Şimdi Ara

OVERCLOCK NEDİR-NASIL YAPILIR (4. sayfa)

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
1.001
Cevap
31
Favori
996.824
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
10 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • İşlemci koduna gelince.Bu iş şans işi kimi iyi çıkar kimi kötü.Kod için forumda AMD kodları diye konu olması lazım oradan etraflıca faydalanabilirsiniz.Sürekli 2700 mhz de çalışmak bir şey yaparmı?Ben çalıştırıyorum günlük olarak ama tabi işlemcisine bağlı birazda.Eğer çok fazla voltaj istemeden ve aşırı ısınmadan stabil bir şekilde sorunsuz çalışabiliyorsa bu değerlerde bence bir sakıncası yok.Tabiki genel anlamda daha yüksek hızlarda çalışmaya zorlanan her işlemci normal ayarlarda çalışan bir işlemciden daha fazla yıpranacağı ve ömrünün biraz daha az olacağı malumdur ama bu ömür öyle 1-2 sene gibi bir şey değil en az 5-6 yıl diyelim biz buna bazende çok çok uzun bir sürede olabilir bu.Sanırım bu sürelerde donanımların son sürat değiştiği bir çağda hiçde kısa bir süre değil.Yani o sürelere kalmadan çoktan silbaştan yenilenir tüm sistemler.
  • Anladım peki dediğinizi deneyeceğim.
    Amd Venice kısmında da resimler vardı diye hatırlıyorum.Bende şu an o reimler gözükmüyor.Sadece üst bölümdeki resimler var.
    İlginize teşekkürler.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sbasol1981 -- 9 Kasım 2005, 11:31:36 >
  • Asus a7v8 tipi anakartlarda fsb hızı x100 şeklinde ayarlanmasının yanısıra atıyorum Amd 2600 Athlon için 1533 den 1900 ya da 2250 ye frekans artışına izin veren bir optimizisyon daha var.Ayrıca yanlıs hatırlamıyorsam Asus Probe işlemcinin max hızı ve current hızı olarak seçeneklerde bilgilendirmeler sunmuş . Bununla birlikte uygulama da ne kadar sağlıklı olur bilemeyeceğim ama işlemcinin ve ya kasanın fan hızlarını artırabileceğiniz ayar seçenekleri de bulmanız mümkün.

    Ayrıca teşekkürker CİVİL
  • quote:

    Orjinalden alıntı: sbasol1981

    Anladım peki dediğinizi deneyeceğim.
    Amd Venice kısmında da resimler vardı diye hatırlıyorum.Bende şu an o reimler gözükmüyor.Sadece üst bölümdeki resimler var.
    İlginize teşekkürler.


    Resimlerin görünmemesi ilginç.Hem evde hemde işyerimde bende hiç bir problem yok yani tüm resimler görünüyor.F5 yapıp sayfayı yeniledinizmi hiç.
    Acaba başka resimleri göremeyen varmı arkadaşlar?
  • quote:

    Orjinalden alıntı: civil

    Eski biosa asus aupdate ile dönemezsin.Tek yolu awdflash ile disketten 1012 yi yüklemek başka çaresi yok.1012 biosu ve awdflashı diskete kopyala.bir başlangıç disketi ile pc yi disketten başlat ve A: ya düşür(ben hep 98 başlangıç disketi kullanırım) sonra disketi çıkart ve awdflash-bios olan disketi koyup devam et.Yalnız daha önce dosta bios flashlamadıysan biraz bilgi edin ve öyle başla sonra sorun yaşama hoş gerçi bu boardda sorun olsada önemli değil herhangi bir bios hatasında boardun cd si ile pc yi başlatarak biosu kurtarabilidiğini biliyorsundur sanırım.Bu tür bir sorunda cd deki bios yüklenecektir ve zaten eski biosdur bu.Ondan sonra zaten 1012 biosunu windowsdada yüklersin asus update ile.


    Yardımların için çok ama çok sağol.

