Şimdi Ara

Intel ve sonunda 64 Bit - Pentium4 6xx ve Extreme Edition serisi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
68
Cevap
0
Favori
4.584
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Geride bıraktığımız 2004 yılında AMD' nin yaptığı çıkışa MHz arttırma ile karşılık vermeye çalışan Intel' in çok ta başarılı olduğu söylenemez. AMD' yi 64bit komut setini destekleyen işlemcilerini erken ve gereksiz yere piyasaya sunma ile suçlayan Intel, Micosoft' un Windows XP' nin 64-Bit' lik versiyonun son betasını çıkarması üzerine 64-Bit komut setini destekleyen Penitum4 6xx serisini duyurdu. Ayrıca ekstra ikinci seviye önbellek ile bazı uygulamalarda performans artışı sağlayan Pentium4 Extreme Edition' da elden geçirlip bus hızı 266MHz (1066 QDR)' e çekilirken son hızı 3.73 GHz' e çıkmış. Diğer bütün özellikleri Pentium4 6xx serisi ile aynı. AMD' nin erkenci olup olmadığı konusu tartışmaya açık hala. Sonuçta ortada son kullancıların çoğunun kullandığı işletim sistemi Windows' un 64-Bit versiyonu yokken 64-Bit işlemci ne kadar gerekli? Başka bir açıdan bakarsak, 64-Bit destekli bir çok program çıktı, AMD tarafında işlemcilere de 64-Bit desteği geldi, e o zaman microsoft niye bu kadar geç kaldı da denilebilir. Bu konu herkes için farklı diyebiliriz :)

    Fransız kaynaklı x-86Secret adlı site bir şekilde eline geçirdiği örnek işlemcileri test etmiş ve ayrıntılarını açıklamış. Prescott çekirdeğini elden geçirerek ikinci seviye önbelleği 1Mb' tan 2 Mb' a çıkaran Intel, sizin de tahmin edebileceğiniz gibi 64-Bit komut desteğini de eklemiş. Intel' in kısmen başarılı olan 5xx serisini geliştirerek oluşturduğu 6xx serisi iki yeni özellik ile geliyor. Birincisi Pentium4 mobil işlemcilerde kullanılan, ısı ve güç kontrolünü sağlayan EIST. Yük binmediği zamanlarda işlemcinin hızını ve voltajını düşürerek gereksiz ısı oluşumunu engelliyor. Diğeride Intel' in sunucu sistemler için ürettiği Xeon işlemcilere kullanıdığı EM64T komut seti. Çok ısınması ile bilinen Prescott çekirdeğine yaptığı değişiklikler ile hala onu evcilleştirmeye çalışan Intel, eski serideki 530' un karşılığı olan 630 ile güç tüketiminde 10%' lik bir iyilşme sağlayabilmiş.

    Performansa gelince, 32-Bit uygulamarlda Pentium4 530 ile 630 arasında önbellekten kaynaklanan birkaç testteki ufak farktan başka birşey yok. Sentetik bir test olan PcMark-2004 hafıza testinde 630 %5 öndeyken, DivX çözümleme gibi gerçek testlerde bu fark %3 ü geçmiyor. 64-Bit uzantılarının hiç bir önemi olmayan 32-Bit uygulamalarında, 1066MHz QDR veriyolu hızı ve 3.72 GHz safkan işlemci hızı ile Pentium 4 EE biraz öne çıkıyor. 32-Bit tabanlı uygulamalardaki yarışta , Athlon64' lere karşı ayakta kalan tek işlemci olan Pentium 4 EE 720, yüksek MHz hızı sayesinde sentetik testlerde Athlon64' lerin önüne geçerken, kayar nokta hesap gücü isteyen video işlemlerinde Athlon64 3200+' ı ancak geçebiliyor. Ama Hyper-Threading destekli uygulamarda P4 EE şahlanıyor ve Athlon64 3800+' ı bile geride bırakıyor.

