Şimdi Ara

ses enerjisini kullanalım

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
15
Cevap
0
Favori
577
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • merhabalar
    ben ses enerjisiniğ elektrik enerjisine dönüştürmek istiyorum bunjun böyl bir düzenek vkurdum
    mikrofon-sürücü-kuvvetlendiriciler-led
    amacım ses ve gürültünün çok olduğu yerlerdeki eneyi kullanmak ama verim ne kadar olur bilmiyorum
    eğer verimli olrsa stadlar da arabalaqrda gürültünün oldğu bir sürü yerden enerji elde edilecek
    lütfen yardımcı olurmusunuz



  • Sesin enerjisi çok az bunu nasıl kullanacaksın?

    Üstelik ses 3 boyutta ilerliyor. Ses kaynağının bütün enerjisini kullanabilmek için ses kaynağını kürenin merkezine koyup dışını tamamen mikrofonlarla doldursak bile elde edilen enerji çok küçük olacak.

    Şöyle örnek vereyim hoparlörlerin verimi yanlş hatırlamıyorsam %5 civarında. Yani 100W lık elektrik gücüne karşılık sadece 5W lık ses gücü elde ediyoruz. 100W lık amfiden çıkan sesin ne kadar yüksek algılandığını düşünecek olursak, bunun karşılığı 5W da o kadar küçük ve bunu tekrar eletriğe çevirirken atıyorum %5 verimle çevirsek elimizde sadece 0.25 w olacak.

    Bunun anlamı 100W lık bir ampulu yakabilmek için yanında 40Kw lık amfi kullanmak gerekecek.
  • Bunla uğraşmak için DSP Hardware ve sinyal bilginin iyi olması gerekir. Üzgünüm, bu konuda ben de yeterli bilgiye sahip değilim. Üniversite yıllarında bunlarla uğraştık ama hepsi geride kaldı.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Turetskiy_Muj -- 18 Mayıs 2005, 12:19:01 >
  • Eğer dediğiniz gibi ses enerjisini ampliler vb. aracılığıyla yükseltmeye giderseniz, pek anlamı olmaz. Elde edeceğinizden kat kat fazlasını harcarsınız.

    Benim aklıma direkt elektrik üretimi geliyor. Bu işi piezo kristalle yapabiliriz. Esnek ama sert bir diyaframa (Çok ince çelik veya sert plastik, eski hop. konunun dibine sert bir malzeme yapıştırarak da olur.) eski kristal pikap kafalarının iğnesini değdirin. Titreşimlere yanıt olarak bir akım indüklediğini göreceksiniz.
  • Fikir iyi ama sonucu bana biraz nafile geldi neden derseniz Bunalmış arkadaşımızın dediği gibi verimi son derce düşük ve maliyeti çok yüksek çıkan performansa göre ve bu iş için regüle devresi yapman bunu depolaman lazım Sen yine şebeke gerilimini kullan daha iyi şimdilik en ekonomik ve performanslı olan o..
  • Verim elbette çok düşük olacaktır. Diğer yöntemlere göre daha verimli olur gibi. Bir de şunu düşünün: Domatesle bile LCD saat çalışabildiğine göre, Haşim İşcan geçidine koyacağınız birkaç piezo, büyük duvar saatlerini çalıştırabilir. 0.47-1 F kondansatörler artık bulunabildiğine göre neden olmasın. Sonuçta bir hobi eylemi olmaktan öteye geçmeyecektir elbette.
  • o kadar büyük kondansötör nerde var yaw, yani bizim alıp kullanabilecemiz...
  • quote:

    Orjinalden alıntı: erroraesthumanum

    Verim elbette çok düşük olacaktır. Diğer yöntemlere göre daha verimli olur gibi. Bir de şunu düşünün: Domatesle bile LCD saat çalışabildiğine göre, Haşim İşcan geçidine koyacağınız birkaç piezo, büyük duvar saatlerini çalıştırabilir. 0.47-1 F kondansatörler artık bulunabildiğine göre neden olmasın. Sonuçta bir hobi eylemi olmaktan öteye geçmeyecektir elbette.


    BRAVO!!

    çok güzel bir fikir.

    önümüzdeki yıllarda cep telefonumuzu şarj etmek için konsere gideriz belki:)




  • zaten sesi yükseltmek için bir güç kayanğına ihtiyacımız olacak. bu şimşeği depolamaktan daha zor. yotan var elde etmek istiyorsunuz ama mümkün değil.bunu yerine güneş enerjisinden elde etmek daha iyidir diyte düşünürüm.
  • bu is olmaz gibi geliyo bir sesden elektirik üretilirse çok az olur yada onu çok yükseltmemiz lazim
  • quote:

    Orjinalden alıntı: salagil

    o kadar büyük kondansötör nerde var yaw, yani bizim alıp kullanabilecemiz...


    evet var
  • benim bir arkadaşıma sesten elektik üretimi için bir ödev vermişler (matematik öğretmenliğinde niye böyle bir ödev veriyolarsa ...) yardım etmemi istedi ben kaba taslak bir devre çizdim sizce bu işe yarar mı?
  • KUllanalım
  • dev gibi bir huninin geniş kısmı sese ve dar kısmı da bir hoparlöre gelecek şekilde monte edilir ve çıkışını da mesela germanyum veya schottky/şotki gibi eşik gerilimi düşük bir köprü diyot ile doğrultup bir mesela 0.47 Farad lık bir kondansatöre verip, çıkışına da bir yüksek verimli dc-dc konvertör bağlanırsa , mesela bir şarjlı kalem pil uzunca bir sürede şarj edilebilir ama epey gürültü gerekecektir...
    Saygılar.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi untayk -- 15 Aralık 2005, 1:25:24 >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.