Şimdi Ara

LED'lerin Güç Tüketimi (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
32
Cevap
0
Favori
11.668
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
Mesaj
  • bu ledler power led olarak adlandırılıyor ve 1500mA kadar sürülebilenleri var. o bildiğimiz 5mm'lik ledlerin aşmış hali anlıcan. sen en iyisi elektronikle değil ama ledlerle ilişkini kes
  • quote:

    Orjinalden alıntı: mfcelik

    bu ledler power led olarak adlandırılıyor ve 1500mA kadar sürülebilenleri var. o bildiğimiz 5mm'lik ledlerin aşmış hali anlıcan. sen en iyisi elektronikle değil ama ledlerle ilişkini kes

    ılışkımı kesmekten vazgectım ogrenmeye karar verdım




  • quote:

    Orjinalden alıntı: samed2005

    arkadaşlar bahsettiğiniz ledleri çok merak ettim. internette fiyatlarına dair bir bilgi bulamadım acaba fiyatları vs. hakkında biraz bilgilendirirmisiniz?

    Birde bu ledler için sürücüden bahsettiniz acaba bu ledleri çalıştırmak için birde sürücü entegreyemi ihtiyacımız var?

    (Amatör bir elektronikçiden birkaç soru)


    3 W olanlarını 6.5 YTL'ye aldım. 7 tanesini seri olarak sabit 24 V- sürmeyi planlıyorum. (Neden 24 diye sormayın! Nasa'nın roket çapına benziyor! ) Akım sınırlama gerekli mi? PWM sürebileceğim bir mosfet devre önerebilir misiniz? (Duty cycle ayarlanabilirse elbet iyi olur!)

    Teşekkürler..




  • Frekans ve duty cycle ayarlanabilen bir devre yapmaya çalıştım ama, çalıştıramadım. Bir başka proje için de gerekli bana. Elbette duty cycle ayarlayabilirsek, daha yüksek gerilimle sürme olanağı da doğacak. Ancak kontrol edilmesi gereken 3 parametre çıkıyor ortaya: Frekans, duty cycle ve akım. (Gerilimi zaten sabitlediğimizi kabul ediyorum, smps güç kaynağı kullanacağım.)

    Bir de şu var kafamı karıştıran: Led'i beslediğimiz gerilim ve harcanan güç sabitse, akımın da sabit olması gerekmez mi? Yani besleme gerilimini sabitlememiz halinde, yine de akım sınırlamasına gerek var mı?

    sse dostum, Maxim'in entegrelerine örnek verebilirsen, klasik uygulama devrelerine ulaşmam daha kolaylaşacak.

    Teşekkürler..
  • Özellikle 2. link süper! Anlayana çok şey verebilir. Ancak benim gibiler, yanında bir bilen olmadıkça 1. linkteki entegrelere yaklaşmaz. Derinine inceleyerek, doğru seçime yönelmek gerekiyor.

    En azından, gerilimi sabitlemenin sorunu bir nebze çözdüğünü, en azından yanlış olmadığını görüyorum. Bu yolla led'in ömrünü kısaltmadan sürmek olası yani. Pwm bir sonraki çözüm.

    Ledleri seri sürmek =hele 7 tanesini= elbette sorun. Birinin kısadevre olması diğerlerini de götürebilir. Ama bir araştırma devresinde göze alınması gereken bir risk. Elimdeki birkaç fanı değerlendirinceye kadar bunu yapmalıyım. Led arızalanınca kısa devre olacak diye bir şart yok. Devreyi de açabilir. Yerine bir sağlamı konarak yola devam edilir.

    Yardımınız için çok teşekkür ederim. Önerdiğiniz entegreleri araştıracağım, sonraki projelerde de kullanılacak gibi görünüyor.

    Sağolun..




  • Bu link daha çok işimi görecek gibi. Biraz inceledikten sonra, entegreleri arayıp, sonuçları iletirim.

    Kafama takılan: "seri bağlarsan ledlerden birinin yanıp kısa devre olması devreni etkilemeyecektir " demişsin. Ben smps güç kaynağının çıkışını (İzin verirse) 25.2 V- gibi ayarlayacağım. Ünite 50 W. Ledlerden biri kısadevre olursa, led başına düşen gerilim 4.2 V- olacaktır. Yine de ledler zarar görmez mi? Aktif olarak soğutuldukları halde, ömürleri kısalmaz mı?

    Yine belirtmekte fayda var, benim güç kaynağım akım sınırlamalı değil, gerilim sabitleyici olarak çalışıyor.
  • sse : aklıma geldi yanlış olmasın diye düzelteyim dedim.
    Floresanlar daha verimli olduğu hakkında bir link vermişsin fakat oradaki yazı oldukça eski tarihli. şu anda cree xr-e serisi beyaz ledlir 107lm/w değerini aşmış durumda. aşmış diyorum çünkü bu seri üretimde olan. seri üretilmeye başlanmamış olan 120lm/w olanı hazırlanıyor.
    ilgilenenlerin bilgisine
  • Kullanacağım cihaz için trafolu bir güç kaynağı olanaksız. Bu yüzden smps bir güç kaynağı tercih etmek zorunda kaldım. Onda da akım kontrol etme olanağım yok. Sadece gerilim kontrol edebilirim.

    Ledlerin ömrü ne olur??

    Gerilimi sınırlasam da, akım sınırlayıcı direnç kullanmalı mıyım?
  • quote:

    Orjinalden alıntı: erroraesthumanum

    Kullanacağım cihaz için trafolu bir güç kaynağı olanaksız. Bu yüzden smps bir güç kaynağı tercih etmek zorunda kaldım. Onda da akım kontrol etme olanağım yok. Sadece gerilim kontrol edebilirim.

    Ledlerin ömrü ne olur??

    Gerilimi sınırlasam da, akım sınırlayıcı direnç kullanmalı mıyım?

    Eğer Led voltajına eşitleseniz bile teorik 1ohm direnç kullanmak zorundasınız diye biliyorum hocam.Ancak led voltajının altına indiğiniz zaman belki gerek kalmayabilir direnç kullanmaya ama emin değilim o konuda.
  • Audi RS5 otomobillerinde seri üretim ilk Led farları kullanan üretici.
    Zannederim philiphs ile powerled ler konusunda çalışılmış.
     LED'lerin Güç Tüketimi
  • arkadaşlar ben paralel bağlanmış 20 tane 3.6V lik ve 100mA lık Ledleri,ses'in şiddetine göre aynı anda yanıp,aynı andada sönmesini istiyorum...(VU-METRE DEĞİL)acaba ne gibi bir devre kullanabiliriz?
  • 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.