuvardan oluşmaktadır. 102 metrekarelik kuzey, doğu batı çevre duvarları iki sıra tuğladan inşa edilmiş ve duvarlar arası patlatılmış perlit dolgusuyla yalıtılmıştır. Ayrıca güney ısı duvarları tamamen çift camla kaplı olup kalınlıkları 40 cm'dir. Bu duvarlar içten sıvalı dışarıdan siyah mat boya ile boyalıdır. Binanın kuzey tarafına bir gözlem evi yaptırılmış ve MEADE marka 25 cm’ lik bir teleskop 1992 yılında monte edilmiştir. Daha sonra 2003 yılında yine MEADE marka 30 cm’ lik başka bir teleskop daha alınarak gözlemevindeki platforma monte edilmiştir. Yine Ç.Ü Öğretim Görevlileri ve Öğrencileri tarafından da kullanılan, Hakkı ÖGELMAN ve M. Emin ÖZEL tarafından Yüksek Enerji ve Astrofizik dallarında bir çok eserleri ve yerli ve yabancı kaynaklarda bulunmakta ve UZAYMER kütüphanesinde yer almaktadır.

    ASTRONOMİ - ASTROFİZİK
    Merkezimizde bulunan 12" (30 cm) Schmidt-Cassegrain ve 4" (11 cm) Newtonian tipi optik teleskoplarla eğitim amaçlı gözlemler yapılmaktadır. Gezegenler, Ay, Güneş lekeleri, yıldız kümeleri ve bulutsu gözlemleri, Ç.Ü. Astronomi Topluluğu tarafından gerçekleştirilmektedir. Astronomi-astrofizik konusunda proje alan öğrenciler konu ile ilgili çalışmalarını UZAYMER'de yürütmektedirler.
    Merkezimizde, gama-ışın ve optik astronomi konusunda çalışmalar sürdürülmektedir. Gama-ışın detektörleri, gama-ışın patlamaları ve galaksi kümelerinden gelen gama-ışınları gibi araştırma konularının yanı sıra yakın sarmal galaksilerde bulunan süpernova kalıntılarının araştırılması amacıyla TUG'da bulunan RT 150 teleskopu ile alınan verilerin analizleri yapılmaktadır. Bu konudaki çalışmalar UZAYMER Müdürü Doç. Dr. Aysun AKYÜZ koordinesi ve başkanlığında yapılmaktadır.

    GÜNEŞ ENERJİSİ
    Bu konudaki çalışmalar "Güneş Evi" projesi ile başlamıştır. Güneş Evinin güney yüzeyi tromb duvarları, diğer yüzeyleri ise perlit izolasyonlu çift duvar olarak yaklaşık 100 metrekare oturum alanına inşa edilmiştir. Güneş Evinin inşa edildiği ilk yıllarda tavanına üstü açılıp kapanabilen bir havuz, güneş toplaçları, biyogaz ünitesi, Güneş Enerjisi ve meteorolojik ölçümler gibi bir çok araştırmalar yapılmıştır.
    Adana için Güneş Enerjisi ölçümleri, toplam Güneş radyasyonu ve UV oranı ölçümleri yapılmıştır. Güneş Enerjisinden ısıl enerji üretmek ve depolamak için değişik tip ve boyutlarda güneş havuzları konusunda çalışmalar yapılmaktadır. Güneş havuzlarının performansını belirlemek amacıyla yalıtımlı ve üstü kapalı silindirik model bir güneş havuzu üzerinde çalışmalar yapılmaktadır. Buradan elde edilecek sonuçlara göre bölgemiz koşullarında ısıtma amaçlı olarak hangi oranlarda yararlanılabileceği belirlenmeye çalışılacaktır. Bu konudaki çalışmalar UZAYMER Müdür Yardımcısı Yard. Doç. Dr. Mehmet KARAKILÇIK koordinesi ve başkanlığında yapılmaktadır.

