Şimdi Ara

Engel ne peki ????

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
14
Cevap
0
Favori
319
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • İnsanı suç işlemekten alıkoyan şey nedir? Kanunlar mı? yada vicdan veyahutta inançlarından gelen cehennem korkusu mu? Bugünkü adalet sistemi mi? Yada her geçen gün artan suç oranlarına yetişmekte zorluk çeken ve gün geçtikçede daha da zorlanacak olan emniyet güçleri mi? Suç oranındaki artışlar insanların inançlarındaki azalmayla neden doğru orantılı olarak ilerliyor? Yoksa en büyük etken kimse görmesede yine de birilerinin göreceği ve kimsenin hakkının kimsede kalmıyacağı düşüncesi yada inancı mı?Peki ya inançsız insanları yanlış şeyler yapmaktan kim alıkoyabilir? Kanun değilse vicdanları mı? Peki vicdanı aklamak bukadar zor mu? İnsan vicdanını aklayamaz mı? Yada bikaç ince ayrıntıyla kanunlarla başa çıkamaz mı? İnsanlara neden güvenemiyoruz? Onlarda bizim gibi düşünmüyor mu? Herkes farklı mı? Kişisel doğrularla gerçek doğrular birbirinden ne kadar farkı olabilir? Neden insanlar kendilerine yapılmasını istemedikleri şeyleri başkalarına yapmakta çekinmez?








  • Sanırım aynı doğrultuda düşünüyoruz GurkanLee.. Bence de insanoğlu bir kaç ince ayrıntı yardımıyla yasalara karşı çıkabilir ve kimse de bundan haberdar olamaz. İnanç sahibi ve tanrı kavramı olmayan biri için yasalara uymak gerçek anlamda bir zorunluluk olmasa gerek. Manevi anlamda karşısında kendisini sorumlu hissedecek muhattap bulamayan biri bana göre kendini herşeyi yapmakta özgür hissetmelidir. Yasalar mümkün olduğunca çiğnenebilir. Yakalanırsa cezasını çeker, yakalanmadığı sürece buna devam edebilir. Bu gayet doğal olmalı, yolda araba yoksa karşıya geçebilir...
  • evet yasalar rahatlıkla aşılabiliyo. inançsız insanları alıkoyan da vicdanları olabilir ama bu vicdan çok zayıf kalıyo nefsin yanında bence onları asıl alıkoyan şey toplum içinde suç işlemenin tepki ile karşılanması. yani toplum içinde suçlu durumuna düşme korkusu olabilir ne dersiniz?
  • quote:

    Orjinalden alıntı: neverlate

    evet yasalar rahatlıkla aşılabiliyo. inançsız insanları alıkoyan da vicdanları olabilir ama bu vicdan çok zayıf kalıyo nefsin yanında bence onları asıl alıkoyan şey toplum içinde suç işlemenin tepki ile karşılanması. yani toplum içinde suçlu durumuna düşme korkusu olabilir ne dersiniz?


    Ben hayır derim!!!
  • Vijdanı izin vermez yani insan da vijdan varsa kolay kola kabahat işlemez o adam.mesela bak sovyetlerde din yasaktı ama pek fazla suç işlenmiyordu çün ki okullarda çocuklara eyitim çok iyi veriliyodu ve vijdanlı bir toplum yetişti ama sonra tabi sovyetle dağılınca bisürü fahişe falan çıktı ve mafya vijdansız bisürü herif türedi orda
  • Yazılan yorumlara katılıyorum.Benim de sizinkine benzer olarak biraz da farklı yerlere değinen bir yorumum olacak:


    Aslında sorulması gereken bir soru da vicdanlı doğulur mu yoksa vicdanlı olunur mu?Vicdan doğuştan gelen bir mekanizma ise bazı insanlar hayat koşulları gereği bu duyguyu köreltebiliyor ya da geliştirebiliyor.Ancak vicdan sonradan öğrenilen davranışlar bütününün bir parçası ise o zaman da kimi insanlar vicdan kurallarını iyi öğreniyor kimileri ise öğrenemiyor.Açıkçası ben sonradan öğrenilecek kadar basit bit duygu olduğunu sanmıyorum vicdanın.İnsan bir şekilde vicdan mekanizması ile doğuyor.Bu alt yapı insanda var olarak doğuyor.Sonradan hayat koşulları bu mekanizmanın ne yönde kullanılacağını belirliyor.Kimi aileler çocuklarına ellerinden geldiğince manevi yönde rehberlik yapıp öğütlerde bulunuyorlar.Manevi yönden destek salt dini destek olarak da algılanmamalı.Sonra okul hayatı da çocuğun toplum içerisinde nasıl davranması gerektiği ile ilgili bir eğitim sağlıyor.Okul gerekli ahlaki bilgileri de çocuğa aşılıyor.Nihayetinde standart bir insan çıkıyor ortaya.Madalyonun diğer bir yüzü daha var.Bazı insanlar çocukluklarında manevi yönden tatmin edilmiyorlar.Takdir edilme, sevilme, onaylanma gibi insanın ihtiyacı olan değerler çocuğa yeterince yüklenmiyor.Bu nedenle çocuk okul hayatında da sorunlu olabiliyor.Derken bu çocuk bir gün büyüyor.Vicdanı gelişmemiş insan kurallara uymuyor.Vicdanı gelişen ise kurallara uyuyor.Aslında olay bu kadar basite de indirgenemez.Çünkü insan oldukça karmaşık bir yaratık.Kimi insanlar vicdanlı olsalar da bazen kızgınlık hallerinde suça yönelebiliyorlar.Kimi insanlar da vicdansız olarak nitelendirilseler de ufak bir sevgi ve şefkat karşısında bir anda değişebiliyorlar.Ayrıca kimi insanlar da duygusal bozukluklar nedeniyle suça yönelebiliyorlar.Bu tür insanların da tedaviye ihtiyacı oluyor.

