Şimdi Ara

Nokia 5030 'XpressRadio' İncelemesi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
13
Cevap
0
Favori
3.323
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Uzun süre inceledikten sonra 3310umun veliahtı olabileceğini düşünerek bu telefonu aldım. Hiç bir Türk sitesinde incelemesini görmediğimden bu incelemeyi yazmaya karar verdim. İncelemede telefonun özelliklerinden ve hangi beklentileri karşıladığından bahsedeceğim. Şu anda fotoğraf çekecek cihazım olmadığı için fotoğraf ekleyemeyeceğim. Fırsatını bulduğum zaman eklemeye çalışacağım.

    İlk izlenim ve kutu içeriği

    Telefon küçük ve şirin bir kutuda geliyor. Fazla yer kaplamayan kutudan 5030, BL-5C batarya, ince girişli AC-3 şarj cihazı, 2.5 mm WH-101 kulaklık ve kullanma klavuzu çıkıyor. Telefonu elinize aldığınızda kullanılan malzemenin kalitesini hemen hissedebiliyorsunuz. Cihaz Romanya üretimi. Bazı kullanıcılar Romanya üretiminin Çin üretiminden daha vasat olduğunu söylese de telefon her haliyle onları yalanlıyor. Kalın ve genellikle tek parça plastikle çevrili telefonun toz ve su geçirmez olduğunu söyleyebilirim. Su geçirmezliğinden kastım bardaktan boşanırcasına yağan yağmur altında bile güvenle telefon görüşmesi yapabilir ya da radyo dinleyebilirsiniz. Telefon düşürmelere karşı da dayanıklı duruyor. Tabii 2. kattan atarsanız ne olur bilemem ama elinizden kayıp yerde yuvarlandığında sorun olmayacağını garanti edebilirim. Telefonun üst kısmının her iki köşesinde de bileklik ipi geçirmek için yer var. Dilerseniz her iki tarafına da ip takıp boynunuza asabilirsiniz. İki bileklik yerinin ortasında büyük bir el feneri bizi karşılıyor. Üst tarafı bunlar işgal ettiğinden maalesef telefonun açma/kapama tuşu yok. Bu işi arama reddetme tuşu üstleniyor. Telefonun sol tarafında radyo açma/kapama ve kanal değiştirme tuşları bulunuyor. Bu tuşlara yanlışlıkla basılması neredeyse imkansız. Bu sebeple telefonu güvenle cebinize atıp radyo dinlemeye devam edebilirsiniz. Telefonun sağ üst kısmında üzerinde kulaklık ve fiş sembolleri olan ufak bir plastik parça bizi karşılıyor. Bu parçayı turnağımızla çıkardığımızda altından 2.5 mm jack girişi, ince şarj girişi ve sadece servisin kullanabileceği bağlantı portu bulunuyor. Cihazın yazılımını bilgisayar üzerinden güncellemeyemeyeceğimizi bu portu gördüğümüzde anlıyoruz. Plastik parçanın bağlantı kısmı şarj yerinin yakınında olduğu için şarj aletini takmak için kapağın sınırlarını zorlamamız gerekiyor. Plastik parça sağlam fakat bu durum beni tedirgin etti. Neticede o plastik kapağın kopması demek telefonun toz ve su geçirmezliğini bir ölçüde azaltması demek.
    Telefona sim kartı ve bataryayı takmak istediğinizde acı gerçekle yüzleşiyorsunuz: arka kapak tam bir baş belası! Arka kapağı sökmek için neredeyse bir orduya ihtiyacınız olabilir o derece gıcık yapılmış. Alt tarafındaki tuşu bir yandan bastırırken bir yandan da kapağa zarar vermeden kaldırmak zorundasınız fakat telefonun taş gibi plasitğiyle bu hiçte kolay olmayacak. Arka kapağı fethettiğinizde sizi sim kart yuvası karşılıyor. Yuvaya sim kartı sürerek yerleştiriyorsunuz. Sim kartın oynamaması için bir demir parçası onu girişte tutuyor. Sim kartı çıkarmak isterseniz bu demire parmağınızla bastırıp sim kartı öyle itin. Sim kartı telefona ilk taktığınızda "simi yerleştirin" hatası verebilir. Bu nedenle hemen arka kapağı takmayın. Sonra yeniden açmanız gerekebilir.
    Sim kartı ve bataryayı taktık. Sıra telefonumuzu arama reddetme tuşu ile açmaya geldi. Bakalım içinde neler var?

