Şimdi Ara

AUDI TARİHÇESİ

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
7
Cevap
0
Favori
8.653
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Sevgili Arkadaşlar,

    Audi başlığı altında konular açılırken, Audi markasının tarihçesinin de bulunması gerektiğini düşünerek buraya bu konuda bulduğum bazı bilgileri aktardım. Umarım faydalı olur.

    AUDİ TARİHÇESİ

    Audi , Alman bir otomobil şirketidir; Volkswagen grubunun bir parçasıdır. Şirketin merkezi Ingolstadt, Bavarya'da bulunmaktadır.

    Şirketin geçmişi 1899 yılına ve August Horch'a dayanmaktadır. İlk Horch otomobili kendisi tarafından 1901 yılında tasarlanmıştı. 1910 yılında Horsche şirket dışarısına atılmış ve kendi adını eski ortaklarıyla olan anlaşmazlıklar nedeniyle artık yaptığı tasarımlarda kullanamayacak hale gelmişti. Eski Almancada anlamı "Dinle!" olan "horch" , Latincede aynı anlama gelen Audi`yi markası olarak kullanmaya başladı.

    1932 yılında Audi, Auto Union'u oluşturmak üzere Horch, DKW ve Wanderer şirketleri ile birleşti. Auto Union kullandığı birbirine bağlı dört halka da bugün Audi'nin logosu olarak kullanılmaktadır. Audi’nin içiçe geçmiş dört halkası, kurucusu olan şirketleri temsil ediyor. Horch, Audi, DKW ve Wanderer...

    İkinci Dünya Savaşı sonrasında , şirket DKW etrafında ürünlerini sunmaya çalıştı. Ancak iki çekişli motoru o kadar ünlü olamadı. Eylül 1965'de Audi tekrar bir çıkış yaparak 72 beygirlik 4 kapılı sedanını piyasaya sundu, dünyanın en modern motorlarından biriyle.

    1970'lerde Audi 1950 yıllarında dünyanın en büyük motorsikletlerini üreten şirket olan NSU ile birleşti. Bu şirket Neckarsulm, Stuttgart yakında bulunmaktaydı. NSU daha küçük arabalar yapmayı öngörüyordu; daha sonrasında yeni bir rotasyon motorlarında Felix Wankel'in fikirleriyle kullanılmaya başladı. 1967'de çıkartılan yeni NSU Ro 80 bir uzay çağı arabasıydı ve o gün itibariyle sundukları aerodinamik, ağırlık, güvenlik açısından kusursuzdu, ancak motorlardaki rotasyon hatası NSu için pahalıya patlamıştı. Yine de günümüzde hala Audi'nin bazı modelleri Neckarsulm'da üretilmektedir.

    Geçen 30 yıl içerisinde Audi yüksek güce sahip bir çok model sundu. 1980'de piyasaya sunulan Ünlü "Quattro" modeli ; ilk kez kullanılan 4 çekerli turbo bir spor arabasıydı. Audi bu atılımla teknolojide zirveye oturdu. (Bu teknoloji daha sonrasında dünya'nın hemen hemen tüm otomobil şirketleri tarafından kullanılmıştır.)

    Audi 80 modeli ile beraber, tüm modeller "Quattro" özelliğini kazandı. Audi 80 her ne kadar 1986 yılında "dede arabası" imajına sahip olsa da unutulmaz tasarım 1989'da piyasaa sunuldu. Bu model piyasaya bomba gibi düştü ve oldukça iyi satış rakamlarına ulaştı.

    Gelişen teknoloji ile, Audi dünyanın en gelişmiş motorunu kullanmaya başladı. 1995'de S4 modelinde kullanılan dört çekerli motoru bu döneme damgasını vurdu.

    1997'de de dünyanın tamamen aliminyumdan yapılmış ilk otomobilini sunan Audi, A8 modeli ile aliminyum uzak çizgilerine ulaşmış oldu. 90'ların ortasında yeni serilerini piyasaya süren Audi dünyanın en kaliteli otomobilleri arasında yerini aldı.

    2000 yılı itibariyle 24 saatlik Le Mans yarışını 4 kez ard arda kazanan Audi 2003'de VW grubunun başka bir modeli ile ancak tamamen Audi kadrosu ile Bentley modeli altında da bu başarıya imza attı...