    UZAKTAN ALGILAMA
    1998 yılında UZAYMER' de bulunan sistemler yardımıyla alınan NOAA APT verileri Winsat programı ile işlenerek 1998 yılına ait Çukurova Bölgesinin yüzey sıcaklığı haritası oluşturulmuştur.
    2000-2001 yıllarına ait NOAA HRPT ve LANDSAT ETM+ verileri Split-Window tekniğinin uygulanması ile Çukurova Bölgesinin yüzey sıcaklığının (LST) ve bu bölgede don riski gösteren koridorların belirlenmesine çalışılmıştır.
    METEOSAT görünür bölge verilerinin yer ölçümleri ile arasındaki istatiksel ilişki kullanılarak Türkiyenin de içinde bulunduğu geniş bir bölge üzerine gelen Güneş Enerjisi değerleri 1997 Haziran ile 1998 Aralık ayları arasında kalan zaman diliminde saatlik, günlük, aylık ve yıllık ortalamalar şeklinde tahmin edilmiştir. Uydu verileri kullanılarak, bir referans yüzey yansıtma haritası oluşturulmuştur. Bu referans harita ve uydu görüntüleri kullanılarak her piksel için bulutluluk oranları saptanmıştır. Benzer çalışmalar devam etmektedir. Bu konudaki çalışmalar UZAYMER Müdür Yardımcısı Yard. Doç. Dr. H. Mustafa KANDIRMAZ koordinesi ve başkanlığında yapılmaktadır.

    Gözlem Aletleri:

    MEADE LX200 Schmidt-Cassegrain Teleskop: Bilgisayar kontrollü, hafızasındaki gökcismi sayısı; 8000, 10” (254 mm) çapında, odak uzaklığı; 2540 mm, odak oranı; f/10.

    MEADE LX200 GPS Electronik Schmidt-Cassegrain Teleskop: Bilgisayar kontrollü, GPS yön bulma sistemli,Hafızasındaki gökcismi sayısı; 145.000, 12” ( 305 mm) çapında, odak uzaklığı; 3048 mm, odak oranı; f/10.

    CCD Kamera: Meade Pictor 216 XT model, #616A Color filtre, TC-255 algılayıcı, piksel boyutu;1 arc saniyesi, boyutu; 3,30 mm x 2,40 mm, görüş alanı; 5,6 ft x 4,1 ft, minimum poz süresi; 4 milisaniye, piksel; 336x242, otomatik odaklama.



     BULUTSULAR(NEBULALAR)-Bazı Nebula Örnekleri.


     BULUTSULAR(NEBULALAR)-Bazı Nebula Örnekleri.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi C4 -- 17 Aralık 2005, 16:24:51 >
  • TÜBİTAK ULUSAL GÖZLEMEVİ (TUG) - ANTALYA / BAKIRLITEPE

    Ulusal bir gözlemevi Türkiye’nin eksikliğini hissettiği bir ihtiyaçtı. Ulusal bir gözlemevi kurma fikri ilk olarak 1960'lı yıllarda ortaya atılmıştır. Bu amaçla 1979 yılında Tübitak bünyesinde Uzay Bilimleri Araştırma Ünitesi kuruldu. 1983'te ise Tübitak' a bağlı bir güdümlü proje oluşturuldu. " Ulusal Gözlemevi Projesi " adlı projeye üniversiteler de etkin olarak katıldı. Çeşitli üniversitelerden seçilen yedi araştırmacı, projenin yürütücülüğünü üstlendi ve yer seçimi çalışmaları başladı. İyi bir gözlem yerinin açık gece sayısı çok, üstündeki atmosferin temiz ve kararlı, gökyüzü karanlık, TV ve radyo yayınlarından uzak, gelecekte ışık ve hava kirlenmesi olasılığı az, deprem kuşaklarından uzak olması gerekiyordu. Bu koşullar, en iyi yüksek dağ tepelerinde sağlanabilirdi. Bu koşulları sağlayan en iyi yerleri bulmak için DMİ Genel Müdürlüğünde uzun yılları kapsayan meteoroloji verileri ve uydu görüntüleri tarandı. Bulutluluk, nisbi nem, sis, rüzgar hızı bakımından en uygun bölgenin Güneybatı Anadolu ve Güneydoğu Anadolu olduğu anlaşıldı. Yörelere inceleme gezileri düzenlendi. 17 dağ arasından 4 aday dağ seçildi. Bunlar; Kurdubaşı (1612m - Muğla), Bozdağ (2159m - Ödeniş), Bakırlıtepe (2547m - Antalya), Nemrut (2100m - Adıyaman) ‘ dır. Seçilen bu aday dağlarda ikişer üçer eş zamanlı olarak, Nemrut Dağında bir, diğerlerinde iki gözlem mevsimi gözlem yapılmıştır. Bulutluluk, sıcaklık, nisbi nem, rüzgar hızı ve yönü, astronomik görüşün günlük, aylık ve yıllık değişimleri incelendi ve dağlar birbirleri ile karşılaştırıldı. Bir optik gözlemevinin iyiliğinin en önemli iki göstergesinden birisi astronomik görüş, diğeri açık gece sayısının fazlalığıdır.

