Şimdi Ara

4nec2 Anten tasarım programı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
77
Cevap
1
Favori
20.739
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Evet uzun zamandır merakla beklediğim konu açılmadı. Ben de bir vesile olayım. Bu programı kullanmayı bilen varsa nasıl kullanıldığını veya program hakkında bildiklerini buraya yazarsa çok faydalı bilgilere onun sayesinde ulaşmış oluruz ve çok dua alır kendileri...

    http://home.ict.nl/~arivoors/4nec2.zip

    http://home.ict.nl/~arivoors/4nec2X.zip


    İlk olarak indirme linklerini vereyim. Devamı bilenlerden gelsin....

    Birinci link programın son ve standart olan sürümü. İkinci link ise gerçek zamanlı 3 boyutlu sürümü. Tasarladığınız anten 3 boyutlu olarak incelemek istiyorsanız X sürümü kullanılıyor.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi a_kosif -- 12 Temmuz 2009; 16:01:24 >







  •  4nec2 Anten tasarım programı
     4nec2 Anten tasarım programı
    Şimdi resimde de görüldüğü üzere ben bir deneme.nec adında dosya oluşturdum ve bunu 4 nec programıyla açtım. Geometry edit bölümü dediğin sanırsam ikinci resimdeki pencere. Burada ben Wire seçeneğini buldum fakat istediğim koordinatları giriyorum ama program izin vermiyor. Yagi model bir anten tasarlamaya çalışıyorum.

    Şimdi senin de yardımınla;

    1. eleman pasif uzunluğu 60 mm
    2. eleman loop uzunluğu 50 mm
    3. eleman pasif uzunluğu 40 mm
    4. eleman pasif uzunluğu 40 mm

    aralarındaki mesafeler 20 mm olacak şekilde bir örnek 4 elemanlı yagi anten tasarlayalım.

    Her eleman için başlangıç ve bitiş koordinatları:

    1. eleman için (x,y,z) (0,30,0) (0,-30,0)
    2. eleman için (x,y,z) (20,25,0) (20,-25,0)
    3. eleman için (x,y,z) (40,20,0) (40,-20,0)
    4. eleman için (x,y,z) (60,20,0) (60,-20,0)

    oluyor. Tabiki mm cinsinden olduğu için her değeri 1000'e bölüp yazarız.

    Şimdi bu 4 elemanı çizdikten sonra aktif elemanı nasıl belirleyeceğiz? Kablonun canlı ucunun nereye lehimlendiğini nasıl belirleyeceğiz?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi a_kosif -- 19 Ekim 2008; 18:10:38 >




  • Çizim burada



    Çizim tamam. Wire butonunun yanındaki butondan lehimlenecek yeri de buldum calculate dediğimde segment check yap diyor..



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi a_kosif -- 19 Ekim 2008; 18:12:29 >
  • Ben de çizdim fakat senin çizimlerin segments kısmındaki değerler hep 9 benimkinde ise reğişiyor birincinin 21 ikincinin 17 filan. Calculate dediğimde run segmente check diye hata verilor. Segment nedir? ne işi yarıyor?
  • Kullandığımız sürümler aynı mı acep? Ben senin bu tabloyu nereden açtığını bulamadım.
  • Bir de yansıtıcı için P-Multi yi kullanıyorum demişsin o butonu de bulamadım....
  • Usta formül de yazılabiliyormuş. Ben tek tek elimle giriyordum 0.02156 , 0.4312 filan....

    Sen 3 boyutlu simülasyonlar alıyordun renkli olarak ama bende sadece kazanç olarak bu çıkıyor. 3 boyutlu sim için hangisini seçmek lazım?



  •  4nec2 Anten tasarım programı

    Bu normal mi? Bu anten bu desibel değerini verir mi?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi a_kosif -- 24 Eylül 2008; 21:08:49 >
  • Bir de simülasyondan sonra MAIN penceresinde AGT result seçeneği çıkıyor. orada farklı bir db değeri yazıyor. Şimdi ben ona mı inanayım yoksa simülasyon değerine mi?
  • Selamlar,

    Uzun süreden beri forumu takip edemiyordum. 4Nec2 için söylenebilecek birçok şey var ancak kısaca özetlersek Öğrenmesi yaklaşık 1 hafta süren, uzmanlaşması bir ömür alacak bir program. Bizim gibi amatör olarak anten tasarımı yapan arkadaşlar için biçilmiş ücretsiz müthiş bir program.

    Bence programı öğrenmenin en güzel yolu mevcut modeller üzerinde çalışmaya başlamak ve yayınlanan tutorial tarzı belgeler ile adım adım sıfırdan bir anten tasarlamak.

