Şimdi Ara

RAM 8 mi 16 mı?

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
6
Cevap
1
Favori
1.302
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Dostlar merhaba. Ben eski bilgisayarımı sattım ve üstüne epeydir biriktirdiğim paramı koydum. 11500 liraya Pt'den 16 RAM'li MacBook Air siparişi verdim. Fakat biraz üzülüyorum açıkçası bu parayı bilgisayara verdiğime. 8 GB daha fazla RAM için 2500 lira daha fazla ödemek benim huzurumu kaçırıyor. Parayı kolay biriktirmedim, yakın zamanda maalesef telefon almam da gerekebilir. Ondan dolayı da böyle aklımda şüphelerim var, acaba 8 GB RAM bana yeter mi, 8 alsam da param cebimde kalsa diye. 


    Şimdi ben size bilgisayar kullanım senaryomdan bahsedeyim, sizlerde beni ona göre yönlendirirsiniz. Eğer 8 GB RAM yetiyorsa, 16'yı iptal edip 8'i alacağım. 


    Ben bilgisayar mühendisliği öğrencisiyim. Bu sene hazırlıktayım. Bölüme seneye başlıyorum. Arduino ile ilgilenmeyi seviyorum ondan dolayı C diline biraz bakınıyorum. Onun dışında geleceğimi mobil uygulama ve bilgisayarlı görü (farkındayım çok ayrı sektörler 😄) ile şekillendirmeye çalışıyorum. Zaten ilk 1-2 sene çok ağır işler yapacağımı sanmıyorum. O yüzden 8 GB yeterli olacaktır diye düşünüyorum. Fakat daha uzun bir kullanım senaryosunda 8 GB RAM yeter mi onu merak ediyorum. 


    Yabancı kaynaklardan baktığım kadarıyla 8 GB RAM ile de epey bir iş yapılıyor fakat çok ciddi oranda “Swap Memory” kullanıyor. Bu da SSD'nin ömrünü kısaltır diye düşünüyorum. 2 sene sonra garantisi bittiğinde SSD‘si öldüğü için elimizde kalmasın alet diye korkmuyor da değilim. Bu da 8 GB RAM'i seçme konusunda beni şüpheye düşürdü. Kafam biraz karışık. Yardımcı olabilirseniz sevinirim.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi DeveloperAli -- 2 Haziran 2021; 23:53:5 >



  • Merhaba ,tabi ki ilerisi için 16gb daha iyi olabilir, bence kısa vadede satmayı düşünmüyorsan 16gb ile devam et.


    Benim örnek kullanımım da seninki gibi (hatta daha yoğun). Ancak tek bir sıkıntı, yavaşlama , ısınma sorunu bile yaşamadım.

    Aynı anda .netcore Angular , mobil uygulama (iOS ve android emulatorler ile) ve safari sekmeleri, filezilla, Fiddler, terminal,remote desktop açık şekilde günlük 10-11saat çalışıyorum.

    4 aydır M1 Air base modeli ile ssd 3.52TB yazmışım ki bunun hepsi swap ile ilgili değil zaten.(Bu şekilde devam edersem 20 yılda belki ömrü dolar ki eski MacBook ssd'leri 700TB'a kadar test eden incelemeler var).


    Aşağıdaki resimde(Videosu altta) 16gb ram olan MacBook bile 6gb swap kullanıyor. 8gb ram olan 8gb swap kullanıyor. Hatta 192gb Mac sunucuda bile swap ram kullandığı oluyor. Çünkü MacBook ile Windows'un ram kullanımı çok farklı.

    En önemli fark 8K video render'da ortaya çıkıyor ama 4K video render'a kadar 8gb ile 16gb arasında performans farkı yok. 4K video render'da 10-20sn belki. Ama biz yazılımcılar için video render çok bir kriter değil. Çok swap kullandığı için bu örneği verdim. Bu arada Chrome kullanıyorsan bu swap yazımını arttırıyor. Eğer Chrome ile devam etmek istiyorsan Chrome'daki Cache'i kapatırsan bu sorun da ortadan kalıyor.


    (Not: Bu arada Arduino ile mobil uygulama çok farklı konumda olmayabiliyorlar. Bence bu şekilde devam etmelisin. Ben de yeri geldiğinde , mobil uygulamamı Arduino ile haberleştiren uygulamalar yazıyorum.:)





    RAM 8 mi 16 mı?