    Bütün bu koşullar sonucu aday dağlar içerisinden Bakırlıtepe seçildi. Bakırlıtepe' nin; Mayıs-Ekim ayları arasında gecelerin % 20 sinde astronomik görüş 1,0 açı seviyesinden küçük, gecelerin % 65 inde 1,5 açı seviyesinden küçüktür. Açık gece sayısı; Haziran- Ekim aylarında gecelerin % 90, Kasım-Mayıs ayları arasında gecelerin % 50 sinde gök açıktır. Bakırlıtepe, Antalya'ya 50 km uzaklıkta Salıkent' ten 650 m, deniz seviyesinden 2550 m yükseklikte bir dağdır.Tübitak Ulusal Gözlemevinde iki teleskop bulunmaktadır. Bunlardan birincisi Hollanda Utrecht Üniversitesi'nin % 20 gözlem zamanı karşılığı teklif ettiği 40cm çaplı teleskop, ikincisi ise Rusya Federasyonu Tataristan Kazan Üniversitesi'nin % 60 gözlem zamanı karşılığı teklif ettiği 150cm çaplı teleskoptur. 40cm'lik teleskopun montajı Eylül 96'da, 150cm'lik teleskopun montajı Temmuz 97'de tamamlanmıştır. TUG' da ilk gözlem 17/18 Ocak 1997 gecesi yapıldı. 9 saatten fazla süren gözlemde WUMa olarak adlandırılan bir çift yıldızın ışık eğrisi, ayrıca Bakırlıtepe' nin üzerindeki atmosfer katmanının sönümleme katsayıları elde edildi. Temmuz ayında 150cm'lik teleskopun montajının başarıyla gerçekleşmesi sonucu, ilk keşif haberi geldi. Şubat 97'de gözlemi yapılan ve şimdiye kadar tek olduğu bilinen bir yıldızın aslında bir örten çift yıldız olduğu belirlendi. BD+381005 olarak adlandırılan bu yıldızın örten çift yıldız olduğu kesinlik kazanınca Uluslararası Astronomi Birliği'nin 4475 sayılı Değişen Yıldızlar Bülteni tarafından bilim dünyasına duyuruldu.



     BULUTSULAR(NEBULALAR)-Bazı Nebula Örnekleri.
  • ÇANAKKALE ONSEKİZMART ÜNİVERSİTESİ GÖZLEMEVİ (ÇAAM)

    Çanakkale On sekiz Mart Üniversitesi Astrofizik Araştırma Merkezi ve Astrofizik Gözlemevi (ÇAAM) araştırma etkinliklerine toplam 18 akademik üyesi ile 2001 yılında başlamıştır. Merkezin amacı astrofizik alanında bilimsel aktiviteleri organize etmektir. ÇAAM üyesi olan akademik personel Plazma Fiziği, Kozmoloji, Genel Relativite, Matematiksel Fizik, Çift Yıldızlar, Fotometrik Gözlemler ve X-Işın Çiftleri konularında çalışmaktadırlar. Ana fikir eğitimsel ve bilimsel araştırmaları desteklemek, gözlemsel ekipman oluşturmak ve sürdürmektir. Şu anda gözlemsel ekipman olarak ÇAAM iki adet 16 ve 12” Schmidt-Cassegrain tipi Meade - LX200 model teleskop, bir adet SSP-5 fotoelektrik fotometre ve fotometrik gözlemleri destekleyen ST-237 model CCD kameraya sahiptir. ÇAAM aynı zamanda 10 cm çapında amatör gözlemler için bir adet Newton türü teleskopa da sahiptir. ÇOMÜ Astrofizik Araştırma Merkezi ve Astrofizik Gözlemevi Çanakkale'nin 15 km güneydoğusundaki Ulupınar köyün yakınlarında konumlandırılmıştır. Gözlemevinin koordinatları; boylam: 1sa 45 dk 54s E, enlem: 400 06’ 01” N, yükseklik: 410 m’dir.