    Biosu 1012'e döndürdüm. Son olarak cpu 289*9 2600'e çıkardım. Voltu 1550'e getirdim. Fakat ramleri 266'a düşürdüm. Ramlar şu an 185*2 370 Mhz'de çalışıyor. Şu anda sistemi sorunsuz kullanıyorum. Kingstonlar OC'da sukoyverdi. Senin tavsiye ettiğin bir marka var mı? Fiyatı ve alabileceğim yerleri yazarmısın?

    Ayrıca pci ekspress'i yükseltirsem performans'ta fark olur mu? GPu'm 6600 gt Winfast 500/1100'den 550/1100'e çıkardım. Cevaplarını bekliyorum.
  • Ayrıca resimler şu anda görünüyor ama bi kaç gün önce arkadaşın dediği gibi üst resimler vardı amd resimleri gözükmüyodu.
  • Talha86,sorunun hallolduğuna sevindim.Kingstonlar sağlam ramlerdir ama hem timing açısından hemde oc açısından pek tercih edilmezler.Bu konuda twinmoslar daha iyi ve bazen anormal iyi ramleride çıkabiliyor.Yalnız 3000+ işlemciden 290-300 fsb lerde randıman almak istiyorsan 1:1 kullanmak için ddr 400 üzeri ram almalısın.Bendekiler Adata vitesta ddr 566 ve birazda voltaj ile (3 v max zaten bizim boardda) 310 fsb cl 2,5 olarak çalışabiliyor.Şu an için çok yakın takip etmiyorum ramleri o yüzden bir fiyat söyleyemeyeceğim,forumda bi bakarsın gigatek falan gibi sitelerede bak oralarda daha ayrıntılı bilgiler bulabilirsin bu konuda.Pci expressi yükseltmenin bir getirisine şahit olamadım deneyerek bakarsın yinede.
  • Selam civil,
    Senin sayende girdik biz de şu overclock alemine.
    Şimdi senin dediğin gibi biosta Dram Configuration'dan Memclock index value'yu 400Mhz'den 333Mhz'e indirdim. Ve fsb'yi yavaş yavaş arttırdım. Şu an 280değerindeyim. Multiplierı'da 9 yaptım. Yani 2520Mhz'de çalışıyor cpu.
    Sıcaklık açısından da bi fark olmadı gibi. 35C falan cpu normalde. 290yapınca açılmadı bilgisayar. HT'yi de 4X yaptım. Süper pi'de default değerlerde 1800Mhz 47-48sn alırken şimdi 34.687sn aldım. Sanırım fena bi performans değil.
    Şimdi bende DDR400 pc3200 2tanekingston var. Bu 400mhz'de maksimum mu çalışabiliyor. Dram Configuration'dan Memclock index value'yu tekrardan 400mhz yaparsam nolur. Ramler hangi frekansta çalışıyor onu nasıl öğrenebilirm.Cpu-z'de ramler 230Mhz frekansta çalışıyor diyo yazıyor.Bu 2x230=460Mhz'de çalışıyorlar mı demek. Ohalde benim biostan Dram Configuration'dan Memclock index value'yu 333Mhz yapmam neyi değiştirdi.

