Şimdi Ara

TIP TERCİHİ

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
50
Cevap
5
Favori
3.764
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
8 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • SORUNUZ VARSA ALABİLİRİM.
    Bu konuyu tıp tercih edecek olanlara yardımcı olması amacıyla yazıyorum. Ben tercihimi yaparken nelere dikkat etmiştim bunlara yer vereceğim.


    1- Akademik Kadro
    Köklü fakültelerin akademik kadroları sağlam oluyor. Yeni kurulmuş bir fakülte tercih edecekseniz bu kısma dikkat etmenizi öneririm. Profesör, doçent ve doktor öğretim üyesi sayılarını kıyaslayın. Yeni kurulan fakültelerin bazılarının ana bilim dallarında doktor öğretim üyesi yok. Hocaların akademik yayınlarına vs. göz atabilirsiniz.

    2- Fakülteniz Akredite Mi?
    Akreditasyon yök tarafından belirli bir alanda önceden belirlenmiş akademik ve alana özgü standartların bir yükseköğretim programı ve yükseköğretim kurumu tarafından karşılanıp karşılanmadığını ölçen değerlendirme ve dış kalite güvence sürecidir.
    Amerika USML (United States Medical Licensing Examination) sınavlarına girmeniz için akredite bir fakülteden mezun olmanız şartını koşacak söylentileri var ne yazık ki kaynak bulamadım, şu an için bu şart yok. Bu sınavlar 3 aşama 4 sınavdan oluşuyor, başarılı olursanız Türkiye simülasyonunu tamamlıyorsunuz.

    3- Tus Başarısı
    Tus başarısının sıralamayla doğrudan ilgisi yok, genellikle bireysel çaba gerektirdiği için kişinin kendi azmine bağlı. Bazı fakültelerde görülen bir durumdan bahsedeceğim, intörnlük eğitiminin ağır olması nedeniyle tusta başlarda yer alamadıkları oluyor. Bu fakülteler elbette çok kaliteli tercihinizde kriter olmasın ama bilmenizde fayda var. Vakıfların bu konuda daha esnek davrandığını itiraf etmeliyim, üst dönemlerden duyumlarım bu şekilde. Tus başarılarını kendi aralarında kıyaslayabilirsiniz kısaca, seçim sizin.

    4- Fiziki Yeterlilik
    Laboratuvar derslerinde kullanacağınız mikroskopların, modellerin ve maketlerin iş görür ve yeterli sayıda olması önemli. Lab derslerinde kişi başına bir mikroskop düşmeyen fakülteler duymuştum, sonradan kontenjan arttırımına gidenlerde bu durumla karşılaşılabiliyormuş. Muhtemelen herkesin ilk aklına gelen kadavraydı, evet bulunması lazım. Kaç tane bulunduğunu ve kaçının kullanıldığını öğrenin. Fakülte binasının hastaneye göre konumuna dikkat edin, genelde birlikte olur ama yine de bakın.

    5- Eğitim Sistemi

    Eğitim sistemi fakülteden fakülteye değişir. Entegre eğitim sistemi, probleme dayalı öğrenme (pdö)
    Entegre eğitim sistemi: Komite sistemi direkt anlatmama gerek yok bence
    Pdö: Öğrencilerin derse aktif olarak katılmasını hedefleyen sistem. Bir senaryo verilir, verilen senaryo üzerinden ilerlenir, çözüm üretilir. Uygulandığı fakülte pek duymadım. Denizli'de bayağı hard uygulanıyor merak eden bakabilir.

    6- Hastane ve Hasta Profili
    Preklinik bittikten sonra stajlarınız başlayacak. Hastaya doğrudan temas edeceksiniz. Hasta ve yatak kapasitesi sayısı nasıl, bunu öğrenin. Fakülteniz size ne kadar çeşitli vaka görme imkanı sağlıyorsa o kadar iyi. Bulunduğu il ister istemez vaka çeşitliliğini etkileyecektir. Burada vakıf üniversitelerinin dezavantajı bulunuyor devlet üniversitelerine kıyasla görecekleri hasta sayısı ve çeşitliliği daha az.

    7- Şehir Seçimi
    Şehir seçerken birçok faktörü göz önünde bulundurmanız lazım. Ben burada 6 yıl yaşayabilir miyim sorusuna dürüstçe cevap verin. Sırf şehri sevdiniz diye de tercih yaparsanız beklemediğin sürprizlerle karşılaşırsınız. Şehrin güzel olması içinin dolu olduğu anlamına gelmiyor yine yeni açılan bir fakülteyse araştırın. Bir de konumuna iyi bakın yeni açılan fakülteler dağ başında filan çıkabiliyor.

