Şimdi Ara

AMD Experience Black etkinliğinden detaylar ve 4870 X2 özel videosu

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
171
Cevap
0
Favori
31.486
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Geçtiğimiz hafta Çarşamba ve Cuma günleri arası AMD'nin Experience Black adıyla düzenlediği Radeon HD 4870 X2 lansmanı için Sırbistan'ın başkenti Belgrad'daydık. Firmanın yaklaşık iki yıllık bir aradan sonra yeniden performans liderliğine oturmasını sağlayan çift grafik işlemcili Radeon HD 4870 X2 için yapılan toplantı da yetkililer, firmanın yakın gelecekte kullanıma sunacağı yeni modellere yönelik çeşitli ipuçlarını da bizler ile paylaşırken birebir yaptığımız sohbetlerimizde önemli bilgiler elde etmeyi başardık.

    Experience Black etkinliğinden yani Sırbistan'a gitmeden önce yayınladığımız Radeon HD 4870 X2 haberimizde karta yönelik hemen hemen tüm detaylara yer verdiğimiz için teknik anlamda X2 ile ilgili şaşırtıcı bir bilgi ile karşılaşmayı beklemiyorduk. Fakat AMD yetkilileri gerçekleştirdikleri sunumlarında farklı kıyaslamalar yaparak ve enteresan noktalara değinerek dikkatimizii çekmeyi başardılar. Zira tanıdığımız model olan Radeon HD 4870 X2'nin yanı sıra HD 4850 X2 ve HD 4500/4600 serilerine yönelik sunumların da olması bizim için heyecan vericiydi.

    Etkinlikte gerçekleştirilen sunumun en dikkat çekici detaylarından biri insan beyni ve RV770 gpu'sunun karşılaştırılmasıydı

    AMD'nin üzerinde durduğu ilk nokta fiyat/performans anlamında liderlikti. Daha önceki haberlerimizde belirtmeye çalıştığımız nokta etkinlik sırasında bir kez daha vurgulandı. Firma özellikle fiyat/performans noktasında liderliğe oynayacak çözümler hazırlamayı hedefliyor. Yani çok hızlı ama çok yüksek maliyetli gpu'lar AMD-ATi'nin iş programında ve üretim stratejisinde yer almıyor. Öte yandan firmanın üzerinde durduğu bir diğer öenmli nokta ise Open Platform anlayışı oldu.

    AMD çift grafik işlemcili model(ler)i ile oldukça iddialı

    Hazırladığı ürün ve çözümleri dar bir kullanım alanıyla sınırlamak istemeyen AMD-ATi bu yöndeki çalışmalarına da ara vermeden devam ediyor. Bu arada konuya uzak olanlar için Open Platform anlayışına örnek olarak Crossfire teknolojisi gösterilebilir. Zira Nvidia'nın aksine ATi'nin çoklu grafik kartı teknolojisi olan Crossfire AMD platformunun yanı sıra Intel platformlarında da sorunsuzca kullanılabiliyor. Gerçekleştirilen sunumda üzerinde durulan bir diğer önemli nokta ise "kazançlı partnerlik" oldu.

    Teknik özellik karşılaştırması; Radeon HD 4870 X2 ve GeForce GTX 280

    Aslında "kazançlı partnerlik" konusu oldukça önemli. Çünkü bir süredir Nvidia cephesinde partnerlerin bu yönde sıkıntıları olduğu biliniyor. Hatta son olarak Gainward, "exclusive" ortaklık pozisyonundan vazgeçerek ATi tabanlı ekran kartları hazırlamaya başlamış, Nvidia'nın kilit partnerlerinden biri olan üstelik Amerika pazarında en çok kart satan iş ortağı olarak nam salan EVGA'nın da ATi tabanlı ekran kartları üretmek istediği yönünde iddialar gündemi uzun süre meşgul etmişti.

    AMD'nin Radeon HD 2900XT'den HD 4870 X2'ye uzanan GFLOP/Watt gelişimi

    Etkinlik çerçevesinde çift grafik işlemcili Radeon HD 4870 X2'nin teknik detayları üzerinde duruldu fakat daha önceki haberimizde bu konuya uzun uzadıya değindiğimiz için biz teknik detaylardan öte kartın açıklanan Quad-Crossfire başarımına, neden 2GB GDDR5 bellek kullanıldığına ve kart üzerinde var olan fakat henüz kullanılmayan önemli bir teknolojiye değineceğiz. R600 tabanlı Radeon HD 2900XT modelinin beklentileri karşılayamamasından ötürü özür dileyen firma 4870 X2 ile gelen liderliği bırakmaya niyetli olmadığını etkinlik boyunca sık sık dile getirdi.