    Benim amacım öylee voltajla falan uğraşcak kadar overclock yapmak değil. Yeterli bi performans artışı olsun benim için yeterli. Gerçi eskiden 47snda süper piyi yapıyodu şimdi 34-35snde. Bunu gerçek bi performans artışı olarak kabul edebilir miyiz? Ben günlük hayaytta kullandığım programlarda bir performans artışının olup olmadığı nı nasıl anlarız. Yardımın için teşekkürler.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sbasol1981 -- 13 Kasım 2005, 15:40:16 >
  • Değerler güzel bence.Eğer default voltajda 280 fsb yaptıysa işlemci iyi sayılır ve belki voltaj artıtrımıyla biraz daha gidebilir 300 fsb yi görebilirsin belki.Aynı şekilde eğer ddr400 ramler default voltaj ile 460 mhz çalışabiliyoprsa oda iyidir ve voltaj artırımıyla buda daha ileri gidebilir.Zaten 3 v tur sonu ramlerin biosda bence 3 voltu daya gitsin bakalım nereye kadar çıkabilecek.Cpuyada 1.55 gibi ver gitsin.Baktın fazla gitmiyor stabilite bozuluyor geri çekersin en sağlam olduğu değerlerde sabitlersin.DDR333 yapınca ne oldu?cpu-z de bakarsan ram kısmına fsb:dram kısmında CPU/9 yada CPU/11 gibi oranlar yazar.Sen biosda ram ayarını 400-333 yada 266 yaptığında cpu fsb sine göre bir oran ile ayarlar board ram hızını.Diğer boardlarda 5:4,4:3,1:1 gibi oranlar oluyordu ama bu nforce chipseti daha farklı bir oran uyguluyor.Alışınca zaten bileceksin hangi ayarda hangi oranları uyguladığına ve zaten cpu-z dede göreceksin.DDR 400 bir kingston için 460 mhz fena bir rakam değil.Tabi DDR 400 lerin normal çalışma hızı 200x2=400 mhz dir ve 460 ta çalışması oc anlamına geliyor.Bu ram ler belki voltajlada çok fazla ileri gitmeyebilir.Belkide cpu daha fazla gidebilir ama ramler engel oluyordur sen birde ram ayarını 266 ya getirip öyle dene cpu sınırını.Ayrıca 280 fsb de 4x HT çok fazla 3 e düşürmelisin açılmama sebebi buda olabilir.Dediğim gibi önce ramleri düşür ve cpuya yüklen nereye kadar gidebiliyor sınır nerede.Sınırı bulduktan sonra bu seferde ramlerin sınırını bulmaya çalış ddr oranlarıyla oynayarak.Tabi çoğu zaman ddr yi 266 ya getirmek yani ram bölenini düşürüp cpu fsb sini ve böylece toplam mhz i arttırmak istenen performansı sağlamaz.Çünkü cpu fsb si ile ramlker arasında veri iletişimi açısından darboğaz oluşacağından istenen perfromans ortaya çıkmaz.En ideal perfromans cpu ile ramlerin senkron yani 1:1 çalışabildiği (örneğin cpu 300 mhz ram 300 mhz gibi) ve darboğazın oluşmadığı çalışma şeklidir.

    Oc sonrası performans artışını günlük basit kullanımlarda anlaman mümkün değil.Günlük işler ofis uygulamaları,internette dolaşmak vs.gibi zaten en basit makinalarla olabilecek şeylerdir.Performans farkını en çok oyunlarda,dvd gibi divx gibi video encode işlerinde mp3 yapmada ve bunun gibi ağır uygulamalarda hissedersin.Tabi bu tip işler aynı zamanda yaptığın oc un stabil olup olmadığınıda gösterir Eğer bu tür işler yaparken reset donma gibi sorunlar oluyorsa oc stabil olmamış demektir.Bir miktar azaltmak sorunu çözebilir.Tabi performansı ölçmenin en kolay yolu bildiğimiz bench programlarıyla (3dmark,pcmark,sandra vs.) test etmektir.
  • Sağolasın civil yardımların için.
    Ancak şu an için bence yeterli bi performans aldığımı düşünüyorum overclock açısından. Voltajı artıraraktan daha fazla riske girmek istemiyorum konuya çok fazla hakim olmayan birisi olaraktan. Zaten voltajı artıraraktan çok da aşırı bi performans artışı daha da olmaz diye düşünüyorum.
    Belki ileride bilgisayarı değiştirmeye yakın ya da konuya daha hakim bi şekilde overclocku daha da zorlayabilirim . Ama şimdilik yeterli bence.
    Tekrardan ilgine teşekkür ediyorum. Forumda senin gibi bilgili insanlara daha çok ihtiyacımız var.Kal sağlıcakla.
  • Sende sağolasın.
  • cpu da ki oc ile ramdeki oc yi karşılştırırsak hangisi da öncelikli olmalı?

