Şimdi Ara

İTÜ-GSÜ-ODTU-Bilkent İİBF Araştırma Sonuçları

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
42
Cevap
4
Favori
3.371
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
12 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Forumda detaylı olmayan ama çoğu kişinin aklında olan İİBF konusunu açmak istedim.Bu konuda yazacağım şeyler tamamen okuyan insanların fikirlerinden yola çıkarak yazılmıştır.Okul okul bir değerlendirme yapacağım ve bölümden denk gelen insanlar olurlarsa ve katıldıkları-katilmadiklari şeyleri belirtirlerse sevinirim.


    Burada Koç-Bogazici-Sabanci hakkında bildiklerimi yazmayacağım çünkü bunlar zaten en iyiler.Bilkent'in burada olma sebebi ise yarı burslu sıralamasını düşünen çok fazla insan olması,tam burslu geliyorsa elbet bu klasmana inmenize gerek yok.Ozyegin'i de burada görmek isterdik ama okulda zaten 4 kişi uluslararası finans tarzı şey okuyor haliyle 90 kişilik ODTÜ'den insanları bulmak 4 kişiye göre çok çok daha kolay oluyor.


    Bu arada en son birkaç şey soracağım fikrinizi esirgemeyin.



    İTÜ Ekonomi

    Bölüm hakkında bana yardımcı olan hocama çok teşekkür ederim,bazı konularda net olamadık ama büyük bir şablon oturdu.


    Öncelikle bölüm yeni bir bölüm ve piyasada çok fazla mezunu yok.Bu yüzden köklü bir okul ama köklü bir bölüm değil.


    Bölüme totalde 60 kişi giriyor ve 10 akademisyen var,bu akademisyenlerden University of Warwick-LSE-Sarbonne

    Yüksek lisanslı hocalar var ama 10 kişi dediğim gibi.


    Bölümün İstanbul'da olması büyük bir avantaj ve Maçka kampüsünde eğitim yok şu an haliyle Maslak'ta olan Ayazağa kampüsünde eğitim görüyorlar.


    Kulüp olarak okulun etkin kulüpleri olduğunu biliyorum,zaten sizle aynı fakültede olan endüstricilerin kulübünü yakinen tanıyorum ve sağlam çalışıyorlar.


    Yurt olarak 3 farklı yurt var ve devlet üniversitesi olduğu için yemek fiyatları uçuk değildir.



    Galatasaray İşletme-İktisat

    Burada iktisat özelinde çift diploma olduğunu yazmak istiyorum,Sorbonne'den diplomaniz oluyor ki bu cidden çok sağlam bir şey ama işletme özelinde bunu göremedim.


    Akademisyenler 15 tane falan ama bölüme 30 kişi giriyor haliyle gayet yeterli duruyor ama akademisyenler çok çeşitli değil yani çoğunun lisansı Marmara İstanbul vs genelde de GS lisesi temelli insanlar gelmiş yani dışarıdan gelen çok az,kendi kültürleri ön planda.


    Okulun yine İstanbul'da bulunması avantaj ve kampüsü gerçekten çok güzel, boğazı görüyor.Yemekhane fiyatları uygun ve dün yemek listesine bakınca çok sağlam yemekler çıktığını gördüm.

    Okul Beyoğlu'nda ve yurt yok işte bu çok sağlam sorun çünkü İstanbul'u az çok bilen biriyim ve orası çok pahalı bir yer haliyle yurt vs gerçekten sorun.


    Buna ek olarak herkes biliyordur ama eğitim dili Fransızca haliyle benim gibi İngilizce konusunda bile tam yeterliliği olmayan bir adama bana kalırsa çoğu yerde işimize yaramayacak Fransızca bana çok saçma geliyor Ha kullanıldığı alanlar elbette var,Kanada'da bazı bölgelerde Fransızca konuşuluyor diye biliyorum,bunun yanında Fransa bile başlı başına bir alternatif zaten.


    Edit:Justemilieu hocamın metnini aynen yazıyorum

    "Ayrıca son olaylar görebildiğim kadarıyla hala sürüyor ve okulun Fransız hocalarına YÖK tarafından mobbing uygulanıyor diyebilirim. B2 Türkçe şartı, oturma izinlerinin uzatılmaması vs."


