Şimdi Ara

Nokia 5800'a Linux?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
25
Cevap
0
Favori
3.314
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Selamlar,

    Şu aralar Nokia 5800'ı inceliyorum, cidden hoş özellikleri var. İşletim sistemi Symbian isminde bir işletim sistemi kullanıyormuş. Acaba diyorum, hani her şeye Linux yükleyenler var ya, biz de bu telefona Linux yükleyebilir miyiz?



  • arm işlemci kullanıyor. teorik olarak donanımların destekliyor olması gerekli. fakat pratikte uygun sürücüleri bulmak sıkıntı yaratıcaktır. ayrıca ilgili google aramasında nokia forumlarındaki hararetli tartışmalara ulaştım. symbian'ı yıllarca kollayan nokia yetkilileri bu soruya pek hoş bakmamışlar. "aman ne gerek var otur oturduğun yerde" tadında cevaplar vermişler. fakat 1-2 cingöz forum yazarı teoride linux çalışmaması için bir engel olmadığını kabul ettirmişler. fakat pratikte symbian severler kazanmış. çünkü bu konuda henüz yapılmış bir çalışma yok.

    Ayrıca giriş seviye kullanıcı için linux'ın getireceği çok büyük bir fayda henüz yok. ileri günlerde nokia'nın maemo platformuna yapacağı destek bunu şekillendirecek biraz.
  • Arkadaşa katılıyorum, yüklense bile son kullanıcı için faydasız olur. Ama sadece çalıştığını görme fantezisi için yapmaya değer bence Bu şekilde 1-2 gün uğraşıp arkadaşımın Nintendo Wii'sinde Linux çalıştırmıştım
  • 5800 Yolda, geliyor... Bakalım Linux yükleyebilecek miyim?
  • Dosbox ile Windows 98-98-3.1 kurulumunu denedim pek kararlı olduğu söylenemez :) Symbian yerine linux kurmak için Linux'un telefonunun WLAN kartını bluetooth'unu falan tanımasını lazım tabii yoksa pek mantıklı değil.
  • Bu konuda yapilmis calismalar var aslinda symbian s60 tabanli siemens sx1 in kendine has hazirlanmis olan linux ile boot ettirilebildigini biliyorum hatta asik kaynak olarak kod ilesenleri bile nette geziyor bunun yaninda siemens ve sony ericcson donanim guvenligi acisindan yani disaridan erisim acisindan kullaniciya bircok acik sunuyor ve bundan faydanilarak bircok alt erisim telnet konsolu veya linux konsolu ile erisim saglanip rom a dosya transferi yapilabiliyor hatta ufak bir degisiklik ile hafiza kartindan bile boot ettirilebiliyor bu konuyu googlede siemens sx1 linux diye arattirirsaniz netten bircok veri elde edebilirsiniz fakat is nokia ya gelince isler biraz degisiyor cunku nokia cihazin bilesenlerine alt donanimlarina erisimi resmen bir dis guvenlik tehdidi sayarak hicbir sekilde harici erisime izin vermiyor arm tabanli islemcinin veriyollarinin board uzerindeki tasarimindan tutunda rom a erisim resmen bir sir olarak saklaniyor bu yuzden eger yapilamadiysa bu yuzden yapilamaz fakat acik kaynak kodlu yukseltilebilir bagimsiz linux platformlari cep telefonlarina iyice yerlesince isletim sistemleri arasindada bir secim yapabilecegimizi umuyorum.