    İsteğimizi geri çevirmeyerek sunumlarda kullanılan video'yu bizimle paylaştığı için AMD'den Ivica Stankovic'e teşekkür ediyoruz

    ATi'nin "dünyanın en hızlı ekran kartı" sloganıyla lanse ettiği Radeon HD 4870 X2'ye güç veren gpu'lar arasında SidePort adı verilen özel bir arayüz teknolojisi yer alıyor. Bu teknoloji uygun yazılımların olmamasından ötürü henüz kullanılamıyor fakat yakında çıkacak yeni sürücüler ve destek veren uygulamaların artmasına paralel olarak kartın performansına hatırı sayılır bir katkı yapabileceği düşünülüyor. HD 3870 X2 modeline göre gpu'lar arasın haberleşmenin iki kat hızlı gerçekleşmesini sağlayan PCIe 2.0 destekli PLX yongası da kartın anahtar noktalarından biri konumunda.

    AMD'nin belkide en etkili silahı fiyat/performans başarımı ile HD 4850 X2 olacak

    2.4TeraFLOP'luk yüksek işlem gücü, 1600x paralel işlem birimi ve 2GB GDDR5 bellek gibi teknik detayları ile dikkat çeken HD 4870 X2'nin watt başına düşen hesaplama gücü açısından rakipsiz olduğu ayrıca bu noktada AMD'nin sadece bir yıl içerisinde GigaFLOP/watt başarımını 4 kat arttırdığı Experience Black Etkinliği çerçevesinde dile getirildi. Altı çizilen bir diğer nokta ise çift Radeon HD 4870 X2 ile gerçekleştirilecek Quad Crossfire kurulumunun detayları idi.

    AMD'ye göre HD 4850 X2, Nvidia'nın en hızlı grafik çözümü olan GTX 280'den daha hızlı olacak

    AMD-ATi'ye göre Radeon HD 4800 serisinin çift grafik işlemcili modelleriyle kurulacak Quad-Crossfire yapılanması kullanıcılara paranın alabileceği en iyi grafik sistemine sahip olma fırsatı sunuyor. En popüler oyunların maksimum çözünürlük ve tam detay ayarlarında akıcı bir şekilde oynanabilmesine olanak tanıdığı belirtilen Quad-Crossfire teknolojisinin ayrıca tek bir gpu'ya göre 3x daha fazla ölçeklendirilebilirlik sunduğu ayrıca devam eden sürücü çalışmaları çerçevesinde hem genel hemde uygulama bazlı performans gelişiminin devam edeceği dile getirildi.

    AMD-ATi, HD 4870 X2 ile iki yıl aradan sonra liderlik koltuğuna geçmeyi başardı

    AMD-ATi iki adet Radeon HD 4870 X2 ile kurulacak Quad Crossfire yapılanmasına yönelik performans değerlendirmesinde bulunmaktan da geri kalması. Zira yapılan açıklamalarda iki adet HD 4870 X2 modelinin tek bir X2'ye göre %80'e (uygulamaya göre rakam değişiyor) varan performans artışı sağladığı ayrıca çift 4870 X2'nin çift GTX 280'e yüksek çözünürlükte 30FSP üstü oynanabilirlik sunan yegane alternatif olduğu belirtildi. Peki neden kartın bellek kapasitesi 2GB olarak belirlendi?

    AMD'ye göre en yüksek detay ve çözünürlük ayarlarında 30FPS ve üstü değerler 2x HD 4870 X2 ile mümkün kılınıyor

    AMD'nin bu soruya verdiği cevap net. Firma yüksek çözünürlük ve detay ayalarında daha fazla bellek kapasitesinin hissedilir fark yarattığını düşünüyor. Zira firma 512MB bellekli HD 4870 modelinin çifti ve HD 4870 X2 ile yaptığı karşılaştırmada 2GB GDDR5 bellek kullanımının %2 ile %20'ye varan oranda performans farkı yarattığını belirtti. Kullanıma sunulan ve detayları incelemeleri yayınlanan Radeon HD 4870 X2'nin başarısı ortada fakat AMD bununla yetinecek gibi görünmüyor.

    Yine AMD'ye göre, 2GB'lık yüksek bellek kapasitesi performansa olumlu katkı yapıyor

    Yapılan açıklamalar çerçevesinde Eylül ayında kullanıma sunulması beklenen çift grafik işlemcili Radeon HD 4850 X2'nin firma adına çok daha önemli bir model olduğunu söyleyebilmek mümkün. Zira fiyatı ve en azından AMD'nin belirttiği test sonuçlarına göre HD 4850 X2, GeForce GTX 280'i de geride bırakmayı başarıyor. 4870 X2'den farklı olarak GDDR5 yerine 2GB GDDR3 bellek ile gelen kartın saat hızları ise standart bir HD 4850 ile aynı. AMD, 2TeraFLOP'luk işlem gücüne sahip olan 4850 X2 ile 400$ segmenti için yeni bir performans standardı getirmeyi hedefliyor.