    İnsanı engelleyen nedir sorusunun cevabı özünde vicdandır demek doğru olur.Ancak vicdan denilen kavramın sadece dini bir kimlik olmadığını bilmemiz gerekiyor.Vicdan ateist, deist, Budist, Müslüman vs. her kimlikten insanda doğuştan gelen ve sonradan hayat koşullarınca en son şeklini alan bir mekanizmadır.Vicdan mekanizması sonradan edinilse dahi bu fark etmez.Yalnız vicdanı gelişmemiş veya vicdanı edinmemiş olan insan engel diye bir tanımı kendisine yakıştıramayabilir.Böylesine bir insan için bazı değerler pek önem taşımaz.Bir de insanların suça karşı tepkili olmaları vicdansız olan insanları da suça itmekten alıkoyabilir.Ayrıca din ve hukuk kuralları da insanlarda suça karşı bir korku oluşturabilir.Din kuralları mı daha etkilidir yoksa hukuk kuralları mı denilirse bunun cevabını vermek ise oldukça zor.Bazı insanlar zinanın en büyük günahlardan birisi olduğunu bildiği halde bu davranışı durmadan yinelerler.Cezası ateştir.Ayrıca hukuk kurallarınca da fuhuş vb. gibi davranışlar suçtur .Bu davranışı sürekli yineleyenlerin cezası da hapistir.Kısacası çocukluktan başlayan macera oldukça önemli.Bir çocuğun yanlış yetiştirilmesi, yanlış arkadaşlıklar edinmesi, yeterince taktir edilip sevgi görmemesi ilerde kendisini vicdansız sıfatıyla baş başa bırakabilir.Bu tür insanlar için ne dini kurallar ne de hukuk kuralları bir değer taşır.Vicdan denen bu evrensel mekanizmayı en iyi şekilde kullanabilmenin yolu çocukluktan geçiyor bence.Vicdanı doğuştan elde olan bir tür sepet olarak düşünürsek hayat boyu bu sepete ne kadar faydalı şeyler atılırsa o kadar iyi olur.




  • İNSANI SUÇ İŞLEMEKTEN ALIKOYAN ALLAH KORKUSU VE VİCDANDIR...
  • quote:

    Orjinalden alıntı: trackfind500

    Bazı insanlar zinanın en büyük günahlardan birisi olduğunu bildiği halde bu davranışı durmadan yinelerler.Cezası ateştir.



    İnsanların günaha girmelerinin sebebi iman zaafiyetidir.İnanç mevzu, inanmak ya da inanmamak diye düşünülemez.İman, inanmaktan ibaret değildir ve tüm iman edenler bir değildir.Bir tepenin ardında ateş olup olmadığına olan inancı ele alırsak bu çok farklı şekillerde olabilir.Birisi uzaktan dumanı görür ve tepenin ardında ateş olduğuna hükmeder.Ama ateş sönmüş olabilir, gördüğüm toz bulutu olabilir türünden şüphelerle karşılaşabilir.Bir başkası tepenin ardına gider ve ateşi gözüyle görür.Ama gördüğüm ateş bir hayal veya bir yansıma olabilir diye şüphelere maruz kalabilir.Bir diğeri de ateşin içine eline sokar ve artık pek bir şüpheyle karşılaşmaz.Allaha olan iman da buna benzer.Allaha imanı kuvvetli olanın, onun emir ve yasaklarına olan imanı da kuvvetli olur.İnsanı harekete geçiren şey inançtır.Mesela maaşını alacağına inanmayan bir adam çalışmaz veya şüphe duyarsa da işi aksatır, baştan sağma çalışır.