    Bu durumu konuyu açtıktan 2-3 saat sonra ekşide gezinirken öğrendim ama net bir araştırma yapmamıştım,bu tarz olaylar da var ne yazık ki



    ODTÜ İşletme-İktisat

    ODTÜ benim genel olarak içindeki tipleri pek sevmediğim bir okul ama burada ben değil insanların görüşleri önemli yine de söylemek istedim


    Öncelikle ODTÜ kampüs olarak gerçekten cok iyi bir okul ve Ankara 'da yaşıyorum ve çoğu kişi Ankara içinde Ankara der,kendine ait gölü bile var


    Bölümde akademisyenlerin sayısı az değil net sayıyı şu an hatırlayamadığım için bir şey demek istemiyorum ama Öğrenci/akademisyen galiba İTÜ'den iyiydi.

    ODTÜ bir etiket ve gerçekten çok yararlı olduğunu duydum ama günümüzde adamlar kendileri de liste atmış,bölümden mezun olur olmaz iş bulanlarin sayısı %52 ama bu insanlar da nasıl işler buluyor bilemiyorum ne yazık ki.


    Konuştuğum kişi bana Ankara'da olmasının biraz dezavantaj olduğunu söyledi yani stajları erken aramaya başlarsan çok sorun yokmuş ama şirket konusunda İstanbul ile kıyaslanamaz dedi.


    Sevdiği bir bölümde okuduğu için ve ODTÜ'yü gerçekten severek tercih ettiği için konuştuğum kişi gerçekten realist davrandı.


    Birde ben ODTÜ iktisat bitirip üstüne yüksek lisansı orada yapan birisiyle ve ODTÜ iktisat mezunu birisiyle konuştuğum zaman nedense bölüm hakkında olumsuz konuştular yani bir mühendislik vs gibi iyi olmadığını özellikle de okulun bu taraflara gerektiği önemi vermediğini söylediler ama bu konu hakkında net bir fikrim yok.


    Bilkent İİBF


    Normalde işletme iktisat derdim lakin bu kez İİBF.


    Bilkent Ankara'da olan bir okul ama referanslariyla güçlü akademik kadrosuyla çok farklı bir okul ve zor bir okul.Kimle konuşsam kimi izlesem okulun gerçekten çok zor olduğunu söylüyorlar.Bence Bilkent İstanbul'da olsaydı Tr'nin en iyi okulu şu mu bu mu diye de tartışmazdık.


    İktisat özelinde konuşacak olursak biraz ağır bir programı olduğunu yazdı konuştuğum kişi ama bundan memnun olduğunu da söyledi,ayrıca okuldaki hocaların gerçekten sağlam olduğunu yazdı.


    İşletme özelinde ise rahat bir bölüm olduğu herkes tarafından bilinen bir gerçek ama yine iyi bir eğitimi olduğunu yazdılar bunlar pek değişmeyen şeyler ama iktisat benim aldığım izlenime göre tutulma oranı olarak işletmenin önünde.


    Uluslararası ilişkiler ve SBKY hakkında ise genelde işletme iktisat tutmayanlarin derneği burası ve konuştuğum hocam(y9t saygılarımla) bana bir paket olarak bakildigini yazdi ve misal bir bankaya girmek istiyorsun ve o insanlara neden orada olduğunu ispatlaman gerekiyor haliyle iş sana kalıyor yani SBKY vsden başlayıp durumu bir şekilde mülakatta oraya getirmen gerekiyormuş haliyle işletme iktisata gore biraz dezavantajlı gibi dursa da kişisel çaba ile hallolabilecek bir sorun gibi duruyor.


    Okul Ankara'da zaten ve yarı burslu düşünen varsa iyi düşünsün.Kabaca bir hesap ile 5 senede 300 bin lira hesapladık ve ciddi bir miktar ha tabii bu şehir dışından gelen birisi için böyle lakin benim bütçem olsaydı kesinlikle düşünürdüm.Yari burslu okuyan kişi iktisat bölümündendi ve 6k ile girmişti lakin gayet memnundu.Ona ODTÜ gelse yine Bilkent yazar mıydın dediğim zaman da hayır dedi yani ODTÜ vs geliyorken Bilkent İktisat %50 yazmak biraz lüks olur dedi ama subjektif bir yorum bu yüzden yorum yapamayacağım.