    Aklıma gelmişken belirtmek istediğim önemli bir konu var. Bu tarz programlarla çalışırken uçuk anten tasarımlarından kaçınmanızı şiddetle tavsiye ediyorum, özellikle yerleşmiş anten tasarımlarında (yagi-uda, biquad, nokta düzlem antenler vb.) bu tarz programlar daha iyi sonuçlar vermekte. Ayrıca bir diğer noktada simülasyonunu yaptığınız anteni normal hayata geçirince aynı vermi alamayabilirsiniz. çünkü çalıştığınız ortamlar farklıdır.

    Kou çok iyi olmuş, ilerleyen günlerde vakit buldukça örnekler koymaya çalışacağım.




  • Hocam teşekkür ederim iştirakinizden dolayı.

    Dediğinize gönülden katılıyorum. Çünkü programdaki gibi milimetrinin altında hassasiyet gerektirecek tasarımları birebir gerçeğe uygulamak çok zur.

    Ama panel tipi PBC board (Bakır perintaks ile aynı şeydir umarım) üzerine baskı alınabilecek tasarımlar uygulama açısından daha kolay olur gibime geliyor.
  • Selamlar,

    PCB (pertinaks=PCB board) üzerine yapılan antenler bence daha zor oluyor. Bunun bir kaç sebebi var: Birincisi amatör arkadaşlar kolayca PCB baskı alamıyor, ikincisi PCB üzerine çıkarılacak olan devre şekli genelde hassas bir şekilde çıkarlmalı ancak bu kadar hassaslığı gösteremeyebiliyoruz, özellikle ince iletim hatlarında bu hatların empedansını tutturmak için oldukça dikkatli çalışılmalı, aklıma gele bir değer problem ise uygun yalıtkan altlığa sahip pertinaks bulabilmek.

    Birde şu durum varki 4Nec2 programı ile PCB tasarımların simülasyonunu gerçekleştirmek oldukça zor, bunun için başka programlar kullanılıyor.
  • Hocam hazır empendans dediniz biraz bu konu üzerinde duralım. Empendans nedir, ne işe yarar? Empendansı etkileyen faktörler nelerdir biraz bilgilendirir misiniz?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi a_kosif -- 27 Eylül 2008; 9:25:31 >
  • Selamlar,

    Empedansın tanımı şöyle yapılmaktadır, herhangi bir iletim hattı üzerindeki sinyalin gerilim dalgası büyüklüğünün akım dalgası büyüklüğüne oranı olarak tanımlanır. Pratik olarak ise şöyle diyebiliriz bir iletim hattının üzerinden geçen sinyale uyguladığı direnç miktarı.

    Bu arada iletim hattı olayına da girmeliyiz. İletim hattı herhangi bir sinyali taşıyan ortam olarak tanımlanır. Elektriksek büyüklükler ve sinyaller için kablolar, iletkenler, PCB üzerindeki bakır yollar, metal borular vb. malzemeler iletim hattını oluşturabilir. Başka sinyaller için ise başka iletim hatları mevcut olabilir. Örnek ışık için fiber optik kablolar.

    Empedansı etkileyen faktörlere gelince ise, verilecek cevap her şey dir. Tabi ki belirgin etkilerin baskın olduğu gerçeği burada da geçerlidir. Konumuz kablosuz sistemler olduğu için kablosuz sistemlerde kullanılan iletim hatlarının empedansını etkileyen faktörlere söyle bir değinelim.

    Öncelikle kullandığınız malzemenin iletkenliği (G yada S sembolü ile gösterilir birimi siemens tir) , direnci (Ω sembolü ile gösterilir birimi ohmdur), endüktansı (L ile gösterilir birimi Henry), kapasitansı ( C ile gösterilir birimi Farad) ve önemli bileşenlerden biri canlı hat ile dönüş hattı arasındaki iletkenlik değeridir.

    Bu saydığımız bileşenler ise kullandığımız iletim hattının fiziki özelliklerine göre farklılık göstermektedir. Örnek verecek olursak kullandığımız kablonun (koaksiyel kablo olarak düşünelim) boyu, çapı, içerisindeki iletkenlerin cinsi (ham bakır, kalay kaplı bakır, gümüş, altın vb.), içerisindeki iletkenin yerleştirilme şekli (tek tel, örgülü tel vb.) ve iletken ile ekranlama iletkeni arasında kullanılan malzemenin cinsi (canlı hat ile dönüş hattı arasındaki iletkenlik değerini belirleyen yer burası).

