Şimdi Ara

İngilizler Osmanlıya yardım etmişmidir?Tarih gerçekten anlatıldığı gibimidir?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
17
Cevap
0
Favori
676
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Aşağıdaki videoyu izledikten sonra anlam veremedim ve açıkcası zoruma gitti ingilizlerin o dönem osmanlıyı böyle göstermesi ve biraz araştırma yaptım,


    ruslar edirnede 1829 ve 1878 de osmanlıyı 2 kez yenince asrın liderlerimizde abdulhamit ingilizlerden yardım istemesi üzerine ingiliz-fransız ortaklığını karşılarında görünce ruslar durmuş.(1878 berlin antlaşması)


    ben ingilizlerin osmanlıya yardım ettiğini daha önce hiç duymamıştım,bu olay ne kadar gerçek bilmiyorum ama bizim tarih kitaplarında hiç yazmıyor


    britannicadan alıntıdır

    Kod

    Yığını:
    Son Rus-Türk Savaşı (1877-78) aynı zamanda en önemlisiydi. 1877'de Rusya ve müttefiki Sırbistan, Türk yönetimine karşı çıkan isyanlarda Bosna-Hersek ve Bulgaristan'ın yardımına geldi. Ruslar Bulgaristan üzerinden saldırdı ve Plevne Kuşatmasını başarıyla tamamladıktan sonra, Ocak 1878'de Edirne'yi (şimdi Edirne, Tur.) alarak Trakya'ya ilerlediler. Aynı yılın Mart ayında Rusya, Türkiye ile Ayastefanos Antlaşması'nı imzaladı. Bu antlaşma Romanya, Sırbistan ve Karadağ'ı Türk yönetiminden kurtardı, Bosna-Hersek'e özerklik verdi ve Rus koruması altında devasa bir özerk Bulgaristan yarattı. Anlaşmada yer alan Rus kazanımlarından endişelenen İngiltere ve Avusturya-Macaristan, Rusya'yı Berlin Antlaşması'nı (Temmuz 1878) kabul etmeye zorladı, bu sayede Rusya'nın savaştan elde ettiği askeri-politik kazanımlar ciddi şekilde kısıtlandı.


    Antonio Nannipieriyoutube
    extract from the 1968 movie "The Charge of the Light Brigade"
    https://www.youtube.com/watch?v=9wC_iSONfWs&ab_channel=AntonioNannipieri







  • Video komikmiş, ama yadırganacak veya zoruna gidecek bir durum yok bence hocam. Benim bildiğim kadarıyla İngilizler Rusya'nın fazla güçlenmesini istemedikleri için birkaç defa Osmanlı'ya yardım ediyorlar, tamamen kendi çıkarlarına ters düştüğü için. Yani "defend the weak" diye bir olay yok bu apaçık ortada zaten.

    Tarih gerçekten anlatıldığı gibi midir? Nerede anlatıldığına ve kaynağına bağlı birçok şey gibi.

  • Evet İngilizler, Kıbrıs'ın verilmesi şartı ile berlin konferansında ruslar ile osmanlı arasında arabuluculuk yaptı

    Ayrıca niye zoruna gitti anlamadım sonuçta osmanlı bir aile bir hanedanlık...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi lazer__ -- 23 Temmuz 2021; 17:39:54 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Guest-833FC2573

    Video komikmiş, ama yadırganacak veya zoruna gidecek bir durum yok bence hocam. Benim bildiğim kadarıyla İngilizler Rusya'nın fazla güçlenmesini istemedikleri için birkaç defa Osmanlı'ya yardım ediyorlar, tamamen kendi çıkarlarına ters düştüğü için. Yani "defend the weak" diye bir olay yok bu apaçık ortada zaten.

    Tarih gerçekten anlatıldığı gibi midir? Nerede anlatıldığına ve kaynağına bağlı birçok şey gibi.

    Rusya'nın güçlenmesini istememeleri için geç kaldılar çünkü zaten o döneme kadar doğrudan veya dolaylı yoldan Osmanlı'ya karşı Rusya'yı desteklediler. Osmanlı hasta adam olduğunda ve Rusya aşırı güçlenip boğazlara hakim olma tehlikesi belirdiğinde akılları başlarına geldi ve Rusya'nın karşısında yer aldılar.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Türkçü Kayı -- 23 Temmuz 2021; 18:7:24 >




  • Osmanlı 19.yüzyıldan itibaren denge politikası gütmüştür.Bugünde Türkiye denge politikasını takip eder.Peki denge politikası nedir?Denge politikası güçlü bir düşman veya rakip ülkeye karşı onunla aynı seviyede olan başka bir ülkeyle müttefik olmak demektir.Kabaca tanımı böyledir.Mesela Türkiye tek başına Sovyetler karşısında duramayacağı için 1952 yılında NATO'ya üye olmuştur.Böylece Rusların karşısında Amerika'yı çıkartarak güç dengesini sağlamıştır.