  • Arkadaşlar, satın almaya çalıştığım 5800'ı bir sürü sorundan sonra nihayet alabildim. Şimdi ufak ufak kurcalıyorum. Bazı programlar buldum, bunlar aracılığıyla dahili belleğe müdahale edebiliyormuşuz ancak bu programları kuramıyorum, "sertifika süresi geçmiş" ya da "sertifika geçersiz" uyarıları veriyor. Araştırdım, bu sorunu çözen programlar falan varmış, vesaire vesaire... Yahu şimdi bu sertifika ne? Ne diye insanı uğraştırıyorsunuz? Vallahi Windows kullandığım yılları hatırladım. Her programa ayrı crack... İyiden iyiye dellendim, ben bu telefona Linux yüklemek istiyorum.
  • linux'ı bir şekilde boot ettirebilirsiniz belki fakat ilgili aletin sürücülerini toplamanız çok zor.Hatta 5800'da kullanılan birçok donanımın eski yada yeni versiyonunun linux sürücüsünün olduğunu sanmıyorum. Eğer olsaydı maemo ile uğraşmak zorunda kalmazlardı.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: tumra
    Arkadaşlar, satın almaya çalıştığım 5800'ı bir sürü sorundan sonra nihayet alabildim. Şimdi ufak ufak kurcalıyorum. Bazı programlar buldum, bunlar aracılığıyla dahili belleğe müdahale edebiliyormuşuz ancak bu programları kuramıyorum, "sertifika süresi geçmiş" ya da "sertifika geçersiz" uyarıları veriyor. Araştırdım, bu sorunu çözen programlar falan varmış, vesaire vesaire... Yahu şimdi bu sertifika ne? Ne diye insanı uğraştırıyorsunuz? Vallahi Windows kullandığım yılları hatırladım. Her programa ayrı crack... İyiden iyiye dellendim, ben bu telefona Linux yüklemek istiyorum.


    Bildiğim kadarıyla Symbian artık özgür yazılım olmuş idi.

    http://www.ozgurlukicin.com/haber/symbian-artik-ozgur/

    Linux kadar kurcalama imkanı olabilir artık.

    quote:

    Orijinalden alıntı: tumra
    İyiden iyiye dellendim, ben bu telefona Linux yüklemek istiyorum.


    Bazı Linux'cularda görüyorum bu hastalığı. Bazen sadece çalıştığını görmek için acayip acayip aygıtlarda Linux kurmaya çalışıyorlar. Ben de bi ara Playstation 2'de Linux çalıştırmak için uğraşmıştım 1 hafta boyunca. Çalıştığını gördüm ve hemen sildim



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi marvinous -- 9 Mart 2010; 20:43:32 >




  • Arkadaşlar, ilginize alakanıza teşekkürler ama Allah aşkına, böyle özgür yazılım mı olur:
    http://symbianism.blogspot.com/2009/01/signing-sis-symbian-installer-files.html
    http://diabo.freehostia.com/symbian/indexhack.htm
  • Sadece haberde duyduğumu yazdım valla :) Ne kadar iyi veya vasat bilemem.
  • İyi de N900 zaten Nokia'nın geliştirdiği Linux tabanlı Maemo işletim sistemini ve özgür Qt4 kütüphanelerini kullanıyor.
  • paradoxical_boy mesajı eksik yazmışım zaten linux yüklü olduğunu biliyorum mac os yüklemişler, yani linux yüklü makineye mac os yükleyebiliyorlarsa arkadaşın dediği neden olmasın
  • İyi de 5800 için farklı işletim sistemi yükleme söz konusu mu olay burada işte.
  • Bilgisayar mantığı geçerliyse işlemciye göre derlediğimizde istediğimiz herhangi bir işletim sistemini yükleyebilmemiz gerekir. Ben şimdilik telefonun çeşitli donanımını tanıması konularını geçiyorum, tek istediğim symbian dışında bir işletim sistemini (programı) çalıştırmak...
  • Peki hocam tahminen araştırmışsınızdır, Nokia 5800'ün işlemcisinin mimarisi nedir acaba? ARM falan mı?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: tumra

    Bilgisayar mantığı geçerliyse işlemciye göre derlediğimizde istediğimiz herhangi bir işletim sistemini yükleyebilmemiz gerekir. Ben şimdilik telefonun çeşitli donanımını tanıması konularını geçiyorum, tek istediğim symbian dışında bir işletim sistemini (programı) çalıştırmak...

    Suna bir bakin derim:
    http://qtopia.net/



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Challenger -- 11 Mart 2010; 18:06:42 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: paradoxical_boy

    Peki hocam tahminen araştırmışsınızdır, Nokia 5800'ün işlemcisinin mimarisi nedir acaba? ARM falan mı?

    434 MHz'lik ARM 11.
  • maemo yükleme şansımız yokmudur? donanım problemi çıkartırmı sizce?
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.