Şimdi Ara

AMD'nin 6 çekirdekli Istanbul işlemcisi masaüstüne geliyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
49
Cevap
0
Favori
10.217
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Yarıiletken endüstrisinde cevabı merak edilen sorulardan birisi de hiç şüphe yok ki AMD'nin 2010 yılı için neler planladığı. Son yapılan "Analist Günü" etkinliğinde firma tepe yöneticis Dirk Meyer tarafından açıklanan güncel yol haritasına göre, AMD'nin geliştirme çalışmaları uzunca bir süredir devam eden Bulldozer kod adlı yeni nesil mikroişlemci mimarisinin 2011 yılından önce lanse edilmesi beklenmiyor.Tabii durum böyle olunca 2010 için planlanan model geliştirme programı da önem kazanıyor zira 32nm üretim teknolojisine geçiş yapmaya hazırlanan Intel, önümüzdeki yıl için ciddi yenilikler planladığını sık sık dile getiriyor. Çift çekirdekli Core i3 serisini lanse edecek olan firma aynı zamanda Gulftown kod adlı 6 çekirdekli yeni işlemci ailesini duyuracak ve sene sonunda da Sandy Bridge mimarisini lanse decek. Peki AMD önümüzdeki yıl için neler planlıyor olabilir ? Gün ışığına çıkan yeni bilgilere göre firmanın 2010 için hazırlıklarına başladığı bazı sürpriz gelişmeler var.


    alt="AMD'nin 6 çekirdekli Istanbul işlemcisi masaüstüne geliyor"


    6 çekirdekli işlemci zarı (AMD "Istanbul" Opteron) - Büyütmek için üzerine tıklayabilirsiniz.


    Haziran ayında Istanbul kod adını taşıyan 6 çekirdekli Opteron işlemci ailesini, sunucu sistemler ve iş istasyonları için kullanıma sunan AMD, yüksek performanslı masaüstü sistemlere yönelik olarak ta benzer bir hamle de bulunacak gibi görünüyor. Zira gelen haberlere göre firma, Thuban (Arapça'da Ejderha) kod adını taşıyan 6 çekirdekli masaüstü işlemci ailesini önümüzdeki yılın ikinci yarısı (üçüncü çeyrekte) ile birlikte kullanıma sunabilir. Istanbul işlemci ailesinin masaüstü sistemler için uyarlanmış bir varyasyonu olacağı ve dolayısıyla tekparça zar yapısına sahip olacağı bildirilen Thuban kod adlı 6 çekirdekli yeni işlemci modellerinde, her çekirdek için 512 Kb seviye 2 (L2) ve çekirdekler arası ortak kullanıma açık olan 6MB seviye 3 (L3) bellek olmak üzere toplamda 9MB bellek kapasitesine yer verileceği bildirilmekte. 45nm üretim teknolojisiyle hazırlanacağı ve Soket AM3 formunda olacağı bildirilen 6 çekirdekli yeni işlemci ailesinin, yüksek performans odaklı Leo platformunda kullanılacağı da belirtilmekte.


    alt="AMD'nin 6 çekirdekli Istanbul işlemcisi masaüstüne geliyor"


    AMD Leo platformu, 8 serisi yeni yonga setleriyle birlikte tanıtılacak.


    Hatırlanacağı üzere AMD, Phenom işlemci ailesi, 7 serisi yonga seti modelleri ve Radeon HD 3800 serisi DirectX 10.1 destekli ekran kartlarından oluşan Spider platformunu 2007 sonunda, Phenom II ve Radeon HD 4800 serisi ile güncellenen Dragon platformunu ise sene başında anons etmişti. Leo platformunun ise önümüzdeki yılın ikinci çeyreğinde tanıtılması ve Dragon platformunun yerine konumlandırılması bekleniyor. Phenom II işlemcileriyle birlikte, 890FX ve 890GX yonga setlerinin kullanılacağı platform kapsamında ayrıca Evergreen serisi DirectX 11 destekli ekran kartlarına da yer verilecek. Fusion ve OverDrive teknolojileriyle birlikte Crossfire X kurulumları için de ciddi güncellemeler sunması beklenen Leo platformu, SATA-III ve USB 3.0 gibi yenilikleri de beraberinde getirecek. 8 serisi yeni nesil yonga seti modelleriyle birlikte tanıtılması beklenen Leo platformunun önümüzdeki Nisan ayında lanse edilmesi beklenirken, 6 çekirdekli masaüstü işlemci modelleri ise Computex 2010 fuarında tanıtılabilir.