    Bir ikinci mevzu ise mükafat veya cezanın uygulanma zamanıdır.Herhangi bir insana mesela o an için 5 altın veya bir sene sonra 25 altın teklif etseniz
    o anda hemen 5 altını isteyecek ve bir sene beklemeyecektir.Hazır lezzet daha tatlıdır aynen hazır cezanın daha acı olduğu gibi.Bir insana şunu yaparsan anında 1 sopa yiyiceksin desek o kötülüğü yapmaz ama bunu yaparsan 1 sene sonra 5 tane sopa yiyeceksin desek o fenalığı yapabilir.Çünkü uzak görür ve gelmeyeceğini sanır.Bu yüzden bir insan cennet ve cehenneme inanmış olsa bile zaman olarak çok uzakta gördüğünden inanmanın gereklerini yerine getirmeyebilir.Bu her insanda olan ve insanın "hazır lezzete müptela" olması diye tarif edilen bir insan psikolojisidir.

    Bu yüzden insan bazen hukuk kurallarına (hemen ve peşin oldukları için) dini kaidelerden daha fazla riayet edebilir.İslamiyette de Allah herkesin ceza ve mükafatını ahirette vereceği halde dünyevi bir hukuğun olmasının "sebeplerinden biri" de bu olmalıdır.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi selsan -- 24 Eylül 2005, 2:00:14 >




  • İnsanları suç işlemekten alıkoycak en büyük etken Allah(c.c) korkusu ve imandır.İnsan hayatın sırf dünya hayatından ibaret olmadığını ölümün ve bir hesabın olacağını düşünerek yaşarsa ve hayatına tatbik ederse günaha girmekten korkar.başkaları içinde yaşamayı öğrenir başkaları için yaşamayı öğrenen bir insanda bırakın suç işlemeyi kılı kırk yarar,başkalarının hakkına tecavüz etmez.

    Burda enbüyük örnek yine Efendimiz(s.a).Birgün Efendimiz cematiyle beraber üzüm yer fakat Efendimiz üzümü yerken en alttan yukarı doğru yemeye başlar.tabi üzümün üsttü altına göre daha iri ve daha lezzetli bizim aklımıza ilk üst taraf daha lezzetli ya en son orayı yemek daha keyifli olabilir diye bir düşünce gelebilir. Sahabede merak eder ve sorar Efendimiz de bir misafir gelirse ona üst tarafı ikram etmek istiyorum der.İşte gerçek iman böyle birşey başkalarını nefsine tercih etme bu konumda olan bir insan suç işleyebilir mi.Bizlerin en büyük eksikliği bu hakiki iman......




  • eğer ki insanı suç işlemekten alıkoyan allah korkusu ve imansa o zaman benim en azılı suçlulardan birisi olmam gerekirdi...

    quote:

    İnanç sahibi ve tanrı kavramı olmayan biri için yasalara uymak gerçek anlamda bir zorunluluk olmasa gerek.


    niye böyle düşünüyosunuz anlamıyorum. yasaları allaha bağlamayın lütfen. yasalar tamamiyle kültürel birşeydir. toplumun kültürüyle alakalıdır. tanrı korkusunun falan bu kültürün oluşmasında etkisi olduğu bir gerçektir fakat yasalara uyan kişiler tanrı korkusundan ziyade içinde yetiştikleri kültür yüzünden böyle yaparlar. en basitinden bütün kültürlerde hırsızlık suçtur. ancak bazı eski kültürlerde adam kesip yemek normal bişeydir. şimdi adam kesip yiyenlerin allahı imanı yok zaten diyceksiniz. benim anlatmak istediğim bu değil. o adamlar kendi kültürlerine göre suç olan şeyleri yapmıyorlar ama bizim kültürümüze göre vahşet verici şeyleri gayet rahat yapıyorlar çünkü bizim kültürümüzün böyle, onlarınki öyle...




  • Demek ki onların inançları kültürlerine...

    Fakat yine de kültür inançsız biri için problem olmamalı. Yeri geldiğinde, fırsatını bulduğunda üçkağıtçılığını yapmalı. Kendisi için yapmalı bunu. Akıl sahibi ve inançsız olan biri işine gelen her türlü faaliyette bulunmalı mantık olarak. Kültürel açıdan yanlış olsa bile bunu yenebilir.. Sakıncası mı var ?
  • Peki bizler abd ve avrupanın teknolojik ve kürtürel anlam da bizden çok ileride olduğunu hep iddia ediyoruz.Onlar Dünyaya bunca zulüm yayarken onların zulmü karşısında bizim toplulumuzun çoğunun(müslüman ülke veya başka bir ülke mesala somali küba) bu olaylar karşısında dertlenmesini neyle izah edebiliriz
  • ALLAHDAN KORKMAYAN İNSAN BAŞKA NEDEN KORKSUNKİ... ALLAHTAN KORKMUYOSA HİÇBİŞEYDENDE KORKMAZ BENCE O İNSAN... YİNE BENCE O İNSANDAN KORKULUR...
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.