    Menü ve Özellikler

    Telefon açıldığında bizi klasik birleşen eller animasyonu karşılıyor. Pin kodunu girdikten sonra telefonumuz kullanıma hazır oluyor. Sol seçim tuşu Menüye giderken sağ seçim tuşu da bizim özelleştirebileceğimiz kısayollara açılıyor. Telefonumuzun dört yönlü navigasyon tuşuna da değiştirilemez kısayollar atanmış durumda. Bu kısayollara menüye girmeden ulaşıyoruz. Sol yön bize mesaj yazma ekranını açıyor, aşağı yön simdeki kayıtlı numaraları gösteriyor, sağ yön takvim. Yukarının iki fonksiyonu var: devamlı basarsanız el fenerini kısa süreliğine yakıp söndürüyor, iki kez kısa basarsanız el fenerini devamlı olarak açıyor. El fenerini kapatmak için tek yapmanız gereken yukarı tuşuna bir kez basmak ya da menüden feneri kapamayı seçmek. Yıldız tuşuna basılı tuttuğunuzda konuşan saat size saat ve dakikayı söylüyor. Tek eksik kısayol sessi almak için basılı tutacağınız bir tuş yok. Bunun için arama reddetmeye basıp çıkan menüden sessizi seçmek ya da sessiz tercihi kısayolunu sağ tuş kısayollarına eklemek. Bunun haricinde kısayol sorununuz pek yok. Menüye girdiğimizde biraz şaşırıyoruz. Çünkü Series 40 görünümünde bir menü var fakat bu sizi yanıltmasın. Telefonun işletim sistemi: Series 30.
    Rehber her zaman olduğu gibi bize yeni numaralarımızı görüntülemeyi, numara kaydetmeyi, numara filtrelemeyi ve kayıt yerinin neresi olacağı gibi klasik rehber foksiyonları sağlıyor. Rehber fonksiyonu her zamanki gibi işlevsel olduğundan bir sorunla karşılaşılmayacağı kesin. Eğer 750den fazla kişi ile irtibattaysanız bu telefon sizi üzebilir. Zira telefonun hafızası 500 kişilik.
    Mesaj menüsü ise her zamanki gibi mesaj yazma, gelen kutusu, gönderilenler, taslaklar, filtrelenen mesajlar ve mesaj silme gibi işlevlere sahip. Telefonda GPRS desteği olmadığı için e-posta ve MMS hayal oluyor. Normal SMSle yetinmeyenler için bu üzücü olabilir. Telefon 250 SMS depolama hafızasına sahip.
    Arama kaydı bölümünde klasik gelen, yapılan, cevapsız aramalar ve arama süreleri bilgileri bulunuyor. Bu konuda bir eksiğinin olduğunu sanmıyorum.
    Ayarlar bölümünden zil sesi, tema, saat ve tarih, çağrı bekletme, sağ tuş kısayolu ayarları yapabilir ve telefonu fabrika ayarlarına geri döndürebilirsiniz. Zil sesi bölümünden daha önceden yüklenmiş olan MP3 sınıfı zil seslerinden birini tercih edebilir, ses seviyesi, titreşim ve dinamik aydınlatma gibi ayarları yapabilirsiniz. Eminimki zil sesi seçerken şoka uğrayacaksınız. Yılların klasik Nokia melodisini bir acayip yaptıkları yetmiyormuş gibi klasikleşmiş Nuance melodisini telefondan çıkarmışlar. Fakat bunu telafi edebilecek bir ton melodi mevcut. Zil sesi açısından sorun yaşamazsınız. Ekran ayarları kısmında bizi bir temanın kopyası gibi oluşturulmuş 20 adet tema bekliyor. Ben 8. temayı seçtim fakat diğerlerinin de pek farklı olduğunu söyleyemeyeceğim. Temadan çok birbirinin benzeri duvar kağıtları var desem yeridir. Zira tema seçimi simgeleri değiştirmiyor. Tema ayarlarken size bir ipucu vermek istiyorum. Ekran koruyucuyu kapalı olarak ayarlayın. Böylece tuşlar kilitli iken arama reddetme tuşuna bir kez basarak saati ve tarihi hemen öğrenmiş olursunuz. Saat ayarları menüsünden saat ve tarihi, aramaya ayarları menüsünden çağrı bekletmeyi ve telefon ayarları menüsünden dil, tuş kilidi, aydınlatma gibi ayarları yapıyoruz. Dilerseniz güvenlik ayarlarından pin kodunu ve sorulmasını, sağ seçim tuşu ayarlarından da sağ tuş kısayollarını değiştirebilirsiniz.
    Saat menüsünden çalar saati, çalar saat sesini ve saat ve tarihi ayarlayabilirsiniz. Telefonumuz dahili antenli bir radyoya sahip olduğundan alarm seçeneklerinde radyo da var. Ancak radyo ne kadar uyandırıcı olabilir orası tartışılır. Siz yine de hazır melodileri kullanın.
    Radyo adı üzerinde radyomuz. Menü harici soldaki tuşlarla radyomuzu açıp kapayabiliyoruz. Radyoya girdiğimizde otomatik olarak çalmaya başlıyor. Ne yazıkki radyoda otomatik kanal kaydetme özelliği yok. Yani radyonuzu bir kere açacaksınız seçeneklerden "otomatik ayarlama" ile frekans bulacaksınız ve bu frekansı radyonuza kaydedeceksiniz. Eğer yer değiştirirseniz ve bu radyo kanalları o bölgede çekmezse, radyoya yeniden ayar çekmeniz gerekecek. Kısacası popüler radyolar hariç, yöresel radyoları tekrar tekrar ayarlamanız gerekebilir. Radyo kanal hafızamız 10 kanal ile sınırlı. Ayrıca "radyolu saat" kısmından alarmı da radyo ile uyandıracak şekilde ayarlayabiliyoruz.
    Hatırlatmalar kısmına ise bir not yazıp alarm kurabiliyoruz. Sıkı dizi takipçileri, maç izleyicileri ve yapacağı işleri sık sık unutanlar için vazgeçilmez bir yardımcı olacaktır bu menü. Alarm sesini istediğimiz melodiye ayarlasakta radyoyu bunun için atayamıyoruz. Radyo sadece çalar saat fonksiyonu için kullanılabilir durumda. Bu kısımda ek olarak bir de takvim menüsü var.
    Oyunlar menüsü canı sıkılanlar için ideal. Zeka, yarış ve refleks kategorisinde olmak üzere üç çeşit oyunumuz var. Bunlar sırayla Sudoku, Beach Rally ve Nokianın vazgeçilmez klasiği Snake Xenzia.
    Extra menüsünde Hesaplamalar, Dönüştürücü, Çizelge, Geri Sayım, Takvim, Kronometre, Besteleyici, El Feneri ve Tanıtım seçenekleri bulunuyor. El Feneri gayet güçlü. Karanlık ortamı görülebilir derecede aydınlatabilir, bu konuda tereddütünüz olmasın. Tanıtım modu ise felaket. Tanıtımı izlerken bir yandan gülümsüyor bir yandan da utanç verici bir durum olarak nitelendirebiliyorsunuz. Zira Nokia 5030un tanıtım animasyonunda gösterilen telefon Nokia 1650.

