Şimdi Ara

rezonans frekansı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
17
Cevap
0
Favori
6.343
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • arkadaşlar rezonans frekensı ne demektir?tabi öncelikle rezonans ne demektir?elektronikte neden bu kadar önemlidir?şimdiden herkese teşekkürler.



  • Sadece elektronikte mi? Mekanikte, insaatta vs vs.

    Her sistemin dogal bir titresim frekansi vardir. Eger sistemi bu frekansda titrestirirsen titresimin genligi sonsuz buyukluklere ulasir.

    Hani okumus yada duymussundur. Bir kopruden gecen askerler nizami sekilde rap.rap.rap yururken kopru rezonansa geliyor ve kopru yikiliyor. Sebebi rezonans.

    Elektronikte rezonansin istendigi ve istenmedigi pek cok durum var.

    Ornegin paralel L ve C elemani titresim devresi olusturur. Bu sistemin rezonans frekansina esit frekansda akim uygulanirsa devre rezonansa gelerek paralel uclarda buyuk gerilim olusur. Bu yontemle ornegin radyo Tv alicilarinda antenden toplanan sinyallerden, izlenmek istenen sinyal digerlerinden secilebilir.

    Istenmedigi durumlar, ornegin seri bagli kapasite ve enduktans seri titresim devresi olusturur. Sisteme, dogal frekansina esit frekansda gerilim uygularsan sistem besleme duzeneginden sonsuz buyuklukte akimlar cekip devre uzerindeki elemanlari darma duman eder.

    Kisaca boyle.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bunalmis -- 23 Eylül 2005, 17:17:45 >




  • rezonans devrenin ya da sistemin hassaiyetliğinin tam ayarında olmasıdır.
    tabiki böyle bir şey çok önemlidir

    mesela siz bir radyo dinliyorken radyonun tune yi yayın yapan bir FM kanalının frekansına yakın bi yerde tuttunuz.
    bu durumda radyo yu gene dinleye biliyorsunuz. Ama ses gürültülü çıkar.
    radyoyu daha iyi ayarladığınızda ise sesi çok net dinleyebirsiniz.
    işte bu anda radyo rezonansa gelmiştir

    bilmem anlatabildim mi?

    ...........................................isurek_2006@hotmail.com
  • seri bir r l c devresinde titresim olmaması için xc=xl olması gerekir
    xc=1/(w*c)
    xl=w*l
    1/(w*c)=w*l
    w^2=1/(l*c)
    w=2*pi*f den f frenkansı cektinmi

    f=1/(2*pi*karekök(l*c))
    dir
    burdaki f rezonans frekansı
  • parelel R C tank devresinde ya da seri RC devresinde devredeki Xc=Xl ise devre rezonanstadır.Bu anda devrenin direnci sadece devredeki omik dirençtir.
  • iyi bir bilgi vermiş arkadaş sağolsun bend e merak e diyordum
  • anlatılanlar güzelde uygulamaya yönelik olarak neden devreye rezonans frekansı uygulanır,nası bi amaç için ,örnek verebilen olursa daha verimli olur bence.mesela su devreye rezonans frekansında bi besleme verilirse su olur sunu gözlemleriz diyebilecegimiz örnekler

  • @astral32

    Peki paralel L ve C olsaydı buna birde seri olarak L1 endüktansını bağlasaydık o zaman rezonans frekansımız ne olurdu?
  • quote:

    Orjinalden alıntı: TerribleSilence

    anlatılanlar güzelde uygulamaya yönelik olarak neden devreye rezonans frekansı uygulanır,nası bi amaç için ,örnek verebilen olursa daha verimli olur bence.mesela su devreye rezonans frekansında bi besleme verilirse su olur sunu gözlemleriz diyebilecegimiz örnekler




    Elektronikte amaçlardan biriside en az güç le ençok işi yapmaktır.Alternatif akımda bobin yani L akımı 90* geç kondansatör yani C de akımı 90* önce geçirir.Eğer XL ya da Xc büyük olursa Devrenin akımı devredeki omik dirençten geçen akım ve (Xl-Xc) nin vektörel toplamına eşit olur.Bu nedenle devreden enaz akım geçirmek için Xc=Xl yapılmaya çalışılır.Xl=Xc olursa Xl-Xc=0 olur ve devrede sadece omik dirençten geçen akımdan sözedilir.Pratikte bu mümkün değildir.Ama l ve C nin değerleri herzaman buna göre seçilir.Örneği fabrikalarda sarfiyatı azaltmak için motorlara paralel kondansatörler bağlanır.Tabiki bu kondansatörler bizim kullandığımız kond.lerden değil.Aküye benzer büyük boyutlu kondansatörlerdir.Böylece motorun yani bobinin direncine eşit direce sahip bi kondansatör bağlanır ve sarfiyat en aza indirilir.

    Umarım sorularına yanıt bulmuşsundur.Ama bi tane lise 2 elektroteknik kitabı bulabilirsen bu konuyu çok daha ayrıntılı olarak öğrenebilirsin.Alternatif akımdaki vektörleri ve kondansatörle bobinin özelliklerini çizimlerle görebilirsen tamamen yerşelir.Aslında kolay bir konudur.