    Genel olarak yurt konusunda

    İTÜ=ODTÜ>Gsü


    Yemek konusunda valla hepsinde olumlu olumsuz özellikler var ama GSÜ daha iyi diye sisirmisler veya gerçek bilemiyorum.


    Şehir olarak zaten

    İstanbul>Ankara


    Ben 1200-3000 arası bir sıralama bekliyorum eğer 1200 gelirse ingilizce rezaletime rağmen gsü düşünüyorum eğer 3k civarı gelirse ise İTÜ ve ODTÜ arasında kalacağım ve bu klasman beni çok rahatsız ediyor.Gonlum direkt Gsü'den yana şu birkaç gündür ama ODTÜ ile İTÜ arasında ise İTÜ'den yana çünkü ben Ankara'yı hiç sevmiyorum.Ek olarak kardeşim üniversiteli olacaz ne kadar anne baban sıkmasa da gece 1-2 de gelirken aklında bir acaba olacak üstüne farklı şehirde hayat elbette daha zor özellikle İstanbul gibi yerde harcama olayın da fazla ama hem hayatı bir metropolde 10x öğreniyorsun hem de kendini geliştirmen için çok fırsat var.Bunun gerisinde ise çok düşündüm mezunluk düşünüyorum ama her gece diyorum Allah'ım 40 yaşına gelince arkaya baktığım zaman keşke demek de istemiyorum.Sinav sistemi kumar olmasa benim hedefim de hayalim de Boğaziçi oldu hep ancak 2 senede gelen bu sınavlar elbette yine yapan yapmış olsa da beni de geri düşürdü.342 puanlık spor lisesinden bozma bir Anadolu lisesinden mezunum,okulumun on bahçesinde cinayet işlenmişliği bile var ve çok leş bir ortamdan kendimi çekip çıkardım,sıra arkadaslarim baraj altında kalmis veya 800 binlerde olan tipler.Tamamen bireysel çaba ile hiçbir dershane vb yardım olmadan tek başıma başardım.demek istiyorum ama içim hiç rahat değil ve kafam dolu,umarım bir an evvel açıklanır da görürüz sonucu



    Ek bazı videolar:


    https://www.youtube.com/watch?v=dZyVqRxVNWw&feature=youtu.be bu arkadaş okuyan birisi ve tam burslu,okul ve bölüm hakkında bence samimi bir video çıkarmış.




    https://www.youtube.com/watch?v=auIwkIcW2QA&feature=youtu.be Sayın Refet Gurkaynak'ın bu konuda çektiği video, iktisat düşünen herkesin bence izlemesi gerekiyor.


    https://www.youtube.com/watch?v=fnPtdLMFAaw&feature=youtu.be burada Galatasaray işletme hakkında çekilmiş bir video, İTÜ ve bu videoyu izlemedim ama şunu soyleyebilirim ki bu kanalın hukuk hakkında çektiği videoyu izledim ve iyi sorular soruyorlar o yüzden o videoya güvenerek bunu da öneriyorum.



    https://www.youtube.com/watch?v=IVtUi_PojHk&feature=youtu.be bu da iktisat hakkında çekilmiş bir video



    Son olarak ODTÜ işletmeden bir kişiyle daha konuşacağım.


    Galatasaray işletme kazanmış biriyle konuşup eklemeler yapacağım.


    Boğaziçi YBS için tanıdığım yok ama birkaç video izleyerek oradaki cikarimlarımı yazacağım.


    Forumun sonuçlar açıklanana kadar yapılmış ilk 1000 hariç İİBF'lerin büyük çoğunluğu hakkında verilebilecek bilgileri vermek için cabalayacagim.Kendim için zaten bu bilgileri öğrenmem gerekiyordu ve bilgi paylaştıkça çoğalıyor kaldı ki konuya çok güzel eklemeler yapıldı,bilginizi esirgemeyin.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-05FCD1E67 -- 20 Temmuz 2021; 19:36:30 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >







  • bu kadar ciddi bi yazıya kahkaha atcagımı hiç düşünmezdim okulun acılma yılına baglı olarak , kimsenın umursamadıgı akreditasyonlara falan bakarak değerlendirme yapmak dünyanın en boş analizi galiba. özellikle iibf için tek bir faktör önemlidir ETİKET. lacoste marka ile lcw arasındaki fiyat farkı kumaş farkından degil o küçücük logodan kaynaklı iibf içinde aynısı geçerli kimin etiketi değerli koç bilkent sabancı odtü bogazici gs.