    Anahtar Özellik: XpressRadio

    Bu telefonun şüphesiz tek iddialı olduğu yönü radyosu. Telefonun dahili antenli radyosu cihaza bu konuda avantaj sağlıyor. Gerçekten de Nokia 5030un dahili anteni çok güçlü. Karşılaştırdığım Nokia 3500 Classic, Nokia 5500 Sport ve Sony Ericsson W300i kulaklık kablosuyla dahi net ses sağlayamazken Nokia 5030 dahili anteniyle hiç cızırtı vermeden çekmeyi başardı. Nokia 5030 bir ev radyosu gibi güçlü bir antene sahip bir cep telefonu gibi görünüyor. Arkasındaki yüksek sesli hoparlör ile sanki evinizdeki radyodan müzik dinliyormuş hissine kapılabilirsiniz. Tabii benim bahsettiğim radyolar bilenler için kutu gibi olan kıra, bayıra götürülen uzun antenli radyo. Şimdiki basslı mp3 çalarlı modern radyolarla elbetteki baş edemez.
    Radyonun tek sorunu otomatik kanal kaydetmemesi oluyor. Şehir değiştirdiğinizde eğer dinlediğiniz radyoların tümü yerelse tekrardan arama yaptırıp kanalları teker teker kaydetmek zorunda kalacaksınız. Eğer 10 adetten fazla radyo kanalı dinleyicisiyseniz bu telefonun gözünüzdeki değerini düşürebilir lakin dahili anteniyle kablo, kulaklık derdi olmadan, çekme problemini minimize etmesi ve 24 saate kadar kesintisiz radyo dinlemenize imkan vermesi bu eksiğini fazlasıyla giderebiliyor.
    Sonuç olarak Nokia 5030 "XpressRadio" ünvanını sonuna kadar hakeden ve başarıyla taşıyan bir telefon. Radyo severlerin kaçırmaması gerektiğini düşünüyorum. Seyrek radyo dinlememe rağmen şimdiden beni radyocu yaptı.