    Ancak bu kadar değişkeni bizim oturup hesaplamamız ve bunların içinde boğulmamız oldukça mantıksız olacaktır (üniversite yıllarında derslerde zaten yaptırıyorlar). Bunun yerine üreticiler bize bu değerleri önceden hesaplayıp veriyorlar. 50 Ω, 75 Ω, 100 Ω vs.

    Bu noktaya kadar kullandığımız kablonun empedansını anlatmaya çalıştım. Şimdide bir diğer nokta antenin empedansına değineceğim. Herhangi bir antenin empedansıda antenin giriş kısmından bakıldığında üzerine gelen sinyale gösterdiği direnç miktarı olarak tanımlanır. Ancak buradaki önemli bir konu antenin empedansının gelen sinyalin frekansına yüksek oranda bağımlı olmasıdır. Her anten empedansının hesaplanması ise oldukça karmaşık bir olay ve genelde anten tipleri için önceden belirlenmiş bazı formüller ile hesaplanıyor. Bu yüzden genellikle simülasyon programlarının sonuçlarını yada ölçüm sonucu bulunan değerleri kullanıyoruz. Bizim gibi amatörler için anteni yapıp sonradan empedansını ölçmeye kalkışmak abes olacaktır ki zaten elimizde de empedans ölçecek bir cihaz yok. O yüzden pratik olarak simülasyon sonuçlarını veya önceden yapılmış hesapları esas alıyoruz. Örneğin Yagi Uda anten konusunda yaptığımız antendeki loop kısmı önceden hesaplanmış değerlere göre yapıldı.

    Antenin empedansı ise şu yönden önemlidir. İletim hattından gelen bir sinyal antene geçerken buradaki empedans değişiminden yüksek oranda etkilenir. Eğer iki ortam arasındaki empedans farkı büyük ise iletim hattından antene geçen sinyalin genliğinde ve frekansında değişiklik olacaktır, anten birleşme noktasından iletim hattına geri yansımalar olacak ve bu da sonraki sinyalleri bozacak ve kayıpları arttıracaktır. Aynı şey kaynak ve iletim hattı arasında da geçerlidir.

    Peki, neden biz kablosuz sistemlerimizde 50 Ω empedansını kullanıyoruz? Cevap çok basit çünkü kaynağımız bu şekilde dizayn edilmiş (bu konuda bol miktarda standart ve teknik doküman vardır).

    Son olarak bir önceki mesajda yazdığım PCB üzerindeki hatların empedansı olayı var. Burada çizdiğinin hattın empedansı PCBnin alt yalıtkanının dielektrik sabitine, PCB bakır kalınlığına, çizdiğiniz hattın boyuna, çizdiğiniz hattın genişliğine ve son olarak şekline bağlıdır. Bunun ile ilgili kolay hesaplama formülleri var.

    Şekilsiz olarak konu biraz havada kaldı şekli eklemeye çalışacağım daha sonra.




  • Bu biquad antenleri çanağa bağlayıp kazancını öğrenmek istiyorum. Bu çanağı nasıl yapacaz?

    P multi ile sadece düz yansıtıcı oluyor....
  • Yaptığın bu tasarımın nec uzantılı dosyasını gönderebilir misin?
  • Çanaklı biquadın kazancı süpermiş...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi a_kosif -- 31 Ekim 2008; 0:25:46 >
  • Arkadaşlar hepinize selamlar..

    Bu konuyu yeni gördüm. Tam bana göre bir konu. Amatör telsizciyim ve jendi çağımda anten tasarımlarım var ama, daha düşük frekanslarda. ama bu wireless antenide yaptım. ama daha adaptöre bağlayıp deneyemedim. Connector sıkıntısı var.

    Mmana-gal programını kullanıyordum. Bu program daha fonksiyone gözüküyor programı indirdim. Biraz bakıcağım. inşallah kavrayabilirm.

    Şimdilik bu kadar görüşmek üzere.

    Call sign: TA1O
  • Arkadaşlar hemen bazı sorular sormak ihtiyacı duydum..

    Anteni çizim programı gibi kullanıp çizebiliyomuyuz ve hangi menüden giriyoruz...

    Ayrıca optimization özelliği var mı örneğin swr yada empadancı antenin geometrisiyle oynayarak kendi ayarlayabiliyor mu?

    Saygılar
  • Selam,

    Omni antende beslemeyi hangi noktadan yaptın acaba? merkezden olduğu görülüyor gerçi ama sanki bir tuhaflık var gibi (patern olarak değil, antenin fiziki yapısı olarak). Mümkünse modeli ekleyebilirmisin.
  • 
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.