Şimdi Ara

AIDS, KANSERE UMUT OLDU

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
3
Cevap
0
Favori
106
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • 15 Şubat 2005 — Sağlıkla bilim arasında bir yer tutan gen tedavisi, uzun araştırma süreçlerinden sonra, büyük hastalıklara çare olabilecek sonuçlar ortaya koyuyor. ABD’nin önde gelen üniversitelerinden UCLA araştırmacıları, HIV virüsünün değiştirilmiş bir halini kanser tedavisinde kullanmanın yollarını arıyor. İlk deneylerde elde edilen başarılardan sonra bilim adamları, gelecekte insanlar üzerinde de deneyler yapılacağını belirtiyor.



    HIV’Yİ DİZE GETİRDİLER
    HIV virüsünün bir başka hastalığın tedavisinde kullanılması ilk başta korkutucu bir fikir, araştırma ekibinden Dr. Irving Chen de bunu kabul ediyor, ama şunu ekliyor: “HIV virüsünün yüzde 80’nini değiştirdik, virüsten geriye sadece ‘taşıyıcılık’ özelliği kaldı”. University of California-Los Angeles (UCLA) AIDS Enstitüsü uzmanları, HIV virüsünün yapısıyla oynayarak ve böceklerde bulunan sindbis adlı bir başka virüsün içine yerleştirdi. HIV virüsü, bu şekliyle denek faresinin akciğerlerindeki kanserli melanoma hücrelerine saldırır hale geldi.

    HIV, SİNDBİS’İN İÇİNE SARILDI
    Genetik bilimi daha önce de virüslerin yapısını değiştirerek bunları tedavide kullanmanın yollarını araştırıyordu. Ancak, virüs bu noktada saldırganlığını kaybediyor ve kuvvetini yitiriyordu. UCLA çalışması ise, HIV virüsünü gücünü yitirmeden diğer virüsün içine yerleştirebiliyor. UCLA araştırmacıları, bunda sindbis virüsünün kapsayıcı yapısından yararlandı. HIV virüsünün sindbis’in içinde daha sabit duracağı savı, deneylerden sonra doğrulanmış oldu.

    PROTEİN TANESİNDEN TAKİP
    Bilim adamları ayrıca sindbis virüsüne sarılmış HIV’nin içinde de bir protein yerleştirdi. Protein tanesi virüsün hareketlerini ve gelişimini takip ediyor. HIV denek faresinin içine yerleştiriliyor ve bilim adamları ışık dedektörleri ile farenin içinde ışıldayan proteinin hareketlerini izliyor. Bu şekilde HIV virüsünün yeri ve eylemleri saptanıyor.

    HIV, KANSERLİ HÜCREYE SALDIRIYOR
    Bilim adamları değiştirilmiş HIV virüsünü, kanserli hücrenin yüzeyindeki p-glycoprotein proteinine saldırmak üzere programlıyor. Bu protein, kanserli hücreye giden kanser ilaçlarını savuşturduğu için tedavilerin başarısız olmasına neden oluyordu. Diğer bir deyişle, değiştirilmiş HIV virüsü, tümörlerin kanser tedavilerine direnç göstermesini sağlayan proteine saldırıyor. Uzmanlar, değiştirilmiş HIV’yi farklı hücrelerin yüzeylerindeki proteinlere saldırmak üzere programladıklarında da, örneğin, beyin ve kan hücreleri gibi, yine başarılı sonuçlar aldı.

    AIDS, KANSERE UMUT OLDU
    Değiştirilmiş HIV destekli bir gen tedavisinin insanlarda kullanılması için, virüsün hedefe ulaşmasında tam kesinlik sağlanması gerekiyor. Ayrıca yan etkilerin de bilimsel olarak denenmesi şart. HIV virüsünün kanser tedavisinde kullanılması için, önce hücre kültürü, fareler ve diğer deneklerden sonra kilinik çalışmalara geçiliyor. Çalışma hakemli Nature Medicine dergisinde yayımlandı.
    Kaynak: Makale Wired dergisinden alınmıştır.
    http://www.ntvmsnbc.com/news/309508.asp







  • oha
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.