    Merkezde araştırma konuları olarak:

    RS CVn Yıldızları Algoller ve eksen dönmesi gösteren çift yıldızlar, OB ve X-ışın çiftleri, gamma ışın patlamaları, süpernovalar, novalar, kuyruklu yıldızlar, çekimsel mercekler, değişen yıldızların minimum ve maksimum zamanları, kozmoloji, matematiksel fiziktir.

    Gözlem Aletleri:

    T40 Meade LX200 Schmidt-Cassegrain Teleskop: Bilgisayar kontrollü, hafızasındaki gökcismi sayısı; 145.000, 16” (406 mm) çapında, odak uzaklığı; 4064 mm, odak oranı; f/10.

    T30 Meade LX200 Schmidt-Cassegrain Teleskop: Bilgisayar kontrollü, hafızasındaki gökcismi sayısı; 145.000, 12” (305 mm) çapında, odak uzaklığı; 3048 mm, odak oranı; f/10.

    Video Kamera: Ava Astrovid Stellacam-EX ve Panasonic PT-LC 50 E datashow

    CCD Camera: SBIG-ST237, piksel boyutu; 7,4x7,4 micron kare, cip boyutu; 657x495 piksel

    Focal Reducer: f/3.3

    SSP-5 Fotoelektrik Fotometre: Bilgisayar kontrollü, UBVRI Johnson filtreli, odak uzaklığı; 25 mm, optik dizayn; Ramsden, görüş alanı; 2000 mm odak uzaklığında 0,4 derece.


     BULUTSULAR(NEBULALAR)-Bazı Nebula Örnekleri.
  • EGE ÜNİVERSİTESİ GÖZLEMEVİ (İZMİR)

    Ege Üniversitesi Astronomi Kürsüsü 1962-63 öğretim yılında matematik kürsüsünün yönetiminde kurulmuş, 8 Ocak 1963 yılında Doç. Dr. Abdullah Kızılırmak ve As.Dr. Rümeysa Kızılırmak'ın Astronomi Kürsüsüne atanmalarıyla bağımsız halini almıştır. Astronomi Kürsüsü kurulurken okutulacak astronomi derslerinin uygulamalarını yapmak, astronomi eğitimine ve gökbilimcilere yardımcı olmak, bilimsel araştırmalar yapmak, ulusal-uluslararası gözlemevleriyle işbirliği kurmak amaçlarını gerçekleştirmek için bir gözlemevi kurma çabalarına girişilmiştir. Doç. Dr. Abdullah Kızılırmak, Doç. Dr. Recep Egemen ve Dr. Fleckkenstein' den kurulu bir komisyon gözlemevi için uygun yeri aramışlardır. Sonuçta şehir ışıklarından uzak, ıssız ve karanlık, havası tozsuz ve çevresi ağaçlı, üniversiteye yakın bir yer bulunmuştur. Bu yer üniversitenin 15 km güneyinde, 630 m yükseklikteki Kurudağ tepesidir. Pilyenin hazırlanması, enlem ve boylam tayininin yapılmasından sonra ana binanın yapılmasına başlanılmıştır. İnşaat sürerken alet alımı gerçekleşmiştir. Prof. Dr. H. Keinle ve Prof. Dr. A.Kızılırmak'ın gayretleriyle birçok alet de bağış yoluyla sağlanmıştır. Ana binanın bitmesinden sonra 30-31 Mayıs 1965'te 15 cm çaplı mercekli teleskopun kurgusu yapılmıştır. Ve ilk gözlem 22 Haziran 1965' te A.Kızılırmak, R.Kızılırmak, Sezai Hazer, Ünal Akyol, Şükrü Bozkurt' un katılımıyla gerçekleşmiştir. 1967'de NATO' nun bağışı olarak 48 cm çaplı aynalı teleskop ve fotoelektrik düzeneği gelmiştir. Geçici olarak ana binaya monte edilmiştir. Sonra da 780 m yükseklikteki Yıldıztepe' de yapılan kubbeye 16 Kasım 1970’ te yerleştirilmiştir.