  • AfroThePro123 A kullanıcısına yanıt

    Evet hocam İstanbul'da olsaydı en iyisi olurdu şeklinde yazmak istedim


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • faydalı upp

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • faydalı konu up itü econ istiyordum hala ufak bir umutla bekliyorum umarım gönlünüzce olur hocam

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yararlı konu hocam teşekkürler. Benim şahsi fikrim Gsü düşünüyorsunuz madem peşine itü odtü yerine boun ybs ve boun ut yazardım ben.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • emeginize saglik faydali upp

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Sağ olun arkadaşlar,önemli değil.


    ODTÜ işletmeden birisini bekliyorum şu an.

    Özyeğin araştırmalarim devam ediyor. Konuya eklemeler yapılacak


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • gsü geliyorsa gidin

  • Faydalı konu hocam sıralamanız dediğiniz aralıkta gelirse dediğiniz gibi bilkent yazmak lükse girer kafan rahat bi şekilde maddi açıdan yani odtü iktisat daha mantıklı olur

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • GSÜ’ye yatay geçiş yapmamamın en büyük sebebi masrafıydı. Bilkent yarı burslu masrafı kadar masraf çıkaracaktır size. Öyle tartın derin. Ayrıca son olaylar görebildiğim kadarıyla hala sürüyor ve okulun Fransız hocalarına YÖK tarafından mobbing uygulanıyor diyebilirim. B2 Türkçe şartı, oturma izinlerinin uzatılmaması vs.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Valla sosyal bilimlerde GSU daha öne çıkıyor

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Faydalı ve kaliteli. Up.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Bunu da konuya ekleyeyim hocam


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • şehir olarak
    odtü kampüs>istanbul>ankara

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Upp


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • İTÜ'de ekonomi bölümü henüz 2013 yılında kurulmuş, bir düzene oturduğu söylenebilir ama henüz ciddi bir mezun sayısının ve kültürünün olduğunu söylenebilir mi bilmiyorum. Buna ek olarak İTÜ'nün ekonomi dışında EA ve sözel alanlarından farklı bölümler barındırmamasının bölümün dezavantajı olduğunu söyleyebilirim. İstanbul'da olması ve İTÜ isminin bulunması staj ve iş anlamında önemli avantajlardan. Tabii bir de İstanbul'da okumanın vermiş olduğu maliyet var, bunları iyi tartmak gerekiyor.


    GSÜ'nün iktisat özelinde çift diploma imkanı vermesi güzel, bunun dışında okulun sosyal bilimler kültürünün olması da önemli bir avantaj fakat butik bir üniversite. Kampüsünün küçük olmasını direkt boğazın yanında olmasıyla kapatabilir mi bu biraz da kişiye kalmış bir durum. İngilizce yerine Fransızca eğitim vermesi halihazırda İngilizce bilenler için fırsat olabilir ama zaten İngilizce bilmeyen biri için direkt Fransızca eğitim ne kadar doğru bilmiyorum, kişiye kalmış bir durum. Bunun dışında maliyeti oldukça gözümü korkutmuyor değil. Zaten İstanbul pahalı, bunun yanında herhangi bir yurt imkanının olmaması çok büyük dezavantaj. Aynı zamanda şu an okuldaki akademisyenlerin yaşadığı çeşitli sıkıntılar var, bunları detaylıca düşünmek lazım.


    ODTÜ her ne kadar teknik bir okul olsa da sosyal bilimler kültürünün olduğunu düşünüyorum. Yanlış hatırlamıyorsam siyaset bilimi ve kamu yönetimi bölümü ODTÜ'nün kurulan ilk bölümlerinden biri. Buna ek olarak EA ve sözelden farklı bölümleri de bulundurması avantaj. Bunun dışında ODTÜ'nün yurda sahip olması ve Ankara'da olması onu maddi açıdan öne çıkarıyor. Staj konusunun halledilebileceğini düşünüyorum ama bu konuda İstanbul'a göre staj alternatiflerinin az olduğu bir gerçek. ODTÜ iktisat özelinde oldukça ağır matematik içerdiğini biliyorum, hatta bölümün sayısal alandan öğrenci alması için başvuru yapılmış fakat kabul edilmemiş. Matematik gibi temel bilimlere ilgi duyanlar için iktisat ve matematiği birleştirmek avantaj olabilir fakat genel anlamda iktisat eğitimi için ne kadar yararlı bilmiyorum.


