Şimdi Ara

FSB Bant Genişliği RAM Bant Genişliğinden Küçükse?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
9
Cevap
0
Favori
1.720
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhaba,

    Bu aralar bant genişliği ciddi derecede kafama takılmış durumda. Everest programı ile baktığımda aşağıdaki sonuçları görüyorum. İşlemci Intel P8600, bellekler ise 800 MHz ve Dual olarak çalışıyor.

    FSB Bant genişliği=1067*64/8=8536 MB/s
    RAM Bant genişliği=800*64*2/8=12800 MB/s

    Yukarıdaki sonuçlara göre bellekler ne kadar fazla bant genişliğine sahip olsalar da FSB yolu daha dar olduğu için dual çalışmalarının pek faydası olmadığını düşündürüyor.

    Acaba yanlış mı düşünüyorum. Yani Core 2 Duo bir işlemci ve tam anlamıyla dual DDR çalışmıyor mu?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MaFiAMaX -- 22 Mayıs 2009; 15:03:08 >



  • ..



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi pegasus1881 -- 22 Mayıs 2009; 15:19:57 >
  • esasen tam olarak oyle degil...

    Intel islemcili sistemlerde bir kuzey koprusune baglanti soz konusudur... tek hattan FSB banti ile kuzey koprusune ulasiriz.... Ramlerin kendi calisma frekansi vardir.. sizinkinde 800mhz... yani iki adet 800mhz'de calisan ram kullanmaktasiniz(400mhzlik ic saati bulunan)... ram ile kuzey koprusu arasindaki baglanti da otomatik 800mhz olmak zorundadir... Nitekim CPU-Z programi ile baktigimizda ram bolenin 2 oldugunu gorursunuz... bu da kuzey koprusunun ramlerden aldigi 2 kati kadar bilginin tek seferde islemciye tek hatta ulastilidigina delalet eder...

    yani ramlerden 2 dongude alacaginiz bilgi, kuzey koprusunden islemciye tek dongude iletilir.. tersi bir bakis acisi ile islemciten gelen bilgi ramlere iki dongude yazilir.. eger dual ramler soz konusu ve ram hatlariniz iki tane ise (ki bu konuda kuzey koprusunun destegine bakmak gerekir), dual ramlere 1 kerede ulasilir.. Boylece adresleme sayisi artacagindan ramle ulasan bilgi daha cabuk yazilabilir..

    yanlis biliyorsam uyarin... benim bilgim bu yonde...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Towarscke -- 22 Mayıs 2009; 15:20:06 >
  • @Towarscke,
    Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. Ancak söyledikleriniz benim sorumun cevabı değil. Ben FSB bant genişliğinin RAM bant genişliğinden küçük olması sebebiyle dual RAM kullanmanın pek bi' avantajı kalıp kalmadığını merak ediyorum.
  • soyle mi diyorsun saatte 100 litre ureten tesis var kamyon 80 litre tasiyor tesisi kapatalim mi?intelde ram hizi cok onemlidir ama niye boyledir kullanmadigim icin hic sorgulamadim.olabildigince hizli ram kullanacaksin intelle.ne cikarmaya calisiyorsun anlamadim avantaji olsa ne kalsa ne bu sekilde iste.istersen 667 single kullan nasilsa tasimiyor diye ama yavasladigini farkedersin o zaman.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: .45 ACP

    soyle mi diyorsun saatte 100 litre ureten tesis var kamyon 80 litre tasiyor tesisi kapatalim mi?intelde ram hizi cok onemlidir ama niye boyledir kullanmadigim icin hic sorgulamadim.olabildigince hizli ram kullanacaksin intelle.ne cikarmaya calisiyorsun anlamadim avantaji olsa ne kalsa ne bu sekilde iste.istersen 667 single kullan nasilsa tasimiyor diye ama yavasladigini farkedersin o zaman.


    Üslubunuz için teşekkür ederim, siz böyle devam edin soruları cevaplamaya...

    Ben bu işin niye böyle olduğunu bilenlerden bir cevap bekledim, sizin gibi konuyu garip bulanların cevaplaması için bu soruyu yazmadım. Üzümünü ye bağını sorma mantığıyla hareket ediyorsanız o sizin bileceğiniz iş, ben merak ederim. Madem dual çalışması avantajlı, niye bant genişliği yeterince büyük değil? Belki de bunlar birbiriyle birebir alakalı da değildir, ama ben bu işi bilenlerden bir cevap bekliyorum.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: MaFiAMaX

    @Towarscke,
    Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. Ancak söyledikleriniz benim sorumun cevabı değil. Ben FSB bant genişliğinin RAM bant genişliğinden küçük olması sebebiyle dual RAM kullanmanın pek bi' avantajı kalıp kalmadığını merak ediyorum.



    esasen cok buyuk bir fark yok... yani bunu hissetmek pek bir guc... sonucen arada bolen ve carpanlar var... bunlar isin surekliligini arttiriyor.. tabiki hafif bir darbogaz mevcut ama bu darbogaz genelde cok agir islemlerde ortaya cikar... sonucen FSB bant genisli dusuk olsa bile, frekansi az olsa bile gidilen nokta islemcinin cache bellegidir... Ozellikle Intel islemcilerde bu boyledir.. yani atiyorum kafadan 1066mhz yolu olan bir kopru-ram veri hatti, kopru-islemci arasinda 800mhz veri hatti olsun. 1 komudumuz var. Bu bilgiyi ramden 1066mhzlik tek vurusta aliyoruz ve kuzey koprusune gonderiyoruz...
    eger bilgi (32bit) veri yolu genisligini asmiyorsa bunu dongu basina iki defada cache'a yaziyoruz (yavaslama olmaz)
    eger bilgi veri yolu genisligini asiyorsa bunu da dongu basina iki defada yaziyoruz ama komut satirini yazmayi bitiremedimiz icin diger dongude devam ediyoruz.. (biraz gecikme olur.Nanosaniye)

    Ram frekansinin yuksek olmasinin avantaji bile mevcut... dongu basina ayni adresleme yapiliyor ama frekans yuksek oldugu surece saniye basina dongu artmis oluyor..

    Sonucen, Dual ram'in kullanma amaci burdaki frekanslarla ilgili evet ama dual ramde bir ram'in iki kati kadar adresleme yapabiliyorsun, bir dongude... 2 tane ram taksak ve bunlari dual calistirmiyor olsak, sadece bir tanesinin adresleme kapasitesinde iki adet ram kullanmis oluruz... dual ram kullanmanin her zaman avantaji var...cunku normal sartlarda zaten fsb'yi doyuracak kadar bilgiyi ramden alip islemciye tasiyamazsin. sadece bir program ile ram'i %75'nin ustunde kullanarak o program ile sureki calisiyor olman lazim.. o anca AMD sistemlerinde gercekten onem arz eder... cunku ramler direkt islemciye bagli ve islemci onlari surekli adresliyor...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Towarscke -- 28 Mayıs 2009; 11:05:57 >
  • @Towarscke,

    Şimdi olayı daha net anladım. Vakit ayırıp cevap yazdığınız için teşekkür ederim.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.