    RAM 8 mi 16 mı?
  • tolgatelli T kullanıcısına yanıt

    Çok teşekkür ederim yanıtınız için. Cihazı uzun yıllar kullanmayı düşünüyorum ama size bile 8 GB yetiyorsa benim için 16 RAM fazla olur diye düşünüyorum.


    Siz neden 8’i tercih ettiniz, ileride değiştirmeyi düşünüyor musunuz?


    Bu arada sondaki tavsiyeniz içinde teşekkür ederim :)

  • DeveloperAli kullanıcısına yanıt

    Merhaba, 1 ay kadar video izledim ürünle ilgili.

    Bugüne kadar sırf işlemci gücü için oyun bilgisayarı alıp harici ekran kartını kapatıyordum.

    Ama maalesef yine de çok ısınıyor ve fan sesi beni mahvediyordu.

    Halbuki ben sadece yazılım geliştirme için kullanacaktım ve istediğim gibi bir bilgisayar yoktu.

    Ta ki Macbook M1 Air çıkana kadar:)

    Yazılım uyumsuzluklarını bilerek aldım, çünkü nasılsa Apple bunu halledecek, geliştiricilere destek verecek ve gelecek ARM RISC-V mimarisinde olduğunu düşündüğüm için,

    Bu yapıyı sorunlarıyla öğrenmem gerektiğini düşündüğüm için aldım. Ama hiçbir sorunla da karşılaşmadım :)

    8gb seçmemim sebebi ise;

    Artık bıktım Windows'tan. Yani evde 2 oyun bilgisayarı var eşim ve kızım sürekli sorun yaşıyor. Her güncellemede birşey bozuluyor. Üretici firmalar da artık bu sorunlara yetişemiyor.

    8gb her türlü yeteceğini düşündüm, swap kullandığında bile ssd okuma hızının 2900MB olduğunu gördüğüm için hız olarak beni etkilemeyeceğini düşündüm.

    Yabancı developer'ların videolar ile 8gb ram hayli hayli yettiğini gördüm. İleride Apple, MacBook yazılım güncellemelerinde sıkıntı çıkarmaz diye düşündüm.

    Çünkü MacBook kullanan eski yıllardaki kullanıcılar bile hala memnun. Yani 5-6 yıllık kullanıcılar bile sorunsuz kullandıklarını söylüyorlar.

    Seneye bunu eşime verip kendime bir üst model almayı düşünüyorum. Böylece o da Windows'tan kurtulacak.

    Hintliler işin içine girdiğinden beri windows kabus oldu benim için.

    Şu an ısınma deri yok,pil derdi yok, fan sesi derdi yok, hız performans her şeyiyle mükemmel bir cihaz olduğunu düşünüyorum.

    Mesela;

    Şu an yaklaşık 3 saattir çalışıyorum, Android emulator ve 2 adet vs code ile uygulama gelişiyorum , safari açık, mailler açık, rap açık %83 bataryam var hala :)

    üstelik 8gb :)

  • Ben kasım ayında, bilgisayar ilk çıktığında Apple üzerinden sizden daha fazla bir fiyat ödeyerek (sanırım 12300 idi) 16 gb aldım. Açıkçası 8 ve 16 ikileminde ben pek kalmadım. Upgradeable olsa kesin 8 alırdım, şu an fazla fazla yeter. Yine de ben bir bilgisayara bu kadar parayı saçtıysam 5-6 sene kullanmak isterim. Etrafımda 5-6 hatta 7 senelik Mac'lerini kullanan insanlar 4 gb'lık Ramlerini 8'e çıkardılar. Şanslılar ki onlar ramlerini upgrade edebiliyor. Yeni SSD takıp, rami de 8 yapınca zaten stabil çalışan bilgisayarları daha da hızlandı. Bir 2-3 sene daha kullanırlar temel ofis işleri için.


    Aynı mantığı ben alırken güttüm. SSD zaten epey hızlı. O halde rami 16 alayım ki ilerde kafamda soru işareti kalmasın, kafa rahatlığı olsun. Bilgisayar mühendisliği öğrencisi değilim fakat RStudio kullanıyorum veri analizine merakım olduğu için. 8'in de bu gibi işler için yeterli geleceğini düşünüyorum fakat birkaç yıl içerisinde ne olur bilemem. 16'yı ödeyebileceksen 16 al, fazla ram göz çıkarmaz. İlerde de kafa rahatlığı olur. O aradaki parayı ödemek külfet olacaksa 8 al, 8'de sıkıntı çıkarmaz. Apple 8gb ramle çıkarırken 7 yıl daha güncelleme vereceğini hesap ediyor.

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.