    ısı kapasitesi sınırlı olduğunu düşünürsek
  • İkisi bir arada tabiki ama cpudan önde giden ramin bir getirisi olmayacağını düşünürsek tabiki öncelikle cpu denebilir.
  • asus p4r800wm o/c olurmu
  • ben sistemimde oc yaptım 1 ay iyi bir şekilde kullandım ısı 47 derece sabitti işlemci p4 3,0 ve 3,4 e çıktı ama 1 ay sonra samsung 80gb hdd yandı yani sonuç samsung hdd ler oc için uygun değil normal şekilde bile ısı çok fazla bence yüksek seviyeli sistemlerde oc gereksiz ama celeron yada p4 1,6-1,7 kullanılıyorsa işe yarıyor...
  • hocam sen bu işi bilion helal olsun+emeğine sağlık
  • bende işlemci sıcaklıgına bakıyorum inanamıyorum 54-58derece arasında gidip geliyo.Sizcede biraz fazla değil mi?yanarmıyım acaba
  • CİvİL sizin overclok ile ilgili bilgilerinizi okudum ve teşekkür etmek isterim.Ben donanım habere yeni üye oldum ve bir sorunum var ben 2005 10 ayda bir sistem topladım ve bilgisayarın dilinden yani donanım ve yazılım gibi özelliklerinden çok az anlayan birisiydim.Ben makinamın çok iyi olmasını ve benim isteklerime çok iyi cevap versin diye 3 Ay dişimi tırnağıma takıp çalışıp biriktirdiğim parayla aşağıda özellikleri verdiğim sistemi aldım
    pentium d 820 2800 Ghz 775 pin işlemci
    asus nvidia extrem 6600 geforce ekran kartı
    kingston cl4 4300 1 gb 533 mhz ram
    gigabyte 775 pin 945 p/g anakart
    foxconn 400 watt kasa
    samsung 160 Gb serial ata Hdd 7200rpm
    ve bu sistemi voltaj olarak korusun diye kesintisiz güç kaynağı bile aldım .Ben anakart cd içinde verilen utilty dosyasındaki easytunes diye gigabyte firmasının biosa girmeden windows xp üzerinde overclok ve system health gibi işlemlerinin gerçekleştirebileceği bir yazılımın olduğunu internette daha önce görmüştüm.Bu programı kurdum ve overlock kısmına girdim.Bende cpuz adlı işlemci hızını gösteren programıda açtım ve gözlemlemeye başladım.overlock kısmında işlemci hızı 2806 Ghz yi gösteriyordu ve yanındaki grafik ile aşağı yukarı ok larla yukarı oka çok basıldığında grafik yeşil mavi ve sonunda kırmızıya çıkıyordu.ben maviye kadar grafiği yükselttim ve hızı 3200 Ghz kadar çıkardı ve işlemcinin fanı roketlemeye taktı sanki.sonra hızı yeniden 2800 çektim ve busefer bir yabancı sitede pentium 820 d işlemcisine max overlokta 3530 Ghz ye çıkartıldığını görmüştüm ve denemeye karar verdim ve 2 ci overlock yapışımda grafiği en üst seviyeye çıkardım ve ok bastım .Ve işte ne olduysa ondan sonra oldu xp dondu kadı ve klavye hiçbirşeye cevap vermedi .Riskli olacağını düşündüğüm için 5-10 sn içinde bilgisayarı kapattım ve yeniden başlattım award bios ekranı normal olarak açıldı sistem test edildikten sonra tam xp açılacağında soluk bir xp açılış ekranı geldi ve aynı işlemi birkerdaha yaptığımda siyah bir ekran da işte xp en son yapılandırma ayarlarıylamı başlasın, normalmi başlasın diye ekranda enson yapılandırma ayarlarıyla başlasın dedim ve yine soluk bir açılış xp ekranı geldi.daha sonra xp nin çöktüğünü ve yeniden format çekmem gerektiğini düşündüm ve başladım format çekmeye.c yi biçimlendirip kur dosyalarınıda normal bir şekilde kopyaladıktan sonra ku r dosyaları kopyaladı ve sistem yeniden başlatılacaktan sonra sistem yeniden başladı ve normal awards ekranı geçti ve windows kaldığı yerden kopyalama işlemine devam edeceği ekran gelmedi ve yine soluk bir şekilde açılış xp ekranı geldi.Ne yapmalıyım ? cevabınız için şimdiden teşekkürler

     OVERCLOCK NEDİR-NASIL YAPILIR
  • windows kurulumunun son kısmına geçmemesi sisteminize overclock un zarar verdigi anlamına gelmez burda,,formatlatıp tekrar kurulumu denemenizi tavsiye ederim..

    ve de bu soruyu teknik destek bölümüne ayrı bi konu olarak açarsanız daha çok yardım alabilirsinz..



