Şimdi Ara

iş bulamayan üniv. öğrencileri çıraklık eğitim merkezinde

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
3
Cevap
0
Favori
205
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Üniversiteyi bitirdikleri halde işsiz gezen gençlerin yeni umut kapısı çıraklık eğitimi merkezleri oldu
    Yeni adıyla ‘meslek eğitim merkezleri’ üniversite mezunu işsizlerin umut kapısı oldu. Eğitimli işsizler, kalfalık veya ustalık belgesi alarak meslek sahibi oluyor. Sanayiye çırak yetiştiren okullara işsiz üniversitelilerin akın etmesi, Türkiye’de işsizliğin yapısını ortaya koyuyor. 500 üniversite mezunu çırak olmak için çıraklık eğitimi merkezlerine devam ediyor. En çok ilgi gören kurslar ise kuaförlük, satış elemanlığı ve güzellik uzmanlığı
    Devlet İstatistik Enstitüsü’nün verilerine göre 2 milyon 428 bin kişi işsiz. Özellikle üniversite mezunları arasında işsizliğin oranı yüzde 30’lara dayanıyor. Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürü Esat Sağcan, son zamanlarda üniversite mezunlarının meslek eğitim merkezlerine başvurularında artış yaşandığına dikkat çekiyor. Sağcan, 4702 sayılı yasa değişikliği ile çıraklık eğitiminde 19 yaş sınırının 2004 yılının Haziran ayında kaldırıldığına işaret ediyor ve bu tarihten sonra üniversite mezunu çok sayıda kişinin kurslara kayıt yaptırdığını belirtiyor.

    Türkiye genelinde 500 üniversite mezununun meslek eğitim merkezlerinde kurs gördüğünü kaydeden Sağcan, yasadaki değişikliğin yeni olması nedeniyle birçok üniversite mezununun da bu imkandan haberinin olmadığını vurguluyor. Sağcan, beyaz yakalı işsizlere şu çağrıyı yapıyor: “Üniversitenin herhangi bir bölümünden mezun olmuş olabilirsiniz. İş bulamamış veya üniversitenin kapısında bekliyor olabilirsiniz. Yapabileceğiniz bir meslek olursa hiç çekinmeden mesleki eğitim merkezlerimize başvurun.”

    Fatih Meslek Eğitim Merkezi Müdürü Ali Günbek, bazı makine mühendislerinin de ders vermek için meslek eğitim merkezlerine müracaatta bulunduğuna dikkat çekiyor. Antalya Çıraklık Eğitimi Merkezi Müdürü Mahmut Çakır, okula başvuranların genellikle kendi alanında iş bulamayanlardan oluştuğunu belirtiyor. Çakır, “Artık çırak yetiştirme yerine üniversiteli işsizleri eğitiyoruz.” diyor. Ernst & Young İnsan Kaynakları Müdürü Engin Turan da istihdamı kısıtlı bölümlerden mezun olanların işsizlikle karşı karşıya kaldığını dile getirerek, sorunun çözümü için ara kadroları tavsiye ediyor. Turan'ın araştırmasına göre, üniversiteyi bitirenlerin yüzde 30'u son iki yıldır herhangi bir işte çalışmıyor.

    Çıraklık eğitimi merkezleri, son düzenlemelerle eğitim seviyesi farklı kişilere hitap edecek şekilde yapılandırıldı. Bu çerçevede 4702 sayılı yasa işsizlere yeni kapı açmak için değiştirildi. Üniversitelerin herhangi bir bölümünden mezun olup iş bulamayanlar ve yeni meslek edinmek isteyenler, meslek eğitim merkezlerine başvurabiliyor. Yaklaşık bir yıllık kursu başarıyla bitirenler kalfalık belgesi almaya hak kazanıyor. Kısa süre sonra da ustalık belgesi alınıyor. Üniversite mezunlarının eğitim süreleri ilkokul ve lise mezunlarının yarısı kadar. Eğitim boyunca asgari ücretin yüzde 30'u kadar ücret veriliyor. Devlet tarafından iş kazalarına ve meslek hastalıklarına karşı sigorta yaptırılıyor.







  • bişi sormak istiyorum ama 20 yaş doğramacılık eğitimi için ne yapmamız lazım kabul ederlermi ?biliyormusunuz
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.