Şimdi Ara

Lenovo IdeaPad 5 Ryzen 7 5700U (5.700TL)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
496
Cevap
11
Favori
54.153
Tıklama
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
9 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >



  • Ben ürünü bugün teslim aldım. Windows 10 pro kurdum. Arkadaşın yaşadığı sıkıntıların hiçbiri benim cihazda yok. Kullanılabilir ram 7.4 Gb görünüyor.

    Günlük kullanımda (youtube, surf, office vb.) fan devreye girmiyor bile.

    4K x265 kodlu film izlerken işlemci kullanımı %2 lerde.

    Alet çok hızlı ve serin. İşletim sistemi 8 core 16 thread olarak görüyor.

    Touchpad başarılı. mac lere benzer şekilde parmak hareketlerini destekliyor. 2 parmak sağtık, 3 parma ayarlar, 3-4 parmaklar sıkıştır dediğinizde tüm uygulamalar kaboluyor. Aç yapınca geliyor. Zoom in zoom out gayet başarılı çalışıyor.

    Yine ekran kapatınca beklemeye alıyor ekranı kaldırınca maclerdeki gibi tuşa basmadan son kaldığınız yerde açılıyor.

    Bunun hakkında konunun ilk sayfalarında görüşümü belirtmiştim. 8gb (daha doğrusu 7.5gb) ram kullanımını aşmadığınız sürece işlemciyi tam performansla kullanırsınız. Aştığınız anda ise performans çok fazla düşer. Hatta kullanılan programa göre modern bir işlemciden çıkıp resmen 10-15 yıllık işlemciye de dönüşebilir.


    Sanal bellek özelliği sayesinde bunun biraz önüne geçiliyor ama SSD ne kadar hızlı olursa olsun ram hızı ile onlarca kat fark var yine de.


    Sanal bellek daha fazla Chrome sekmesi açma gibi konularda iş görür ama zorlayıcı işlemlere gelince iş görmez çünkü hız bu işin sadece bir bölümü. Bir diğer önemli şey, bellekten çekmek istediğiniz dosyaya ulaşma süresi. HDD'den SSD'ye geçince bilgisayarınız 10 kat falan hızlanır, bunu eski bilgisayarına SSD takan kişiler çok açık şekilde görmüştür. Bu 10 katlık hızlanma sadece SSD hızından dolayı değil aslında. O hızın büyük bölümü ulaşmak istediğiniz dosyaya ulaşma hızınızda. Yani tepki süresi denebilir buna. HDD'ler genellikle 15ms gibi bir sürede bir dosyaya ulaşabilirken, SSD'ler 0.2ms gibi bir sürede ulaşıyorlar. Arada 75 kat fark var yani. En dandik ve yavaş SSD'yi bile kullansanız büyük fark hissetmenizin sebebi bu. Peki RAM'lerin tepki süresi nedir? Onlar mili saniye değil nano saniyelerle ölçülüyor. 1 mili saniye 1.000.000 nano saniye demek. Yani inanılmaz bir fark var arada.


    Durum böyle olunca sanal bellek size çok fazla şey katmıyor. Eğer ram yoğunluklu işlemler yapacaksanız (hobiden ileri seviyede yapacağınız her tür işlemde 8gb ram'i çok kolaylıkla geçersiniz) çok daha güçsüz (4 çekirdek bile olur) ama ram artırılabilen bir işlemci seçmek daha mantıklı.


    "Madem bu kadar güçlü işlemciyi kullanamayacağım niye alayım?" şeklindeki sorunuza gelirsek cevap = fiyat. 8GB bana yıllar sonra bile yeter, ben ram ağırlıklı şeyler yapmayacağım diyen biri için 3500U gibi bir işlemci bile senelerce fazlasıyla yeterli olur ama o laptopların fiyatları bile bununla benzer seviyede olunca insanlar 5700U'lu olanı tercih ediyor tabii ki. Ram yetmeyince 3500U 5700U'yu geçebilir ama ben o tarz bir kullanım yapmayacağım diyen biri için bunun önemi yok.

    RAM değişimi muhabbeti gerçekten çok uzamış. Belleği söküp yerine yenisi takılır ama bu yapılsa bile donanıma yazılımsal müdahale de gerekebilir duruma göre. Sonuçta RAM sadece bellek chiplerinden oluşmuyor. EEPROM gibi bir şey var ise ona da müdahale edilmesi gerekebilir. Ayrıca değişim kısmı da kolay değil. Ben değişemez olarak kabul etme taraftarıyım şahsen, yapacağın masraf ile gidip 7k'lık ultrabooklardan almak daha mantıklı olur (Örn: Matebook 14 v.b)

    Arkadaşlar bu sabah cihazım geldi tüm kurulumları yaptım. Sabahtan beridir de kurcalıyorum genel olarak ilk izlenim yorumlarımı yapabilirim