    Kimler almalı? Kimler almamalı?

    Öncelikle bu telefonun hitap ettiği kullanıcı grubunu netleştirmek lazım. Benim telefondan edindiğim izlenime göre bu telefon dayanıklı, su ve toz geçirmez, el fenerli ve şarjı uzun giden telefon arayan RADYOKOLİKLER için ideal!
    Eğer bir telefondan arama yapma ve mesaj yazma dışında bir beklentiniz yoksa, şajı uzun giden bir model arıyorsanız, zaman zaman size yardımı dokunacak bir el feneri fena olmazsa ve radyo dinlemeyi seviyorsanız bu telefonu kesinlikle kaçırmamalısınız.
    Eğer GPRS, 3G, MP3 çalma, kamera, bluetooth, wi-fi, java oyunlar yüklemek, temalar yüklemek, istediği şarkıyı zil/mesaj/uyarı sesi yapmak gibi beklentilerden birine sahipseniz ya da heves ediyorsanız bu telefon sizi hayal kırıklığına uğratır. Ayrıca günde 1000 smsi devirip rekora koşan arkadaşlar için de telefonu öneremeyeceğim. Tuş takımı çok sert olmasa da günde 100 sms üzeri mesajlaşan herkesin parmaklarına işkence olacağına eminim.

    Sonuç: 9/10

    Sonuçta telefon benim gözümde Nokia 3310umu tahtından etmeyi başardı. Artık yeni kralım Nokia 5030.

     Nokia 5030 'XpressRadio' İncelemesi







  • evet çok güzel bi 2.hat telefonu bencede.emeğine sağlık
  • güzel inceleme yapmışsın teşekkürler.
  • Bir kaç resim ekleseydiniz güzel olurdu(kutu içeriği vs.)..

    İnceleme için teşekkürler.
  • Ben bu telefonu alıcaktım arka kapak olayı yüzünden vazgeçtim bunun yerine 1661 alıyorum.
  • Aslında Nokia 5030 fazla olan 2 özelliğinden dolayı Nokia 1661den daha iyi bir telefon. Bunlar: Dahili antenli radyosu ve güçlü hoparlörü. Arka kapak aslında çokta sorunlu değil, eğer sim kartı değiştirmeden kullanacaksanız.
    Bana sorarsanız Nokia 5030 en iyi giriş seviyesi telefonu diyebilirim.
  • 130 liraya 6 taksitle hızlıaldan sahip olacagım.

    Umarım bizleri üzmez.
  • Telefonu bende almış bulunuyorum,gerçektende çok şık ve güzel bir telefon.Radyosu şahane,eğer benim gibi kibar,görünümü hoş telefon arıyorsanız tavsiye ederim.Ama tuşlara alışmak zor,çıkıntı yok,bu nedenle mesaj yazarken hata yapmamanız imkansız.


    Şuan cihaz darty'de 95 tl,ben maximum karta peşin fiyatına 4 taksit aldım...
  • valla radıolu bır tlfona gore cok ucuz hmde renklı ekran
  • Bende dün darty'den 95 liraya 8 taksitle aldım
    fiyat/performans olarak piyadadaki en uygun telefon diyebilirim
    eksik telefonum olmamasına rağmen, bu fiyata kaçırmamak için satın aldım
  • Kesinlikle önermiyorum bu telefonu. Mediamarkt ta 10 dk kadar inceledim. Tuşları acayip sert. Hızlı mesaj yazarım gibisinden bi amacınız varsa imkansız. Tek elle mesaj yazamazsınız asla. Navigasyon tuşlarıda bir o kadar sert.
  • Arkadaşlar biri bana yardım etsin.
    Annem için bu telefonu aldım.

    Bu telefonun HIZLI ARAMA özelliğini açamadım.
    Bütün menülerini dolaştım ama yok.

    İsimlerden-bilgiler ve seceneklere giriyorum.
    hızlı arama ata seceneği var. o kişiyi 2 nolu
    tuşa atıyorum. çıkıyorum.

    Ama 2 no'ya basılı tutunca tık yok. aramıyor.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.