    32-Bit testler                                                                         64-Bit testler

    Esas önemli nokta olan 64-Bit uygulamalarına gelince, RC1 vesiyon beta 64-Bit Windows XP kullanılarak yapılan testlerde, Pentium4 630 Athlon64 3200+ ile bile yarışamazken, yüksek MHz, yüksek veriyolu hızı ve yüksek ikinci seviye önbellek sunan Pentium4 EE 720, 64-Bit' lik Athlon' lar ile yarışabiliyor. 3DMark ve Aqumark' ın işlemci testlerinde Athlon64 3800+' ı bir miktar geride bırakmış gibi gözüksede, gerçek testler olan oyunlarda 3800+ liderliği ele alıyor ve P4 EE 720 ancak 3200+ ile yarışabiliyor. Bu arada oyunlarda, yüksek ikinci seviye önbelleği sayesinde veliahtı Pentium4 630' un bir miktar gerisinde kalan 530 ve aynı zamanda 5xx serisi, daha doğar doğmaz Intel tarafından öldürülmüş gibi duruyor.

    Intel' in 5xx serisinden geliştirdiği Pentium4 630, aynı zamanda bir overclock canavarı. Overclock için pek uygun olmayan Zalman 7700Cu ile yapılan testte, normal voltajı olan 1.55V' un altında 1.35V' ta 3.6 GHz ve 1.6V' ta tam 4.3GHz yapabilen işlemci gerçek anlamda bir overclcock canavarı. 286 MHz FSB ile P4 EE 720' yi çok rahat geride bırakıyor. Burada benim tahminim, Intel 5xx serisinden 3.8 GHz' lik işlemciye EMT64T ve EIST özelliklerini ekleyerek Pentium4 630 olarak piyasaya sundu. Bu kadar rahat overclock olması ancak bu şekilde açıklanabilir. Fakat eğer durum böyleyse hemen akıllara başka bir soru gelior. Darkhardware' dan Levent Pekcan' ın hazırladığı yazıda belirttiği gibi, dikkat edilmesi gereken çok önemli bir nokta, iç sıcaklığı belirli bir değeri geçen işlemci güç koruma sistemini devreye sokarak hızını düşürüyor ve kendini soğutmaya alıyor. Fakat yazıda dikkat çekilen nokta, farklı soğutucular ile yapılan testte, işlemci daha iyi soğutuldukça performansının arttığı gözlenmiş. ThrottleWatch adlı program ile izlenen 4GHz' ye overclock edilmiş 3.6GHz işlemcinin, sınır sıcaklığa ulaşması ile, 1 saniye çalışıp 1 saniye çalışmayarak kendini soğuttuğu dolayısı ile teorik olarak 2GHz hızında çalıştığı söyleniyor. Burada akıllara gelen bir soru, o zaman işlemciyi overclock yaptığımızı zannediyoruz ama işlemci beklediğimiz hızda çalışmadığı için fazla overclock olmuş gibi gözükebiliyor. Fakat test edilen işlemcide T1 koruma sistemi var, 3.8GHz ve 6xx serisinde T1' in gelişmiş versiyonu olan mobil işlemcilerden gelen EIST bulunuyor. Daha farklı bir mantıkta çalışan bu sistem işlemciyi durdurmak yerine kademe kademe çarpanı düşürüyor. Fakat sonuçta işlemci yine yavaşlıyor. Yani 3.6 GHz' lik işlemcide olan olayın 6xx serisinde de olmaması kesin değil. Bakalım bekleyip göreceğiz.

    Sonuç olarak Intel' in yeni 6xx serisi ile pekte iyi bir iş çıkardığı söylenemez. 5xx' e göre 32-Bit performansı %5' in üzerinde değilken, fiyat farkının %25 olması bekleniyor. Extreme Edition ise yüksek veriyolu hızı ve MHz ile birşeyler yapacak gibi gözükmesine rağmen, 630' un overclock potansiyeline bakınca Extreme Edition 720 bir anda anlamsız ve gereksiz pozisyona düşüyor. Sonuçta P4 630, 286 MHz FSB' ye çok rahat bir şekilde ulaşabiliyor. 6xx serisi önümüzdeki 1 hafta içinde piyasada olacak. Exreme Edition ise ondan bir süre sonra çıkması bekleniyor.