  • QUATTRO TARİHÇESİ

    Audi, 3 Mart 1980′de Cenevre Motor Show’da ilk defa uluslararası kamuoyuna Audi quattro®’yu sergilediğinde otomobil üretiminde yeni bir çağ başlamış oldu. Çünkü o yıl ilk defa bir binek otomobil, sürekli dört tekerlekten çekiş ile pazara sunulmuştu. quattro® ‘nun sembolik karakteri ve adından aldığı güç, o zamandan beri eşi görülmemiş bir başarı hikayesinde gizlidir. Bu devrim yaratan güç aktarım sisteminin piyasaya ilk sürüldüğünde yarattığı duygular ve beklentiler, takip eden yıllarda her şekilde karşılığını buldu: quattro® ‘nun motor sporlarındaki inanılmaz başarılarıyla; yeni bir özgürlük kavramı oluşturmasıyla; maksimum yol dinamikleri, geliştirilmiş sürüş keyfi ve en iyi yol performansını bir arada sunmasıyla …

    Audi ve quattro®, son 25 yıldır birlikte dile getirilen iki markanın adıdır. Otomobillerin yakın tarihinde çok az sayıda teknoloji, quattro® - sürekli dört tekerden çekiş - kadar tutarlı bir şekilde Audi’nin marka imajını şekillendirmiştir. Ayrıca quattro®’nun 25 yıllık geçmişi, bu devrimci teknolojinin sistematik olarak sürekli gelişmesine de tanıklık etmiştir. Çünkü Audi, otomobil severlere hem sürüş keyfi hem de yol dinamikleri açısından eşi benzeri olmayan avantajlarla birlikte bu en yenilikçi güç aktarım sistemini her araç tipine uygun kişisel özelliklerle beraber sunmuştur; sunmaya da devam edecektir.

    İki milyondan fazla quattro® güç aktarım sistemine sahip aracı ile Audi, lüks segmentte sürekli dört tekerden çekişli binek otomobillerde lider üretici konumundadır.

    Audi’nin teknolojik üstünlüklerinin en önemlisi olan quattro® güç aktarım sistemine sahip model yelpazesi son derece geniştir. Audi A2 hariç mevcut tüm Audi modellerini kapsayan bu sistem, otomobil teknolojileri içinde efsanevi bir konuma sahiptir.

    “Efsaneleri yaratan teknoloji: quattro®, ralli pistlerinden büyük otoyollardaki özel kademelere ve dünyanın bütün ana yollarına kadar güçlü bir yol izler - ve sürüşün bizim için anlamını kalıcı olarak değiştirir.”
    25 yıllık dört tekerden çekiş deneyimiyle Audi, üstün bir teknolojiye ve üretim know-how’ına sahiptir. Bu avantajla Audi şimdiye kadar iki milyondan fazla araç üretmiştir. “quattro®” dört tekerden çekiş kavramı için en iyi bilinen terimdir ve sürüş keyfi, yol dinamikleri, sportif tarzda performans ve güvenliğin en oturmuş sembolüdür. Günümüzde Audi , quattro® seçenekli motor ve şanzımanların 66 kombinasyonunu sunmaktadır. Audi TT 3.2 quattro® , Audi S4, Audi allroad quattro® veya Audi A8 6.0 quattro® gibi çok güçlü üst modeller aslında sadece quattro® sürekli dört tekerlekten çekişle üretilmişlerdir. Bu da bahsettiğimiz araçları saf sürüş keyfi konusunda üstün kılmaktadır.

    Quattro® güç aktarım sistemi, Audi’nin her zaman klasik çözümleri sorgulamasının, her zaman daha iyilerini keşfetme ve geliştirme tutkusunun kanıtıdır. quattro® teknolojisi, ‘Teknoloji ile bir adım önde’ felsefesini ve markanın özünü temsil eder. quattro® sürekli dört tekerlekten çekiş ilkesi aynı zamanda Audi’nin sportif, ilerici, prestijli ve yüksek değerli ürün profilinin keskinleşmesine de büyük katkıda bulunmuştur. quattro® sistemli modellerin özgün karakteri, Audi’nin lüks sınıftaki iddialı konumunu pekiştirmektedir.