    İngilizlerde 19.yüzyıl boyunca çıkarları gereği Osmanlıyı bazı konularda desteklemiştir.1829 yılında Edirne anlaşmasını Osmanlıya imzalatarak Yunanistanın bağımsız olmasını sağladıkları gibi Sırplarada özerklik verdirmişlerdir.Öte yandan Rusların İstanbul'u ele geçirmesine engel olmuşlardır.1878 yılından sonra Rusya ile yapılan Ayastefenos anlaşması ile Osmanlının tamamen Rus sömürgesi haline gelmesine karşı çıkmışlar ve Rusya'ya baskı kurarak Berlin anlaşmasını imzalanmasını sağlamışlardır.Bu anlaşma büyük ölçüde Ayastefenos anlaşmasının hükümlerini taşısada Rusya'nın karşısında İngiltere'nin yer alması Osmanlıya diplomaside manevra yapabileceği alan bırakmıştır.Gerçi ingilizler bu anlaşmadan sonra Osmanlının yıkılacağını görerek Osmanlının toprak bütünlüğünü savunmayı bırakmışlar ancak bu esnada Avrupa'da yükselen yeni güç olan Alman imparatorluğu İngilizlerin yerini alarak uluslararası siyasette Osmanlının dayanabileceği güçlü bir Avrupa devleti olmuştur.


    Ayrıca tarih kitaplarında bunlar anlatılır.Nasıl bu yaşınıza kadar haberiniz olmadı ilginç.Lise giriş sınavlarında,üniversite giriş sınavlarında,KPSS'de falan hep sorulur bunlar...





  • Long Nightt kullanıcısına yanıt

    burdan 100 kişiye sorsak çoğu bunu bilmez,tarih kitaplarında görseydim kesin aklımda kalırdı açıkcası,siz hangi kitapları okudunuz merak ettim

  • selimcu S kullanıcısına yanıt

    Lise tarih kitapları,kpss tarih hazırlık kitapları kısacası içinde 19.yüzyıl tarihini konu edinen her kitapta bu denge politikası anlatılır.


    Detaylı bilgi almak istiyorsanız Prof.Dr.Fahir Armaoğlunun ''19.Yüzyıl Siyasi Tarihi'' isimli kitabını okuyabilirsiniz.

  • Duymamak senin cahilliğin, kitaplarda da yazar her zaman. Tvlerde de 50 kere konuşulmuştur. Kıbrıs niye gitti vs vs

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Kurtuluş Savaşı' nda neden hiç bir İngiliz askeri öldürülmedi araştırın.

  • Oral Sander-Siyasi Tarih I-II

    Fahrettin Armaoğlu-Siyasi Tarih 18-19yy


    Yukarıda bir arkadaşta önermiş, Westphalian Devletler Sistemi, Avrupa uyumu, Başat Güç teorisi hepsine göz atmanızı öneririm.


    Bırakın yardım etmeyi adamların bizimle savaşa girmişlikleri var, Kırım Savaşına Avrupa'da kamuoyu oluşmasının en büyük nedeni de Osmanlıya sığınan Macar mültecilere yapılan muameledir.

  • En basitinden Kırım savaşına bakın
    Üstüne Florence Nightingale’ın hayatına da bakın. Kitapların yazmadığı da doğru değil.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Cem_Alim

    Kurtuluş Savaşı' nda neden hiç bir İngiliz askeri öldürülmedi araştırın.

    Neden öldürülsün ki? Neyini araştıralım? İstanbulu savaşarak almadık. İngilizlerin taşeronu yunanlılarla savaştık anadoluda.

    İngiliz taşeron kullanır kendi insanını harcatacak kadar saf değil.

  • Bizim TÜRK kaynaklarımızda ne diyorsa odur. elin ingilizine mi güveneceğiz

  • Cem_Alim C kullanıcısına yanıt

    Amerikan askeri de öldürülmedi.Çok ilginç.

  • Cem_Alim C kullanıcısına yanıt

    Heriflerin bütün müttefiklerini tokatlayıp göndermişiz ve İstanbul kapılarına dayanmışız,bir de kalkıp kendi başlarına mı savaşacaklardı?Zaten Çanakkale'de de ön saflarda anzakları ve hintlileri kullandılar.

  • Elbette etmiştir. İngiltere dediğin ülke Avrupa derin yapısının o dönemde konuşlandığı yerdir. Daha öncesinde bu yapı şu an Fransa denen yerdeydi. Onun da öncesinde Roma'daydı. Onun da öncesinde Yunan anakarasındaydı. Onun da öncesinde Girit'teydi. Onun da öncesinde Mezopotamya'daydı.


    Bugün adına Osmanlı denen devleti ise orta doğu ve Asya'ya karşı tampon bölge olarak kurdu. Selçuklu, Timur devleti, gazneliyi de bunlar kurdu.


    Kaynak: Düşündüren videolar YouTube kanalı. Kanala göre Türkiye cumhuriyetini de bunlar kurmuş. Bir sonraki hedef birleşik orta doğu devleti imiş.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.