    Sayfanın Linki : http://www.x86-secret.com/popups/articleswindow.php?id=119








  • Fiyat ne kadar olur acaba
  • 1000$ desek
  • Hem fiyat aşırı kaçar hemde AMD 64 leri tutmaz bence
  • Görünüşe göre hala AMD64 en iyi seçenek
  • fiyatlarla ilgili bi makaleye rastlamıştım ama bunlar neye göre fiyatlar bilemiyorum :))

    p4 660 600$
    p4 650 400$
    p4 640 273$
    p4 630 224$

    diyor.

    http://www.theinquirer.net/?article=20198



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi darkness532 -- 16 Şubat 2005, 20:04:48 >
  • yok abi bu islemci tutmaz INTEL yine fısss cıktı bu sene
  • ya arkadaşlar daha A64 3200+ ile yarışıyorlarmış hemde 2mb cache ile artık intelin EE versiyonları 32-64-128mb falan cache kullanır herhalde ben A64'ü TEK GEÇERİM
  • ya bu intel isi cozuttu iyice yaaaa..Manyakmı bunlar yaa
  • Bence İntel Git Gide Kan kaybediyor AMD Hala Önde İleride Nasıl Olur Bilemiyorum Ama Artık İmparatorluk AMD nin Rise Of AMD

    Aldım
    Memnunum
    Değişmem
  • quote:

    Orjinalden alıntı: xblade

    Hem fiyat aşırı kaçar hemde AMD 64 leri tutmaz bence

    sadece yazan bikaç uygulamada üstün ama çoğu uygulamada amd oyun içinde amd amd amd amd amd...
  • <-------------intel
  • intel
  • uygun bir fiyat belirlemdigi sürece intel halen geride kalacak.
  • .ıçtı intel bez getir; sulu .ıçtı tez getir..



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi King_Arthur -- 16 Şubat 2005, 21:57:49 >
  • Anlaşılan intel'in burnu hala yeterince sürtmemiş ama, yakındır..

    Server işlemcilerinde de 3. Çeyrekte AMD lider !!!

    http://www.theregister.co.uk/2004/12/01/amd_q3_chip_sales/

    Haddeee ! İntele Geçmiş olsun..

    İntel'den buraya kadar..

    Bu İş Burada Bitmiştir..

    Pazar korkunç bir hızla AMD'ye kaymakta..

    İntel yakında satılır, hatta 2-3'e bölünebilir, ve öyle satılabilir.. benden söylemesi..

    Sizin yerinizde olsam tüm intel işlemcileri elimden çıkartırım..

    Destek mestek kalmıyacak yakında intelden..

    Çünkü intel diye bir şey kalmıyacak yakında..




  • quote:

    Orjinalden alıntı: potspot



    Anlaşılan intel'in burnu hala yeterince sürtmemiş ama, yakındır..

    Server işlemcilerinde de 3. Çeyrekte AMD lider !!!

    http://www.theregister.co.uk/2004/12/01/amd_q3_chip_sales/

    Haddeee ! İntele Geçmiş olsun..

    İntel'den buraya kadar..

    Bu İş Burada Bitmiştir..

    Pazar korkunç bir hızla AMD'ye kaymakta..

    İntel yakında satılır, hatta 2-3'e bölünebilir, ve öyle satılabilir.. benden söylemesi..

    Sizin yerinizde olsam tüm intel işlemcileri elimden çıkartırım..

    Destek mestek kalmıyacak yakında intelden..

    Çünkü intel diye bir şey kalmıyacak yakında..







    yavaş aslanım yavaş......standartlar intelin elinde hala.....öle kolay kolay 2 3 e bölünmez....




  • intel tabiki firma olarak daha üst düzeyde bi firma sonuçta bu işin temeli onlar ama bu gidişle her şeyi ağırdan almaya devam ederlerse pazarda ki paylarını git gide küçültücekler
  • Bu işlemcile çok iyi oc oluyomuş. :P
  • 
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.