  • quote:

    Orjinalden alıntı: bunalmis

    @astral32

    Peki paralel L ve C olsaydı buna birde seri olarak L1 endüktansını bağlasaydık o zaman rezonans frekansımız ne olurdu?




    O zaman Parelel LC devresinin empedansını bir omik direç olarak düşünüp Seri bağlı bobinle oluşan devreyi bir seri RL devresi olarak incelemen gerekir.
  • R değerini kaç om alacağız
  • quote:

    Orjinalden alıntı: bunalmis

    R değerini kaç om alacağız


    Hangi R değerinden bahsettiğini anlayamadım.
  • Seri bağlı bobinle oluşan devreyi bir seri RL devresi olarak incelemen gerekir dedinya buradaki R yi.
  • Ya parelel LC demişsin ya işte o devrenin bi empedansı vardır endüktif yada kapasitif.İşte bu empedans ı R olarak düşünmen gerekir.
  • İyide o devre ancak kendi rezonans frekansında omik davranır. O frekans dışında endüktif yada kapasitif davranabilir.

    Bu durumda LC nin kapasitif davrandığı frekans aralığında seri bonin ikinci bir rezonans devresi oluşturur.
  • Dünyadaki bütün sistemlerin ve doğanın çalışma prensipleri matematiksel olarak rezonans frekansından geçmektedir. Hayattaki herşey titreşim ve rezonans frekansı ile alakalıdır. Herhangi bir konuda başarılı olmak istiyorsanız titreşim sayısını artırmalısınız. Hayattaki titreşim sayısı bir konu hakkındaki deneme sayısıdır. Amaçladığınız bir alandaki deneme sayısı kendinizin hayattaki rezonans frekansıdır. Tabiki titreşimin dalga boyuda önemlidir.İyonlar ve elektronlar uzay ortamında yani havasız ortamlarda çapları büyüktür. Atmosfer ortamında ise çapları çok küçüktür ve enerjilerini çabuk kaybetmeye mahkumdurlar. Frekans ne kadar artarsa bobin üzerinden o kadar hızlı yüklü parçacıklar kopar. Yükselen elektrik etkisiyle bobin üzerine sığamayan yüklü parçacıklar hızlı bir etkiyle dışarıya kayar. Yüklü parçacıklar ne kadar hızlı atılırsa o kadar sürede etkisini atmosferin zararından dolayı yitirmeden uzağa ulaşabilir. Bu şekilde telsiz yayınlarının mesafeleri belirlenmiş olur. Bobine yüklenen voltaj miktarını yüklü parçacıklar taşır. Buda telefonlarda ve telsizlerde SAR değerini belirler. Yani kopan pozitif ve negatif yüklü parçacıkların enerjileri ile orantılıdır. Dalga boyu titreşimin şiddetini belirler. Denemelerdeki tecrübe miktarı ve çalıştığınız alandaki kararlılığınızdır. Sesde havayı titreştiren bir frekans içerir. Bu frekans duyulmayacak kadar yüksek ise ve aynı zamanda bu frekansa enerji yüklerseniz ki bu gücün voltaj etkisiyle artırılması ve uygun çok ince kesit alınmış ama yüzeyi büyük bir kuartz kristali ile mümkündür. Böylece ultrasonik diğer anlamda akustik saldırılar yapılabilir. Uzun bir süre bu frekansın odağına kalan bir kulak zarar görür. Çünki bu frekansta titreşen bir kulak zarı buna bağlı görev yapan hücreleri bozar. İnsan beyni mantıklı dizilim yapılmış frekansa sahip bilgi aktarımı ile programlanabilir. Kadın sesinin frekansı yani titreşim sayısı daha yüksektir. Bu yüzden kadınların etki alanları erkeklere göre daha yüksektir.

    Yüksek frekans eşittir yüksek hız. Bir insana yüksek frekansa sahip ve yüksek enerji yüklenmiş odaklı sinyaller gönderilirse bu o kişinin intihara eğilimini artırır. Bu sebebten yüksek frekansların olduğu yoğun sinyal alanlarında mutsuzluğu, kavgaları ve gerginliği artırır. O bölgede yaşayan insanlar daha mutsuz ve huzursuzdurlar her zaman. X ışıması yada yüksek frekanslı radyo ve gsm ışımaları hep bu katagoridedir. Hız arttığında maddelerin ve enerjilerin davranışları değişiklik gösterir. Mikroişlemciler düşük hızda olsaydı hiçbir iş yapamazlardı. Frekans arttığında etkinlik artar. Bütün enerjiler uygun şartlar oluştuğunda çok az kayıplarla birbirine dönüşebilir. Bunun için uzay ortamı ideal koşuldur. Uzay ortamı yerçekiminin olmadığı sürtünmenin olmadığı havasızlık ortamdır. Bu ortam dünyada da oluşturabilir. Ümit Edikli 05.11.2017

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.