    Gözlemevinde araştırma konuları olarak:

    Değişen Yıldızlar : Başlangıçta örten çift yıldızların tutulmaları gözlenip, minimum zamanları belirleme çalışmaları yapılmış, böylece değişim dönemlerindeki düzensizliklere yorum getirilmeye çalışılmıştır. Zamanla değişen yıldızların türleri üzerinde çok amaçlı ve çok renkli ışık ölçümleri yapılmaya başlanılmış ve bugün uluslararası iletişim ve işbirliği sonucu bu konularda ortak çalışmalara gidilmiştir.

    Gözlem Aletleri:
    Üç dürbüne sahip M15 mercekli teleskop; Ana dürbün ; objektif çapı 153 mm , odak oranı f/16’dır. Güdücü ; objektif çapı 102 mm , odak oranı f/15’tir. Foto güdücü ; objektif çapı 76 mm , odak oranı f/15 ‘tir. M6 mercekli teleskop, objektif çapı 64 mm olan Zeiss teleskop.

    A48 Cassegrain Aynalı Teleskop : Objektif çapı 48 cm , odak oranı f/13, ayırma gücü 0,25’ tir.
  • İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ GÖZLEMEVİ

    İstanbul Üniversitesi Astronomi Bölümü 1933 yılında Üniversite Reformuyla birlikte kurulmuştur. Prof. Dr. E. F. Freundlich, yardımcıları Dr.W.Gleissberg, Dr.Weber ve öğrenimini yurtdışında yapmış olan Nüzhet Gökdoğan'ın çabalarıyla 1936 yılında Üniversite Bahçesine küçük fakat modern bir gözlemevi kurulmuştur. 1936 yılında Freundlich başkanlığında Bilecik'te, Nüzhet Gökdoğan başkanlığında Ayvalık'ta güneş tutulma gözlemleri yapılmıştır. Gözlemevinde yapılan ilk çalışmalar küçük gezegenler üzerinedir. Eros'un 1942 pozisyonunda yapılan gözlemlerle gözlem programlarına katılınmış tır. 1941 yılında bir küçük gezegen keşfedilmiştir. Bu küçük gezegene Dr. W. Gleissberg' in isim bulması istenmiş, o da ANKARA ismini vermiştir. 1942 yılından beri 1457 numaralı küçük gezegenin ismi ANKARA' dır.

    Astrografın prizmaobjektifi ile yeni Wolf-Rayet yıldızları bulmak üzere tarama yapılmıştır. Sıcak yıldızların renk indeksinin tayini için yeni bir metot geliştirilmiştir. Işık ve hava kirliliği gibi nedenlerden dolayı gece gözlemleri dolayısıyla da küçük gezegen gözlemlerine son verilmiştir. 1946 yılından beri astrografın takip dürbünü ile her gün güneş lekelerinin değişimleri incelenmektedir. 1956 yılından itibaren astrografa monte edilen Lyot H a mono kromatörü ile de güneş kromosferi gözlenmektedir. Gözlem sonuçları 15 günde bir Avrupa ve Amerika'da bulunan güneş araştırma merkezlerine ulaştırılmaktadır. Dış ülkelerle işbirliği yapılarak, güçlü gözlem aletleriyle elde edilen plak ve spektrumlar Askania İris fotometresi ve Moll kaydedici mikro fotometresi ile ölçülüp değerlendirilmektedir. Yapılan araştırmalar üç grupta toplanabilir;

    1- Güneş Fiziği : Güneş atmosferinin çeşitli tabakalarında meydana gelen aktif olaylar üzerine (surge, sprey,…), hem gözlemevinde fotosfer ve kromosfer dürbünü ile gözlemler yapılmakta, hem de yurtdışındaki merkezlerle işbirliği yapılmaktadır. Bu merkezler, Freiburg, Göttingen, Kanarya Adaları Gözlemevleri (Almanya), Bulgaristan Bilimler Akademisi, Abastumani Astrofizik Gözlemevi (Gürcistan)’dir. Abastumani Gözlemeviyle 1999 yılında gerçekleşen tam güneş tutulmasında beraber çalışılmıştır.