    Bilkent cidden ülkemizin en iyi akademik kadrolarından birine sahip, bunun dışında okul oldukça fazla imkan sunuyor. Akademiye yönelik bir eğitim veriyor, bu yüzden yoğun bir eğitimi var. Fakat tam burslu kazanılmayacaksa tamamen ekonomik durumunuza bakıyor. Koç, Sabancı gibi aynı klasmanda olduğu üniversitelere kıyasla daha ucuz olsa da yine de okul, yurt parası ve kişisel harcamalar derken oldukça maliyetli oluyor gibi.


    Ben bu okul/bölüm kombinasyonlarından bir tercih yapacak olsaydım tercihimi ODTÜ iktisattan yana kullanırdım. Sebeplerine gelirsek:

    1)Kendi ailemin bütçesini en az sarsacak okul ve şehir

    2)İTÜ'ye göre daha düzeni oturmuş ve kültürü olan bir bölüm

    3)Benim genel anlamda Ankara'yı İstanbul'a tercih etmem

    4)İktisatı işletmeye kıyasla daha kendime göre bulmam

    5)Akademi için ODTÜ iktisatın iyi bir alternatif olması

    6)Okulda daha çeşitli bir network kurabilme imkanı

    7)GSÜ'ye göre yurt ve kampüs imkanının olması diye sıralayabilirim genel olarak.


    Bu arada ODTÜ'nün de eksileri oldukça mevcut. Fazla öğrencinin olması, ders seçim sıkıntısı, yüksek kontenjanlar vs. daha da uzar. Burada sadece benim gözümde okulun/bölümün artıları eksilerine göre daha fazla olduğu için ODTÜ iktisatı seçtim.


    Oldukça zor bir tercih açıkçası. Her okulun avantaj ve dezavantajlarının iyi tartılması lazım. Bunun dışında sizin belirtmiş olduğunuz kişisel tercihlerinizi -Ankara'yı sevmemek gibi- göz önünde bulundurmanız lazım. Sizin için hakkınızda hayırlısını diliyorum hocam, umarım mutlu olacağınız bir tercih yaparsınız.





  • Hocam öncelikle mesaj muazzam.Soylediginiz her şeye katılıyorum.2 kez aklıma geldi ama 2 keresinde de eklemeyi unuttum:


    İTÜ ekonominin eğitimi ODTÜ'ye göre daha çok piyasa elemanı üzerine yani çok yoğun bir mat eğitimi yok.ODTÜ ağır bir eğitim veriyor ve dediğiniz cümleler çok doğru o konuda.Ben mesela akademi ile gram alakası olmayacak biriyim bü yüzden ODTÜ yazacak olsam misal ben de işletme yazardım.Burada kendimizi tanımamız ve kişisel isteklerimizi de dediğiniz gibi göz önünde bulundurmamız lazım.


    Okuldan okula bölümler arasında çok ciddi farklar var misal Boğaziçi uluslararası ilişkiler resmen 2 senelik bir bölüm gibi onun da ilk senesi zaten ortak ders sonraki sene biraz uluslararası ilişkiler daha sonrasındaki 2 sene neredeyse tamamen seçmeli üzerine kurulu ama Bilkent'e ODTÜ'ye vs bakınca da farklar var



    Birde hocam bu uluslararası ticaret,ybs gibi bölümler hakkında ne düşünüyorsunuz?Ben bölüm derslerine vs baktım ama ismi işletme ekonomi olmayıp bunun alt dalı gibi olan bölümler bana pek sıcak gelmiyor ama acaba boş on yargı mi yapıyorum diyorum.YBS'de bilgisayar dersleri var ama ben gerçekten tam piyasa adamı olarak niteliyorum kendimi yani pazarlamacı vs vs bu bölümlerde bu gibi isimlerde dersler olsa da dediğim gibi biraz alt dal gibi kaldığından korkutucu geliyor


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.