    8- Eğitimde Dilin Önemi
    Eğer ülkemizde hocalar akıcı bir şekilde İngilizce konuşabilseydi kesinlikle herkesin İngilizce okuması gerektiğini düşünürdüm. Maalesef akademik kadro dil konusunda çoğu okulda yetersiz kalıyor. Aksanlarından ve bilgiyi ingilizce aktarma yönünden öğrenciler genelde şikayetçi. Eğer okul İngilizce eğitiminde başarılıysa bu sizin açınızdan büyük avantaj çünkü Türkçe kaynakların çevirilerinde çoğu zaman problem oluyor, düşük cümlelerle karşılaşıyorum.
    İngilizcesini internetten pdf halinde bulduğunuzda çok daha kolay anladığınızı fark ediyorsunuz. Eğer İngilizceniz iyiyse zaten bunu kendi başınıza yapabilirsiniz. Bunun dışında hedefiniz akademi ya da yurt dışı ise mesleki İngilizcenizi geliştirme açısından önemli. Son olarak İngilizce de okusanız Türkçe de okusanız şu zamanda İngilizce bilmek şart zaten. Textbookları İngilizce okuyarak tıbbi İngilizcenizi kendinizi geliştirebilirsiniz.

    Bundan sonra yazacaklarımı bir başlık altında toplamayacağım.
    Ulaşım için fakülteye yakın metro ve otobüs duraklarına bakın en azından ben buraya bu hattı kullanarak giderim gibi kafanızda planlama yaparsınız.
    Ben ailemle yaşıyorum avantajı ve dezavantajı mevcut. Kendi şehrinizde okumak isterseniz evde çoğu işiniz hallolacağından daha az sorumluluğunuz olur, fakültenin zorluğunun yanında bir de ev yükünüz olmaz.
    Sosyal hayata değinmek istiyorum biraz. Çok sosyal biriyseniz sosyal yaşantınızı biraz kısıtlar. Sosyal yaşantısıyla okulu birlikte götüren insanlar var tabi imrendiklerim oluyor. Kısaca zaman yönetiminiz çok iyi olmalı. Ben bu konuda pek başarılı değilim maalesef.
    Biliyorsunuz tıp fakültesinden mezun olan hekimlerimizin mecburi hizmet ataması yapılıyor. Kura ile atanıyorsunuz, şansınıza kalmış. Bu her zaman Doğu'ya atanmak olarak algılanıyor, bu yanlış. Doğu illerinin kontenjanı daha yüksek bu yüzden buralara atanma ihtimaliniz epey fazla. Atamayla acilde pratisyen hekim olabilirsiniz ya da toplum sağlığı merkezinde çalışabilirsiniz. Atamalarda şansımız bol olsun
    Tıp kitapları biraz pahalı orijinal alma zorunluluğunuz yok değil mi üst dönemlerden de temin edebilirsiniz, uygun bir fiyata anlaşırsınız.

    Güncelleme devam edecek.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi QueenofDisaster19 -- 21 Temmuz 2021; 17:17:3 >



  • Sorunuz varsa alabilirim yarın yazacaklarım sorularınızın cevabı olur.
  • Nerede okuyorsunuz sorması ayıp hocam ? :)

  • Tıptaki hocalar öğrencileri boşuna yorduğu oluyormu ?
  • Leader of Birmingham. kullanıcısına yanıt

    Söylersem kendimi ifşa etmiş olacağım bunu da istemem  

  • QueenofDisaster19 kullanıcısına yanıt

    Valla pek öyle sayılmaz, sonuçta anonimiz ama fark etmez, fakülteniz hakkında da bilgi verirseniz diyecektim arkadaşlara da siz bilirsiniz.

  • Leader of Birmingham. kullanıcısına yanıt

    Aslında bu sebepten genel bi bilgilendirme konusu açtım

  • faydalı konu up 

  • Ankaratıplı kullanıcısına yanıt

    Teşekkür ederim hocam 

  • fortunateson kullanıcısına yanıt

    Konuma küfür yazma terbiyesiz adam

  • fortunateson kullanıcısına yanıt
    Sondan girmiştir belki hocam



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MyLuckyInteger -- 21 Temmuz 2021; 0:1:11 >
  • fortunateson kullanıcısına yanıt

    Küfürü siler misin trolleme konusu bu değil birine faydası olsun diye açtım

  • USMLE sınavı için akredite aranmıyor

  • Areyouradyo kullanıcısına yanıt

    Yazarken arada kaldım aslında hocam 2023'ten sonra bir kurumdan aranacak deniliyordu

  • quote:

    Orijinalden alıntı: QueenofDisaster19

    Yazarken arada kaldım aslında hocam 2023'ten sonra bir kurumdan aranacak deniliyordu

    search.wdoms.org
    World Directory of Medical Schools Search
    https://search.wdoms.org

    bu sitede usmle sınavına kabul edilen ünilerin listesi var sonradan ne olur bilmiyorum

  • Areyouradyo kullanıcısına yanıt

    Çok teşekkür ederim hocam bakıp o kısmı güncelleyeceğim

  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.