    2- Yıldız Astrofiziği : Çeşitli tipten normal ve özel yıldızların atmosfer analizleri ve modellemeleri, yörünge analizleri, kataklismik değişen yıldızların spektral, fotometrik, CCD, uydu gözlemlerinin analizi yapılmaktadır. İşbirliği yapılan merkezler ise ; The Citadel Fizik Bölümü (ABD), Asiago, Padova, Trieste Gözlemevleri (İtalya), David Dunlop Gözlemevi (Kanada), TUG, Ankara Üniversitesi, Ege Üniversitesi Gözlemevleri, ODTÜ Fizik Bölümü ve AAVSO’ dır.

    3- Samanyolu Galaksisi ve Galaksi Dışı Astronomi : Galaksimizin çeşitli doğrultulardaki yıldız alanlarına ait uzay yoğunlukları ve metal bollukları tayin edilmekte, galaksi modelleri ile karşılaştırılarak galaksimizin yapısı çalışılmakta, galaksilerin ve galaksi kümelerinin incelenmesi yoluyla evrenin geniş ölçekteki yapısının oluşum şartları ve muhtemel evrim süreçleri araştırılmaktadır. Basel Astronomi Enstitüsü (İsviçre), Cambrigde Astronomi Enstitüsü (İngiltere), Trieste Gözlemevi (İtalya), SISSA (İtalya) İşbirliği yapılan merkezlerdir.

    Gözlem Aletleri: Mercek çapı 30 cm, odak uzaklığı 150 cm olan Astrograf, mercek çapı 7 cm, odak uzaklığı 90 cm olan Arayıcı dürbün, mercek çapı 13 cm, odak uzaklığı 200 cm olan Fotosfer (takip) dürbünü ve mercek çapı 12 cm, odak uzaklığı 232 cm olan Kromosfer dürbünüdür.
  • BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ KANDİLLİ RASATHANESİ VE DEPREM ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ (İSTANBUL)

    Kandilli Rasathanesi 1868 yılında Rasathane-i Amire adıyla kurulmuştur. 1872 yılında Salmane adıyla bir astronomi takvimi çıkarılmıştır. Bu takvimde gezegenler, kuyrukluyıldızlar, yıldız zamanının güneş zamanına çevrimi, enlem tayini yer almaktadır.

    Rasathane ayrıca zamanın tespiti, mühendisler ve denizciler için gerekli olan mıknatıs iğnesinin deklinasyonu konularında çalışmıştır. Rasathane-i Amire 1909 yılında meydana gelen ihtilal sonucu yağmalanmış ve kullanılamaz hale gelmiştir. Rasathanenin tekrar kurulması için Fatih Gökmen görevlendirilmiş ve 1911 yılında kurulmuştur. 1936 yılına kadar Rasathane-i Amire adıyla anılan gözlemevi, 1936'dan sonra Kandilli Rasathanesi, 1940 yılından sonra ise Kandilli Rasathanesi Astronomi ve Jeofizik adını alır. 1982 yılında da Boğaziçi Üniversitesine bağlanarak Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü adını alır. Gözlemevi ilk kurulduğu yıllarda meteoroloji gözlemleri yapmıştır. Bu gözlemlerden yararlanılarak İstanbul için hava tahmin raporu hazırlanmış, sekstant ile yapılan gözlemlerle kronometreler ayarlanarak doğru saat ayarı telefonla PTT ve DDY idarelerine iletilmiştir. İlk astronomi çalışmaları ise ekvatoral dürbünün gelmesinden sonradır. 19 Haziran 1936'da Uludağ'da gözlenen tam güneş tutulması, ilk astronomi çalışmasıdır. Bu olayla ilgili tam tutulma hattı hesapları yayınlanmış, ekvatoral dürbünde korona (Güneş'in en üst tabakası- taç küre) resimleri çekmek için Uludağ'a götürülmüştür. Ekvatoral dürbünün hangi konuda çalışacağı konusunda İstanbul Üniversitesinden yardım alınmış ve konu olarak güneş seçilmiştir. Kandilli Rasathanesi Astronomi Bölümü, güneş fiziği ve astronomi laboratuarından(Optik-Zaman laboratuarı) oluşmuştur.