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hey -- 27 Kasım 2005, 20:11:12 >
  • quote:

    Orjinalden alıntı: uyumaz1982

    CİvİL sizin overclok ile ilgili bilgilerinizi okudum ve teşekkür etmek isterim.Ben donanım habere yeni üye oldum ve bir sorunum var ben 2005 10 ayda bir sistem topladım ve bilgisayarın dilinden yani donanım ve yazılım gibi özelliklerinden çok az anlayan birisiydim.Ben makinamın çok iyi olmasını ve benim isteklerime çok iyi cevap versin diye 3 Ay dişimi tırnağıma takıp çalışıp biriktirdiğim parayla aşağıda özellikleri verdiğim sistemi aldım
    pentium d 820 2800 Ghz 775 pin işlemci
    asus nvidia extrem 6600 geforce ekran kartı
    kingston cl4 4300 1 gb 533 mhz ram
    gigabyte 775 pin 945 p/g anakart
    foxconn 400 watt kasa
    samsung 160 Gb serial ata Hdd 7200rpm
    ve bu sistemi voltaj olarak korusun diye kesintisiz güç kaynağı bile aldım .Ben anakart cd içinde verilen utilty dosyasındaki easytunes diye gigabyte firmasının biosa girmeden windows xp üzerinde overclok ve system health gibi işlemlerinin gerçekleştirebileceği bir yazılımın olduğunu internette daha önce görmüştüm.Bu programı kurdum ve overlock kısmına girdim.Bende cpuz adlı işlemci hızını gösteren programıda açtım ve gözlemlemeye başladım.overlock kısmında işlemci hızı 2806 Ghz yi gösteriyordu ve yanındaki grafik ile aşağı yukarı ok larla yukarı oka çok basıldığında grafik yeşil mavi ve sonunda kırmızıya çıkıyordu.ben maviye kadar grafiği yükselttim ve hızı 3200 Ghz kadar çıkardı ve işlemcinin fanı roketlemeye taktı sanki.sonra hızı yeniden 2800 çektim ve busefer bir yabancı sitede pentium 820 d işlemcisine max overlokta 3530 Ghz ye çıkartıldığını görmüştüm ve denemeye karar verdim ve 2 ci overlock yapışımda grafiği en üst seviyeye çıkardım ve ok bastım .Ve işte ne olduysa ondan sonra oldu xp dondu kadı ve klavye hiçbirşeye cevap vermedi .Riskli olacağını düşündüğüm için 5-10 sn içinde bilgisayarı kapattım ve yeniden başlattım award bios ekranı normal olarak açıldı sistem test edildikten sonra tam xp açılacağında soluk bir xp açılış ekranı geldi ve aynı işlemi birkerdaha yaptığımda siyah bir ekran da işte xp en son yapılandırma ayarlarıylamı başlasın, normalmi başlasın diye ekranda enson yapılandırma ayarlarıyla başlasın dedim ve yine soluk bir açılış xp ekranı geldi.daha sonra xp nin çöktüğünü ve yeniden format çekmem gerektiğini düşündüm ve başladım format çekmeye.c yi biçimlendirip kur dosyalarınıda normal bir şekilde kopyaladıktan sonra ku r dosyaları kopyaladı ve sistem yeniden başlatılacaktan sonra sistem yeniden başladı ve normal awards ekranı geçti ve windows kaldığı yerden kopyalama işlemine devam edeceği ekran gelmedi ve yine soluk bir şekilde açılış xp ekranı geldi.Ne yapmalıyım ? cevabınız için şimdiden teşekkürler

     OVERCLOCK NEDİR-NASIL YAPILIR


    Bence önce bir bioasa girip tüm ayarları default hale getirip öyle kuruluma başlamakta yarar var.Sanki windowsta yaptığınız fazla gelen oc un etkisinden kurtulamamış gibi sistem.
  • 
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.