    Bir fikrin doğuşu

    1975 Audi ilk dört tekerden çekiş projesini Alman Ordusu - VW Iltis için geliştirdi.

    1977 Orta ile yüksek seviyede performanslı dört tekerden çekişli bir araç oluşturma fikri doğmuştu. Yönetim Kurulu’nun yetki vermesinden sonra geliştirme çalışmaları ilkbaharda başladı. İlk örnekler kışa doğru hazırdı.

    1978 Proje, Ocakta VW Grubu’na sunuldu ve daha fazla geliştirme için onay Mayıs’ta geldi.

    1979 Seçilen bir grup gazeteciye bir örnek sunuldu. quattro® adı, beş Almanca kelimenin baş harflerinden oluşan CARAT* ismine alternatif olarak seçildi. Sadece belirli bir model veya motorla bağlantılı olmadığı için bu ismin seçimi ileri görüşlü bir karardı.

    1980 Audi quattro®’nun dünyadaki ilk sunumu Cenevre Motor Show’da gerçekleşti.

    1982 Audi 80 quattro® modeli için quattro® güç aktarım sisteminin büyük çaplı üretimi başladı.

    1986 quattro® güç aktarım sisteminin kalbi olan ve motor gücünü değişken, sürekli ve sabit bir şekilde dağıtan Torsen merkezi diferansiyelin kullanılmaya başlandı.

    1987 Audi her bir model çizgisi için en az bir quattro® modeli sunar; toplamda 20 quattro® modeli vardır.

    1988 Sürekli dört tekerlekten çekişli dünyanın en büyük lüks otomobili Audi V8 piyasaya sunuldu.

    1990 quattro®’nun onuncu doğum günü. Dünya çapında 200.000′den fazla Audi quattro® üretildi. Devrimsel bir fikrin başarısının kanıtı…

    1992 Bu yıl hemen hemen her on iki Audi müşterisinden biri quattro ® güç aktarım sistemli bir Audi seçti.

    1994 Audi, ön ve arka akslar için EDL - Elektronik Diferansiyel Kilidi’ni piyasaya sürdü. quattro® güç aktarım sistemli üç tasarım çalışması yapıldı.

    1995 Audi A6 2.5 TDI, quattro® ve TDI® birleştiren ilk otomobil oldu.

    1997 quattro® sürekli dört tekerlekten çekiş, ESP elektronik stabilite programı ile pazara sunuldu.

    1998 Audi TT Coupé’de elektro hidrolik çok plakalı debriyaj ilk defa kullanılmaya başlandı.

    1999 Audi A3 quattro® pazara sunuldu.

    2000 Audi allroad quattro ® Cenevre Motor Show’da sergilendi

    2001 Audi bir milyonuncu quattro® müşterisini kutluyor. quattro® otomobilleri, Audi toplam üretiminin % 30’una ulaştı.

    2003 Audi, Pikes Peak, Nuvolari ve Le Mans quattro®’yu sergiledi: Bu modeller, quattro® güç aktarım sistemli üç tasarım çalışmasıydı.

    2004 Yıl sonu itibarıyla yaklaşık iki milyon araç quattro® güç aktarım sistemi ile üretilmiştir. (Torsen merkezi diferansiyel veya Haldex debriyaj)

    2005 quattro®’nun 25. yılı. Çeyrek yüzyıllık bir felsefe: ‘Teknoloji ile bir adım önde’. Bu dönemde oluşturulan ürün geliştirme ve know-how, Audi’nin gelecekte de aynı derecede etkileyici bir şekilde quattro® güç aktarım sisteminin üstünlüğünü ve gücünü göstermeye devam edeceğinin kanıtı




  • Teşekkürler
  • Teşekkürler :) Otomotiv Tarihi bölümümü açılsa :)
  • Audi ne zaman Volkswagen bünyesine katıldı? Nasıl katıldı, ne kadara katıldı?
  • Audi 1958 yılında Karl (Carl) Benz (Mercedes kurucusu yani(Mercedes kızının ismidir.)) tarafından satın alınmıştı.1965 yılında ise Volkswagen tarafından satın alınmıştır ve hala bünyesindedir.

    Volkswagen Almanların en sevdiği fabrika diyebiliriz. bünyesinde markalar: Scoda Seat Porsche Bugatti Audi Bently ve Lamborghini'dir
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.