    Güneş Fiziği: 1947 yılında ışık küre (fotosfer) gözlemlerine başlanmıştır. 1949 yılında ise renkküre (kromosfer) gözlemleri başlamıştır. 1964 yılında ise fotoğrafik renkküre gözlemleri başlamıştır. Renkküre gözlemleri için 3 monokromatik filtre kullanılmaktadır. Bu filtreler ; CaK (3933 Å), Ha (6563 Å ), He I (10830 Å) dir. Güneş fiziği bölümü Sunspot İndeks Data Center (SIDC) ve National Geophysical Data Center (NGDC) ile işbirliği içindedir.1965'ten bu yana ara sıra kesintilerle NOAA veri merkezi bültenlerinde yer alınmaktadır.

    Zaman astronomisi: Danjon astrolabı ile gece yıldız gözlemlerinin yapılıp zaman ve enlem tayininin elde edilmesi çalışmaları, belirli gözlemevlerinin yayınladıkları zaman işaretlerinin, güneşin belirli anlarında kuvartz saatleri ile karşılaştırılması çalışmaları ve her yıl Hicri-Kameri aybaşları ile dini bayram günlerinin tespit edilmesi çalışmaları, zaman astronomisi servisi tarafından 1972 itibariyle yapılmaktadır.

    Radyo teleskop: 25,27 ve 31 KHz alıcı radyoları ile güneş olayları ve atmosfer olayları yine 1972 yılından itibaren takip edilmektedir.
    Gözlem Aletleri: Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesinde gözlem aracı olarak, 225 cm odak uzaklıklı, 15 cm çaplı merceğe sahip, mercekli bir teleskop kullanılmaktadır.



     BULUTSULAR(NEBULALAR)-Bazı Nebula Örnekleri.
  • ANKARA ÜNİVERSİTESİ AHLATLIBEL GÖZLEMEVİ

    Ankara Üniversitesi Astronomi Kürsüsü 1944 yılında kurulmuştur. Gözlemevi ise 1963 yılında Ankara'nın 15 km güneyinde Ahlatlıbel' de bir merkez bina ve 3 gözlem binasıyla kurulmuştur. 1968 yılında Zeiss Coude teleskopuyla güneş leke gözlemlerine başlanmış, Zürich gözlemevi ve Belçika'daki SIDC ile işbirliği yapılmıştır. 1989 yılında teleskopun takip mekanizmasının bozulması sonucu, güneş gözlemleri yapılamamıştır. Fakat 1997 yılında sorun giderilmiş, fotoğraf çekme ve eğitim amaçlı kullanılmaya başlanmıştır. 1975 yılında Maksutov-Cassegrain teleskopu monte edilmiş ve fotoelektrik gözlemler yapılmaya başlanmıştır. Fakat 1982 yılında fotometrinin yükselticisinde meydana gelen arıza nedeniyle 1987 yılına kadar gözlem yapılamamıştır. 1987 yılında yükseltici yaptırılmasıyla gözlemlere devam edilebilmiştir.

    Güneş gürültüsünü ölçmek amacıyla alınan radyo teleskop şu an teknolojisinin eskimesi nedeniyle kullanılamamaktadır. 1992 yılında 4. gözlem binası devreye girmiştir. Bu binada 30 cm' lik Cassegrain teleskopu kullanılmaktadır. Tayfsal çalışmalarda Trieste gözlemevi ile işbirliği yapılmaktadır. İki tane 30 cm' lik teleskopla çeşitli etkileşen çift sistemlerin fotoelektrik gözlemleri yapılmaktadır. Johnson UBV, Strömgren uvby, Hb (dar ve geniş) filtreleri kullanılmaktadır.Bu teleskopların gözleyebileceği gökcisimlerinin parlaklık sınırı 11 kadirdir.