    Peki ya Radeon HD 4500 ve 4600 serisi? Her ne kadar etkinlik çerçevesinde yeni modeller ile ilgili detaylar NDA anlaşması çerçevesinde yayınlanmamak üzere paylaşılmış olsa da Radeon HD 4670 modelinin görsel ve bazı teknik özellikleri gün ışığına çıkmış durumda. Kısaca ifade etmek gerekirse AMD, RV710 ve RV730 gpu'larının güç vereceği Radeon HD 4500 ve HD 4600 serilerinde yeni bir 3D mimarisini kullanıyor ve performans anlamında çıtayı daha da yukarı taşımayı, taşırken de fiyat dengesini korumayı hedefliyor.


    Sayfanın Linki : www.donanimhaber.com




  • AMD grafik alanında gerçekten kendini aştı.Bir de birkaç oyun firmasıyla anlaşsa da kartların potansiyeli boşa gitmese,gerçek performansını ortaya çıkarsa ne kadar iyi olur.Bunun yanında fizik hesaplamalarını Havok ile değil de kendileri aşsa daha iyi olurdu.Her neyse umarım grafik alanında elde ettikleri başarıyı işlemci alanında da gösterirler.45 nm phenomlar bunun ilk göstergesi olacak gibi.Şöyle 150$ açık çarpanlı bi 9600 black edition ortalığı kasıp kavurur.Performans anlamında lider olamasa da f/p anlamında bu sayede isteneni rahatlıkla verebilir AMD, enerji tüketimini ise saymıyorum bile.Ben asıl bombanın ise 2009 ortalarında gelecek k11 mimarisiyle yeni çıkacak işlmciler ile olacağına inanıyorum.Uzun zamandan beri bunun üzerinde uğraşıyorlar.Okuduğum makalelerden Sonuçta ss5 komut seti-artan önbellek ve baştan aşağı yenilenen bir mimari ile geleceği söyleniyordu.Bakalım AMD gibi fiyat performansa oynayan bir üretici nihayetinde performans zirvesine de çıkabilir,aynı grafik alanında olduğu gibi...
  • çok güzel ati çalışıyor helal olsun
  • süper ya....

    resmen ''' kapak olsun ''' niteliginde....
  • Fiyat performansı 4850 x2 eline geçirecek galiba.
  • Video iyi hazırlanmış.
  • Video da adamlar 4870X2 ile GTX 280 i geçtiklerine seviniyolar mı?.. Yoksa bana mı öle geldi.. Ne bekliyorlardı ki?...

    Haber için çok teşekkürler bu arada.. gelmiş gibi olduk Sırbıstan'a..



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi oguzhansackan -- 16 Ağustos 2008; 23:34:34 >
  • İnşallah bir sonraki seriyi de İstanbul'da tanıtırlar. İki GPU üreticisi arsındaki mücadele resmen birdirbir oyunua döndü. Birkaç ay sonra Nvidia''nın 55 nm'lik iki GTX 280 işlemcisini içeren bir kart çıkarıp R700'ü liderlikten edeceğini hepimiz biliyoruz.
  • video gerçekten iyi hazırlanmış AMD bu yaz kendine geldi ve silkindi
  • su ms iside bi resmiyete kavussa da herkesin merakı giderilse artık...
  • süpersin amd hele x2 kartla geçmişsin tek gpuyu allahtan varsında nvidia ları ucuza alabiliyoruz yoksa nabardık?
  • ati parcalamıs yahuu
  • nefis :)

    işlemciler de de aynı başarıyı bekliyoruz.

    böylece iki kıl markadan nvdia ve intelden kurtuluruz.

    linux öğrenmeye başladım, yakında microsofttan da kurtulacam inşallah
  • quote:

    Orjinalden alıntı: fotifoti

    nefis :)

    işlemciler de de aynı başarıyı bekliyoruz.

    böylece iki kıl markadan nvdia ve intelden kurtuluruz.

    linux öğrenmeye başladım, yakında microsofttan da kurtulacam inşallah


    ''carsı alayına karsı'' gibi bisey seninki de....
  • Fazla söze gerek yok...
  • Valla her ne kadar 4850 nin serisi olsa da en kral f/p kartı 48502 olacak gibi görünüyor ... :D ....ve gtx280 le başa baş gidiyor 4850X2....Ama dedikleri doğruysa ben 4670 alıcam :D
  • nvidia nın gx200 serinin gpu sunun büyüklüğünü yakından canlı olarak gören olduysa şoka girecektir.nasıl teknoloji kullanıyor nvidia anlamış değilim.am2 slottan bile büyük desem yeridir kapsülün büyüklüğü.65nm yi sonuna kadar kullandılar.
  • +2 (gpu )
    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >
  • GTX280 testlerde neden 1 de kalmış diyen
  • quote:

    Orjinalden alıntı: oglak1538

    GTX280 testlerde neden 1 de kalmış diyen



    1 baz alınarak katsayısına göre hesaplanmış
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.