  • elimde bi x2 var ve sonuna kadar kullanacam


    ne zaman 12 cekirdekli cikti o zaman dusunuruz

    yoksa bunara para yetistiremeyiz
  • hakketten para yetmez aldığının ertesi günü elindeki eskiyor :)
    bu ne hız :)
  • resimde dikkatimi çeken amd hala 4*8x crossfire destekleyebiliyor ya yapsana doğru düzgün bi köprü insanlar 4*16 kullanabilsin
  • evt aynen 45 nm ya 3 aysonra ya ben 32 nm gectim der herkese öpücükler gönderiyorum derler sadece amd deyil tabi grafik dede botle cpu dada tabi bunlar boyle olunca muhadil bileşenlerde peşinden hurrra albaşına bela
  • İşler ters gidiyor, Bulldozerde ileri atıldıkça atılıyor, çekirdek-cache kırpıp piyasaya sürmek gibi değil,2011 çok uzak bir tarih teknolojide.
    Bu işlemcileri bu şekilde masaustunde kullanmak pek akıl kãrı değil, muhakkak güç harcamaların tekrar elden geçirilmesi lazım, yük altında çok güç tüketiyorlar.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: ET 7

    elimde bi x2 var ve sonuna kadar kullanacam


    ne zaman 12 cekirdekli cikti o zaman dusunuruz

    yoksa bunara para yetistiremeyiz

    bekleye bekleye en sonunda o hale gelecez. Ben de x2 ile devam edenlerdenim.
    Bu kadar çekirdeği etkin kullanan yazılımlar olmadıktan sonra 6 çekirdek pek fark etmeyecek.
    4 çekirdek bile daha yeni yeni fark etmeye başladı.
  • phenomII'den sonra bulldozer'e kadar mimari degistiremeyecekler ne cikacaklar acaba 32nm phenomIII mu sorusu da tarihe karisti bu haberle.32nm icin uretim bantlarini degistirmeleri lazimdi zaten mantikli olani da bu ama 6 cekirdek bir ise yaramaz yazilim dunyasi boyle gitmeye devam ederse.
  • hani AMD sever ya bir sürpriz de işlemci tarafında yapıp şu bulldozerleri 2010 başında çıkarsa tadından yenmez diyorum...
  • @.45 ACP, AMD'nin önümüzdeki yıl için 32nm üretim teknolojisine geçiş planı da bulunuyor. GlobalFoundries firması ile birlikte AMD cephesinde gelecek yılın ikinci yarısında 32nm üretim teknolojisine sahip bazı işlemci modellerinin çıkması da beklenebilir.
  • oo bak bu cok guzel oldu phenomIII hayallerimize devam.bulldozer gelinceye kadar bu islemciyle nasil gidecem, ayni aletin oyunlarda ise yaramayan x4'unu mu alacam yoksa intel mi kullanacam bu saatten sonra diye depresyona girmistim valla.tesekkur ediyorum haber icin Allah da seni sevindirsin.
  • 35 cekirdekli işlemci de cıkarsa kod adı İzmir olsun :)
  • AMD ne güzel isim koymuş.



    İstanbul demiş çekirdeğin adına, Constantinople dememiş.



    O yüzden AMD.ye + puan.
  • +rep de benden.
    inteli oldum olası svmem.
  • Intelin karşılığı bu olayda Destkop Xeon galiba

    AMD geçtiğimiz sene çok güzel gitti, artık 2010 yılında da Phenom II gibi kalite yakalarsa tadından yenmez.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: tanak

    35 cekirdekli işlemci de cıkarsa kod adı İzmir olsun :)


    niye olmasınki.
  • millet bu kadar işlemci gücüne hasret iken neden 4 cpu soketli anakart alıp kullanmıyor anlamıyorum. para çok madem.
  • aldigimiz ürünleri eskimesi ürünlerin türkiyeye cok gec gelmesi yada gelmememi bizi nimetten sayan yok hala
  • Daha bir ay olmadı, Phenom II X4 945 aldım. Demek ki çalışmaya başlamalıyım artık. 5870 üstüne bu seri, üst üste darbeler vurdu bana. :( Ama ne olursa olsun ikisini de alacağım.(Yakında 4890+PII 945 satılıktır görürseniz şaşmayın. :D)
  • Çıktığı gün alıyorum! 5870'i de alıyorum. Size testlerini gösteririm. :D
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.