    Gözlemevinde; gözlenen etkileşen çift sistemler, değen ve yarı-değen çift yıldızlar, Algol ve RS CVn tipi çiftler, OB tipi kütleli çift yıldızlar, Armutlaşmış değişenler, Atmosferik tutulma gösteren çift sistemler, Wolf-Rayet bileşenli çift yıldızlardır.

    Gözlem Aletleri: Çapı 30 cm, odak oranı f/16 olan, Maksutov-Cassegrain tipi teleskop, çapı 15 cm, odak oranı f/14 olan, Zeiss-Coude tipi teleskop, çapı 30 cm, odak uzaklığı 200 cm olan Cassegrain tipi teleskop ve 545 MHz alıcıya sahip (güneş patlamaları için) radyo teleskoptur.



    bu bilgiler Eyyüp ÇEKMECELİOĞLU'ndan alıntıdır. kendisine teşekkür ederiz
  • Epeydir uğramıyordum ve uğramayalı topic daha da zenginleşmiş.
    @spotlightkid ,@C4, @beyazjedi katkılarınız için çok teşekkürler.
  • ya gerçekten süper resimler
  • quote:

    Orjinalden alıntı: crema


    Resimlere bakınca Allahım ne büyüksün dedim.Elinize sağlık çok güzel çalışmalar olmuş.Bu arada Aurora Borealis ile ilgili elinizde fotoğraf ve bilgiler var mı?



    İŞTE AURORA BOREALİS
  • BUYRUN BİRAZ DAHA
  • Hortlama zamanı geldi.
  • OOOOOH BE......
    FEYLESOF ŞİMDİ GÖZÜMDE DAHA BÜYÜDÜN!
    ALLAHIMIN MÜLKÜ NE GENİŞ VE TASARRUFU NE VASİ İMİŞ




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi akarahmet -- 12 Şubat 2006 19:25:15 >
  • iyi ki hortlatmışsın @feylesof yoksa şu şahane göz ziyafetinden mahrum kalacaktım...

    emeği geçen herkese teşekkür ediyorum...

    yalnız bir ricam olacak, bazı bulutsuların resimleri var ancak onlarla ilgili açıklama yok, açıklamalar da eklenirse kendi adıma çok memnun olacağım.
  • @akarahmet, @su*fi ara ara hortlatıyorum ki şöyle gözümüz, gönlümüz ferahlasın...
  • quote:

    Orjinalden alıntı: _KoLCu_

    Benden de gezegen boyutları hakkında bir resim

     BULUTSULAR(NEBULALAR)-Bazı Nebula Örnekleri.




    Slayt gösterisi gibi resimler görmüştüm aylar önce. Evrenden başlıyor, ufak bir kare seçiyor, kareyi büyütüyor, galaksiye geliyor, kare seçiyor, güneş sistemine geliyor... böyle böyle bir yaprağın hücresine, hücrenin içine kadar giriyordu. Aradım ancak siteyi bulamadım. Bilen varsa buraya koyabilir mi, muhteşem görsel ziyafet vardı o slaytlarda.
  • walla gerçekten gözlerim yaşardı, bende ömrüm boyunca uzay bilimi ile uğraştım, hep buna benzer sayfalar yapmak iin uğraştım fakat okuyan sayısının azlığı yüzünden bu tür sayfaları yapmaktan gerçekten usandım, hep kendimi kandırdığımı zannettim, ama feylosof arkadaşın büyük emek verdiği bu sayfa ve sayfaya verilen cevaplar gerçekten beni duygulandırdı. boş vaktim oldukça artık bende burada var olacağım. ve gerçekten herkese teşekkürler...
  • quote:

    Orjinalden alıntı: feylesof

    Hortlatıyorum ve yeni resimleri ekliyorum.
    Biraz gözümüz gönlümüz açılsın yahu...



    Bir yıldızın Süpernova patlamasıyla dış katmanlarını uzaya savurmasını adım adım gösteren süper bir fotoğraf.



     BULUTSULAR(NEBULALAR)-Bazı Nebula Örnekleri.




    Süper nova patlamasından sonraki aşama nedir @feylosof?
    yok oluş mu? yoksa o patlama neticesinde yeni oluşumlar mı meynada geliyor?
  • 
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.