    • İlk olarak malzeme kalitesinden bahsetmek gerekirse kesinlikle ürün gayet şık ve güzel duruyor. Üst kasa metal sadece alt kapak ve klavye kısmı sert plastik. Ürün gayet premium bir his veriyor. Kalite olarak klavye bir tık kötü gibi ama çokta kötü değil idare ediyor arka aydınlatma yok. Çerçeveler ince ve çok kompakt bir cihaz inceliği gayet iyi. Taşınabilirlik olarak Mac'ler gibi
    • Ekran ben 720p TN panelden geçtiğim için bana devrim gibi geldi :) gayet beğendim yani normal kullanıcıyı üzmez kesinlikle.
    • Ses kalitesi gayet berrak. Şarkılardan zevk alıyorsunuz dinlerken ama maalesef bana ses yüksekliği çok zayıf geldi. Yüksek ses isteyenleri üzer bence.
    • Ön kamara gizlenebiliyor çok güzel ama kalite leş hiçbir şey beklemeyin
    • Fan sesi çok az geliyor. Fanları sadece windows kurarken ve cs go oynarken duydum. Günlük işlerde fan çalışmıyor bile cihaz çok serin çalışıyor ısınma yok gibi nerdeyse. Fanlar çalışsa bile sesi çok az
    • Gelgelelim Performansa :) Cihaz resmen Ryzen 5700U ile ben burdayım diyor. Gün içinde Chrome da 10-15 sekme açık office uygulaması kullanıyordum ve arka planda indirmeler yapıyordum cihaz bir kere bile teklemedi canavar gibi. Ssd gerçekten hızlı pcnin açılması kapanması 3-4sn sürüyor. 8GB Ram beni düşündürmüştü ama günlük işler için 16Gb aratmaz bu cihaz 8GB yetiyorda artıyor.
    • Oyun performansı olarak sadece CS GO oynadım. 1080P Yüksek ayarlarda 70-80 arası fps veriyor. Gayet güzel bir sonuç full ayarlarda gayet akıcı oynanıyor.
    • Batarya konusunda daha konuşmak erken onu da bir kaç gün içerisinde test edip bu mesajı editlerim



    Sonuç olarak cihaz gerçekten parasının hakkını veriyor. Kesinlikle F/P ürünü. Eğer 8GB ram sizin için takıntı değilse kesinlikle tavsiye ederim. Günlük işler için, arada sırada oyun oynamak için, dizi film izlemek için ve office kullanımı için bu cihaz yeter de artar

  • Fiyat bayağı iyi kasa metal mi acaba?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Ussuz

    Fiyat bayağı iyi kasa metal mi acaba?

    kullanıyorum metal değil sert dokulu plastik


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Uzun zamandır bu fiyat. Ram 8 gb
  • quote:

    Orijinalden alıntı: alemburda34

    kullanıyorum metal değil sert dokulu plastik



    Alıntıları Göster

    Ekran kaç hz?


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • hakanbaran kullanıcısına yanıt
    ofis için 4 tane aldık dikkat etmedim açılcası

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Gelen kullanan oldu mu ekran IPS mi ? Ram artırma var mı. Dahili ekran kartı hangi seri. Bilginiz var mi

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • RAM lehimli görünüyor. Ekran IPS. Ayrıca Type C PD destekliyor görünene göre. RAM lehimli olmasa koşarak alınacak cihaz aslında.


    https://psref.lenovo.com/Detail/IdeaPad/IdeaPad_5_14ALC05?M=82LM006ETX


    Ekleme: SSD de en fazla 512GB destekliyormuş. Yükseltme imkanı yok. Bu şekilde alıp bu şekilde sonuna kadar kullanacaklar alabilirler.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Cobbler -- 21 Nisan 2021; 9:20:27 >
  • fiyat cok iyi ama ram upgrade olmuyor sanırım :/

  • Soldered Ram...

    Neden yaparlar bunu gerçekten anlamıyorum. Ya da yapıyorsan bir de boş slot koy oraya, isteyen yükseltebilsin.


    Ram ve Kasa yapısını gözardı edersek fiyatı çok güzel.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: alemburda34

    ofis için 4 tane aldık dikkat etmedim açılcası

    ofis için numerik klavye olması gerekir

  • bjkyener kullanıcısına yanıt
    4250 tl ye aldım o yüzden onu sorgulamadım

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • alemburda34 kullanıcısına yanıt

    4250 tl iyi fiyat




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bjkyener -- 21 Nisan 2021; 12:23:6 >
  • 5700u kesinlikle üzmeyecek bir apu ama keşke 16 gb olsaymış ram

  • quote:

    Orijinalden alıntı: Bar_Fedaisi

    Soldered Ram...

    Neden yaparlar bunu gerçekten anlamıyorum. Ya da yapıyorsan bir de boş slot koy oraya, isteyen yükseltebilsin.


    Ram ve Kasa yapısını gözardı edersek fiyatı çok güzel.

    Standart gelecek rami lehimlesin boarda o sorun değil de, yükseltmek isteyenler için 1 tane ram yuvası koysun boş. Eski Asus laptopumda öyleydi mesela. 4GB boarda lehimliydi.

  • İlerleyen zamanda tekrar laptop alma ihtiyacı doğsun diye bu ramleri böyle yapıyorlar başka açıklaması yok...

  • kobra16 kullanıcısına yanıt
    Merhabalar. 11yıllık i5 işlemcili 4gb ramli acer laptop kullanıyorum. Ssd taktıktan sonra makine epey hızlandı, sanki bir 10 sene daha gider gibi hissediyorum. Sizce 8gb RAM ne kadar sürede yeni laptop ihtiyacı doğurur? Kullanımım ofis Uygulamaları ve zoomdan ders anlatımı.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: sahin1001

    Merhabalar. 11yıllık i5 işlemcili 4gb ramli acer laptop kullanıyorum. Ssd taktıktan sonra makine epey hızlandı, sanki bir 10 sene daha gider gibi hissediyorum. Sizce 8gb RAM ne kadar sürede yeni laptop ihtiyacı doğurur? Kullanımım ofis Uygulamaları ve zoomdan ders anlatımı.

    Çok rahatlatır, üzerine de uygun bir windows sürümü atar + gereksiz bileşenleri de devre dışı bırakırsanız yaptığınızı bir kaç sene daha yapar.

  • 16 GB yakışırdı bu cihaza ama fiyatı yanıyor arkadaşlar.


    Genel kullanım için cihaz arayanlar için daha iyi bir alternatif yok bu fiyata.

  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.