Şimdi Ara

Cevre Icin Ben Ne Yapabilirim

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
3
Cevap
0
Favori
200
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Gecen gun alisverise ciktigimda gozume kodak kullan-at fotograf makineleri carpti. goruntu olarak siradan bir makine gibi, icinde 12,24 vs adet poz var bitince filmi alip makineyi atiyorsunuz. dunyada geri donusumu var mi bilmiyorum ama bizde potansiyel çöp.
    hickimse o makineleri toplayip ureticiye gondermez diye dusunuyorum.

    Ozellikle elektronik sektoru doganin anasini aglatiyor. En basitinden kucucuk bir chip'in uretimi icin kilolarca zehirli kimyasal kullanildigini ve cok fazla elektrik sarfedildigini yakindan bildigim icin, elektronikteki gittikce hizlanan gelismeler beni bir yandan da korkutuyor.

    Herseyin kullan-at'lari cikiyor. Geri donusum gorebildigim kadariyla minimum duzeyde.

    Bir sure once yurtdisina cikmistim ve orada sirf meraktan o sehirdeki en buyuk supermarkete gittim. Tuvalet kagitlari gozume ilisti. Hemen hemen tamami geri donusturulmus kagittandi. Renkleri bizdekiler gibi bembeyaz degil gazete kagidi renginde o yuzden. Daha sonra otele dondum. 4 yildizli ve o muhitte iyi sayilan merkezi bir oteldi ama odadaki tuvalette de ayni sekilde bizde '2.sinif' sayilan tuvalet kagitlarindan vardi...

    cevre koruma konusunda cok faal birisi degilim ama farkina varirsam bazi seyleri duzeltmeye calisiyorum. ornegin isyerimde ben gelmeden cok once baslamis olan bos pilleri ayrica toplama aliskanligi var, evdeki/arkadaslardaki eski pilleri toparliyorum. Goze az gorunuyor ama inanin alti ayda benim departmanimdaki 8 kisi bir koli dolduruyoruz.

    Meyve-sebze artiklarini bahceye gomuyorum ve bir yandan da gubre oluyor. Cikabilecek olan metan gazi ozon tabakasina zararliymis ama...

    Evde de copleri cam/kagit/plastik/organik diye ayirabiliriz ama maalesef evimin yakinlarinda ayri ayri toplama durumu yok. ayirip versem, hepsini karistirip yine basacaklar cop kamyonuna.

    Bundan baska neler yapabilirim bilmek isterim, ve sizler neler yapiyorsunuz?







  • Ne yazık ki Türkiyede çevre konusu sadece kişilerin özverisine kalıyor. Bende seni gibi kendi çapımda bir şeyler yapıyorum. Pilleri falan topluyorum. Gazeteleri, kartonları ayrı biriktiriyorum.

    Türkiyede geri dönüşüm oranı düşündüğünüz gibi hiçde düşük değil. AVrupa standartlarının üzerinde. Yanlız tek bir fark var. Bizde dönüşüm çöpten oluyor. Halbu ki dönüşüme gidecek ürünler çöp değildir. Avrupalı onları ayrı toplyım dönüşüme yollarken biz çöpe atıyoruz. Dhaa sonra bunlar çöpten ayıklanıyor. Bu sefer çöpten toplanan örneğin demirlerin ayıklanması ve temizlenmesi işlemi için tonlarca su gidiyor ve bu sefer çok değerli su kaynakları tükeniyor ve kirleniyor..

    Bu dönüşüm işi çok kompleks bir konu...

    Her kez üzerine düşeni yapmalı,
    gereksiz ışıkları söndürmeli
    pileri toplamalı, çünkü piller çok zararlı,
    bakkaldar her seferde torba istememeli, ben çok aşırı birşey alırsam torba isterim, ABD nin mega starlarını bile gazetelerde görüyoruz aldıkları yiyecekleri kağıt keselere koyup kucaklamışlar, oo biz her şeyi torbada sallaya sallaya taşıyoruz,
    tükettiği ürünlerin çevreye verdiği değere bakmalı
    araba kullanırken aptalca boş yere gaza basmamalı,
    Unutmayın ABD de otoyollarda hız limitlerinin en önemli sebebi benzin tasarrufudur,,
    Bir tek güvenlik değildir. Çünkü çok güvenli bölünmüş yollarda bile hız limiti 60 maksimum 80 mildir.

    bu liste uzayıp gider..




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.